Ετήσιος Απολογισμός Έργου 2021

Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

«Κανείς δεν δικαιούται μνείας ή επαίνων όταν πράττει το στοιχειώδες καθήκον προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους του.»

Γιάννης Λάτσης

Το 2021 σε αριθμούς

~97.000 άτομα ωφελήθηκαν άμεσα από δράσεις που χρηματοδότησε το Ίδρυμα στους

τομείς:

6 συνεργατικές πρωτοβουλίες υλοποιήθηκαν με 23 κοινωφελή ιδρύματα και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού με σκοπό:

107 φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έλαβαν χρηματοδότηση για τις δράσεις τους

11.025 άτομα περιηγήθηκαν στην έκθεση του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά εκ των οποίων 3.921 μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου

50.330 άτομα ωφελήθηκαν από δωρεές σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και ιατρικής περίθαλψης

10.857 άτομα υποστηρίχθηκαν μέσω δράσεων κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης

7.466 μαθητές & μαθήτριες και 1.445 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα

142 υποτροφίες χορηγήθηκαν σε νέους και νέες που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

18.896 άτομα συμμετείχαν σε δράσεις που υποστήριξε το Ίδρυμα στον τομέα των Τεχνών και του Πολιτισμού

27 θέσεις εργασίας σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα

Εκπαίδευση & Επιστήμη

Το Ίδρυμα επιδιώκει την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε όλες τις βαθμίδες, μέσω στοχευμένων δράσεων, καθώς και την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση μέσω της χορήγησης υποτροφιών. Στον τομέα της Επιστήμης, βασική στόχευση είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας νέων επιστημόνων στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Υποτροφιών

Έχοντας ως βασική του επιδίωξη την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Ίδρυμα  συνεχίζει τη μακρά παράδοσή του στη χορήγηση υποτροφιών, στηρίζοντας τα όνειρα και τις προσπάθειες των φοιτητών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσω της υλοποίησης του ετήσιου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Υποτροφιών. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης συνεκτιμάται ένα σύνολο κριτηρίων, με ιδιαίτερη βαρύτητα να προσδίδεται στην ακαδημαϊκή επίδοση, το επίπεδο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, την εκπαιδευτική εξέλιξη και τις μελλοντικές επιδιώξεις των υποψηφίων, λαμβανομένης υπόψη της κοινωνικής και οικονομικής τους κατάστασης.

Με γνώμονα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σύγχρονων επαγγελματικών προκλήσεων που κατά κύριο λόγο θέτει ο παγκόσμιος ψηφιακός μετασχηματισμός, το Ίδρυμα αναπροσάρμοσε το τακτικό του Πρόγραμμα, με τη στόχευσή του να επικεντρώνεται για τα ακαδημαϊκά έτη 2021-2025 σε επιστημονικά πεδία του κλάδου των Επιστημών Μηχανικού και Εφαρμοσμένων Θετικών Επιστημών που άπτονται της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0.), όπως ενδεικτικά: Τεχνητή Νοημοσύνη, Επιστήμη Δεδομένων, Μηχανική Μάθηση, Ρομποτική, Κβαντική Υπολογιστική, Γλώσσες Προγραμματισμού, Κυβερνοασφάλεια, κ.ά.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πρόγραμμα «Latsis Foundation Study Abroad Scholarships»

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο πρώτος χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Latsis Foundation Study Abroad Scholarships», μιας κοινής πρωτοβουλίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση με το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Μέσω του Προγράμματος δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που παράλληλα παρακολουθούν μαθήματα στο Deree, καθώς και σε προπτυχιακούς φοιτητές του Deree να διεκδικήσουν υποτροφίες προκειμένου να ταξιδέψουν και να συμμετέχουν σε ένα εξάμηνο ή καλοκαιρινό πρόγραμμα σε έγκριτα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παρά τις προκλήσεις που επέφερε η πανδημία, οι υπότροφοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν αυτή τη μοναδική ακαδημαϊκή εμπειρία, τόσο διά ζώσης, όσο και διαδικτυακά, να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και τον ρόλο τους ως πολίτες του κόσμου μέσα από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα κορυφαίων πανεπιστημίων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Εργασίες Ανακαίνισης Εγκαταστάσεων

Ενενήντα χρόνια μετά την κατασκευή του, το ιστορικό κτίριο του Ελληνικού Ιδρύματος της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού άνοιξε ξανά τις πόρτες του και υποδέχθηκε τους πρώτους κατοίκους του την 1η Μαρτίου 2021, σε συνέχεια της περάτωσης των εργασιών ανακαίνισης των υποδομών του. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε το έργο ολικής ανακαίνισης των δωματίων και κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού Ιδρύματος, μαζί με πληθώρα ιδρυμάτων και άλλων φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πλέον, το Ελληνικό Ίδρυμα λειτουργεί πλήρως αναβαθμισμένο, προσφέροντας στους φοιτητές λειτουργικά και άρτια εξοπλισμένα δωμάτια που ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας και προσβασιμότητας και στις απαραίτητες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Στο πλαίσιο του έργου, αναβαθμίστηκαν πλήρως οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, το δίκτυο εξαερισμού και οι τοιχοποιίες, εγκαταστάθηκαν ειδικές αντιπυρικές πόρτες, δημιουργήθηκε δεντρόφυτος κήπος στον εξωτερικό χώρο και ολοκληρώθηκε η προμήθεια επίπλων ειδικά σχεδιασμένων για το Ελληνικό Ίδρυμα.

Το εμβληματικό νεοκλασικό κτήριο του Ελληνικού Ιδρύματος αποτελεί μέρος του δικτύου Εστιών της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού και σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, όντας μια ιδεατή μικρογραφία ελληνικού ναού κλασσικού ρυθμού διανθισμένη με σύγχρονες αναφορές Art Deco. Ευρισκόμενο σε ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι των εθνών, το Ελληνικό Ίδρυμα διοργανώνει συνέδρια, εκθέσεις, ημερίδες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με στόχο να συγκεντρώσει φοιτητές από όλο τον κόσμο σε έναν χώρο συνδημιουργίας και έκφρασης. H επαναλειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος του επιτρέπει να ανακτήσει τον κεντρικό του ρόλο ως φορέας Ελληνισμού στο Παρίσι, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και τη σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων.

