«Κανείς δεν δικαιούται μνείας ή επαίνων όταν πράττει το στοιχειώδες καθήκον προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους του.»
Γιάννης Λάτσης
~86.000 άτομα ωφελήθηκαν άμεσα από δράσεις που χρηματοδότησε το Ίδρυμα στους τομείς: Εκπαίδευση & Επιστήμη, Τέχνες & Πολιτισμός, Κοινωνική Πρόνοια & Ανάπτυξη
6 συνεργατικές πρωτοβουλίες υλοποιήθηκαν με 20 κοινωφελή ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με σκοπό:
την ενίσχυση της προστασίας και ενσωμάτωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
τη στήριξη της νέας γενιάς επιστημόνων, καλλιτεχνών και αθλητών
την ενίσχυση των υπηρεσιών και την αναβάθμιση υποδομών των δημόσιων φορέων παροχής υγείας στην Ελλάδα
166 φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έλαβαν χρηματοδότηση για τις δράσεις τους
10 θέσεις εργασίας σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα
34.242 άτομα ωφελήθηκαν από δωρεές σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και ιατρικής περίθαλψης
3.367 άτομα υποστηρίχθηκαν μέσω δράσεων κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης
22.745 μαθητές & μαθήτριες και 1.723 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα
155 υποτροφίες χορηγήθηκαν σε νέους και νέες που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
4.285 άτομα συμμετείχαν σε δράσεις που υποστήριξε το Ίδρυμα στον τομέα των Τεχνών και του Πολιτισμού
19.808 άτομα επισκέφθηκαν το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα εκ των οποίων 2.920 μαθητές που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου
Το Ίδρυμα επιδιώκει τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε όλες τις βαθμίδες, μέσω στοχευμένων δράσεων, καθώς και την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση κυρίως μέσω της χορήγησης υποτροφιών. Στον τομέα της Επιστήμης, βασική στόχευση είναι η υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας νέων επιστημόνων στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
Το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα» είναι μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λάτση, η οποία υλοποιείται από το 2013. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της δημιουργικότητας που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της μαθησιακής και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι δημόσιες προσκλήσεις απευθύνονται κάθε χρόνο σε δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
Από το 2013 έως το 2016 ο κάθε κύκλος του προγράμματος είχε, ανά σχολικό έτος, διαφορετική γεωγραφική στόχευση. Στον 1ο κύκλο η δημόσια πρόσκληση απευθύνθηκε σε σχολικές μονάδες από τη νησιωτική Ελλάδα. Το αμέσως επόμενο σχολικό έτος υποβλήθηκαν προτάσεις για εκπαιδευτικές δράσεις από σχολεία από ηπειρωτικές παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Η ομάδα στόχος του 3ου κύκλου του προγράμματος περιελάμβανε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Σχολικές μονάδες από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής κατέθεσαν τις ιδέες τους προς υλοποίηση το σχολικό έτος 2016 – 2017.
Το πρόγραμμα από το 2017 έχει αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια και προσφέρει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας να υποβάλουν τις προτάσεις τους με στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην τάξη τους.
Από τον πρώτο κύκλο υλοποίησης του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί 113 εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή 4.435 μαθητών και 331 εκπαιδευτικών σε δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Ιανουάριος – Ιούνιος 2018
Ολοκληρώθηκαν 20 δράσεις σε σχολικές μονάδες από 18 διαφορετικές περιοχές της χώρας. Δύο ταινίες μικρού μήκους, ένα ενυδρειοπονικό σύστημα καλλιέργειας, ένα λεύκωμα με οροφογραφίες των νεοκλασικών σπιτιών της Ερμούπολης και μία μακέτα που απεικονίζει τη μελλοντική αποικία στον πλανήτη Άρη είναι λίγα μόνο απ' όσα δημιούργησαν οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με την καθοδήγηση των δασκάλων τους.
Η συμμετοχή των μαθητών στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ο βιωματικός χαρακτήρας των δραστηριοτήτων έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να αλληλοεπιδράσουν με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο και συνέβαλε στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης των συμμετεχόντων, πετυχαίνοντας έναν από τους βασικούς στόχους του προγράμματος.
Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018
Άλλος ένας κύκλος του προγράμματος ξεκίνησε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καλώντας εκπαιδευτικούς απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Η υλοποίηση 20 δράσεων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και, όπως σε κάθε κύκλο του προγράμματος, θα ολοκληρωθεί με το κλείσιμο των σχολείων.
Το σχολικό έτος 2017 – 2018 στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 738 μαθητές και 53 εκπαιδευτικοί.
«Μέσω του “Μαθαίνουμε Παρέα”, οι 48 μαθητές της ΣΤ΄ τάξης προσέγγισαν την τέχνη του κινηματογράφου. Παρακολούθησαν σεμινάρια φωτογραφίας και σκηνοθεσίας. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, ανέλαβαν ρόλους και δημιούργησαν δύο ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες “γυρίστηκαν” με εξοπλισμό που εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο των δράσεων του σχολικού μας συνεταιρισμού “Galerita”, ιδρύθηκε άτυπη κινηματογραφική λέσχη. Προβλήθηκαν οκτώ ποιοτικές ταινίες, σε εκδηλώσεις ανοικτές στην τοπική κοινωνία, οι οποίες αγκαλιάστηκαν με θέρμη, δημιουργώντας έναν πυρήνα πολιτισμού.»
Σταυρούλα Λαγού, 5ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού, Συντονίστρια της εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Έκτη τάξη – Έβδομη τέχνη … η Galerita κινηματογραφεί!»
Χάρη στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση, κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την προώθηση μιας φιλαναγνωστικής κουλτούρας και την ανάδειξη της λογοτεχνίας ως μέσο διαπολιτισμικού διαλόγου, ενισχύοντας την πολυπολιτισμική διάσταση του νηπιαγωγείου μας. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που αποκτήθηκε, και κυρίως ο πλούτος των βιβλίων, αποτελεί σημαντική ενίσχυση του διδακτικού μας έργου και για τα επόμενα σχολικά έτη.»
Μαρία Καραγιάννη, 35ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, Συντονίστρια εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Μέσα στα βιβλία καθρεφτίζομαι, μαθαίνω τον κόσμο και συλλογίζομαι»
Το Ίδρυμα Λάτση υποστηρίζει το Πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία, μία πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, η οποία υλοποιείται από το 2015 από το Athens Partnership με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των σχολικών κτιρίων, εκτός του σχολικού ωραρίου, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων αποτελούν έναν χώρο δημιουργίας και καινοτομίας με δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τεχνολογίας και άθλησης για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι δράσεις αυτές στηρίζονται στην καινοτομία, προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες και διεξάγονται στις εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων τα απογεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα.
Οι δράσεις που προσφέρονται στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων προτείνονται από τους φορείς της κοινωνίας πολιτών ή από ιδιώτες, επιλέγονται κατόπιν αξιολόγησης και υλοποιούνται από τον φορέα με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων. Μέσω του προγράμματος, ανοίγουν οι πόρτες των σχολικών κτιρίων με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο, παρέχεται πρόσβαση σε δωρεάν γνώση και ψυχαγωγία σε πολίτες όλων των ηλικιών και κατ’ επέκταση αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους.
Τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε η υλοποίηση των παρακάτω δράσεων με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος:
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά με αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Η δράση, στην οποία συμμετέχουν παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και έφηβοι, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αθλοπαιδιές, κατασκευές, ζωγραφική, μουσική και παραμύθι.
Στο πλαίσιο της δράσης «Μικροί κατασκευαστές», παιδιά από 6 έως 12 ετών έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στον κόσμο της γλυπτικής, της χαρακτικής και της ζωγραφικής, να μεταποιήσουν παλιά παιχνίδια, να κατασκευάσουν μουσικά όργανα και μέσα από ιστορίες και παιχνίδια να κατανοήσουν τη σημασία της ανακύκλωσης.
