«Κανείς δεν δικαιούται μνείας ή επαίνων όταν πράττει το στοιχειώδες καθήκον προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους του.»
Γιάννης Λάτσης
~124.000 άτομα ωφελήθηκαν άμεσα από δράσεις που χρηματοδότησε το Ίδρυμα στους
τομείς:
7 συνεργατικές πρωτοβουλίες υλοποιήθηκαν με 19 κοινωφελή ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με σκοπό:
99 φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έλαβαν χρηματοδότηση για τις δράσεις τους
4.849 άτομα επισκέφθηκαν το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα εκ των οποίων 356 μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου
97.013 άτομα ωφελήθηκαν από δωρεές σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και ιατρικής περίθαλψης
3.403 άτομα υποστηρίχθηκαν μέσω δράσεων κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης
17.358 μαθητές & μαθήτριες και 1.588 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα
177 υποτροφίες χορηγήθηκαν σε νέους και νέες που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
499 άτομα συμμετείχαν σε δράσεις που υποστήριξε το Ίδρυμα στον τομέα των Τεχνών και του Πολιτισμού
5 θέσεις εργασίας σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα
Το Ίδρυμα επιδιώκει τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε όλες τις βαθμίδες, μέσω στοχευμένων δράσεων, καθώς και την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση μέσω της χορήγησης υποτροφιών. Στον τομέα της Επιστήμης, βασική στόχευση είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας νέων επιστημόνων στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε κατά το σχολικό έτος 2019-2020 το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», στο πλαίσιο του οποίου πλήθος μαθητών είχε τη δυνατότητα να καλλιεργήσει τις αξίες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς, μέσω καινοτόμων βιωματικών δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον ΔΕΣΜΟ και το Ίδρυμα Λαμπράκη που είχε αναλάβει τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τον συντονισμό και τη διαχείριση του έργου.
Ο πέμπτος και τελευταίος κύκλος υλοποίησης του προγράμματος εφαρμόστηκε σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και όλους τους τύπους σχολείων ανά την Ελλάδα και περιελάμβανε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων βιωματικής μάθησης από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το πρόγραμμα παρείχε δωρεάν στους καθηγητές, τους μαθητές και στις οικογένειες των μαθητών υποστηρικτικό παιδαγωγικό υλικό μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος και συνεχή διά ζώσης και
εξ αποστάσεως υποστήριξη μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων.
Η μοναδικότητα και καινοτομία του προγράμματος έγκειται στην εμπειρική του προσέγγιση και την εφαρμογή της βιωματικής μάθησης ως μέθοδο διδασκαλίας. Ο συνδυασμός της θεωρητικής διδασκαλίας και των βιωματικών εμπειριών συμβάλλει καθοριστικά στην υιοθέτηση της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού ως στάση ζωής, καθώς οι μαθητές έχουν τη χαρά και την εμπειρία της ικανότητας να επηρεάζουν θετικά το περιβάλλον τους μέσω των δράσεων που οι ίδιοι σχεδιάζουν και
υλοποιούν. Παράλληλα, η συνεργατική φύση του προγράμματος προάγει την ανάπτυξη παραγωγικών συνεργειών μέσω της σύμπραξης ποικίλων φορέων της κοινωνίας των πολιτών και διδάσκει έμπρακτα στους μαθητές την αξία της συνεργασίας. Συνολικά, μέσω του προγράμματος, οι νέοι λαμβάνουν τα κατάλληλα ερεθίσματα και εφόδια ώστε να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία για συλλογή νέων εμπειριών και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του σχολικού έτους 2019-2020 η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα πραγματοποίησε ποικίλες δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς, μεταξύ των οποίων ήταν η προετοιμασία και μαγειρική γευμάτων και η προσφορά τους σε άπορους, η περίθαλψη αδέσποτων ζώων, η επίσκεψη σε Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και η εμψύχωση των φιλοξενουμένων, ο καθαρισμός παραλιών και αλσών, η συνεργασία και διαπολιτισμική αλληλεπίδραση με παιδιά-πρόσφυγες κ.ά. Από τον Μάρτιο του 2020 οι συμμετέχουσες σχολικές μονάδες προσαρμόστηκαν γρήγορα στα νέα δεδομένα που ανέκυψαν λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού και κατόπιν των απαιτούμενων προσαρμογών συνέχισαν την υλοποίηση του προγράμματος εξ αποστάσεως. Έτσι, κατά τη διάρκεια του lockdown, οι μαθητές αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους κοινωνικής προσφοράς και ανέπτυξαν δράσεις αλληλεγγύης, όπως η υποστήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας μέσω παιχνιδιών νοητικής αναψυχής και ενδυνάμωσης με τη χρήση υπολογιστή ή έξυπνων κινητών συσκευών, η φροντίδα αδέσποτων ζώων στο κοντινό περιβάλλον του σπιτιού τους, η δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού και η παραγωγή βίντεο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σημασία της προσφοράς κατά την περίοδο της πανδημίας.
Το σχολικό έτος 2019-2020 αποτέλεσε μία χρονιά ορόσημο, καθώς το «Νοιάζομαι και Δρω» τιμήθηκε με το Βραβείο Συλλογικής Δράσης «Νησίδες Ποιότητας» και αναγνωρίσθηκε επίσημα σε θεσμικό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2020 το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων υιοθέτησε τη μεθοδολογία, τα εργαλεία και το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή του στο υποχρεωτικό ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα σπουδών από το σχολικό έτος 2020-2021. Πλέον, το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο των εργαστηρίων καλλιέργειας δεξιοτήτων, με στόχο την εισαγωγή των αξιών του εθελοντισμού, της προσφοράς και της αλληλεγγύης με όρους βιωματικής και συμμετοχικής μάθησης στο σχολείο.
«Η επιτυχία του ‘Νοιάζομαι και Δρω’ ήταν αποτέλεσμα ομαδικότητας και συνεργασίας. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συντελεστές, ιδίως τους εκπαιδευτικούς, τους εθελοντές και τους υποστηρικτές του Προγράμματος. Σε αυτούς, ξεχωρίζει το Ίδρυμα Λάτση, που με τη διαχρονική και ουσιαστική του στήριξη συνέβαλε καθοριστικά στην καλλιέργεια και την εξοικείωση της νέας γενιάς με τις αξίες του εθελοντισμού και της ενεργού πολιτειότητας και στο να πλησιάσει πιο κοντά στην υιοθέτηση της προσφοράς στα κοινά σαν τρόπο ζωής.»
Λένα Παπαλεξοπούλου
Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, ΔΕΣΜΟΣ
Έχοντας ως στόχο να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε κατά το 2020 την εκπαιδευτική δράση «ΣΚΟΝΑΚΙ», που υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΔΙΑ-ΛΟΓΟΥ. Η ΑΜΚΕ ΔΙΑ-ΛΟΓΟΥ έχει ως σκοπό την καλλιέργεια της νεοελληνικής γλώσσας σε όλο το διαχρονικό και συγχρονικό της εύρος, καθώς και τη διατήρηση και διάδοσή της σε όλη την επικράτεια μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, μεταξύ άλλων, η ΑΜΚΕ ΔΙΑ-ΛΟΓΟΥ υλοποιεί από το 2017 την εκπαιδευτική δράση «ΣΚΟΝΑΚΙ», μέσω της οποίας, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ως εκπαιδευτικό εργαλείο, δημιουργείται διδακτικό υλικό αρχαίων και νέων Ελληνικών για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το «ΣΚΟΝΑΚΙ» αποτελεί την πρώτη –σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο–, δωρεάν προσβάσιμη συλλογή ψηφιακού υλικού για την ελληνική γλώσσα, προσφέροντας έναν πρωτότυπο και καινοτόμο διαδικτυακό τρόπο διδασκαλίας και συμβάλλοντας στη βελτίωση εν γένει της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μέσω σύντομων βίντεο, που περιέχουν απλούς και κατανοητούς κανόνες γραμματικής και συντακτικού η εκμάθηση των αρχαίων και νέων Ελληνικών γίνεται πιο ελκυστική, πιο σύγχρονη και πιο διαδραστική.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε την υλοποίηση της δράσης το 2020, καλύπτοντας το κόστος σχεδιασμού και παραγωγής του ψηφιακού υλικού που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον εμπλουτισμό της υπάρχουσας συλλογής. Η δράση έχει αγκαλιαστεί τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς), όσο και από το ευρύ κοινό και συγκεκριμένα όλους εκείνους που χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην καθημερινή τους επικοινωνία και επιθυμούν να βελτιώσουν το επίπεδο γνώσης και χρήσης της.
«Η προώθηση της δράσης ‘ΣΚΟΝΑΚΙ’ (skonakivideos) ξεκίνησε δωρεάν μέσω του Facebook, παρέχοντας μία εξαιρετική ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή για πρώτη φορά διαδικτυακά με τη διαχρονική μετεξέλιξη της ελληνικής γλώσσας. Σπουδαίος και καθοριστικός παράγοντας για τη συνέχιση της δράσης στάθηκε η αγαστή συνεργασία και χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση που
πραγματοποιήθηκε το 2020. Χάρη σε αυτή σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν, με τη μορφή εκπαιδευτικών βίντεο, 17 νέες οπτικοποιημένες εκπαιδευτικές ενότητες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο Facebook από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2020, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 180.000 προβολές με ισοδύναμο χρόνο θέασης 12.000 ωρών.»