ΑΜΚΕ THE TIPPING POINT

Πρόγραμμα «The Tipping Point»

Αναγνωρίζοντας ότι ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί νευραλγικό τομέα για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και συνεκτικής κοινωνίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ξεκίνησε μία νέα συνεργασία με την ΑΜΚΕ The Tipping Point, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του Προγράμματος TTP σε 11 σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά το σχολικό έτος 2020-2021.

Το Πρόγραμμα TTP έχει σκοπό τη δημιουργία ενημερωμένων και συνειδητοποιημένων νέων σχετικά με τις ακαδημαϊκές επιλογές τους και τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία, καθώς και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν και να αλληλεπιδράσουν με καταρτισμένους επαγγελματίες μέντορες-πρότυπα από όλο τον κόσμο, να ενημερωθούν για νέες τάσεις και επαγγέλματα και να εκτεθούν σε διαφορετικά ερεθίσματα. Παράλληλα, οι μαθητές ανακάλυψαν επιχειρηματικά τον τόπο τους, συζήτησαν για επίκαιρα θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή και οι νέες τεχνολογίες, και καλλιέργησαν απαραίτητες οριζόντιες δεξιότητες, όπως η συνεργασία και η ομαδικότητα.

ODYSSEA

Εργασιακή Ενδυνάμωση Ατόμων από Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε εντός του 2021 το ολιστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης σε οριζόντιες δεξιότητες για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που σχεδιάζεται και υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Odyssea. Μέσω της χρηματοδότησης του Ιδρύματος καλύφθηκαν οι αμοιβές απασχόλησης πέντε εξειδικευμένων επαγγελματιών της οργάνωσης Odyssea, οι οποίοι ανέλαβαν την έρευνα και την πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων ψυχομετρικών εργαλείων αποτύπωσης οριζόντων δεξιοτήτων, την υλοποίηση εκπαιδευτικών εργαστηρίων soft skills και την αξιολόγηση του αντίκτυπού τους. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεσματική αναγνώριση και καταγραφή των δυνατοτήτων και των επαγγελματικών προτιμήσεων των συμμετεχόντων, καθώς και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και των επικοινωνιακών και ψηφιακών δεξιοτήτων τους, προκειμένου να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης.  

ΑΜΚΕ SOCIAL IMPACT AND INNOVATION (SOCIALINNOV)

Πρόγραμμα «Tech Talent School για Εκπαιδευτικούς»

Έχοντας ως στόχο να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε εντός του 2021 το πρόγραμμα «Tech Talent School για Εκπαιδευτικούς», ένα ολιστικό πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης και ενδυνάμωσης εκπαιδευτικών που υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Socialinnov, σε συνεργασία με δίκτυο επαγγελματιών από τους τομείς της εκπαίδευσης, του ανθρώπινου δυναμικού και της ψυχικής υγείας. Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βελτιώσει τις εμπειρίες διδασκαλίας και βιωματικής μάθησης μέσω εργαλείων που παρέχονται από τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ICT) και απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές της παιδαγωγικής επιστήμης.

Το 2021 το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε αποκλειστικά εξ αποστάσεως, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα να εξοικειωθούν με νέες διαδραστικές και δυναμικές μεθοδολογίες μάθησης, καθώς και καινοτόμα και εύχρηστα εργαλεία σχεδιασμού και παρουσίασης εκπαιδευτικού υλικού. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σεμινάρια ενίσχυσης ψυχικής ανθεκτικότητας και επαγγελματικής ενδυνάμωσης, προκειμένου να αντιμετωπίζουν έγκαιρα ενδεχόμενα σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στον εκπαιδευτικό τους ρόλο.  

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ερευνητικά Προγράμματα και Δράσεις

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση παραμένει διαχρονικά υποστηρικτής της λειτουργίας και του πολυσχιδούς έργου του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) από την ίδρυση του τελευταίου το 2015. Κύριος στόχος του ΚΕΑΕ είναι η ενίσχυση και η χρηματοδότηση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, προκειμένου να αποτελέσει εφαλτήριο για τους νέους επιστήμονες που προετοιμάζουν δικά τους ερευνητικά εγχειρήματα. Επιπλέον, διοργανώνει ημερίδες, συνέδρια και συναντήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου επιστημόνων που, με σημείο αναφοράς το ΚΕΑΕ, θα προάγουν την εξωστρέφεια και περαιτέρω διάδοση των αποτελεσμάτων των ερευνών τους τόσο προς την επιστημονική κοινότητα όσο και προς το ευρύ κοινό.

Το 2021, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση, υλοποιήθηκαν δράσεις σε τρεις άξονες:

  1. Ερευνητικό Πρόγραμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο»

Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από το 1821, το ΚΕΑΕ εκπονεί ήδη από το 2016 ένα μεγάλο δίγλωσσο (ελληνικά/αγγλικά) ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο», το οποίο χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για το 1821, στην οποία το ερευνητικό και ευρύ κοινό μπορεί να αναζητήσει ψηφιοποιημένα τεκμήρια, αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, όπως επιστημονικές μελέτες, έργα τέχνης, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δημοτικά τραγούδια, κειμήλια κ.ά. Το εν λόγω ψηφιακό εγχείρημα εντάσσεται στο πλέγμα δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» και σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες συνεργατικές πρωτοβουλίες στον κλάδο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, με τη συμμετοχή έγκριτων φορέων, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων κ.ά.