Χριστουγεννιάτικη κηπουρική και κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά.
Μέσω των δράσεων ρομποτικής «Νέοι μηχανικοί» και «Εισαγωγή στην εκπαιδευτική ρομποτική με LEGO WeDo», παιδιά ηλικίας 6-8 ετών και 9-11 ετών αντίστοιχα, έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν βιωματικά τους νόμους της φυσικής και των μαθηματικών και να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό και τη λογική των αυτοματισμών.
Μέσω του προγράμματος «Το Μικρό Εθνικό πάει σχολείο», καταρτισμένοι επαγγελματίες του θεάτρου συναντούν σε εβδομαδιαία βάση τους μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος». Η επαφή των μαθητών με τις θεατρικές τεχνικές, τη διαδικασία της πρόβας, αλλά και την προετοιμασία μιας παράστασης αποσκοπεί στο να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το θέατρο.
Τμήμα yoga ενηλίκων.
Μέσω της προσφερόμενης δράσης παρέχονται μαθήματα yoga στους συμμετέχοντες στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση της φυσικής τους κατάστασης.
Από τον Νοέμβριο 2018, 5 συνεργαζόμενοι φορείς υλοποίησαν 7 διαφορετικές δράσεις σε 12 σχολεία, προσφέροντας 248 ώρες εκπαίδευσης/τεχνολογίας, άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού σε 308 ωφελούμενους.
Από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος μέχρι σήμερα, 21 σχολεία έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για την υλοποίηση 521 δράσεων, στις οποίες έχουν συμμετάσχει 31.350 άτομα.
Το Ίδρυμα συνεχίζει να στηρίζει το έργο του Δεσμού, αυτή τη φορά στον τομέα της εκπαίδευσης, μέσω του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω». Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει την υιοθέτηση του εθελοντισμού και της συνεισφοράς στα κοινά από τη νέα γενιά σαν στάση ζωής. H υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» στα σχολεία δίνει το ερέθισμα και τα εφόδια στους μαθητές να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες μέσω της καλλιέργειας των αξιών του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προφοράς.
Το «Νοιάζομαι και Δρω» υλοποιείται σε όλο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, σε όλων των τύπων τα σχολεία σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και, από το τρέχον σχολικό έτος, για τις οικογένειες και διατίθεται δωρεάν στον ιστότοπο του προγράμματος. Η βιωματική μάθηση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της μεθοδολογίας του προγράμματος, καθώς ο συνδυασμός ακαδημαϊκών γνώσεων με βιωματικές δράσεις, η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους μαθητές και η αλληλεπίδραση του σχολείου με την κοινωνία είναι καταλύτες για την κατανόηση της αξίας και της χαράς της προσφοράς. Επίσης, επιδιώκεται η συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τοπικούς φορείς, με απώτερο στόχο την κινητοποίηση των οικογενειών των μαθητών και των σχολικών και τοπικών κοινοτήτων.
481 σχολικές μονάδες και περισσότεροι από 38.500 μαθητές έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα από το 2015 μέχρι και το 2018.
2.760 εκπαιδευτικοί και συντονιστές έχουν επιμορφωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και έχουν αναπτύξει δράσεις κοινωνικής προσφοράς με περισσότερες από 1.600 οργανώσεις και εταίρους.
Για τρίτη συνεχή χρονιά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πραγματοποιεί, με την υποστήριξη του Ιδρύματος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τρίτο Κουδούνι ή Το Θέατρο Αλλιώς» με στόχο την ενεργή υποστήριξη της ενασχόλησης των μαθητών με δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες.
Το πρόγραμμα ενώνει συνειδητά τα πεδία του θεάτρου και της εκπαίδευσης μέσα στη σχολική αίθουσα και σε μία επαγγελματική θεατρική σκηνή. Η θεατρική διδασκαλία, υπό την καθοδήγηση νέων σκηνοθετών και ανθρώπων του θεάτρου, ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν τη σχέση τους με το διάβασμα, το γράψιμο και τις ικανότητες συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ τους.
Στο πλαίσιο του 3ου κύκλου του προγράμματος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θεατρικό κείμενο. Σκηνοθέτες και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, συνεργάστηκαν για τη συγγραφή ενός κειμένου, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησαν για να «χτίσουν» μία θεατρική παράσταση. Τα παιδιά έκαναν πρόβες, έφτιαξαν κοστούμια και σκηνικά και τελικά παρουσίασαν τη σχολική τους παράσταση στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Οι σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και οι παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 2018 ήταν οι ακόλουθες:
2ο Γενικό Λύκειο Περάματος – «Παραμιλώντας», έργο των μαθητών,
Ζάννειο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πειραιά – «Το προξενιό της Αντιγόνης», του Βασίλη Ζιώγα,
3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου – ''Area K 3434'', έργο των μαθητών,
3ο Γυμνάσιο Νίκαιας – «Το κορίτσι με τη βαλίτσα», έργο των μαθητών βασισμένο στην ιστορία του θεατρικού έργου «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Mike Kenny,
1ο Γυμνάσιο Πειραιά - «Όσα δεν σου έχω πει…», έργο των μαθητών,
Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά – «Τι είναι πάλι αυτός ο έρωτας;», έργο των μαθητών. Ο τίτλος προέρχεται από διήγημα επιστημονικής φαντασίας του Isaac Asimov.
109 μαθητές, 7 εκπαιδευτικοί και 6 σκηνοθέτες έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα το σχολικό έτος 2017 – 2018.
Το Ίδρυμα ενισχύει τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ) και, συγκεκριμένα τον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώνει και υλοποιεί για παιδιά 4-12 ετών, όπως επίσης και το πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο», οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018.
Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο «Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι!», ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά και καλεί παιδιά προσχολικής ηλικίας και όλων των τάξεων του Δημοτικού να γίνουν οι καλλιτέχνες της επόμενης έκθεσης του Μουσείου. Πρωταγωνιστής του διαγωνισμού είναι ένα πήλινο λυχνάρι, αντικείμενο του 1ου αιώνα μ.Χ., το οποίο εκτίθεται στον δεύτερο όροφο του Μουσείου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχαία Ελληνική Τέχνη με Εικόνες». Οι νικητές του διαγωνισμού, που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή που έχει συστήσει το Μουσείο, θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στους χώρους του Μουσείου.
Το πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε το 2016 και προσφέρει μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και εφήβους 5 έως 17 ετών με μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες, τα οποία στόχο έχουν να ενθαρρύνουν την επικοινωνία και την κοινωνικοποίησή τους. Μέσα από τα εργαστήρια, τα οποία οργανώνονται και υλοποιούνται από το έμπειρο προσωπικό του Μουσείου που ειδικεύεται στην εκπαίδευση και την ψυχοθεραπευτική διάσταση της τέχνης, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, έχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία επίσκεψης πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018
Οι παρακάτω επιμέρους δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαζί Παρέα στο Μουσείο»:
90 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε σχολεία ειδικής εκπαίδευσης συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά με κάποιας μορφής μαθησιακή ή/ και αναπτυξιακή δυσκολία. Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του εργαστηρίου, περιλαμβάνουν παιχνίδι με πολυαισθητηριακό υλικό, το οποίο λειτουργεί ως μέσο προσωπικής έκφρασης των παιδιών. Σε ορισμένα από τα εργαστήρια, η κίνηση του σώματος ανακαλύπτεται ως ένα ακόμη μέσο για δημιουργική συνεργασία.