Γιάννης Τρυφιάτης
Δρ. Παιδαγωγικής & Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εκπαιδευτικός, Δημιουργός Δράσης «ΣΚΟΝΑΚΙ» (skonakivideos), ΔΙΑ-ΛΟΓΟΥ
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, έχοντας ως στόχο του την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην εκπαίδευση, συνεχίζει να στηρίζει τα όνειρα και τις προσπάθειες των φοιτητών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, μέσω της υλοποίησης του ετήσιου Προγράμματος
Μεταπτυχιακών Υποτροφιών.
Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης συνεκτιμάται ένα σύνολο κριτηρίων, με ιδιαίτερη βαρύτητα να προσδίδεται στην ακαδημαϊκή επίδοση, το επίπεδο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, την εκπαιδευτική εξέλιξη και τις μελλοντικές επιδιώξεις των υποψηφίων, λαμβανομένης υπόψη της κοινωνικής και οικονομικής τους κατάστασης.
«Κάνοντας αιτήσεις πριν ενάμιση χρόνο για μεταπτυχιακές σπουδές, ήξερα ότι η απόφαση να αλλάξω χώρα για να συνεχίσω να επεκτείνω τις γνώσεις μου θα ήταν δύσκολη, ψυχολογικά και οικονομικά. Αφού έγινα αποδεκτός σε ένα καινοτόμο για τον τομέα της Αρχιτεκτονικής μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Μαδρίτη, έμαθα με χαρά ότι είμαι υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, κάτι το οποίο σίγουρα αποτελεί τιμή και αναγνώριση της προσωπικής προσπάθειας και των κόπων της οικογένειάς μου. Η υποτροφία αποδείχθηκε επιπλέον κρίσιμος συντελεστής ειδικότερα κατά τη διάρκεια του 2020. Με τις δυσάρεστες εξελίξεις που έφερε η πανδημία, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι χωρίς την υποστήριξη του Ιδρύματος δεν θα είχα μπορέσει να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της ζωής στην Ισπανία. Πλέον, επιστρέφω στην Ελλάδα έχοντας καταφέρει να αποφοιτήσω με επιτυχία και ελπίζοντας να συνδράμω με τις νέες μου γνώσεις στο μέλλον της χώρας μας.»
Βασίλειος Καλαμπόγιας-Πολυχρόνης
Máster en Comunicación Arquitectónica, Universidad Politécnica de Madrid
Μαδρίτη, Ισπανία
«Η υποτροφία του Ιδρύματος Λάτση υπήρξε αδιαμφισβήτητα το ουσιαστικό εισιτήριό μου για τη μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη συνέχιση των μεταπτυχιακών μου σπουδών στον κλάδο της Πολιτικής Θεωρίας. Ως υπότροφος του Ιδρύματος είχα το προνόμιο να αφιερωθώ απρόσκοπτα στο δύσβατο μονοπάτι της έρευνας και της ακαδημαϊκής μελέτης και να απολαύσω την κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή που προσφέρει ένα πανεπιστήμιο τέτοιου βεληνεκούς, δίχως την έγνοια μη αναγκαίων περισπασμών. Επιπλέον, το αναγνωρισμένο κύρος της υποτροφίας με εφοδιάζει αφενός με ηθική αποφασιστικότητα ώστε να συνεχίσω την επίτευξη των στόχων μου, και αφετέρου με ένα προσόν το οποίο συμβάλλει ευρύτερα στην επαγγελματική μου εξέλιξη και ανέλιξη.»
Νικόλαος Τσιλιγγίρης
MSc Political Theory, The London School of Economics and Political Science
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
«Μέσω του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Υποτροφιών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κατάφερα να υλοποιήσω τους στόχους και τα όνειρά μου και να σπουδάσω στην Γαλλία στο αντικείμενο της Θεωρητικής Φυσικής που αγαπώ, στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος. Επιπλέον, η υποτροφία αυτή υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για να ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου χωρίς να αναζητώ πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, με αποτέλεσμα να έχω την δυνατότητα να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στις σπουδές μου και να ολοκληρώσω το πρόγραμμα με άριστα αποτελέσματα. Απότοκο αυτού υπήρξε ο εφοδιασμός μου με τις κατάλληλες γνώσεις και ανταγωνιστικά εφόδια για το έναυσμα του διδακτορικού μου, συνεχίζοντας έτσι την ακαδημαϊκή καριέρα που επιθυμούσα.»
Αλέξιος Χριστόπουλος
Master in Theoretical Physics and Applications, Université de Cergy-Pontoise
Σερζύ, Γαλλία
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με βασική στόχευσή του την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην εκπαίδευση, ξεκίνησε το 2020 μία νέα συνεργασία με το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και για τα επόμενα 3 χρόνια, φοιτητές ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων που παράλληλα παρακολουθούν μαθήματα στο Deree, καθώς και προπτυχιακοί φοιτητές του Deree θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν υποτροφίες που θα τουςπαρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα εξάμηνο ή καλοκαιρινό πρόγραμμα σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και παγκοσμίως.
Το Outbound Study Abroad Program (Πρόγραμμα Σπουδών στο Εξωτερικό) του Deree έχει στόχο να εμπλουτίσει την ακαδημαϊκή εμπειρία των φοιτητών, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να διευρύνουν τη διαπολιτισμική τους ταυτότητα και τον ρόλο τους ως πολίτες του κόσμου μέσω της φοίτησής τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, υλοποιείται από φέτος το Πρόγραμμα «Latsis Foundation Study Abroad Scholarships» με στόχο να προσφέρει σε αξιόλογους νέους και νέες που δεν δύνανται να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, τη δυνατότητα να εξελιχθούν ακαδημαϊκά και προσωπικά, να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα κορυφαίων πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο.
Μέσω του Προγράμματος «Latsis Foundation Study Abroad Scholarships» οι φοιτητές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο παγκόσμιο δίκτυο εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν για ένα εξάμηνο ή να παρακολουθήσουν μαθήματα στο πλαίσιο καλοκαιρινών προγραμμάτων και να μεταφέρουν τους βαθμούς που έχουν επιτύχει στο εξωτερικό στη βαθμολογία του πτυχίου τους.
«Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε οργανισμούς όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση να υποστηρίζουν την αποστολή μας να προσδίδουμε αξία στους φοιτητές μας, την Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα. Είμαστε ευγνώμονες που το Ίδρυμα υποστηρίζει άξιους νέους και νέες που φοιτούν στο Κολλέγιο, ώστε να γίνουν πολίτες του κόσμου και να συμβάλλουν σε μια καλύτερη κοινωνία.»
Dr. David G. Horner
Πρόεδρος, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
Η συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση με τη Βρετανική Κυβέρνηση συνεχίστηκε για 2η συνεχή χρονιά με την υλοποίηση του Προγράμματος Υποτροφιών Chevening στην Ελλάδα, μέσω του οποίου χορηγήθηκε μία υποτροφία Chevening για μεταπτυχιακές σπουδές σε ένα Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Οι Υποτροφίες Chevening αποτελούν το διεθνές Πρόγραμμα Υποτροφιών της Βρετανικής Κυβέρνησης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργαζόμενους φορείς, και απονέμονται σε υποψήφιους με ηγετικές ικανότητες και ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, υπευθυνότητα και ικανότητα να επιφέρουν αλλαγές μέσω της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Η δημόσια πρόσκληση για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 αφορούσε στην πλήρη χρηματοδότηση ενός προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: την Κοινωνική Πολιτική, τη Δημόσια Διοίκηση, τη Διεθνή Ανάπτυξη, τη Μηχανολογία & Τεχνολογία, τη Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, τη Βιολογία, τις Νομικές Επιστήμες και τις Ιατρικές Επιστήμες.
Ο υποψήφιος που ξεχώρισε, τόσο λόγω των υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων όσο και χάρη στην ολοκληρωμένη προσωπικότητά του, ήταν ο Σταύρος Τάγιος στον τομέα της Μηχανολογίας και Τεχνολογίας. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ο Σταύρος παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «MSc Environmental and Architectural Acoustics» στο London South Bank University, με στόχο να μεταλαμπαδεύσει, με την επιστροφή του στην Ελλάδα, τις γνώσεις του και την εμπειρία που αποκόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον τομέα της ειδικότητάς του. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος οι υπότροφοι Chevening έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν πληθώρα μοναδικών ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και πολιτιστικών εμπειριών, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Chevening κοινότητας.
«Η επιστήμη του ήχου είναι κάτι που με ενθουσιάζει! Η δυνατότητα να σπουδάζω σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε αυτόν τον τομέα είναι κάτι για το οποίο θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό. Όχι μόνο σπουδάζω Αρχιτεκτονική και Περιβαλλοντική Ακουστική, αλλά έχω την ευκαιρία να σπουδάσω στο Λονδίνο, σε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα στο London South Bank University. Επιπλέον, ως υπότροφος Chevening για την Ελλάδα το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, είμαι αποδέκτης μίας πλήρους υποτροφίας, η οποία καλύπτει τα ακαδημαϊκά μου έξοδα αλλά και το κόστος διαβίωσης. Αυτό σε συνδυασμό με την καλή οργάνωση του συγκεκριμένου προγράμματος μου επιτρέπει να αφοσιωθώ σε αυτό που μου αρέσει, τη μελέτη του ήχου και της ακουστικής. Είναι μία συνθήκη στην οποία θεωρώ ότι έχω έλεγχο πάνω στις επιλογές μου και αυτό με βοηθάει στο να θέτω μακροπρόθεσμους στόχους με καθαρή σκέψη και χωρίς άγχος.»