H επίσημη παρουσίαση του Ψηφιακού Αρχείου 1821 πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2021 από την επιστημονική επιτροπή του έργου μαζί με τα εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138 την περίοδο Μάρτιος-Ιούλιος 2021. Η εν λόγω έκθεση ήταν μια εγκατάσταση που ερμήνευσε χωρικά τόσο την ιδέα της αρχειοθέτησης και της ταξινόμησης, όσο και το δυναμικό αφήγημα που προκύπτει από την αποσπασματική προσέγγιση των τεκμηρίων που σχετίζονται με την Επανάσταση και παρουσιάζει τα ερευνητικά αποτελέσματα του Προγράμματος μέσα από ψηφιακά εκθέματα.

  1. Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΚΕΑΕ

Η νέα εκδοτική πρωτοβουλία του ΚΕΑΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης έχει στόχο, αφενός, τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών δημιουργώντας μια ευρύτερη αναγνωστική και ερευνητική κοινότητα και, αφετέρου, τη διερεύνηση του πεδίου των ψηφιακών επιστημονικών εκδόσεων και τις ολοένα αναπτυσσόμενες ερευνητικές του προοπτικές και δυνατότητες. Το 2021 το ψηφιακό περιβάλλον ανάγνωσης, που σχεδιάστηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση, εμπλουτίστηκε με ποικίλες εκδοτικές σειρές, όπως οι ετήσιοι τόμοι με τα αποτελέσματα των ερευνών που εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση του ΚΕΑΕ, τα πρακτικά συνεδρίων και ημερίδων και πρωτότυπες έρευνες του Ψηφιακού Αρχείου 1821.

  1. Ετήσιες Έρευνες

Το ΚΕΑΕ απευθύνει ετησίως Δημόσιες Προσκλήσεις σε μεταδιδακτορικούς ερευνητές και ερευνητικές ομάδες για την υποβολή προτάσεων διάρκειας ενός έτους. Οι αιτήσεις αξιολογούνται από διακεκριμένους, ανά κλάδο, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βασικά κριτήρια, μεταξύ άλλων, την πρωτοτυπία της ερευνητικής ιδέας, την καινοτομία της προτεινόμενης μεθοδολογίας και τα τελικά παραδοτέα. Το 2021, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος εκπονήθηκαν 7 έρευνες στις κατηγορίες: The Social World, Diversity, Institutions and Values, The Study of the Human Past και Cultures and Cultural Production.

ΔΙΠΥΛΟΝ – ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ερευνητικό Πρόγραμμα «Karten von Attica και GISc»

Αξιοποιώντας το πολύτιμο χαρτογραφικό έργο Χάρτες της Αττικής των Ernst Curtius και Johann A. Kaupert, η ΑΜΚΕ ΔΙΠΥΛΟΝ υλοποιεί το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Karten von Attica και GISc: Αρχαιότητες και Τοπογραφία της Αττικής στην εποχή των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών», το οποίο χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μίας δίγλωσσης (Ελληνικά/Αγγλικά) και ελεύθερα προσβάσιμης ψηφιακής πλατφόρμας webGIS, η οποία θα περιλαμβάνει την τεκμηριωμένη καταγραφή όλων των αρχαιολογικών και χαρτογραφικών σημάνσεων του δομημένου περιβάλλοντος του 19ου αι., που συγκεντρώνουν οι Χάρτες της Αττικής και συνδέονται με το μεταφρασμένο συνοδευτικό κείμενο Επεξηγήσεις των Χαρτών της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω της υπέρθεσης πολλαπλών επιπέδων γεωχωρικών δεδομένων (χαρτογραφικά τεκμήρια, ιστορικοί χάρτες, ανασκαφικές κατόψεις, αεροφωτογραφίες) σε έναν ενιαίο ψηφιακό χάρτη, θα δοθεί η δυνατότητα της ανασύνθεσης και παρουσίασης της αρχαίας τοπογραφίας της Αττικής (μνημεία, ταφικά κατάλοιπα, οδικό δίκτυο, ύπαιθρος κ.ά.). Το εν λόγω έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς για πρώτη φορά ένας ιστορικός χάρτης υπόκειται σε ψηφιακή επεξεργασία με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και web-mapping), προσφέροντας νέες δυνατότητες έρευνας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και συμβάλλοντας στην εξέλιξη του κλάδου των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Τέχνες & Πολιτισμός

Η ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού και η υποστήριξη διαθεματικών δράσεων καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα εντάσσεται στη στρατηγική στόχευση του Ιδρύματος και επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας του με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Τεχνών & του Πολιτισμού.

ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Κεντρική Έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21»

Τον Μάρτιο του 2021 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της Κεντρικής Έκθεσης «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21» με την οποία κορυφώθηκε το επετειακό πρόγραμμα του Μουσείου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Στόχος του Μουσείου είναι να ενθαρρύνει τον αναστοχασμό, τον διάλογο και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, επανασυστήνοντας στο σημερινό κοινό τα περισσότερα από 5.000 κειμήλια των συλλογών του.

Η Κεντρική Έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με μεγάλο δωρητή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και διαρθρώθηκε σε επτά θεματικές ενότητες, με σπάνια τεκμήρια, πλούσιο αρχειακό υλικό, πρωτότυπα διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα και ψηφιακές εφαρμογές. Η τεχνολογική υποστήριξη προήλθε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ενώ με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου υλοποιήθηκε το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας του Ρήγα. Παράλληλα, οι περιφερειακές εκθέσεις του προγράμματος αναπτύχθηκαν σε 12 πόλεις της Ελλάδας, με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του Ιδρύματος Λαμπράκη, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Τέλος, με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» σχεδιάστηκε ειδική πλωτή έκθεση, η οποία θα επισκεφθεί ιστορικά νησιά και λιμάνια του Βορειοανατολικού Αιγαίου το καλοκαίρι του 2022.