80 παιδιά συμμετείχαν στα εργαστήρια που υλοποιεί το ΜΚΤ σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και τον οργανισμό «Φλόγα» για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες που φοιτούν στο Δημοτικό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
75 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν συμμετάσχει στο βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Τέχνη για Όλους» που ξεκίνησε για πρώτη φορά το ΜΚΤ το 2018. Το εργαστήριο «Τέχνη για Όλους» απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των σχολείων ειδικής εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς τμημάτων ένταξης, αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους σχετικά με το θέμα της σύνδεσης ειδικής εκπαίδευσης και τέχνης.
Το 2018 το Ίδρυμα ενίσχυσε τον Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικότητας – Κριτικής Ικανότητας “Out of the Box Challenge”, ο οποίος διοργανώνεται από τη Χαρισμάθεια και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και δημοτικού και γυμνασίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τον Απρίλιο του 2018 πραγματοποιήθηκε η Α’ φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία οι μαθητές κλήθηκαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απαντώντας σε προβλήματα λογικής και φαντασίας. Τα 120 παιδιά που διακρίθηκαν προχώρησαν στη Β’ φάση όπου είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα φεστιβάλ δημιουργίας και κατασκευών στην Αθήνα. Τα παιδιά δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε δεξιότητες όπως η ομαδικότητα και η επικοινωνία. Στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, τα 12 παιδιά που προκρίθηκαν διέμειναν για 10 ημέρες σε κατασκηνωτικό χώρο, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να αναζητήσουν και να βρουν καινοτόμες και ρεαλιστικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, συμβιώνοντας μαζί με άλλα παιδιά. Σε αυτή τη φάση οι μαθητές κλήθηκαν να περάσουν από την ιδέα στην πράξη με τη χρήση της τεχνολογίας και να παράξουν ένα πρωτότυπο προϊόν, το οποίο θα έχει ανταποδοτικό όφελος στην κοινωνία. Η νικήτρια ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα της συλλογικής ευφυΐας περιγράφοντας μία έξυπνη πόλη με επίκεντρο έννοιες όπως η ασφάλεια, η ιδιωτικότητα και η ελευθερία.
Η Χαρισμάθεια ιδρύθηκε το 2015 και υλοποιεί δράσεις που στόχο έχουν την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των παιδιών, την αναγνώριση και ανάδειξη χαρισματικών παιδιών και την εφαρμογή της προσαρμοσμένης εκπαίδευσης στο ελληνικό σχολείο. Οι βασικοί πυλώνες δράσης του οργανισμού είναι η διαθεματικότητα, η δημιουργικότητα και η κριτική ικανότητα και απώτερο σκοπό αποτελεί η προσωπική ολοκλήρωση των παιδιών και η μελλοντική προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Περισσότερα από 1.400 παιδιά από 17 διαφορετικές περιοχές στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Βέλγιο έλαβαν μέρος στο “Out of the Box Challenge”.
Τα θέματα του διαγωνισμού έχουν χρησιμοποιηθεί από περισσότερες από 600 σχολικές μονάδες και 6.000 άτομα
Το καλοκαίρι του 2018, 37 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ’ όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν στο CERN, στην Ελβετία, και παρακολούθησαν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος ένα εντατικό σεμινάριο διαρκείας 4 ημερών. Το σεμινάριο υπάγεται στο Greek Teacher Programme, το οποίο υλοποιήθηκε το 2018 για 10η χρονιά και ως στόχο έχει την προώθηση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας της Φυσικής μέσω εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και εργαστηρίων στις εγκαταστάσεις του CERN.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από Έλληνες επιστήμονες του CERN αναφορικά με επιστημονικά θέματα όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής, των ανιχνευτών, της μετατροπής ενέργειας, της ηλεκτρονικής, της πληροφορικής, αλλά και των ιατρικών εφαρμογών τους. Συμμετείχαν επίσης σε εργαστήρια, μέσω των οποίων είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις βέλτιστες πρακτικές διεξαγωγής επιστημονικών πειραμάτων, ώστε πέραν του εκπαιδευτικού τους χαρακτήρα να είναι συναρπαστικά και να διεγείρουν το ενδιαφέρον των μαθητών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν ήδη σχεδιάσει την υλοποίηση δραστηριοτήτων για το τρέχον σχολικό έτος.
Το πιο συναρπαστικό μάθημα για τους εκπαιδευτικούς ήταν η κατασκευή του δικού τους ανιχνευτή σωματιδίων (Cloud Chamber) κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων S’Cool Lab. Το S’Cool Lab είναι μία άρτια εγκατάσταση έρευνας και εκπαίδευσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς με σκοπό να εφαρμόσουν και να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους σε ένα πρωτόγνωρο γι’ αυτούς και καινοτόμο περιβάλλον.
Περισσότεροι από 600 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ωφεληθεί από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του CERN.
192 αιτήσεις υποβλήθηκαν από εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για συμμετοχή στην εκπαιδευτική αποστολή το καλοκαίρι του 2018.
Το 81% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εμπειρία συνέβαλε σημαντικά στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής τους ως εκπαιδευτικών και το 84% ότι ενισχύθηκε το κίνητρό τους για τη μετάδοση της γνώσης που απέκτησαν στους μαθητές τους.
Εντυπώσεις εκπαιδευτικών που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα
«Ήταν μία εμπειρία η οποία μας ωφέλησε σε πολλαπλά επίπεδα πέραν των καθαρά εκπαιδευτικών στόχων. [Εδώ] μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις προηγμένες τεχνολογικές εξελίξεις. [Το CERN] αντιπροσωπεύει ένα μέρος στο οποίο συνεργάζονται άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες και προσφέρει τη δυνατότητα για προσωπική εξέλιξη, τόσο για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές τους.»
«Όταν φεύγεις από αυτό το μέρος νιώθεις πιο πλούσιος σε γνώση και εμπειρίες. Αποτελεί θαύμα το πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι τόσο μεγάλο και σημαντικό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα!»
«Θα πρότεινα με απόλυτη σιγουριά το Πρόγραμμα στους συναδέλφους μου, διότι πιστεύω ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν το ερευνητικό έργο του μεγαλύτερου επιστημονικού κέντρου στον κόσμο!»
«Είναι μία μοναδική ευκαιρία για άμεση αλληλεπίδραση με το μέρος και τους ανθρώπους που δημιουργούν τη νέα γνώση και τεχνολογία!»
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συνεχίζει να στηρίζει τις νέες και τους νέους που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσω του ετήσιου προγράμματος μεταπτυχιακών υποτροφιών που υλοποιεί από συστάσεώς του.
Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης των αιτήσεων δίνεται στην ακαδημαϊκή επίδοση, την εκπαιδευτική εξέλιξη, το επίπεδο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και τις μελλοντικές επιδιώξεις των υποψηφίων, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση.
Το Ίδρυμα μέσα στο έτος 2018 στήριξε συνολικά 52 μεταπτυχιακούς υποτρόφους σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
Οι υπότροφοι του εξωτερικού φοιτούν ή ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους σε κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία κ.ά
«Η υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία, χάρη στην οποία συνεχίζω τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο εξωτερικό. Καλύπτοντας την πλειονότητα των εξόδων διαβίωσής μου στον τόπο σπουδών μου, μου επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρων για την περαιτέρω ακαδημαϊκή μου πορεία. Συνιστά μια σημαντική διάκριση, η οποία λαμβάνεται ιδιαιτέρως υπ’ όψιν τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον επαγγελματικό χώρο.»