Σταύρος Τάγιος
MSc Environmental and Architectural Acoustics, London South Bank University
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ίδρυμα Λάτση παραμένει διαχρονικά υποστηρικτής της λειτουργίας και του πολυσχιδούς έργου του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) από την ίδρυση του τελευταίου το 2015. Το ΚΕΑΕ έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση και χρηματοδότηση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες, απευθύνοντας ετησίως δημόσιες προσκλήσεις προς υποβολή ερευνητικών προτάσεων από νέους ερευνητές. Επιπλέον, διοργανώνει ημερίδες, συνέδρια και συναντήσεις με στόχο την περαιτέρω διάδοση των αποτελεσμάτων των ερευνών τόσο προς την επιστημονική κοινότητα όσο και προς το ευρύ κοινό.
Το 2020, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση, υλοποιήθηκαν δράσεις σε τρεις άξονες:
Εγκαινιάστηκε η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΚΕΑΕ, μία νέα εκδοτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, που έχει στόχο αφενός τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, με τη δημιουργία μιας ευρύτερης αναγνωστικής και ερευνητικής κοινότητας και, αφετέρου τη διερεύνηση του πεδίου των ψηφιακών επιστημονικών εκδόσεων και τις ολοένα αναπτυσσόμενες ερευνητικές τους προοπτικές και δυνατότητες. Το 2020 ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός
και η κατασκευή ενός εξ ολοκλήρου νέου ψηφιακού περιβάλλοντος ανάγνωσης, ο οποίος περιλαμβάνει ποικίλες εκδοτικές σειρές, όπως οι ετήσιοι τόμοι με τα αποτελέσματα των ερευνών που εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση του ΚΕΑΕ, τα πρακτικά συνεδρίων και ημερίδων και υλικό από το Ψηφιακό Αρχείο 1821.
Κάθε χρόνο το ΚΕΑΕ απευθύνει δημόσια πρόσκληση σε μεταδιδακτορικούς ερευνητές και ερευνητικές ομάδες για την υποβολή προτάσεων διάρκειας ενός έτους. Οι αιτήσεις αξιολογούνται από διακεκριμένους, ανά κλάδο, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βασικά κριτήρια, μεταξύ άλλων, την πρωτοτυπία της ερευνητικής ιδέας, την καινοτομία της προτεινόμενης μεθοδολογίας και τα τελικά παραδοτέα.
Το 2020 με χρηματοδότηση του Ιδρύματος εκπονήθηκαν οι ακόλουθες έρευνες:
Ερευνήτρια: Δήμητρα Βασιλειάδου, Δρ. Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ερευνήτρια: Χαρά Κολοκυθά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Northumbria, Ηνωμένο Βασίλειο
Ερευνητική Ομάδα: Χρήστος Κουρούτζας, Δρ. Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σεβαστή Τρουμπέτα, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Magdeburg-Stendal, Γερμανία
Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Δρ. Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ερευνητική Ομάδα: Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κώστας Γούσης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο του Roehampton, Ηνωμένο Βασίλειο
Άλκηστη Πρέπη, Υποψήφια Διδάκτωρ Αστικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ερευνήτρια: Γιάννα Στεργίου, Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, Ηνωμένο Βασίλειο
Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το 1821, το ΚΕΑΕ εκπονεί ήδη από το 2016 ένα μεγάλο δίγλωσσο (Eλληνικά/Aγγλικά) Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο», το οποίο χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Το Πρόγραμμα δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για το 1821, στην οποία το κοινό μπορεί να αναζητήσει τεκμήρια, αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακά εκθέματα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, όπως επιστημονικές μελέτες, έργα τέχνης, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δημοτικά τραγούδια, κειμήλια κ.ά. Το εν λόγω ψηφιακό εγχείρημα υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» και σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες συνεργατικές πρωτοβουλίες στον κλάδο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, με τη συμμετοχή έγκριτων φορέων, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων κ.ά.
Εντός του 2020, ολοκληρώθηκαν:
Το Ψηφιακό Αρχείο σε αριθμούς:
«Οι εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να λειτουργήσουν όλοι οι πολιτιστικοί και ερευνητικοί φορείς τη χρονιά που πέρασε επηρέασαν σε κάποιον βαθμό τον προγραμματισμό του ΚΕΑΕ, χωρίς ωστόσο να ανατρέψουν τις βασικές μας επιδιώξεις. Οι ερευνητικές ομάδες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Λάτση προχώρησαν τις εργασίες τους και οι παρουσιάσεις τους έγιναν διαδικτυακά. Μάλιστα, η μορφή των διαδικτυακών ημερίδων ανέβασε κατακόρυφα τα ποσοστά
θέασης, αφήνοντας μια ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς. Επιπλέον, καθώς φτάνουμε στην επίσημη παρουσίαση του Ψηφιακού Αρχείου 1821, του μεγάλου συνεργατικού έργου που υλοποιεί το ΚΕΑΕ με την υποστήριξη και του Ιδρύματος, επιβεβαιώνεται και από την τρέχουσα συνθήκη πόσο σημαντική ήταν η επιλογή της οργάνωσης και παρουσίασης ενός τόσο πλούσιου υλικού σε μία ενιαία πλατφόρμα που θα είναι αξιοποιήσιμη τόσο από το ευρύ κοινό όσο και
από ερευνητές, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς που θίγουν φέτος μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, συνέδρια κ.ά.»
Δρ. Άντα Διάλλα
Πρόεδρος Δ.Σ., Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Μοντέρνας Ευρωπαϊκής Ιστορίας,
Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, σε συνεργασία με τα Ιδρύματα Α. Γ. Λεβέντη και Ωνάση, συμμετείχαν ως χρηματοδότες στο πρόγραμμα που σχεδίασε και διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το οποίο αφορά στην επιχορήγηση δαπανών για την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) από ερευνητές και ερευνητικές ομάδες ελληνικών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.
Στόχος του Προγράμματος είναι η ενίσχυση και ανάδειξη της ποιοτικής καινοτόμου έρευνας που διεξάγεται στα πανεπιστήμια και τα δημόσια ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, καθώς και η τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας και υποστήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων που θα παράγουν εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες βασισμένα στα αποτελέσματα της εν θέματι έρευνας. Η δημόσια πρόσκληση του Προγράμματος απευθύνθηκε σε Έλληνες ερευνητές και ερευνητικές ομάδες που διεξάγουν έρευνα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) και δημόσια Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος παρέχεται χρηματοδότηση για την προετοιμασία και την υποβολή αίτησης για τη λήψη Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας, καθώς και για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό. Παράλληλα, μέσω συνεργασίας με οργανισμούς που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε νέες επιχειρήσεις, οι επιλεγέντες ερευνητές και ερευνητικές ομάδες λαμβάνουν δωρεάν περαιτέρω υποστήριξη και καθοδήγηση στα πρώτα επιχειρηματικά τους βήματα.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητές και ερευνητικές ομάδες από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών.
«Το Πρόγραμμα είχε μεγάλη συνεισφορά και υποστήριξε την τεχνογνωσία μας στη βιοεκτύπωση με λέιζερ με στόχο τη διευκόλυνση της εκτύπωσης βιοϋλικών, της μηχανικής ιστών και της χρήσης εφαρμογών αναγεννητικής ιατρικής. Συνετέλεσε θετικά στην ίδρυση της εταιρείας ‘PhosPrint’ ως τεχνοβλαστός του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, με την πατέντα αυτή να αποτελεί τη βασική πνευματική περιουσία της εταιρείας, καθώς και στην επίτευξη των ερευνητικών στόχων της ομάδας μας, κατοχυρώνοντας τα πνευματικά μας δικαιώματα και έχοντας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία μας.»
Ιωάννα Ζεργιώτη
Καθηγήτρια, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ερευνήτρια, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών
Η προβολή του Ελληνικού πολιτισμού και η στήριξη νέων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού εντάσσεται στην στρατηγική στόχευση του Ιδρύματος και επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας του με οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Τεχνών & του Πολιτισμού.
Το «START – Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους διαχειριστές πολιτισμού στην Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος υποστηρίζονται νέοι δημιουργοί, ώστε να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες στόχο έχουν να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον.
Το πρόγραμμα START εκτυλίσσεται στη Γερμανία και την Ελλάδα σε τρεις φάσεις, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους υποτρόφους του προγράμματος να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες φάσεις:
Το έτος 2020 αποτέλεσε τον πέμπτο και τελευταίο κύκλο υλοποίησης του προγράμματος, ο οποίος ολοκληρώθηκε με τη διαδικτυακή απονομή των Βραβείων «Scaling Awards» που έγινε για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Ίδρυμα Λάτση.