Στόχος της Έκθεσης ήταν να προσφέρει μια τεκμηριωμένη και εύληπτη σύγχρονη προσέγγιση της ιστορικής περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης, να αναδείξει την προετοιμασία, το ξέσπασμα, την ακτινοβολία και την παρακαταθήκη της μέσα από τα σπάνια κειμήλια και το αρχειακό υλικό του Μουσείου. Η έκθεση παρουσίασε τη θέση της Επανάστασης στη διεθνή συγκυρία, εστίασε στα γεγονότα και τις ετερόκλητες καταβολές των πρωταγωνιστών της καθώς και στον ρόλο του Αγώνα στη διαμόρφωση του Ελληνικού κράτους και τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας. Τέλος, με αφορμή την επιλογή του ως τιμώμενο μουσείο από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) για το 2021, το Μουσείο παρουσίασε τον Μάιο 2021 την ψηφιακή ξενάγηση της Κεντρικής Έκθεσης, όπου μέσα από ιστορίες αντιπροσωπευτικών τεκμηρίων φωτίζονται αθέατες πλευρές της Επανάστασης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ

Διοργάνωση Συναυλιών & Εκπαιδευτικών Δράσεων

Σε συνέχεια της ιδρυτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) το 2017, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε τη λειτουργία της Ορχήστρας και τη διοργάνωση των συναυλιών της κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021.

Η ΕΛΣΟΝ, η οποία ιδρύθηκε από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων και του προγράμματος MusXchange, αποτελείται από νέους μουσικούς από την Ελλάδα καθώς και από Έλληνες μουσικούς που διαμένουν στο εξωτερικό. Βασικός σκοπός της είναι ο εντοπισμός, η εκπαίδευση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων ελληνικών, αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η συμμετοχή στην ορχήστρα είναι δωρεάν, κατόπιν ακρόασης, ενώ καλύπτονται όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μουσικών. Παράλληλα, κύριο χαρακτηριστικό της δραστηριότητας της ΕΛΣΟΝ είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την επαφή του νεανικού κοινού με τη συμφωνική μουσική και τις αξίες που πρεσβεύει. Στο πλαίσιο αυτό, το 2021 η ΕΛΣΟΝ παρουσίασε την καινοτόμα δράση ΕΛΣΟΝ VR, όπου μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν με έντονο και βιωματικό τρόπο τον κόσμο της κλασσικής μουσικής.  

Η έναρξη της τέταρτης καλλιτεχνικής περιόδου σηματοδότησε μία νέα εποχή για την ΕΛΣΟΝ, καθώς απέκτησε νέα στέγη ως Ορχήστρα in Residence στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παρά την ιδιαίτερη υγειονομική συγκυρία, η ΕΛΣΟΝ προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες και έκανε πρεμιέρα με τη live streaming παρουσίαση ενός από τα σημαντικότερα έργα μουσικής δωματίου, το «Οκτέτο σε φα μείζονα, D. 803» του Φραντς Σούμπερτ, υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Διονύση Γραμμένου που συμμετείχε ως κλαρινετίστας και με τη σύμπραξη της διακεκριμένης βιολονίστα Αλεξάνδρα Σουμ. Τον Ιούλιο του 2021, και  με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η ΕΛΣΟΝ παρουσίασε στους Δελφούς και την Κέρκυρα ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συνδέοντας τη Συμφωνία αρ.3 σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 55, γνωστή και ως «Ηρωική» Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με τους 36 Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα. Αποκορύφωμα αυτής της καλοκαιρινής περιοδείας ήταν η συμμετοχή της ΕΛΣΟΝ στο διεθνές μουσικό φεστιβάλ για ορχήστρες νέων «Young Euro Classic», που έλαβε χώρα στο Konzerthaus του Βερολίνου τον Αύγουστο του 2021.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Διαθεματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021 το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;», μια διαθεματική καλλιτεχνική και παιδαγωγική πρωτοβουλία των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ). Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε δωρεάν σε συνεργασία με οκτώ σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, φιλοδοξώντας, μέσω της χρήσης σύγχρονων και καινοτόμων εργαλείων, να φέρει σε ουσιαστική επαφή μαθητές και εκπαιδευτικούς με τον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου, όπως αυτός υπηρετείται σήμερα στην ΕΛΣ.

Μέσω της τριπλής στόχευσης του προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν βασικές καλλιτεχνικές, πρακτικές και μεταβιβάσιμες δεξιότητες, να μυηθούν στη δημιουργική διαδικασία παραγωγής μιας παράστασης μουσικού θεάτρου και να εφαρμόσουν τις πρακτικές αυτές για τον εμπλουτισμό των σχολικών τους εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παραγωγή μίας σύγχρονης μουσικής παράστασης, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών, ενός πολυφωνικού ensemble μονωδών από τους «Νέους της Όπερας» και ενός συνόλου δωματίου. Το ομότιτλο μουσικό παραμύθι, το οποίο παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό τον Μάιο του 2021 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, βασίστηκε σε έναν παραδοσιακό θρύλο της φυλής των Ινουίτ (Εσκιμώοι της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά) και εξιστορεί τον μύθο της γέννησης του πρώτου τραγουδιού και χορού στον κόσμο. To πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας το καλοκαίρι του 2021, στο πλαίσιο του οποίου η έμπειρη ομάδα συντονιστών του προγράμματος υλοποίησε επιμορφωτικά εργαστήρια βασισμένα στο αφηγηματικό και μουσικό υλικό της μουσικής παράστασης.

ΑΜΚΕ «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ»

Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Ανάδειξης Μνημείων στην Αρχαία Επίδαυρο

Η ΑΜΚΕ «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ» ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό την υποστήριξη της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας, την αποκατάσταση και αναστήλωση των μνημείων στους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Επιδαύρου καθώς και τη μελέτη, διατήρηση και ανάδειξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, την περίοδο 2019-2021 υλοποίησε το πρόγραμμα «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Μνημείων στην Αρχαία Επίδαυρο», σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Το Πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του Ομότιμου Καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη, περιελάμβανε μία σειρά δράσεων (ανασκαφική έρευνα και μελέτη, αποκατάσταση μνημείων, ψηφιακή αποτύπωση και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου) με στόχο τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Αρχαίας Επιδαύρου.