Κλεμαντίν-Ελένη Νικολαΐδη-Λεφρανσουά, Master 2 Droit Public: Pratique des Droits Fondamentaux, Aix-Marseille Universite, Aix-en-Provence, Γαλλία
«Με την αρωγή του Ιδρύματος Λάτση ως προπτυχιακή υπότροφος απέκτησα εμπειρία σε εργαστήρια στην Ισπανία και τις ΗΠΑ, χάρη στην οποία βρίσκομαι σήμερα να κάνω μεταπτυχιακό στις Νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το Ίδρυμα συνεχίζει να με στηρίζει, πλέον ως μεταπτυχιακή υπότροφο. Για όλη αυτή τη βοήθεια – χωρίς την οποία θα είχα τελείως διαφορετική πορεία- είμαι βαθιά ευγνώμων.»
Ιωάννα Μητράκου, MSc in Neuroscience, University of Oxford, Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο
«Η αρωγή που λαμβάνω από το Ίδρυμα Λάτση είναι καθοριστική για την πραγματοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών μου, καθώς χάρις σ’ αυτήν καταφέρνω να καλύπτω καθ' ολοκληρίαν τα έξοδα διαβίωσής μου στο Λονδίνο. Εάν δεν λάμβανα την υποτροφία του Ιδρύματος, η φοίτηση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μου θα ήταν κάτι το σχεδόν απροσέγγιστο για εμένα και ενδεχομένως να είχα ακολουθήσει διαφορετική πορεία ως πτυχιούχος. Γι' αυτό, ειλικρινά, τρέφω βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για το Ίδρυμα.»
Μέγκι Ζενελάκ, MSc in Culture and Society, London School of Economics and Political Science, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του Ιδρύματος για παροχή στοχευμένων ευκαιριών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε η συνεργασία του με τη Βρετανική Κυβέρνηση με σκοπό τη χορήγηση μίας υποτροφίας Chevening. Η υποτροφία προσφέρει πλήρη χρηματοδότηση για ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στους τομείς της Κοινωνικής Πολιτικής, της Δημόσιας Διοίκησης, της Διεθνούς Ανάπτυξης και των Πολιτικών Επιστημών σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου για το ακαδημαϊκό έτος 2019/2020. Προτεραιότητα δίδεται σε υποψηφιότητες για προγράμματα που σχετίζονται με την Κοινωνία των Πολιτών και τη Διοίκηση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών.
Οι Υποτροφίες Chevening χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργαζόμενους φορείς και απονέμονται σε άτομα που επιδεικνύουν ηγετικό προφίλ και έχουν δυνατό ακαδημαϊκό υπόβαθρο.
Από την έναρξη του προγράμματος Chevening το 1983 μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 50.000 υποτροφίες.
«Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη που το Chevening δίνει και πάλι την ευκαιρία στους πλέον λαμπρούς και αξιόλογους Έλληνες φοιτητές να πραγματοποιήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε αυτόν τον σημαντικό κλάδο. Η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις κοινωνίες και των δύο χωρών μας.»
Βρετανίδα Πρέσβης στην Αθήνα, Ms Kate Smith CMG
Το Ίδρυμα συνεχίζει να στηρίζει το ερευνητικό έργο Ελλήνων επιστημόνων, εστιάζοντας στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, μέσω της σταθερής συνεργασίας του με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ). Το ΚΕΑΕ έχει ως βασικό σκοπό την ενίσχυση και χρηματοδότηση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως επίσης και την περαιτέρω διάδοση και διάχυση των αποτελεσμάτων προς την επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό, μέσω της διοργάνωσης ημερίδων, συνεδρίων και συναντήσεων.
Κάθε χρόνο το ΚΕΑΕ απευθύνει δημόσια πρόσκληση σε μεταδιδακτορικούς ερευνητές και ερευνητικές ομάδες για την υποβολή προτάσεων. Οι προτάσεις αξιολογούνται από ειδικούς επιστήμονες του κάθε πεδίου, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος ή άλλων χωρών. Σημαντική δραστηριότητα του ΚΕΑΕ αποτελεί η επικοινωνία και η συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα και ιδρύματα διεθνώς, με στόχο την ανταλλαγή υποτρόφων, τη συνδιοργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων και άλλων επιστημονικών δραστηριοτήτων.
Το 2018, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος εκπονήθηκαν οι ακόλουθες έρευνες:
• Πρόσφυγες από την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1941– 1944), Αλέξανδρος Λάμπρου,
• Το Νησί των Απόκληρων: η Ιστορία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου (1957– 1995), Δανάη Καρυδάκη,
• Ο «ανοικτός» αρχαιολογικός χώρος ως εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης σε αστικό περιβάλλον: Ακαδημία Πλάτωνος και Λόφος Φιλοπάππου, ερευνητική ομάδα Δέσποινας Καταπότη, Ιουλίας Σκουνάκη και Γεωργίας Γκουμοπούλου,
• Η αναγκαιότητα του «χρήσιμου ψεύδους» στην Πλατωνική Πολιτεία, Ελένη Κακλαμάνου,
• Αδαμάντιος Κοραής – Προς μια διανοητική βιογραφία: Το ιατρικό του έργο, Κωνσταντίνος Ηροδότου.
Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν ημερίδες όπου οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα του έργου τους με τη συμμετοχή επιστημόνων, ερευνητών και φοιτητών του κάθε πεδίου.
Το Ίδρυμα στηρίζει το Saint Catherine’s Project, το οποίο υπάγεται στο Ερευνητικό Κέντρο Ligatus του University of the Arts London. To Project αφορά στην προστασία και διατήρηση της αρχαιότερης βιβλιοθήκης στον κόσμο, που βρίσκεται στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά της Αιγύπτου, η οποία με τη σειρά της αποτελεί το αρχαιότερο ενεργό μοναστήρι στον κόσμο. Η βιβλιοθήκη της Μονής διαθέτει μία σπάνια συλλογή χειρογράφων από τον 4ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Η πλειοψηφία των χειρογράφων είναι στα Ελληνικά, υπάρχουν όμως αρκετές συλλογές στην Αραβική, τη Συριακή και τη Γεωργιανή γλώσσα και πολύ μικρότερος αριθμός σε επτά ακόμη γλώσσες.
Το Ligatus έχει αναλάβει το έργο της αξιολόγησης της κατάστασης τόσο των χειρογράφων όσο και της συλλογής των αρχέτυπων, ταξινομώντας τις πληροφορίες μέσω της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και παρέχοντας συμβουλές για περαιτέρω εργασίες συντήρησης. Υπεύθυνος του Saint Catherine’s Project είναι ο καθηγητής Nicholas Pickwoad, το έργο του οποίου ενίσχυσε το Ίδρυμα εντός του 2018.
Το ετήσιο Θερινό Σχολείο Ligatus με θέμα την προηγμένη συντήρηση βιβλίων πραγματοποιήθηκε στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα από τις 15 έως τις 26 Οκτωβρίου 2018. Οκτώ μέλη του προσωπικού της Βιβλιοθήκης παρακολούθησαν το μάθημα του καθηγητή Pickwoad την πρώτη εβδομάδα του Θερινού Σχολείου. Η ομάδα επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη στον Πειραιά και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και απέκτησε πρόσβαση στις σπάνιες συλλογές τους, ώστε να επιλέξει υλικό για τις απογευματινές συνεδρίες του Σχολείου. Το μάθημα της δεύτερης εβδομάδας, το οποίο παρακολούθησαν οκτώ σπουδαστές, συμπεριλαμβανομένων μελών του προσωπικού της Βιβλιοθήκης, διδάχθηκε από τον Δρ. Αθανάσιο Βέλιο και τον Δρ. Γεώργιο Μπουδαλή.
Ο καθηγητής Nicholas Pickwoad έδωσε μία δημόσια διάλεξη στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Θερινού Σχολείου, με τίτλο «Πορτραίτα με βιβλία: εξέταση των βιβλίων στους πίνακες του Lorenzo Lotto και της γενιάς του», η οποία είχε ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση.
33 άτομα από 9 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα για την κατάσταση των 3.307 χειρογράφων της αρχαίας βιβλιοθήκης της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.