Οι διακριθέντες για το 2020 είναι οι:
του περιβάλλοντος και την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της δράσης έχει δημιουργηθεί το πρώτο εγχειρίδιο με οδηγίες για τη διαμόρφωση μιας zero wasteκαθημερινότητας, το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν διαδικτυακά.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσω του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίχθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
«Οι ιδέες είναι πάντα εκεί, είναι πολλές και έχουν την ανάγκη από ένα push. Και είναι ωραίο να μπορείς να υλοποιείς έστω και μία ιδέα με στήριξη, όχι μόνο οικονομική, αλλά και λογιστική, οργανωτική, ακόμα και ψυχολογική. Αυτό έκανε το ‘START’. Είδα την ιδέα μου να υλοποιείται και τον κόσμο να συμμετέχει. Ένιωσα μια δικαίωση και συγκίνηση χωρίς το αίσθημα της ανασφάλειας για το πώς θα συνεχίσω. Το Scaling Award είναι ένα δεύτερο push, ανοίγει το οπτικό πεδίο της ιδέας και την επεκτείνει ακόμη περισσότερο. Το Sazman-άκι μεγαλώνει και προσδοκά νέες περιπέτειες, με ποδηλατάδες, DIY κατασκευές και ένα δικό του φεμινιστικό makerspace.»
Άλεξ Δημητρίου
Δημιουργός, Sazman
«Ως υπότροφος του ‘START – Create Cultural Change’ συνειδητοποίησα πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη προγραμμάτων που δίνουν την ευκαιρία και την υποστήριξη σε δραστήριους πολίτες να συμβάλλουν με τα project τους σε μία καλύτερη κοινωνία στο πλαίσιο της πολιτιστικής διαχείρισης. Έχοντας οραματιστεί την ύπαρξη ‘Σχολείων Μηδενικών Απορριμμάτων΄, καταφέραμε μέσω του project ‘kookoonari’ και του δικτύου συνεργατών που δημιουργήθηκε να εκπαιδεύσουμε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής σχετικά με τις αρχές του Zero Waste και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να μειώσουν τα απορρίμματα του σχολείου τους. Κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί χωρίς τη συνεχή καθοδήγηση από τους ανθρώπους του προγράμματος ‘START’.»
Μαρία Στρούμπα
Ιδρύτρια, kookoonari
«Το πρόγραμμα ‘START’ μας έδωσε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην αποκατάσταση της ποιότητας στον αστικό χώρο. Οι υποδομές και τα εργαλεία που αναπτύξαμε μπορούν να ενδυναμώσουν τις τοπικές κοινότητες, δίνοντας φωνή σε ομάδες που δεν εκπροσωπούνται και περιθωριοποιούνται. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι νέες συνεργασίες και το δυναμικό κοινωνικό δίκτυο που δημιουργήθηκε. Το δίκτυο του CLOUDS μπορεί τελικά να ενισχύσει την κοινωνική καινοτομία και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, αλλά και να αναβαθμίσει τις αστικές θεσμικές πολιτικές γύρω από τον δημόσιο χώρο. Μέσω του Scaling Award και την επιτυχία του δεύτερου κύκλου, το έργο και όραμά μας συνεχίζεται. Προτείνουμε νέους τρόπους παραγωγής της πόλης ακολουθώντας την ‘εκ των κάτω προς τα άνω’ προσέγγιση, όπου ο ανοιχτός διάλογος, η αλληλεγγύη και η δημιουργικότητα, ενσωματώνονται με συλλογικό τρόπο στη δημόσια σφαίρα και οδηγούν σε νέα μοντέλα διαχείρισης των πόλεων εμπνευσμένα από τις πρακτικές των κοινών.»
Εμμανουήλ Λεβεδιανός
Δημιουργός, CLOUDS
Η περιήγηση της εκδοτικής πρωτοβουλίας «Ο Κύκλος των Μουσείων» σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της χώρας συνεχίστηκε το 2020, με την έκδοση του 19ου τόμου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην αρχαία Ελεύθερνα και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Lamda Development. Η σειρά λευκωμάτων «Ο Κύκλος των Μουσείων» αποτελεί
ένα από τα μακροβιότερα εκδοτικά προγράμματα του Ιδρύματος ήδη από το 1997 και επιδιώκει να αναδείξει και να προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά με όρους επιστημονικής πληρότητας και αισθητικής αρτιότητας, με απώτερο σκοπό τη βαθύτερη γνώση και τη σύνθεση ενός μοναδικού ψηφιδωτού του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Ο συγγραφέας του τόμου, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, εμπνευστής και δημιουργός του Αρχαιολογικού Πάρκου και του Μουσείου Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, κ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, κατάφερε μέσω της διεισδυτικής ματιάς του να αναδείξει το φυσικό κάλλος της Ελεύθερνας, να φωτίσει τα ευρήματα της νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας και να αποτυπώσει την ανθρώπινη δραστηριότητα αιώνων, προσφέροντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη ιστορίας και επιστημονικής γνώσης.
Ο αφιερωματικός τόμος της Ελεύθερνας αποτελεί μία αφορμή γνωριμίας με τη σημαίνουσα κατά την αρχαιότητα πόλη της Κρήτης και παρουσιάζει τα ευρήματά της, έτσι όπως προέκυψαν από τη συστηματική ανασκαφική έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τα τελευταία 36 έτη. Τα σπουδαία αρχαιολογικά κατάλοιπα διαφόρων χρονολογικών φάσεων που έχουν έρθει στο φως, όπως λίθινα εργαλεία, επιγραφές, γλυπτά, ψηφιδωτά, νομίσματα, εξωτικά αντικείμενα από την Ανατολή, αντικείμενα από μέταλλο και πολύτιμα υλικά, γυάλινα αγγεία κ.ά. αναδεικνύουν τον πλούτο, τη συνεχή κατοίκηση του χώρου και τη δομή της κοινωνίας της Ελεύθερνας από την Ύστερη Νεολιθική/Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως την Υστερορωμαϊκή και Πρωτοβυζαντινή Περίοδο και αποκαλύπτουν στοιχεία για την καθημερινότητα των κατοίκων.
Ιδιαίτερη σπουδαιότητα έχουν τα εντυπωσιακά ευρήματα της νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας, λόγω της σύνδεσής τους με τα ομηρικά έπη και ειδικότερα με τα ταφικά έθιμα και τελετουργίες. Το σημαντικότερο εύρημα της νεκρόπολης –που πλέον εκτίθεται στο Μουσείο της Ελεύθερνας– είναι η ταφική πυρά ΛΛ90/91 (τέλη 8ου αι. π.Χ.) του Ελευθερναίου πολεμιστή και της σφαγής του αιχμαλώτου, η οποία εικονογραφεί παραστατικά τους στίχους της ραψωδίας Ψ της Ιλιάδας του Ομήρου που αναφέρονται στην ταφική πυρά του Πάτροκλου. Η μοναδική αυτή ανακάλυψη επαληθεύει για πρώτη φορά την αλήθεια της περιγραφής της ταφικής πυράς από τον Όμηρο και συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου σύνθεσης του έπους.
«Όσο είναι εύκολο να λες ‘αγαπώ’, τόσο δύσκολο είναι να το κάνεις πράξη. Γιατί εκεί χρειάζεται επιμονή και υπομονή και αντοχή και μυαλό και καρδιά και σώμα και κάθε φορά το καθένα από αυτά να διαφεντεύει το άλλο. Για να μπορείς στο τέλος να πεις πως έχεις την απόδειξη της αγάπης σου. Αυτή είναι η απόδειξη της αγάπης μου για την αρχαία Ελεύθερνα, η δημιουργία ενός αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της, δηλαδή ένα δημόσιο αγαθό. Μια μορφή επιτομής αυτής της πράξης περιέχεται μέσα στον 19ο τόμο της σειράς ‘Ο Κύκλος των Μουσείων’ που ξεκίνησε το 1997 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και συνεχίζει και σήμερα μαζί με τη Lamda Development, ένα βιβλίο ‘κτήμα εις το εσαεί’.»
Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης
Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Συγγραφέας Τόμου «Ελεύθερνα»
Σε συνέχεια της ιδρυτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) το 2017, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε τη λειτουργία της Ορχήστρας και τη διοργάνωση συναυλιών της κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020.
Η ΕΛΣΟΝ, η οποία ιδρύθηκε από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων, αποτελείται από νέους μουσικούς από την Ελλάδα καθώς και από Έλληνες μουσικούς που διαμένουν στο εξωτερικό. Βασικός σκοπός της είναι ο εντοπισμός, η καθοδήγηση, η εκπαίδευση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση παγκοσμίου φήμης σολίστ και εξαρχόντων ελληνικών, αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η ΕΛΣΟΝ στοχεύει να γίνει το φυτώριο ανάδειξης των νέων μουσικών και να τους παρέχει πολύτιμη εμπειρία συνύπαρξης και συνεργασίας εντός ενός μεγάλου μουσικού συνόλου, όπως είναι μία ορχήστρα.