Τα αποτελέσματα του Προγράμματος είναι σπουδαία, καθώς βόρεια του θεάτρου της αρχαίας πόλης αποκαλύφθηκε επιβλητικό οικοδόμημα κρήνης κλασικών χρόνων και συνδεόμενος με αυτό περίβολος του 4ου αι. π.Χ., που στη Ρωμαϊκή εποχή απέκτησε νέα μορφή με την προσθήκη στοάς και θολωτού κτηρίου. Τα ευρήματα στο συγκρότημα κρήνης – ρωμαϊκής στοάς – περίβολου υποδεικνύουν την ταύτιση του χώρου με το αναφερόμενο από τον Παυσανία τέμενος του Ασκληπιού στην πόλη της Επιδαύρου, ο εντοπισμός του οποίου αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους του προγράμματος. Η εύρεση μαρμάρινου αγάλματος γυναίκας με ποδήρη χιτώνα σε ελαφρώς υπερφυσικό μέγεθος στον περίβολο του αρχαιολογικού χώρου, ενισχύει την ταύτιση του χώρου με το τέμενος του Ασκληπιού. Το άγαλμα, έργο του 1ου μ.Χ. αιώνα, βρέθηκε ακέραιο σε πολύ καλή κατάσταση και πιθανολογείται ότι παρίστανε την Ηπιόνη, σύζυγο του Ασκληπιού.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Δημιουργία Βίντεο Νοηματικής Γλώσσας

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του για την υλοποίηση δράσεων συμπερίληψης πολιτιστικού χαρακτήρα, χρηματοδότησε την παραγωγή βίντεο στην Ελληνική και Διεθνή νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονο υποτιτλισμό για τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Μουσείου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «ToMiMEUS: Towards a Multisensorγ and lnclusive Museum for lndividuals with Sensory Disabilities» και έχει στόχο να καταστήσει προσβάσιμη την τέχνη για τους κωφούς και βαρήκοους επισκέπτες του.

Μέσω των ειδικά διαμορφωμένων βίντεο αυτοματοποιημένης ξενάγησης που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την κοινωνική εταιρεία HandsUp, επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης μπορούν πλέον να περιηγηθούν στις μόνιμες συλλογές «Αρχαία Ελληνική Τέχνη. Μια Ιστορία με Εικόνες» και «Κυπριακή Τέχνη» που φιλοξενούνται στο Μουσείο και να εξερευνήσουν πλήθος εκθεμάτων, όπως προϊστορικά ειδώλια, διακοσμημένα αγγεία, αρχαϊκά και κλασικά γλυπτά, χρυσά νομίσματα κ.ά.

Κοινωνική Πρόνοια & Ανάπτυξη

Το Ίδρυμα δραστηριοποιείται σε πλήθος πεδίων της κοινωνικής πρόνοιας και ανάπτυξης, επιδιώκοντας να ανταποκριθεί άμεσα στις τρέχουσες κοινωνικές προκλήσεις, υποστηρίζοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες που προάγουν την προσβασιμότητα, την κοινωνική προστασία και την ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και πραγματοποιώντας στοχευμένες παρεμβάσεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας μέσω της υλοποίησης έργων που στοχεύουν στην αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού φορέων παροχής υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης της χώρας.

Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία»

Το Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία» είναι μία κοινή πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, που υλοποιείται από το 2018 και αφορά στη χρηματοδότηση έργων μικρής και μεσαίας κλίμακας, με σκοπό την κάλυψη επιτακτικών αναγκών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και την ενίσχυση των υπηρεσιών των φορέων παροχής υγείας στην Ελλάδα μέσω της προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της αναβάθμισης των υποδομών τους.

Το 2021 ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του 3ου κύκλου του Προγράμματος, ο οποίος εστίασε στην υποστήριξη μονάδων/τμημάτων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας ζωτικής σημασίας για την περίθαλψη παιδιών και νεογνών. Πιο συγκεκριμένα, εντός του 2021 ολοκληρώθηκαν οι ακόλουθες δωρεές:

  1. ΠΝΟΗ-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού

Προμήθεια ενός νεογνικού αναπνευστήρα για την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

  1. ΠΝΟΗ-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού

Προμήθεια ενός νεογνικού αναπνευστήρα για την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

  1. Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας

Προμήθεια μίας θερμοκοιτίδας κλειστού τύπου με ηλεκτρονικό ζυγό για τη Μαιευτική Κλινική

  1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Προμήθεια ενός νεογνικού αναπνευστήρα, μίας θερμοκοιτίδας υβριδικού τύπου, ενός μηχανήματος χορήγησης οξειδίου του αζώτου (ΝΟ) και ενός μηχανήματος ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για το Νεογνολογικό Τμήμα - Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

  1. Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού»

Προμήθεια δύο νεογνικών αναπνευστήρων με σκοπό την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

  1. Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου»

Προμήθεια δύο θερμοκοιτίδων κλειστού τύπου και ενός μηχανήματος χορήγησης οξειδίου του αζώτου (ΝΟ) για το Νεογνολογικό Τμήμα - Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

  1. Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων»

Προμήθεια δύο θερμοκοιτίδων κλειστού τύπου και δύο νεογνικών αναπνευστήρων με σκοπό την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

  1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Προμήθεια ενός νεογνικού αναπνευστήρα, ενός συστήματος εγκεφαλογράφου και λοιπού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  1. Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νεαπόλεως «Διαλυνάκειο»

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Παιδιατρικό Ιατρείο

  1. Κέντρο Υγείας Καρδίτσας

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την Παιδιατρική Μονάδα

 

  1. Σωματείο «Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής - Ανοιχτή Αγκαλιά»

Ανακαίνιση και εξοπλισμός της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος του Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου»

  1. Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου

Προμήθεια μίας μονάδας ανάνηψης νεογνών και λοιπού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την Παιδιατρική Κλινική

  1. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»

Προμήθεια ενός βιντεο-γαστροσκοπίου και λοιπού γαστρεντερολογικού ενδοσκοπικού εξοπλισμού για τη Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ

  1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ

Προμήθεια ενός συστήματος υπερηχοτομογραφίας και αναβάθμιση του μαγνητικού τομογράφου για κλινική χρήση παιδιατρικών περιστατικών στη Μονάδα Παιδοακτινολογίας

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»

Τον Δεκέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας σύγχρονης αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», που ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως με προσωπική δωρεά της κυρίας Μαριάννας Λάτση προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» και στεγάζεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη δεύτερη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας που δωρίζει η κυρία Μαριάννα Λάτση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετά από εκείνη προς το Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» στην Αθήνα. Η εν λόγω δωρεά, που υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, έχει στόχο να αποσυμφορήσει, τόσο χρονικά όσο και χωροταξικά, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα ογκολογικό Νοσοκομείο, στο οποίο η Μονάδα ανήκει οργανικά, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου σε ένα ανθρώπινο και άρτια οργανωμένο περιβάλλον.  