22 σπουδαστές συμμετείχαν στο Θερινό Σχολείο Ligatus.
Το Ίδρυμα συνέχισε για τέταρτη συνεχή χρονιά τη συνεργασία του με το think-tank Friends of Europe ενισχύοντας το πρόγραμμα των Νέων Ευρωπαίων Ηγετών (European Young Leaders), το οποίο υλοποιείται από το 2011. Κάθε χρόνο συμμετέχουν στο πρόγραμμα 40 νέοι ηγέτες, ηλικίας έως 40 ετών, από την πολιτική, την επιστήμη, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις τέχνες και την κοινωνία των πολιτών.
Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος, οι Νέοι Ευρωπαίοι Ηγέτες συναντήθηκαν στη Βαρσοβία και τη Μάλτα, όπου είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε συζητήσεις αναφορικά με τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Είχαν, επίσης, τη δυνατότητα να ακούσουν το μήνυμα του Marian Turski, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, για τη σημασία της ελευθερίας και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την προάσπιση των φιλελεύθερων αξιών εν μέσω μίας κρίσιμης χρονικής περιόδου για την Ευρώπη. Οι 40 Νέοι Ευρωπαίοι Ηγέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητη μία αμεσότερη μορφή δημοκρατίας και περισσότερες ηθικές καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέματα που συζήτησαν εκ νέου στη συνάντηση των αποφοίτων του του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στις Βρυξέλλες.
Το Δίκτυο των Νέων Ευρωπαίων Ηγετών αποτελείται πλέον από 180 αποφοίτους του προγράμματος από πλήθος ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η προβολή του Ελληνικού πολιτισμού και η στήριξη νέων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Ιδρύματος και γίνονται πραγματικότητα μέσω της συνεργασίας του με οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδος.
Το «START – Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους διαχειριστές πολιτισμού στην Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος υποστηρίζονται νέοι δημιουργοί, ώστε να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες στόχο έχουν να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον.
Το πρόγραμμα START περιλαμβάνει τρεις φάσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους υποτρόφους του προγράμματος να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες φάσεις:
• Φάση Ι: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκείας τριών μηνών στη Γερμανία για 30 επιλεχθέντες υποτρόφους (από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο).
• Φάση ΙΙ: Υλοποίηση των πολιτιστικών πρωτοβουλιών και πρόγραμμα καθοδήγησης για 15 επιλεχθέντες υποτρόφους για περίοδο έξι μηνών (από Δεκέμβριο έως Μάιο).
• Φάση ΙΙΙ: Βραβεία «Scaling Awards», τα οποία απονέμονται σε υποδειγματικές πρωτοβουλίες του προγράμματος, για χρονικό διάστημα ενός έτους (από τον Ιούνιο).
To Ίδρυμα Λάτση για δεύτερη συνεχή χρονιά απένειμε τα 5 Βραβεία Ανάπτυξης (Scaling Awards). Οι διακριθέντες για το 2018 είναι οι:
• Ηλίας Αδάμ για την πρωτοβουλία «Smallville: The Rural Artivists», η οποία βασίζεται στα «άτυπα κοινωνικά συμβούλια» και τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες και υλοποιείται σε μικρές πόλεις της Πελοποννήσου,
• Όλγα Δασκαλή για την πρωτοβουλία «Roots are Routes», μέσω της οποίας υλοποιούνται εργαστήρια τοπικών επαγγελμάτων, δίνοντας ερεθίσματα επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές και ενηλίκους με βάση τα χαρακτηριστικά στοιχεία του τόπου και του τοπίου,
• Σωτήρης Καραγιώτας για την πρωτοβουλία «2BD (2 Basic Directions)», η οποία περιλαμβάνει ευκαιρίες εκπαίδευσης για νεαρά άτομα και γυναίκες με διαφορετικό εθνοτικό υπόβαθρο στο πρώτο κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας στην Καρδίτσα,
• Αλέξανδρος Μιχαήλ για την πρωτοβουλία «To Whom It May Concern», ένα φόρουμ καλλιτεχνικής έκφρασης και ταυτόχρονα μία εκστρατεία ενημέρωσης για τον ιό HIV,
• Αγγελική Μητροπούλου για την πρωτοβουλία «KYMA Project», μία συμπεριληπτική πλατφόρμα χορού στην Αθήνα με σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για άτομα με αναπηρία να ασχοληθούν με τον σύγχρονο χορό.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki και τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
«Με το Βραβείο Ανάπτυξης από το Ίδρυμα Λάτση έχουμε την ευκαιρία να μεγιστοποιήσουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο πολλαπλασιάζοντας τις δράσεις μας και να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του KYMA Festival και για το 2019. Η υποστήριξη του ιδρύματος μας βοηθάει να κρατάμε την υπόσχεσή μας για ίση πρόσβαση όλων των ατόμων, με ή χωρίς αναπηρία, σε όλες τις δραστηριότητες που διοργανώνουμε.»
Αγγελική Μητροπούλου, Founder / Project Manager, «Kyma Project»
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα START σε κάνει μέρος της αγοράς. Συνεργάζεσαι, διαπραγματεύεσαι, αποτυγχάνεις και επιτυγχάνεις ταυτόχρονα, βλέπεις αυτό που έχεις σχεδιάσει να πραγματοποιείται. Πέφτεις στα βαθιά και μάλιστα στον αχαρτογράφητο ακόμα χώρο της πολιτιστικής διαχείρισης για τον οποίο τώρα γίνονται βήματα. Μέσω όμως της τεχνογνωσίας (νομική, λογιστική, mentoring) που σου παρέχεται καταφέρνεις να ανταποκριθείς και να ενδυναμώσεις τις ικανότητές σου, να συνειδητοποιήσεις πώς λειτουργεί η θεωρία στην πράξη και να συνδιαμορφώσεις και εσύ την αλλαγή.»
Όλγα Δασκαλή, Διαχειρίστρια, ΑΜΚΕ-Διαδρομή, Project «Roots are Routes»
«Η υποστήριξη του Ιδρύματος μας βοήθησε να ξεκινήσουμε τον vatira, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με πρόταγμα την “τέχνη για μια κοινωνία ελεύθερη από προκαταλήψεις”, μέσα από τον οποίο συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το “To Whom It May Concern”, μία πρωτοβουλία που σε συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών φέρνει στη δημόσια σφαίρα τον HIV όχι, ως είθισται, σαν απειλή, αλλά ως αυτό που πλέον είναι: μια απολύτως διαχειρίσιμη ανθρώπινη εμπειρία.»
Αλέξανδρος Μιχαήλ, Συνιδρυτής, vatiras, Project «To Whom it May Concern»
Σε συνέχεια της ιδρυτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ), το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση παραμένει υποστηρικτής της Ορχήστρας ενισχύοντας τη λειτουργία της για την καλλιτεχνική περίοδο 2018 – 2019.
Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η οποία ιδρύθηκε από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, αποτελείται από νέους μουσικούς απ’ όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και Έλληνες και Ελληνίδες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Αποσκοπεί, κυρίως, στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών, αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η συμμετοχή στην ορχήστρα είναι δωρεάν, ενώ καλύπτονται όλα τα έξοδα για τη μετακίνηση και τη διαμονή των μουσικών.
Βασικό στοιχείο της λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ αποτελούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στο νεανικό κοινό, όπως για παράδειγμα η ανοιχτή γενική πρόβα της Ορχήστρας, την οποία έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μαθητές όλων των ηλικιών.