Η συμμετοχή στην ορχήστρα είναι δωρεάν, κατόπιν ακρόασης, ενώ καλύπτονται όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μουσικών. Κύριο χαρακτηριστικό της δραστηριότητας της ΕΛΣΟΝ είναι επίσης η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την επαφή του νεανικού κοινού με τη συμφωνική μουσική και τις αξίες που πρεσβεύει. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές όλων των ηλικιών, αλλά και σε νέους ανεξάρτητους μουσικούς, και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα παρακολούθησης της ανοιχτής γενικής πρόβας της Ορχήστρας καθώς και τη γνωριμία με την Ορχήστρα στον χώρο δοκιμών της. Παράλληλα, οι μουσικοί της ΕΛΣΟΝ εκπροσωπούν την Ορχήστρα στο εξωτερικό, συμπράττοντας κάθε φορά με τις αντίστοιχες Εθνικές Ορχήστρες Νέων της κάθε χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής MusXchange που συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η τρίτη καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣΟΝ ξεκίνησε με τη συναυλία, τον Ιανουάριο του 2020, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου παρουσιάστηκαν έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν και Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ και του Λέος Γιάνατσεκ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Διονύση Γραμμένου και με προσκεκλημένους δύο διακεκριμένους σολίστ, την Αλεξάνδρα Σουμ στο βιολί και τον Όθωνα Γκόγκα στο φλάουτο. Τον Μάιο του 2020, μετά από μία μακρά περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης, ένα κουαρτέτο εγχόρδων της ΕΛΣΟΝ με τη συμμετοχή του καλλιτεχνικού της διευθυντή στο κλαρινέτο, υποδέχθηκε ταξιδιώτες, επισκέπτες και εργαζομένους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με κλασικά έργα, έχοντας στόχο να γεμίσει με μουσική τους χώρους του αεροδρομίου, σηματοδοτώντας έτσι την επανεκκίνηση των πολιτιστικών δράσεων που προσφέρει στους επισκέπτες του. Η καλλιτεχνική περίοδος ολοκληρώθηκε με τη σύμπραξη της ΕΛΣΟΝ με τον διεθνούς φήμης μαέστρο Γιοχάννες Ντέμπους για την ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση της 1ης Συμφωνίας του Γκούσταβ Μάλερ, η οποία έλαβε χώρα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα
Σταύρος Νιάρχος τον Ιούλιο του 2020.
«Πριν μερικά χρόνια ο Διονύσης μου ζήτησε να γίνω μέλος του Επίτιμου Συμβουλίου της ΕΛΣΟΝ και ένιωσα ιδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος που με την εμπειρία, το ταλέντο και τον ενθουσιασμό του δημιούργησε ένα νέο πρότζεκτ για την Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους μουσικούς να λάμψουν, να εξελιχθούν και να γίνουν πρεσβευτές της χώρας τους. Είμαι πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε η δυνατότητα να είμαι εδώ και να δουλεύω με τους νέους αυτούς μουσικούς που συναντιούνται για αυτά τα υπέροχα πρότζεκτ.»
Γιοχάννες Ντέμπους
Μαέστρος, Μουσικός Διευθυντής της Canadian Opera Company
«Ακούγοντας από φίλους μουσικούς για το επίπεδο της ΕΛΣΟΝ, από την πρώτη στιγμή μου τράβηξε την προσοχή, καθώς ήταν κάτι αρκετά διαφορετικό από όσα έχω ακούσει και έχω δει σε νεανικές ορχήστρες στην Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια ορχήστρα τέτοιου επιπέδου και φαντάζομαι τον εαυτό μου στο άμεσο μέλλον δημιουργικότερο και πιο ώριμο μουσικά χάρη στη συμμετοχή μου στην ΕΛΣΟΝ. Ανυπομονώ να αποκτήσω περισσότερες εμπειρίες, να
επεκτείνω το ορχηστρικό μου ρεπερτόριο και να διευρύνω τους καλλιτεχνικούς μου ορίζοντες σε συνεργασία με τους μουσικούς της, τους προσκεκλημένους σολίστες και τον μαέστρο.»
Ευδοξία Μέτσο, Τσέλο (22 ετών)
Μουσική Ακαδημία του Μάλμε, Σουηδία
«Ως μέλος της ΕΛΣΟΝ νιώθω ότι μπορώ να ονειρεύομαι και να οραματίζομαι. Ονειρεύομαι να ερμηνεύουμε μουσική που σταματά τους δείκτες των ρολογιών και κόβει την ανάσα των ακροατών. Ως εκπρόσωποι μιας χώρας που αγωνίζεται επάξια να αναδείξει τη σύγχρονη πολιτισμική της ταυτότητα, οραματίζομαι με την ΕΛΣΟΝ να αποκαλύπτουμε το θαύμα της τέχνης μας σε ιστορικές αίθουσες της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Φαντάζομαι τον εαυτό μου στο άμεσο μέλλον σοφότερο και δημιουργικότερο μουσικό χάρη στη συμμετοχή μου στην Ορχήστρα.»
Σοφία Χελιδόνη, Bιολί (22 ετών)
Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, Γερμανία
«Είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό να ανακαλύπτεις μια χώρα μέσα από τη νέα γενιά της και ειδικά μέσω της μπαρόκ μουσικής. Δουλέψαμε πολύ μαζί με τους νέους μουσικούς και πιστεύω ότι έμαθαν πολλά, όπως κι εγώ επίσης. Αυτή είναι πάντα μια αμφίδρομη διαδικασία. Πρόκειται για πολύ καλά παιδιά με μεγάλες δυνατότητες, ιδιαίτερη ευγένεια και δίψα για μάθηση. Θα έλεγα στους νέους μουσικούς αυτής της καταπληκτικής Ορχήστρας Νέων να έχουν πάντα περιέργεια, να διαβάζουν, να πηγαίνουν στο θέατρο, να εξερευνούν. Μουσική μπορεί να μάθει κανείς από τους πάντες και από τα πάντα και είναι πολύ σημαντικό να μην επικεντρώνεται κανείς μόνο στις νότες που βλέπει στην παρτιτούρα, αλλά να έχει μια ευρεία οπτική για όλο το φάσμα της μουσικής από τον Μεσαίωνα ως σήμερα. Αυτή είναι η συμβουλή μου.»
Αλεξάνδρα Σουμ
Σολίστ, Βιολί
Η ΑΜΚΕ «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ» ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό την υποστήριξη της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας, την αποκατάσταση και αναστήλωση των μνημείων στους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Επιδαύρου καθώς και τη μελέτη, διατήρηση και ανάδειξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί το τετραετούς διάρκειας πρόγραμμα (2019-2022) «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Μνημείων στην Αρχαία Επίδαυρο», σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Η εν λόγω πολιτιστική πρωτοβουλία περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων με στόχο τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Αρχαίας Επιδαύρου:
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος, τον Ιούλιο και Αύγουστο 2020 υλοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες που αποκάλυψαν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της ρωμαϊκής στοάς, η οποία ένωσε κατά τον 2ο αι. μ.Χ. το επιβλητικό οικοδόμημα της κρήνης του 4ου αι. π.Χ. με το μεγάλο κτίριο ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο πιθανόν αποτελούσε ένα νυμφαίο. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν οι σωλήνες υδροδότησης που διέτρεχαν τα ανεσκαμμένα τμήματα της κρήνης και της στοάς, καταργήθηκε η αγροτική οδός που διερχόταν από την κρήνη και διανοίχθηκε νέα οδός εκτός του αρχαιολογικού χώρου. Τέλος, αποκαλύφθηκαν σημαντικά κινητά ευρήματα που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.
Τα αποτελέσματα των έως τώρα ανασκαφικών εργασιών στην περιοχή της Αγοράς και του θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου είναι σπουδαία, καθώς το θέατρο και η κρήνη που έχουν αποκαλυφθεί αποτελούν δύο ιδιαίτερα σημαντικές κατασκευές για την πρόοδο της έρευνας αρχαίων κτιρίων του είδους τους, ενδιάμεσα των οποίων εικάζεται ότι βρίσκεται το αναφερόμενο από τις αρχαίες πηγές τέμενος του Ασκληπιού. Η προμήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή υψηλών επιδόσεων με ειδικό λογισμικό για επεξεργασία νέφους σημείων και φωτογραμμετρική ανάλυση, έχει συμβάλει ουσιαστικά στις εργασίες τεκμηρίωσης, παρέχοντας τη δυνατότητα τρισδιάστατης λεπτομερούς αποτύπωσης των μνημείων στις διαδοχικές φάσεις εξέλιξης του προγράμματος καθώς και της τελικής τους εικόνας μετά την ολοκλήρωσή του.
«Δυναμικά, παρά την υγειονομική κρίση, προχώρησε το 2020 η ανάδειξη μνημείων της Αγοράς στην Αρχαία Επίδαυρο από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, χάρη στη χρηματοδότηση του προγράμματος από το Ίδρυμα Λάτση. Με τις δυνατότητες που μας έδωσε η χρηματοδότηση αυτή, αποκαλύψαμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των μνημείων που το πρόγραμμα έχει στόχο να αναδείξει, αλλά ταυτόχρονα ολοκληρώσαμε σημαντικά και απαραίτητα για την ανάδειξη των μνημείων έργα υποδομής, όπως είναι η εκτροπή της οδού και των συστημάτων υδροδότησης που διέσχιζαν τον προς ανάδειξη χώρο, καθώς και η οριοθέτηση και προστασία του με σύγχρονη περίφραξη. Με τις εργασίες αυτές, η περιοχή των μνημείων της Αγοράς παρουσιάζει ήδη την εικόνα ενός φροντισμένου αρχαιολογικού χώρου.»
Βασίλης Λαμπρινουδάκης
Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το Ίδρυμα Λάτση στήριξε για μία ακόμη χρονιά τις ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες στο Ιερό του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα Δεσποτικού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2020 υπό τη διεύθυνση του Γιάννου Κουράγιου, με τη συνεργασία των αρχαιολόγων Ίλιας Νταϊφά και Αλεξάνδρας Αλεξανδρίδου και τη συμμετοχή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το αναστηλωτικό πρόγραμμα στο Δεσποτικό αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες και ένα από τα σημαντικότερα αναστηλωτικά έργα στην Ελλάδα, ενώ οι έως σήμερα ανασκαφές έχουν φέρει στο φως το μεγαλύτερο αρχαϊκό ιερό των Κυκλάδων μετά από αυτό της Δήλου, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Απόλλωνα (6ος αι. π.Χ.).