Η νέα υγειονομική δομή εκτείνεται σε 1.800 τ.μ., διαθέτει συνολικά 41 θέσεις χημειοθεραπείας -27 πολυθρόνες και 14 κλίνες-, ενώ παράλληλα είναι εξοπλισμένη με 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο, αίθουσα αιμοληψιών, μικροβιολογικό και αιματολογικό εργαστήριο, χώρο επειγόντων περιστατικών, φαρμακείο, χώρο αναμονής συνοδών, τραπεζαρία, αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους. Μέσω της δωρεάς δρομολογήθηκε και η διαμόρφωση ειδικού χώρου για την εγκατάσταση του πρώτου στην Ελλάδα ρομποτικού συστήματος διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων.

GIVMED

Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Δικτύου Δημόσιων Νοσοκομείων

Το GIVMED είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση και αποτελεσματική κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών κοινωνικά ευπαθών ομάδων, μέσω δράσεων συντονισμού δωρεών φαρμάκων, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών και συνηγορίας για την ορθή διαχείριση των φαρμάκων. Για την επίτευξη των σκοπών της, η οργάνωση έχει αναπτύξει το πρώτο ηλεκτρονικό δίκτυο αξιοποίησης και δωρεάς περισσευούμενων φαρμάκων, σε συνεργασία με 135 κοινωφελείς φορείς (κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, κ.ά.), 26 φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και δημόσιους φορείς.

Το 2021, το GIVMED, με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ξεκίνησε την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος δωρεάς φαρμάκων σε Δημόσιες Δομές Υγείας, με στόχο την ένταξή τους στο δίκτυο του GIVMED και την κάλυψη τακτικών ή έκτακτων αναγκών τους σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Η δράση περιλαμβάνει την καταγραφή των νοσοκομείων όλων των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.) της χώρας, την προσέγγιση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών και την ενημέρωσή τους σχετικά με τη δυνατότητα να αποδέχονται δωρεές φαρμάκων μέσω του δικτύου κοινωφελών φορέων του GIVMED και τη μετέπειτα εκπαίδευσή τους στη χρήση του λογισμικού MEDforHOSPs. Το MEDforHOSPs αποτελεί μία ειδική έκδοση του ήδη υπάρχοντος λογισμικού MEDforNGOs, το οποίο έχει παραμετροποιηθεί ώστε να περιέχει τις απαραίτητες λειτουργίες χρήσης βάσει των αναγκών ενός νοσοκομείου. Μέσω αυτού του ψηφιακού εργαλείου, τα νοσοκομεία μπορούν να παραγγέλνουν και να παραλαμβάνουν φάρμακα από κοινωνικά φαρμακεία, να δωρίζουν φάρμακα σε κοινωφελείς φορείς και να διαχειρίζονται ηλεκτρονικά την αποθήκη φαρμάκων τους σε πραγματικό χρόνο.

ΑΡΓΩ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΕΝΤΑΞΗΣ

Δράση Ένταξης «ΒΙΟκοφινάκι»

Η Κοιν.Σ.Επ. «ΑΡΓΩ» ιδρύθηκε το 2018 και αποτελεί πρωτοβουλία του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Π.Ε.Θ.Ε.Α.) «ΑΡΓΩ», με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση και την εργασιακή ένταξη/επανένταξη απεξαρτημένων ατόμων. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί τη δράση «ΒΙΟκοφινάκι», που επιχειρεί να καταπολεμήσει την κυριότερη αιτία υποτροπής των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, αυτήν της μειωμένης απασχολησιμότητας και να ενισχύσει το αίσθημα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Η δράση αφορά στην παραγωγή φρέσκων βιολογικών προϊόντων εποχής στο αγρόκτημα της Κοιν.Σ.Επ. που βρίσκεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τη διάθεσή τους στους κατοίκους της πόλης. Την καλλιέργεια και διανομή των προϊόντων έχουν αναλάβει απόφοιτοι και εργαζόμενοι του Π.Ε.Θ.Ε.Α. «ΑΡΓΩ», καθώς και γονείς απεξαρτημένων ατόμων.

Τον Ιούνιο του 2021, με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η ομάδα «ΒΙΟκοφινάκι» προμηθεύτηκε ένα όχημα-ψυγείο, το οποίο διευκόλυνε τη διαδικασία διανομής των προϊόντων, διασφαλίζοντας παράλληλα τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και φρεσκάδας τους. Μέσω της αξιοποίησης του οχήματος, το οποίο εξυπηρετεί πλέον όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκαν επιπλέον θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι την αυτονομία και την υγιή επαναφορά των ωφελούμενων στον κοινωνικό ιστό.

Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης»

Το 2021 ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του τέταρτου κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», μιας κοινής πρωτοβουλίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, του κοινωφελούς οργανισμού Hellenic Hope, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου,  του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, του Costas M. Lemos Foundation και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Στόχος του Προγράμματος είναι, αφενός, η στήριξη πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας και μέγιστου κοινωνικού αντίκτυπου προς όφελος ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και, αφετέρου, η ενδυνάμωση δομών και η ανάπτυξη ικανοτήτων ελληνικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη και αποτελεσματικότητα του έργου τους.