Κατά τη διάρκεια του 2018, οι 45 νέες και νέοι μουσικοί της ορχήστρας, συμμετείχαν σε 5 συναυλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
«Νομίζω πως η δύναμη της ΕΛΣΟΝ είναι η όρεξη, το πάθος και η ενέργεια που έχουν όλοι οι συμμετέχοντες. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις στα μάτια των συναδέλφων τη δίψα για μουσική. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος, ώστε να συμμετέχω στην ορχήστρα, σε συνδυασμό φυσικά με την εκτίμηση που τρέφω στον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, ο οποίος είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και έχει τη δύναμη να οδηγήσει το σύνολο σε υψηλό επίπεδο.»
Νικόλαος Πρεβεζιάνος, Βιολοντσέλο (26 ετών), Κορυφαίος τσελίστας της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
«Άκουσα την ΕΛΣΟΝ πρώτη φορά πέρυσι, μέσα από ένα βίντεο που είχαν κοινοποιήσει διάφορα μέλη της στο Facebook. Από την πρώτη στιγμή μου τράβηξε την προσοχή. Ήταν κάτι πολύ διαφορετικό απ’ όσα έχω δει και ακούσει σε νεανικές ορχήστρες στον Ελλαδικό χώρο. Η προσπάθεια της ΕΛΣΟΝ να φτιάξει μία νεανική ορχήστρα ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε μία εποχή δύσκολη, μοιάζει στα μάτια μου ένα γιγαντιαίο εγχείρημα, το οποίο ήδη βλέπω να αποφέρει καρπούς. Κι αυτό είναι τόσο αξιοθαύμαστο όσο και συγκινητικό.»
Αναστασία-Άρτεμις Δημοπούλου, Βιολί (23 ετών), Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
«Η ΕΛΣΟΝ αποτελεί μία νέα προσπάθεια για τη χώρα μας και είμαι πραγματικά πολύ ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι μέλος της προσπάθειας αυτής! Από τις πρώτες συναυλίες της πρώτης περιόδου της ορχήστρας, μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το επίπεδο των μουσικών της, ο επαγγελματισμός που υπάρχει, αλλά και το γενικό κλίμα. Πραγματικά είναι μία ορχήστρα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες ορχήστρες του εξωτερικού. Είμαι πολύ χαρούμενος να δω τι θα φέρει η νέα σεζόν!»
Ανδρέας Ανθόπουλος, Φαγκότο (22 ετών), Ακαδημία Τεχνών της Βρέμης, Γερμανία
Το πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας» είναι μία πρωτοβουλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) με βασικό στόχο να προσφέρει σε νέους καλλιτέχνες που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους την εμπειρία μίας καλλιτεχνικής περιόδου σε πραγματικές συνθήκες εργασίας με την καθοδήγηση και επίβλεψη πεπειραμένων καλλιτεχνών και δασκάλων. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συνεχίζει να στηρίζει το πρόγραμμα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία κατά την οποία οι νέοι καλλιτέχνες αποκτούν τα εφόδια και τα εργαλεία που θα τους καταστήσουν πραγματικά καταρτισμένους επαγγελματίες σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις στον χώρο του Λυρικού Θεάτρου.
Οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα υποκριτικής, σεμινάρια τελειοποίησης φωνητικής τεχνικής και προετοιμασίας ρόλων από επισκέπτες καθηγητές και αρχιμουσικούς. Με τις δύο μονόπρακτες όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι «Αδελφή Αγγελική» και «Ο μανδύας» και την παρουσίασή τους στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ολοκληρώθηκε η πρώτη καλλιτεχνική περίοδος του προγράμματος.
Οι δύο αυτές όπερες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης το 1918, ενώ στην Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1970 και πραγματεύονται ζητήματα όπως η απώλεια, το έγκλημα και ο θάνατος, δύσκολα θέματα τα οποία οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν με ευαισθησία.
Η παραγωγή των παραπάνω έργων αποτέλεσε την κορύφωση του προγράμματος. Η παρουσίαση σε μία μεγάλη αίθουσα και σκηνή με πλήρη ορχήστρα όπερας και σε πραγματικές συνθήκες και χρόνους μιας παραγωγής, έδωσε την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να αντιληφθούν τις προδιαγραφές που θα χρειαστεί να θέτουν και να τηρούν στην επαγγελματική τους διαδρομή.
«Ένας νέος καλλιτέχνης χρειάζεται (εκτός από ταλέντο) στοχοπροσήλωση, συνοδοιπόρους κι ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου μπορεί να ανθίσει...
Εμπειρίες σαν αυτή που είχα με τους Νέους της Όπερας με έχουν στιγματίσει και διαμορφώσει καλλιτεχνικά και πνευματικά. Μέσα από το πρόγραμμα εξερεύνησα τα όριά μου σε διάφορα επίπεδα. Η πίστη και η επιμονή των εισηγητών του προγράμματος με άνδρωσαν, ενώ η επί σκηνής αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους μου γέμισε τις “μουσικές μου τσέπες” με εφόδια που θα ήταν αδύνατο να αποκτήσω αποκλειστικά μέσω της ατομικής μελέτης. Τέλος, η αναμέτρησή μας με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας του χώρου (χρήση της Κεντρικής και Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, σύμπραξη με την ορχήστρα της ΕΛΣ και την ΕΛΣΟΝ του εξαιρετικού Διονύση Γραμμένου κ.ά.) απέδειξε το εφικτό των ονείρων μας. Η Όπερα, ως μορφή τέχνης που είναι πανανθρώπινη και διαχρονική, χρειάζεται τους “Νέους” της για να εξελιχθεί. Στην Ελλάδα του τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ.»
Μαριέττα Σαρρή, συμμετέχουσα στον πρώτο κύκλο του προγράμματος
Το πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» σχεδιάστηκε το 2013 από το Ωδείον Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λάτση, το οποίο χρηματοδότησε πλήρως τα πρώτα 3 χρόνια λειτουργίας του. Το Ίδρυμα συνεχίζει να στηρίζει το πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα, μέσω της χορήγησης υποτροφιών για μουσικές σπουδές σε παιδιά των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των διδάκτρων.
Το πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 – 13 ετών και για τη συμμετοχή σε αυτό, και συνεπώς τη χορήγηση υποτροφίας, συνεκτιμώνται, μεταξύ άλλων, η κλίση των υποψηφίων στη μουσική και η οικονομική τους κατάσταση. Οι μικροί υπότροφοι επιλέγονται μετά από ακροάσεις που πραγματοποιούνται από έμπειρους μουσικούς παιδαγωγούς στον χώρο του Ωδείου Αθηνών. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα θεωρίας, οργάνου, συμμετοχή σε μουσικά σύνολα και στη χορωδία των Μικρών Μουσικών.
Οι «Μικροί Μουσικοί» προοδεύουν, ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο των μουσικών τους σπουδών, συνεχίζουν να διακρίνονται σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς και να συμμετέχουν σε αξιόλογες επαγγελματικές μουσικές εκδηλώσεις. Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια του 2018, η χορωδία των Μικρών Μουσικών έλαβε μέρος σε συναυλίες σε χώρους όπως το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους 2017 – 2018 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 28 μαθητές.
Κατανομή υποτρόφων: 11 παιδιά πιάνο, 5 παιδιά βιολί, 1 παιδί βιολοντσέλο, 5 παιδιά φλάουτο, 1 παιδί κλαρινέτο, 3 παιδιά κιθάρα, 1 παιδί τρομπόνι και 1 κρουστά.
Τον Μάρτιο του 2018 εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη έκθεση αφιερωμένη στον σημαντικό Ελβετό φωτογράφο Fred Boissonnas, η οποία διήρκεσε για δύο μήνες και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Ο Ελβετός φωτογράφος Frédéric (Fred) Boissonnas (1858-1946) προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929 από τον βασιλιά Φουάντ Α΄ προκειμένου να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό για την πολυτελή έκδοση με τίτλο Égypte [Αίγυπτος] (Γενεύη, 1932). Με συνοδοιπόρο τον συμπατριώτη του εκδότη και συγγραφέα Paul Trembley, περιηγήθηκε τη χώρα για έντεκα μήνες δημιουργώντας φωτογραφικές εικόνες οι οποίες αναφέρονταν τόσο στη μακραίωνη ιστορία της χώρας όσο και στην ταυτότητα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους.