Το μεγαλύτερο μέρος της ανασκαφικής περιόδου 2020 αφιερώθηκε στην έρευνα στη νησίδα Τσιμηντήρι, η οποία κατά την αρχαιότητα ήταν ενωμένη με το Δεσποτικό με ισθμό και αποτελούσε μέρος της εκτεταμένης λατρευτικής εγκατάστασης-δορυφόρου του Ιερού του Απόλλωνα. Τα αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς, στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκαν τέσσερα κτίρια που καταλαμβάνουν τη νότια και ανατολική πλευρά του νησιού και εντοπίστηκαν πολλά θραύσματα αρχαϊκών πίθων με εγχάρακτη και εμπίεστη διακόσμηση, τα οποία χρονολογούνται από τον 7ο έως τον πρώιμο 5ο αιώνα π.Χ. Όλα τα κτίρια που ανακαλύφθηκαν έχουν πολύ μεγάλες διαστάσεις και
ισχυρή κατασκευή, ενώ φαίνεται να σχετίζονται δομικά μεταξύ τους δημιουργώντας έναν πυκνό οικοδομικό ιστό στη νότια πλευρά της βραχονησίδας. Βάσει της έρευνας πιθανολογείται ότι τα κτίρια αυτά είχαν δημόσιο χαρακτήρα και σχετίζονταν με τη λειτουργία του λιμανιού.
Οι αναστηλωτικές εργασίες και οι εργασίες συντήρησης του αρχαϊκού ναού και του εστιατορίου του Ιερού του Απόλλωνα που ξεκίνησαν το 2020 υπό την επίβλεψη του μελετητή και αρχιτέκτονα Γουλιέλμου Ορεστίδη σημείωσαν σημαντική πρόοδο και βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους. Με την τοποθέτηση και προσαρμογή στον θριγκό του ναού πέντε αρχαίων τριγλύφων, δύο αρχαίων και δύο νέων μετοπών, το μνημείο έχει πλέον ανακτήσει σημαντικό μέρος από το αρχικό ύψος και μέγεθός του, δεσπόζει στον χώρο και είναι ορατό ακόμα κι από την απέναντι ακτή της Αντιπάρου.
«Ο θεσμός της χορηγίας ήταν γνωστός από την αρχαιότητα και ήταν ιδιαίτερα αποδεκτός και αρεστός από όλους. Είναι μεγάλη τύχη και τιμή για την Ανασκαφή του Δεσποτικού να έχει ευγενείς και σημαντικούς υποστηρικτές, ένας εξ’ αυτών το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, του οποίου η στήριξη παραμένει αμείωτη εδώ και πολλά χρόνια. Με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος συνεχίστηκε η ανασκαφή με την αποκάλυψη άλλων 4 κτιρίων στο Τσιμηντήρι και μιας μεγάλης δεξαμενής αρχαϊκών χρόνων στο Δεσποτικό. Επίσης, στην αναστήλωση του 2020 σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, καθώς ολοκληρώθηκε η πρόσοψη του ναού αλλά και του τελετουργικού εστιατορίου. Πλέον, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα υποδειγματικά αναστηλωμένο μνημείο, σε ένα ακατοίκητο νησί μοναδικού φυσικού κάλλους, όπου φύση και ιστορία διατηρήθηκαν ανά τους αιώνες.»
Γιάννος Κουράγιος
Αρχαιολόγος, Διευθυντής της Ανασκαφής στο Δεσποτικό
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία We Need Books συστάθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την καταπολέμηση της περιθωριοποίησης, χρησιμοποιώντας το βιβλίο ως μέσο ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Όραμα της οργάνωσης είναι η οικοδόμηση μιας πιο υγιούς πολυπολιτισμικής κοινωνίας χωρίς διακρίσεις, μέσω της ενδυνάμωσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και της καλλιέργειας της έννοιας της διαπολιτισμικότητας.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η We Need Books λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας το Πολυπολιτισμικό Κέντρο, στο οποίο στεγάζεται η πρώτη Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας και πραγματοποιούνται μαθήματα γλωσσών, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις. Σκοπός της Πολυγλωσσικής Βιβλιοθήκης είναι να ενώσει ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε βιβλία στις μητρικές τους γλώσσες και ευκαιρίες για εκπαίδευση, ψυχαγωγία, δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση σε ένα φιλόξενο περιβάλλον. Στη Βιβλιοθήκη, η οποία ακολουθεί τα πρότυπα πρωτοπόρων βιβλιοθηκών της Ευρώπης, φιλοξενούνται 3 συλλογές: η Κύρια και η Παιδική Συλλογή, με βιβλία διαθέσιμα για δανεισμό και η Ειδική Συλλογή, με σπάνια τεκμήρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Το 2020 η χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση κάλυψε αφενός την αμοιβή απασχόλησης επαγγελματία βιβλιοθηκονόμου, προκειμένου να αναλάβει την καταλογογράφηση και την οργάνωση της δανειστικής βιβλιοθήκης, και αφετέρου την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού και μέρος των αναγκαίων δαπανών για την εύρυθμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης.
«Από το 2017 με την ομάδα μας εργαζόμαστε ακατάπαυστα για τη δημιουργία και διαχείριση της πρώτης πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης της Αθήνας, ενώ το 2019 εγκαινιάσαμε τον αποκλειστικά δικό μας χώρο στην Κυψέλη, την πιο πολυπολιτισμική γειτονιά της Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι διαθέταμε τα βιβλία, μας έλειπε η τεχνογνωσία προκειμένου να προχωρήσουμε στην τόσο αναγκαία καταλογογράφησή τους, αλλά και η ευχέρεια πρόσληψης του κατάλληλου ειδικού που θα αναλάμβανε αυτό το έργο. Με την πολύτιμη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση η ομάδα μας πλαισιώθηκε από επαγγελματία βιβλιοθηκονόμο κι έτσι μπόρεσε να ξεκινήσει η τιτάνια διαδικασία της καταλογογράφησης, της δημιουργίας διαδικτυακού καταλόγου αλλά και δανειστικού τμήματος στον χώρο μας, τα οποία κρίνονται απολύτως απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της βιβλιοθήκης αλλά και την εξασφάλιση της ύπαρξης του οργανισμού μας στο μέλλον. Είναι βέβαιο ότι το έργο αυτό θα επιτρέψει την καλύτερη εξυπηρέτηση της κοινότητας, την προβολή του πλούτου των τεκμηρίων της βιβλιοθήκης, την αύξηση μελών και την ουσιαστική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους. Σε έναν μικρό οργανισμό όπως η We Need Books, η ευγενική δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση δίνει ώθηση και δύναμη να προχωρήσουμε.»
Ιωάννα Νισυρίου
Γενική Διευθύντρια, We Need Books
H ΑΜΚΕ ΣΟΣΙΑΛ ΧΑΚΕΡ είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία έχει δημιουργήσει και λειτουργεί στην Αθήνα την πρώτη πρότυπη ακαδημία τεχνολογικής εκπαίδευσης «Social Hackers Academy» για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργους, μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο), με στόχο την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους, την κοινωνική τους ενσωμάτωση και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σκοπός της ακαδημίας είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας της διά βίου μάθησης , μέσω της διεξαγωγής σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων, ομαδικότητας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
Το 2020 η Social Hackers Academy, έχοντας εξειδίκευση στην τεχνολογική εκπαίδευση, και το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», με μακρά εμπειρία στην ενδυνάμωση γυναικών, ένωσαν τις δυνάμεις τους και υλοποίησαν, με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, το πρόγραμμα «Women Going Digital: Κατάρτιση ανέργων γυναικών σε τεχνολογικές/ψηφιακές δεξιότητες και σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας». Το Πρόγραμμα είχε στόχο την ενδυνάμωση άνεργων γυναικών μέσω της ενίσχυσης των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, την αναβάθμιση του επαγγελματικού τους προφίλ, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, την ευαισθητοποίηση για τη χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας και την ανάληψη δράσεων για τη γεφύρωση του έμφυλου ψηφιακού χάσματος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχουσες εκπαιδεύτηκαν στην κατασκευή και διαχείριση ιστοσελίδων τύπου WordPress και στη βασική χρήση υπολογιστών, παρακολούθησαν σεμινάρια ενίσχυσης οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills) και δικτυώθηκαν με την αγορά εργασίας. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος εκπονήθηκε έρευνα με τίτλο «Φύλο και ψηφιακός αποκλεισμός στην Ελλάδα», σκοπός της οποίας ήταν να φωτίσει τις πτυχές της χαμηλής εκπροσώπησης των γυναικών στον τεχνολογικό τομέα, με απώτερο στόχο την ενθάρρυνση πολιτικών και πρακτικών για την υπέρβασή της. Η μελέτη είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου «Διοτίμα».