Εντός του 2021 χρηματοδοτήθηκαν συνολικά 29 δράσεις που υλοποιήθηκαν από 41 οργανώσεις, εκ των οποίων οι 12 συμμετείχαν στις δράσεις ως συνεργαζόμενοι φορείς. Οι δράσεις είχαν διάρκεια έως 12 μήνες και ανήκαν σε μία από τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  1. «Κοινωνική Ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρία» (Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση)
  2. «Υποστήριξη Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας» (ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα)
  3. «Υποστήριξη Δράσεων για το Παιδί»:
  1. «Παιδική Προστασία» (Hellenic Hope)
  2. «Παιδί και Υγεία» (Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου)
  3. «Παιδί και Περιβάλλον» (Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη)
  1. «Υποστήριξη Δράσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος»:
  1. «Προστασία Υδάτινων και Παράκτιων Οικοσυστημάτων» (Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη)
  2. «Προστασία Δασικών και άλλων Χερσαίων Οικοσυστημάτων» (Costas M. Lemos Foundation)

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι επιλεχθείσες οργανώσεις συμμετείχαν δωρεάν σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building), οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη μέσω του Social Dynamo, μίας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων (μέσω της πλατφόρμας συνΑθηνά), με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας των εν λόγω οργανώσεων με άξονες τη μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση.

Με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση:

  1. Η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» ολοκλήρωσε το πιλοτικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και smartphones σε άτομα με προβλήματα όρασης από εκπαιδευτές με οπτική αναπηρία. Στο πλαίσιο της δράσης, 116 άτομα με προβλήματα όρασης εξοικειώθηκαν με τον κόσμο της τεχνολογίας, με στόχο την ενδυνάμωση και την επαγγελματική και κοινωνική τους ένταξη στη νέα ψηφιακή εποχή.

  1. Η Κοιν.Σ.Επ. «Πορεία Υγείας» υλοποίησε τη δράση «Εθελοντές εν Τάξει», που αποσκοπούσε στην επιμόρφωση εθελοντών και φροντιστών για άτομα με αναπηρία από άτομα με αναπηρία. Η δράση περιελάμβανε 10 επιμορφωτικά εργαστήρια, προσφέροντας ευκαιρίες ενδυνάμωσης σε 125 συμμετέχοντες και συμβάλλοντας στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού τους. Παράλληλα, δημιουργήθηκε 1 επιμορφωτικό εγχειρίδιο, το οποίο εκτυπώθηκε σε 100 αντίτυπα και διανεμήθηκε σε φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αναπηρίας και είναι διαθέσιμο δωρεάν εδώ.

  1. Η Κοινότητα ΛΟΑΤ Ατόμων με Αναπηρία σχεδίασε και ανέπτυξε ένα επίσημο και πολιτικά ορθό λεξιλόγιο της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας με ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογία, σε συνεργασία με την κοινωνική εταιρεία HandsUp. Το λεξιλόγιο περιέχει 77 όρους και είναι διαθέσιμο σε μορφή βίντεο εδώ.

  1. Ο Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Ηρόδικος» δημιούργησε οπτικοακουστικό εγχειρίδιο εφαρμογής παρεμβατικών προγραμμάτων ψυχοκινητικής σε άτομα με αναπηρία σε περιορισμένο χώρο εφαρμογής, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

  1. Η Career Sign υλοποίησε τη δράση «Γνωρίζοντας τα Επαγγέλματα», μέσω της οποίας δημιουργήθηκαν προσβάσιμες επαγγελματικες περιγραφές στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα σε μορφή βίντεο. Η λίστα περιγραφών αποτελείται από 10 βίντεο και είναι διαθέσιμη εδώ.

  1. Η e-Nable Greece ολοκλήρωσε την ανάπτυξη της μεθοδολογίας για τη μετατροπή εικόνων παραμυθιών και άλλων εντύπων σε τρισδιάστατα μοντέλα και η δημιουργία αντίστοιχης ψηφιακής βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με την ΑΜΥΜΩΝΗ. Στο πλαίσιο της δράσης, σχεδιάστηκαν 2 παραμύθια με 3D εικονογράφηση, ένας οδηγός, καθώς και ένα βίντεο καθοδήγησης για τη μετατροπή ψηφιακού αρχείου εικόνας σε ψηφιακό αρχείο κατάλληλο για εκτύπωση σε 3D εκτυπωτή.

  1. Η ΑΜΚE ΚΙΝΗΤΡΟ πραγματοποίησε το πρόγραμμα «Labyrinth of Trainings», μία συμπεριληπτική δράση εκπαίδευσης ατόμων με και χωρίς αναπηρία στη λειτουργία βιωματικού εργαστηρίου εξοικείωσης με την αναπηρία, σε συνεργασία με τον φορέα ψυχικής υγείας ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ. Μέσω των εργαστηρίων εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 2.600 συμμετέχοντες.

  1. Η Κοιν.Σ.Επ. «Οικομουσείο Ζαγορίου» υλοποίησε το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Ακούω – Αγγίζω – Αισθάνομαι», που αφορούσε στην ανάπτυξη της προσβασιμότητας εκπαιδευτικού περιπάτου στην περιοχή του Ζαγορίου για άτομα με περιορισμένη όραση. Το πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με οπτική αναπηρία, προσέφερε τη βιωματική εμπειρία της ερμηνευτικής ξενάγησης σε γεφύρια του Ζαγορίου, με τη βοήθεια τρισδιάστατων μοντέλων που απεικονίζουν τη γεωμορφολογία της διαδρομής, διαδραστικών στοιχείων που ενισχύουν την χωρική αντίληψη και ηχοτοπίων του Ζαγορίου. Στους 2 περιπάτους που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν 42 άτομα.