Τον Μάιο του 1933 ο Fred Boissonnas επέστρεψε στην Αίγυπτο για την τελευταία, όπως αποδείχθηκε, φωτογραφική του αποστολή. Επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τη χερσόνησο του Σινά και τη Μονή Αγίας Αικατερίνης, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Οι εικόνες από το ταξίδι αυτό καθώς και οι εκτενείς χειρόγραφες σημειώσεις που κράτησε θα παρείχαν το υλικό για μία νέα έκδοση, παρόμοια με το Égypte, στην οποία δόθηκε ο προσωρινός τίτλος Au Sinaï [Στο Σινά]. Παρά τις προσπάθειες του Boissonnas, το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ.
Η έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» επικεντρώθηκε στο φωτογραφικό του έργο για τα δυο αυτά βιβλία, διερευνώντας οπτικά, από τη μια πλευρά, τις σύνθετες αφηγήσεις του νεοσυσταθέντος αιγυπτιακού κράτους (μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από τη Βρετανία) και, από την άλλη, την αναζήτηση έμπνευσης από τον ίδιο τον φωτογράφο στην έρημο του Σινά. Την έκθεση επιμελήθηκαν η κα Oriana Baddeley, τακτική καθηγήτρια στην Ιστορία της Τέχνης και Διευθύντρια Ερευνών, University of the Arts London, η κα Ewelina Warner, Επιστημονική Βοηθός και Συντονίστρια, Ερευνητική Μονάδα Ligatus, University of the Arts London και ο κ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.
4.021 επισκέπτες δέχθηκε η έκθεση.
6 ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν στην έκθεση με τη συμμετοχή 170 ατόμων συνολικά.
«Η έκθεση “O Fred Boissonnas στην Αίγυπτο” σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα χάρη στην ενθουσιώδη συνεργασία των συνδιοργανωτών, των επιμελητών και του χρηματοδότη. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Ελβετού δημιουργού, αλλά και η γοητεία της Αιγύπτου σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας της, όταν ακροπατούσε ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα, αναδείχθηκαν από τα εναργή κείμενα, τον τολμηρό σχεδιασμό (που περιελάμβανε πανοραμικές εντυπώσεις τοπίων της σιναϊτικής ερήμου) κι ένα βίντεο που ταξίδευε τους επισκέπτες στη Μονή Αγίας Αικατερίνης μέσα από τα λόγια του Boissonnas.»
Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής, Μουσείο Μπενάκη
Το Ίδρυμα υποστήριξε τη διοργάνωση της περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη», η οποία αποτελεί το τρίτο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτηρίου που το στεγάζει.
Η τριλογία άνοιξε το 2015 με την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας», όπου, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η ανάγκη για την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου, και συνεχίστηκε με τις «Οδύσσειες», μία έκθεση που αποτύπωσε αφαιρετικά και συμβολικά τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου για δημιουργία και εξέλιξη. Το εκθεσιακό αφήγημα της τρίτης κατά σειρά έκθεσης, η οποία διήρκεσε από τις 26 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, αρθρώνεται σε τέσσερα μέρη και αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Την έκθεση πλαισίωσαν καθ’ όλη τη διάρκειά της πολλά πειραματικά εργαστήρια. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσέφεραν την ειδική τους γνώση για να εξηγήσουν στους επισκέπτες τις πειραματικές τους προσεγγίσεις στην υφαντική της νεολιθικής περιόδου, το ένδυμα στο Αιγαίο κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., τη μυκηναϊκή ενδυμασία, την πολυχρωμία των αρχαίων γλυπτών και την απόδοση του Ωραίου στην αρχαία ελληνική μουσική.
340 αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης.
380.941 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση κατά το διάστημα Ιούνιος – Δεκέμβριος 2018.
Το Ίδρυμα Λάτση στήριξε για μία ακόμη χρονιά τις ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες στο ιερό του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα Δεσποτικού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες του 2018. Στην τοποθεσία έχει αποκαλυφθεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά των Κυκλάδων, αφιερωμένο στον Απόλλωνα (6ος αιώνας π.Χ.).
Τα αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς αποκαλύφθηκαν δύο νέα κτίρια του 6ου αιώνα π.Χ., συνεχίστηκαν οι έρευνες στα κτίρια που είχαν εντοπιστεί το 2017 και ήρθε στο φως πληθώρα ευρημάτων: κεφάλι αρχαϊκού κούρου, ερυθρόμορφοι και μελανόμορφοι κρατήρες, ενεπίγραφα όστρακα αγγείων με το όνομα του θεού Απόλλωνα, χάλκινα σκεύη και πολλά άλλα. Πλέον είναι γνωστή η ύπαρξη 20 κτιρίων του ιερού του Απόλλωνα, το μέγεθος του οποίου στον 6ο αιώνα π.Χ. πρέπει να ξεπερνούσε και αυτό του ιερού του Απόλλωνα στη Δήλο.
Οι αναστηλωτικές εργασίες και οι εργασίες συντήρησης σημείωσαν, επίσης, κατά τη διάρκεια του έτους σημαντικότατη πρόοδο. Μετά την τοποθέτηση και του τρίτου κίονα του ναού και του επιστηλίου πάνω από αυτόν, το μνημείο έχει αποκτήσει ξανά την Τρίτη διάστασή του και πλέον ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος και το μεγαλείο του ακόμα κι από την απέναντι ακτή της Αντιπάρου.
Στην ανασκαφή και καταγραφή του υλικού συμμετείχαν όλα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, καθώς και περισσότεροι από 60 εθελοντές φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας (Αθήνα, Ιωάννινα, Κρήτη) και του εξωτερικού (Βραζιλία, Αργεντινή, Αγγλία, Νορβηγία και Ισπανία).
Σε συνέχεια της στήριξης του έργου του Σωματείου Διάζωμα για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων μέσω του θεσμού του εταιρικού μέλους, το Ίδρυμα συνέβαλε στην υλοποίηση του Προγράμματος Πολιτιστικής – Περιβαλλοντικής Διαδρομής στη Στερεά Ελλάδα: «Τα Μονοπάτια της Ιστορίας – Διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού». Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα και βασικός του στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλήρους και επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού μέσω του οποίου θα αναδειχθούν τα αξιοθέατα της Περιφέρειας.
Τα μνημεία και αξιοθέατα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εξαίρεση τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, παραμένουν άγνωστα στην πλειοψηφία του πληθυσμού που επισκέπτονται τη χώρα μας. Ένας ακόμη βασικός σκοπός της Διαδρομής είναι η προσέλκυση δυνητικών τουριστών και επισκεπτών και κυρίως τουριστών ειδικών ενδιαφερόντων, ώστε να ωφεληθούν οι εγκατεστημένες στην περιοχή επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης και αναψυχής, καθώς και οι παραγωγοί προϊόντων αγροδιατροφής, οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες και επίσης οι παραγωγοί σύγχρονων πολιτιστικών προϊόντων.
Ως κύριοι κόμβοι που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας επελέγησαν οι παρακάτω περιοχές:
Κόμβος Χαλκίδας - Ερέτριας (Εύβοια),
Κόμβος Δελφών (Παρνασσός),
Κόμβος Καρπενησίου (Ευρυτανία),
Κόμβος Θερμοπυλών (Καμένα Βούρλα –Λαμία – Κάστρο Λαμίας),
Κόμβος Θήβας,
Κόμβος Ορχομενού,
Σκύρος.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν καταγραφεί 1.051 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, εκ των οποίων 2, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και η Μονή του Οσίου Λουκά, είναι καταγεγραμμένοι στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO).