«Με τη στήριξη του Ιδρύματος Λάτση αφιερωθήκαμε στην ενδυνάμωση γυναικών προς την εισαγωγή τους στον τομέα της Τεχνολογίας (εκπαιδευτικά & μετέπειτα επαγγελματικά). Για τον σκοπό αυτό, συνεργαστήκαμε με το Κέντρο Διοτίμα και σχεδιάσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση αλλά και τη διενέργεια μιας έρευνας σχετικά με τη θέση της γυναίκας στον χώρο
του IT. Μέσω του προγράμματος ‘Women Going Digital’, που έγινε κατά κύριο λόγο διαδικτυακά λόγω των συνθηκών, φέραμε κοντά γυναίκες από όλη την Ελλάδα με ενδιαφέρον ή/και πρότερη εμπειρία στον τομέα της τεχνολογίας, ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να αλληλεπιδράσουν με επαγγελματίες και να αναπτύξουν το δίκτυο επαφών τους, με σκοπό την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους.»
Αγγελίνα Μήλα
Υπεύθυνη Προγράμματος/Υπεύθυνη Λειτουργίας & Χρηματοδοτήσεων, Social Hackers Academy
«Ευχαριστώ για την εξαιρετική ευκαιρία, την οργάνωση και την υποστήριξη που προσφέρατε σε όλες μας. Αυτό το διάστημα συζητώ την πρόσληψή μου στο διαδικτυακό φροντιστήριο και στις εκδόσεις ενός γνωστού εκπαιδευτικού Ομίλου. Μετά από πολυετή ανεργία νομίζω ότι μπορώ ξανά να χαμογελάσω από ικανοποίηση.»
Μαθήτρια του 1ου κύκλου σπουδών
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες παιδιών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Στο πλαίσιο της δράσης του, λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας έξι χώρους όπου πραγματοποιούνται εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικές ομαδικές δραστηριότητες και δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης για παιδιά, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, φυλής, φύλου, θρησκείας και γλώσσας. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης, αναπτύσσει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και συνεργάζεται με θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής προστασίας.
Μία εκ των δράσεων που υλοποιείται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι», που επιδιώκει να ενώσει εφήβους και νέους διαφορετικών εθνικοτήτων, με σκοπό την έκδοση της πολύγλωσσης εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά». Στόχος της δράσης είναι η κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών, η καταπολέμηση της ξενοφοβίας, καθώς και η προώθηση των αξιών της δημοσιογραφίας και η ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Τα «Αποδημητικά Πουλιά» αποτελούν την πρώτη εφημερίδα που συντάσσεται αποκλειστικά από εφήβους πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες με κείμενα σε Αραβικά, Φαρσί, Ουρντού, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.
Με στόχο την προσαρμογή της εφημερίδας στην ψηφιακή εποχή, τα «Αποδημητικά Πουλιά» ανέπτυξαν και εγκαινίασαν το 2020 ιστοσελίδα, στην οποία φιλοξενούνται ηλεκτρονικά όλα τα τεύχη που έχουν εκδοθεί. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση υποστήριξε την εν λόγω δράση, καλύπτοντας μερικώς την αμοιβή απασχόλησης του Υπεύθυνου Διαχείρισης και Συντονισμού της νέας ιστοσελίδας, ο οποίος ανέλαβε την ψηφιακή μετατροπή του έντυπου περιεχομένου των τευχών προκειμένου να είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας.
Παράλληλα, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, υλοποιήθηκε η Α’ φάση του προγράμματος «Είμαστε κι εμείς εδώ!», που απώτερο σκοπό έχει την προώθηση και διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς καθώς και στο ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την τεχνική stop motion animation και βασικό υλικό τουβλάκια LEGO, εστιάζοντας σε θέματα υγείας και ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν 4 διαδικτυακά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (train the trainers), μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες απέκτησαν τόσο θεωρητικές-εισαγωγικές γνώσεις αναφορικά με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όσο και πρακτικές δεξιότητες στη δημιουργική γραφή και τα οπτικοακουστικά μέσα. Αντίστοιχα, παιδιά ηλικίας 9-12 ετών έλαβαν μέρος σε έναν κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής από ειδικό σεναριογράφο με τη συμμετοχή κινηματογραφιστή. Αποτέλεσμα αυτών των δημιουργικών συναντήσεων ήταν η παραγωγή της μικρού μήκους stop motion animation ταινίας με τίτλο «Έρχονται οι Γίγαντες», η οποία είχε ως θέμα το Δικαίωμα του Παιδιού στην Υγεία και την ελεύθερη πρόσβαση (παιδιά με αναπηρίες). Η ταινία, της οποίας το σενάριο συντάχθηκε από τους μικρούς συμμετέχοντες των εργαστηρίων, έκανε πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου 2020 στο κανάλι του Δικτύου στο YouTube με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τον Δεκέμβριο του 2020 και είναι ελεύθερα προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του Δικτύου.
«Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε το πρόγραμμα των ‘Νέων Δημοσιογράφων’ του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και συγκεκριμένα την ανάπτυξη της διαδικτυακής εκδοχής της πολύγλωσσης εφημερίδας ‘Αποδημητικά Πουλιά’ στην ψηφιακή της μορφή. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, έφηβοι και νέοι έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα δίνοντας, μεταξύ άλλων, φωνή στον προσφυγικό πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα, το πρόγραμμα λειτουργεί ως μη τυπική μορφή εκπαίδευσης που στοχεύει στην εξοικείωση της ομάδας με τα ψηφιακά εργαλεία, την απόκτηση δημοσιογραφικής εμπειρίας, αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξής τους.»
Φαίη Ιωαννίδου
Υπεύθυνη Διαχείρισης και Συντονισμού ιστοσελίδας, Εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά»
Η Θετική Φωνή είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και ενημέρωσης, υπηρεσιών περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας των οροθετικών και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων, μέσω της λειτουργίας των «Checkpoint», πρότυπων μη κλινικών κέντρων πρόληψης, ενημέρωσης και προαγωγής της εξέτασης για τους ιούς HIV, HBV (Ηπατίτιδα Β) και HCV (Ηπατίτιδα C). Παράλληλα, εργάζεται για την κοινωνική αποδοχή, αλληλεγγύη και υποστήριξη των ομάδων αυτών καθώς και για την προάσπιση της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Το 2020 η Θετική Φωνή, συμμετέχοντας στην παγκόσμια εκστρατεία «U=U», υλοποίησε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση καμπάνια ευαισθητοποίησης πανελλήνιας εμβέλειας. Το διεθνές κίνημα «U=U» (Undetectable=Untransmittable / Μη Ανιχνεύσιμος=Μη Μεταδοτικός), επιδιώκοντας να θέσει τέλος στην παραπληροφόρηση αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού, επικοινωνεί την επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) και επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μπορούν πρακτικά να μεταδώσουν τον HIV, και αποτελεί το πλέον επίκαιρο εργαλείο για την πρόληψη, την καταπολέμηση του στίγματος και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αντιρετροϊκής αγωγής.
Το τηλεοπτικό σποτ της Θετικής Φωνής με τίτλο «U=U» ξεκίνησε να προβάλλεται στους τηλεοπτικούς δέκτες, την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του σωματείου στις 20 Νοεμβρίου 2020 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS (1η Δεκεμβρίου), με στόχο τη διάδοση του μηνύματος ότι η επιτυχής αντιρετροϊκή θεραπεία προλαμβάνει τη μετάδοση του ιού και βελτιώνει την κοινωνική και σεξουαλική ζωή των οροθετικών.
«To U=U αποτελεί την επιστημονική τεκμηρίωση που αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για τον HIV και τους τρόπους μετάδοσης του ιού, καθώς διακηρύσσει και αποδεικνύει ότι ένα άτομο που ζει με HIV, λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία και έχει επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα του για τουλάχιστον 6 μήνες, δε μπορεί πρακτικά να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον ερωτικό σύντροφο ακόμη και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Ευχαριστούμε θερμά το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για τη διαρκή υποστήριξη των δράσεών μας αλλά και αυτής της καμπάνιας.»
Γεώργιος Παπαγεωργίου
Υπεύθυνος Επικοινωνίας, Θετική Φωνή
Το Vouliwatch είναι μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών, όπως η διαφάνεια και η λογοδοσία, και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής και της ενεργού πολιτειότητας με τη συνδρομή της ψηφιακής τεχνολογίας. Μέσω του Vouliwatch οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να αξιολογούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο με εύληπτο και απλοποιημένο τρόπο, να απευθύνουν δημοσίως ερωτήσεις σε Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και να ενημερώνονται για θέματα ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η ανοιχτή διακυβέρνηση, το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία και οι τρόποι καταπολέμησης της διαφθοράς.
Το Vouliwatch είναι επίσημο μέλος της Συμμαχίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (με ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση 2016-2018), της Συμμαχίας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της Διαφθοράς (UNCAC) και ενός άτυπου δικτύου Ευρωπαϊκών Οργανισμών που μάχονται για το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία. Επιπλέον, έχει ιδρύσει το πρώτο Διεθνές Parliamentwatch Network μαζί με αντίστοιχες πρωτοβουλίες από όλο τον κόσμο.
Το 2020 το Ίδρυμα στήριξε το έργο του Vouliwatch, καλύπτοντας μέρος των λειτουργικών δαπανών του, προκειμένου να παραμείνει ενεργό, παρεμβατικό και δημιουργικό, συνεχίζοντας να επιτελεί τον εποπτικό του ρόλο και προσφέροντας στους πολίτες άμεση και αντικειμενική πληροφόρηση αλλά και ανάλυση της πλούσιας νομοθετικής διαδικασίας. Εντός του 2020, το Vouliwatch υλοποίησε ποικίλες δράσεις συνηγορίας και ενημέρωσης με έμφαση στις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως, μεταξύ άλλων, την υπογραφή της επιστολής της Κοινωνίας των Πολιτών της Συντονιστικής Επιτροπής της Συμμαχίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP) για την προστασία της ανοιχτής, συμπεριληπτικής και λογοδοτούσας διακυβέρνησης με δημοκρατικά πρότυπα και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων εν μέσω της πανδημίας, καθώς και την αποστολή επιστολής για τη διασφάλιση του συνδυασμού ποσότητας και ποιότητας του νομοθετικού έργου.
«Καθώς όλες οι υπηρεσίες και οι πληροφορίες που συγκεντρώνουμε για το έργο της Βουλής προσφέρονται δωρεάν, τον Μάρτιο του 2020 το Vouliwatch βρέθηκε σε ένα επισφαλές οικονομικό σημείο με σημαντική μείωση της ρευστότητάς του. Το Ίδρυμα Λάτση στάθηκε πολύτιμος αρωγός του έργου μας, διασφαλίζοντας την επιβίωση του οργανισμού. Το Vouliwatch συνέχισε και επέκτεινε τις δράσεις του για διαφάνεια και λογοδοσία με εκστρατείες ενημέρωσης και άσκησης νομικής πίεσης για τους τρόπους διάθεσης δημοσίου χρήματος εν μέσω πανδημίας, με την καταγραφή της νομοθεσίας για τη διαχείριση της έκτακτης αυτής συνθήκης και με επέκταση των ψηφιακών του εφαρμογών για διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα (εργαλείο σύγκρισης των πόθεν έσχες).»
Στέφανος Λουκόπουλος
Διευθυντής/Συνιδρυτής, Vouliwatch
Με κοινό όραμα να στηρίξουν την αριστεία, τις αξίες και το πνεύμα του Ολυμπισμού και τις ελπίδες των νέων αθλητών, το Ίδρυμα Λάτση, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και η Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative) ένωσαν για τέταρτη συνεχή χρονιά τις δυνάμεις τους, ενισχύοντας Έλληνες και Κύπριους αθλητές οι οποίοι συνεχίζουν την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι τρεις φορείς χορήγησαν συνολικά 41 υποτροφίες σε αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους το 2019.
Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη αποτελεί θεσμό στον χώρο, λειτουργώντας τα τελευταία 21 χρόνια ως αρωγός των προσπαθειών εκείνων που προπονούνται σκληρά, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, ώστε να μπορούν να συναγωνιστούν επάξια τους καλύτερους του κόσμου στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να εμπνεύσουν με το παράδειγμά τους την αγάπη για τον αθλητισμό στη χώρα μας. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση επιτυχιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες – ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Ολυμπιάδας στο Ρίο το 2016 κατέκτησε την 39η θέση στη λίστα μεταλλίων ανάμεσα σε 207 χώρες που συμμετείχαν.
«Η κοινωφελής δράση και η οικονομική στήριξη στον τομέα του αθλητισμού μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας βοηθάει σημαντικά αθλητές υψηλού επιπέδου, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους παρά τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε. Για μένα προσωπικά αυτή η οικονομική στήριξη είναι πολύ σημαντική, καθώς συμβάλλει στο να καλύψω τις βασικές μου ανάγκες, χωρίς να επιβαρύνω την οικογένειά μου και να συνεχίσω να διεκδικώ τον μεγάλο μου στόχο που είναι η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 και φυσικά η διάκρισή μου σε αυτούς.»
Θεοδώρα Γκουντούρα
Αθλήτρια Ξιφασκίας
Ένα επιπλέον σκέλος των δραστηριοτήτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση είναι η λειτουργία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, το οποίο έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη της ναυτιλιακής, ναυτικής και επιχειρηματικής ιστορίας της χώρας καθώς και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις εκπαιδευτικού, ενημερωτικού και επιστημονικού χαρακτήρα.
Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου και λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους του και να γνωρίσουν τη μουσειακή συλλογή, η οποία εξιστορεί τόσο την ιστορία του ίδιου του πλοίου, του επιβατηγού «Νεράιδα», ενός από τα πλοία-σύμβολα της ελληνικής ακτοπλοΐας που έπλεε στον Αργοσαρωνικό από το 1950 μέχρι το 1974, όσο και το χρονικό της ανακατασκευής του σε σύγχρονο και αξιόπλοο πλωτό μουσείο. Ένας δεύτερος αφηγηματικός άξονας της έκθεσης είναι αφιερωμένος στην επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, η οποία διατρέχει ολόκληρο τον 20ο αιώνα.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2020, παρακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις, αλλά και προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες περιστολής λειτουργίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στην ελληνική επικράτεια, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα ενίσχυσε τη διαδικτυακή του παρουσία, αναδεικνύοντας τις δραστηριότητές του ψηφιακά, ανοίγοντας νέους δρόμους επικοινωνίας και διευρύνοντας το κοινό του.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2020 το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις του ψηφιακού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή». Με την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είχε στόχο να αναδείξει την κοινωνική αξία και τον σημαντικό ρόλο των μουσείων που, ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποτελούν σημείο σύνδεσης διαφόρων κοινοτήτων, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή και προάγοντας την κοινωνική πολυμορφία. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα σχεδίασε και υλοποίησε δύο νέες ψηφιακές δράσεις για μικρούς και μεγάλους: την ψηφιακή περιήγηση στο Μουσείο, η οποία μέσω αφήγησης και φωτογραφικού υλικού έδωσε την ευκαιρία στους θεατές να επιβιβαστούν εικονικά στο πλοίο, να περιηγηθούν ψηφιακά στην έκθεση που φιλοξενείται σε αυτό και να γνωρίσουν τις κεντρικές ιστορίες του, και τη δραστηριότητα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά δημοτικού με τίτλο «Το πλοίο σε καραντίνα!», όπου μέσω της ζωγραφικής τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να φανταστούν και να συνθέσουν την εικόνα του Μουσείου κατά την επαναλειτουργία του.
Το εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα: Ένα Παιχνίδι εν Πλω» συνέχισε την υλοποίησή του κατά τους πρώτους έξι μήνες του σχολικού έτους 2019-2020, προσφέροντας τη δυνατότητα σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να εξοικειωθούν με θέματα της ναυτιλιακής ιστορίας και παράδοσης της χώρας. Το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις τάξεις Γ’ – ΣΤ’ του δημοτικού σχολείου και πραγματοποιείται δωρεάν στους χώρους του Μουσείου. Ειδικευμένοι μουσειοπαιδαγωγοί διεξάγουν μια σειρά από ομαδικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες και ωθούν τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι και την ανακάλυψη, να εξερευνήσουν το ιστορικό πλοίο, να γνωρίσουν όψεις της ελληνικής ναυτιλίας και ακτοπλοΐας του 20ου αιώνα και να διερευνήσουν επιμέρους θεματικές, όπως το ταξίδι και η θάλασσα, τα καράβια και η ναυσιπλοΐα, η επικοινωνία κι οι μεταφορές, οι άνθρωποι κι οι αναμνήσεις.
Από τον Μάρτιο του 2020, και σε συνέχεια της αναστολής λειτουργίας των μουσείων όλης της χώρας ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα προσάρμοσε τη δράση του και συνέχισε το έργο του διαδικτυακά, υλοποιώντας κατά κανόνα ψηφιακές δραστηριότητες, διαδικτυακά συνέδρια, κ.ά.
Τον Οκτώβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 2ο Συνέδριο Θαλασσοφυλάκων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, υπό τη διαδικτυακή παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου βραβεύτηκαν σχολεία από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας και σχολεία από την Κύπρο, τα οποία ξεχώρισαν στο e-learning εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports κατά το σχολικό έτος 2019-2020 και τιμήθηκαν με τη δωρεά εκπαιδευτικού υλικού για την υλοποίηση δραστηριοτήτων σχετικών με την ασφάλεια στη θάλασσα και το νερό. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν το πρόγραμμα παρουσίασαν τις δράσεις του σχολείου τους και ανέλυσαν τις βέλτιστες πρακτικές του προγράμματος.
Τα βραβευθέντα σχολεία θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του προγράμματος, ώστε η συγκεκριμένη ενημέρωση-εκπαίδευση να «ταξιδέψει» σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, με στόχο την εξοικείωσή τους με τους κανόνες για την ασφάλεια στο νερό. Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος ο οργανισμός Safe Water Sports έχει καταφέρει να ενημερώσει-εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 250.000 παιδιά.
Τα σχολεία που διακρίθηκαν και ξεχώρισαν είναι:
Το καλοκαίρι του 2020 ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Safe Water Sports με την υποστήριξη του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση δημιούργησε μια ενημερωτική καμπάνια για άτομα τρίτης ηλικίας αναφορικά με την ασφάλειά τους στη θάλασσα και το νερό. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Υγείας σε συνέχεια των ανησυχητικών στατιστικών στοιχείων που προέκυψαν από το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων, ένα εργαλείο που, από το 2017, παρακολουθεί και καταγράφει τα ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα στις ελληνικές θάλασσες.
Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ατόμων τρίτης ηλικίας μέσω σύντομων βίντεο που περιέχουν συμβουλές, κανόνες ασφαλείας και οδηγίες από ιατρούς, ναυαγοσώστες και εκπαιδευτές κολύμβησης.