Συνολικά στη Στερεά Ελλάδα λειτουργούν 19 μουσεία και συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού και περισσότερα από 21 μουσεία άλλων φορέων.
Η Αθήνα διακρίθηκε ως η 18η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 με την πρωτότυπη πρόταση που κατέθεσε στην UNESCO ο Δήμος Αθηναίων, με τη συνεργασία φορέων του βιβλίου και του πολιτισμού. Το Ίδρυμα ενίσχυσε την πρωτοβουλία «Από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019 η πόλη διαβάζει. Βιβλία Παντού! Ιστορίες να ζεις!». Για τη διαμόρφωση του προγράμματος εκδηλώσεων και δράσεων συνεργάστηκε πληθώρα φορέων, οργανισμών, πρεσβειών, προγραμμάτων του Δήμου Αθηναίων, εκδοτικών οίκων, δημιουργικών ομάδων και μεμονωμένων ατόμων.
Σκοπός της διοργάνωσης με κεντρικό σύνθημα «Η πόλη διαβάζει -Βιβλία παντού!», είναι να εμπνεύσει, να διαδώσει την απόλαυση της ανάγνωσης, να προωθήσει τη δημιουργική έκφραση και να αναδείξει τη σημασία των ιστοριών και των αφηγημάτων για τη ζωή μας στις σύγχρονες μητροπόλεις, όπως είναι η Αθήνα.
Δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο και την ανάγνωση, όπως η Κινητή Βιβλιοθήκη και οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες και «ενεργοποιούν» διαφορετικά σημεία της πόλης της Αθήνας. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, εκθέσεις, ομιλίες προβολές και εργαστήρια που αναδεικνύουν τη σύνδεση του βιβλίου με τις τέχνες (εικαστικά, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, κινηματογράφο, κόμικ, street art κ.ά.), καθώς επίσης και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια που σχετίζονται με το βιβλίο και την ανάγνωση και υλοποιούνται για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, διεθνώς αναγνωρισμένοι συγγραφείς απευθύνονται στο κοινό τους και συνομιλούν με Έλληνες δημοσιογράφους, συγγραφείς και ποιητές, μέσα από σειρά ομιλιών, εκδηλώσεων και φεστιβάλ.
Περισσότερες από 400 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έως το τέλος Νοεμβρίου 2018.
Η επισκεψιμότητα ή συμμετοχή στις πολυάριθμες εκδηλώσεις της ΑΠΠΒ, συμπεριλαμβανομένου του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, ξεπερνά τις 300.000.
Σκοπός του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα είναι, μεταξύ άλλων, η προβολή της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας της χώρας, η ανάδειξη του πεδίου της επιχειρηματικής ιστορίας, καθώς και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις εκπαιδευτικού, ενημερωτικού και επιστημονικού χαρακτήρα.
Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου, λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό. Η μουσειακή συλλογή εξιστορεί τόσο την ιστορία του ίδιου του πλοίου, του επιβατηγού «Νεράιδα», ενός από τα πλοία-σύμβολα της ελληνικής ακτοπλοΐας που έπλεε στον Αργοσαρωνικό από το 1950 μέχρι το 1974, όσο και το χρονικό της ανακατασκευής του σε σύγχρονο και αξιόπλοο πλωτό μουσείο, καθώς επίσης και την επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα.
Το έτος 2018 οι επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων αφιερώθηκαν στο θέμα «Μουσεία και (δια) δίκτυα: Νέες προσεγγίσεις-Νέο κοινό». Η θεματική αυτή, επιλεγμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στόχευε στην ανάδειξη των μουσείων ως φορέων πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης μέσω νέων προσεγγίσεων και τεχνολογιών, τόσο για τη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, όσο και για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στο ευρύ κοινό. Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις εορτασμού, διοργάνωσε και προσέφερε στο ευρύ κοινό ειδικές θεματικές ξεναγήσεις, με τίτλο «Η ναυτιλία των Ελλήνων στον 20ο αιώνα» αναδεικνύοντας την ιστορία του πλοίου «Νεράιδα» και την ιστορία της ελληνικής και ελληνόκτητης ναυτιλίας από τις αρχές του 20ου αιώνα, με αφορμή συγκεκριμένα εκθέματα, αντλώντας στοιχεία και από δημοσιεύματα της εποχής σχετιζόμενα με τα μουσειακά αντικείμενα.
16.889 επισκέπτες υποδέχθηκε το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα μέσα στο 2018.
Περισσότερους από 69.500 επισκέπτες έχει δεχθεί το μουσείο από την έναρξη λειτουργίας του, το 2012, έως σήμερα.
Tο έτος 2018 το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα συνέχισε την υλοποίηση του εκπαιδευτικού διαδραστικού προγράμματος «Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα. Ένα Παιχνίδι εν Πλω», σε συνεργασία με σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο για τις τάξεις Γ’ – ΣΤ’ του δημοτικού σχολείου, πραγματοποιείται δωρεάν στους χώρους του μουσείου και αποσκοπεί να εξοικειώσει τα παιδιά με θέματα της ναυτιλιακής ιστορίας και παράδοσης της χώρας. Ειδικευμένοι μουσειοπαιδαγωγοί διεξάγουν μια σειρά από ομαδικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες και ωθούν τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι και την ανακάλυψη, να εξερευνήσουν το ιστορικό πλοίο, αλλά και να γνωρίσουν όψεις της ελληνικής ναυτιλίας και ακτοπλοΐας του 20ου αιώνα και να διερευνήσουν επιμέρους θεματικές όπως το ταξίδι και η θάλασσα, τα καράβια και η ναυσιπλοΐα, η επικοινωνία κι οι μεταφορές, οι άνθρωποι κι οι αναμνήσεις.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας (δήμων Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας) και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (δήμων Αίγινας, Αγ. Ι. Ρέντη, Γαλατά, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Κυθήρων, Νίκαιας, Πειραιά, Περάματος, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας), ενώ με την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019, το πρόγραμμα απευθύνεται πλέον σε σχολικές μονάδες από όλη τη χώρα.
2.668 παιδιά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα στο 2018.
Διοργανώθηκαν επισκέψεις τάξεων από 50 σχολεία της Αττικής.
«Πέρα από την εκπαιδευτική και ψυχοπαιδαγωγική του αξία, είναι σημαντικό και το ότι είναι ένα δωρεάν, υψηλής ποιότητας πρόγραμμα. Συνδυάζει την έννοια πλοία / ταξίδια / περιπέτεια με την έννοια επιχειρηματικότητα / ανάπτυξη / ιστορία ζωής.»
Από τη Δ’ τάξη του 94ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας
«Ήταν ένα πολύ δημιουργικό πρόγραμμα καθώς περιείχε παιχνίδια, ζωγραφική, ξενάγηση αλλά και υλικό για να πάρουν τα παιδιά μαζί τους.»
Από τη Δ’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας
Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, συμμετέχοντας στον θεσμό των εορταστικών εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά, ελλιμενίσθηκε στη Μαρίνα Ζέας από την Παρασκευή 1/6 έως την Κυριακή 10/6 2018 για να υποδεχθεί τους επισκέπτες του. Ο θεσμός αυτός, με επίκεντρο τη θάλασσα και τον πολιτισμό, στόχο έχει να προβάλει τη σημασία της θάλασσας για την ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά και, μέσα από διάφορες θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις, επιχειρεί να αναδείξει διαφορετικά σημεία της πόλης και να τιμήσει τους ανθρώπους της.
1.506 επισκέπτες υποδέχθηκε το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα στη Μαρίνα Ζέας.
Διοργανώθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για 10 τάξεις από 4 σχολικές μονάδες του Πειραιά.