ΑΜΚΕ ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Ηχογράφηση Ακουστικών Βιβλίων για Άτομα με Απώλεια Όρασης

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση δράσεων που προάγουν την ισότιμη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή, υποστήριξε τη δράση «Με δυνατή φωνή», που αφορά στην ηχογράφηση 14 βιβλίων για άτομα με απώλεια όρασης. Μέσω της δράσης εκπληρώνεται το όραμα της οργάνωσης για ισότιμη πρόσβαση των μη βλεπόντων στη γνώση και τη λογοτεχνία, καθώς το ακουστικό υλικό έχει καταχωρηθεί και διατίθεται μέσω της Βιβλιοθήκης Ομιλούντων Βιβλίων «ΟΜΗΡΟΣ» του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και της πολυτροπικής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης «AMELib». Απώτερος στόχος της δράσης είναι η μείωση των φαινομένων αποκλεισμού ατόμων με αναπηρίες όρασης, η άρση των μαθησιακών εμποδίων για τους εντυποανάπηρους φοιτητές και η ανάδειξη της σημασίας του εθελοντισμού και της ενεργού πολιτειότητας. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με εθελοντές-αναγνώστες, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδικασία αξιολόγησης φωνής και αφότου επιλέχθηκαν, εκπαιδεύτηκαν από επαγγελματίες ηθοποιούς και καθηγητές ορθοφωνίας.

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ

Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Ενηλίκων με Νοητική Αναπηρία

Η Πειραϊκή Ένωση Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε ενήλικες με Νοητική Υστέρηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Το 1997 ίδρυσε το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας «ΠΕΚ/ΑμεΑ», στο οποίο, μεταξύ άλλων, λειτουργεί Εργαστήρι Κινούμενης Εικόνας. Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, οι ωφελούμενοι συν-δημιούργησαν μαζί με επαγγελματίες μία ταινία μικρού μήκους (animation), με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινότητας για την κοινωνική απομόνωση που βιώνουν τα άτομα με νοητική αναπηρία σε συνθήκες πανδημίας και την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου σχετικά με τις ανάγκες τους.

Η ταινία με τίτλο «Το Ημερολόγιο μιας Καραντίνας» αποτυπώνει τις καθημερινές προκλήσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι συμμετέχοντες την περίοδο της πανδημίας, όταν αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις κοινωνικές συναναστροφές και να διακόψουν τις δραστηριότητές τους. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων για τη δημιουργία της ταινίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν δημιουργικά τα συναισθήματά τους, να αναπτύξουν ψηφιακές, γνωστικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και να αισθανθούν περήφανοι και ισότιμοι εντός του ευρύτερου περιβάλλοντος.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Εκπαιδευτικό-Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Συμπερίληψης

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Σχεδία στην Πόλη», με όχημα τις τέχνες και το παιχνίδι, σχεδιάζει και διοργανώνει καλλιτεχνικά δρώμενα και καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα συμπερίληψης για παιδιά και νέους που βιώνουν ιδιαίτερες δυσκολίες και κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό. Στόχος των δράσεων είναι η προώθηση του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, η κινητοποίηση των νέων για ενεργή συμμετοχή στα κοινά, καθώς και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σχετικά με μείζονα κοινωνικά θέματα.

Το 2021, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η οργάνωση υλοποίησε το πρόγραμμα με τίτλο «Νέοι παιδαγωγοί σε δράση» σε ευάλωτες περιοχές της Θεσσαλονίκης με περιορισμένη πρόσβαση στο αστικό κέντρο, υψηλά ποσοστά προσφύγων, υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν δημιουργικά εργαστήρια ρομποτικής, ψηφιδωτού και υφαντικής σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Δέλτα, σε συνεργασία με παιδαγωγικές και καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης και νέους παιδαγωγούς-εθελοντές της οργάνωσης. Μέσω της βιωματικής μάθησης και της ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με πρωτόγνωρα γι’ αυτούς υλικά και γνωστικά αντικείμενα, να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί ενδυναμώθηκαν ανταλλάζοντας ιδέες και καλές πρακτικές σε θέματα ενσυναίσθησης, επικοινωνίας και εμπιστοσύνης, τόσο στο σχολικό, όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον. Παράλληλα, με στόχο την καλλιέργεια διαγενεακών δεσμών, δημιουργήθηκαν kit χειροτεχνίας που τα παιδιά χρησιμοποίησαν στο σπίτι μαζί με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας.

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Πρόγραμμα «Είμαστε κι εμείς εδώ!»

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε για ακόμη μία χρονιά την υλοποίηση του προγράμματος του Δικτύου «Είμαστε κι εμείς εδώ!», που απώτερο σκοπό έχει την προώθηση και διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς καθώς και στο ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την τεχνική stop motion animation και βασικό υλικό τουβλάκια LEGO. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της Α’ φάσης του προγράμματος που εστιαζόταν σε θέματα υγείας και ανάπτυξης, η Β’ φάση του προγράμματος έθεσε στο επίκεντρο το Δικαίωμα του Παιδιού στην Εκπαίδευση (ισότιμη πρόσβαση-ίσες ευκαιρίες), όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 28 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (train the trainers) και κύκλος σεμιναρίων για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών. Μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες απέκτησαν θεωρητικές-εισαγωγικές γνώσεις αναφορικά με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και πρακτικές δεξιότητες στη δημιουργική γραφή και τα οπτικοακουστικά μέσα. Αποτέλεσμα αυτών των δημιουργικών συναντήσεων ήταν η παραγωγή της μικρού μήκους stop-motion animation ταινίας με τίτλο «Ένα σχολείο να μας χωράει όλους!», το σενάριο της οποίας συντάχθηκε από τους μικρούς συμμετέχοντες των εργαστηρίων. Η ταινία είναι ελεύθερα προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του Δικτύου και έχει παρουσιαστεί σε σχολεία, κινηματογράφους, φεστιβάλ και αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

ΑΜΚΕ ΕΝΑΛΕΙΑ

Πρόγραμμα Mediterranean Cleanup – Κρήτη

Με όραμά της ένα βιώσιμο θαλάσσιο οικοσύστημα, η Εναλεία υλοποιεί ποικίλες δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων υπεραλίευσης και πλαστικής ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω της κινητοποίησης των αλιευτικών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η Εναλεία σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα Mediterranean Cleanup, που περιλαμβάνει τον καθαρισμό πλαστικών απορριμμάτων από τον βυθό της θάλασσας και τη συλλογή χρησιμοποιημένου αλιευτικού εξοπλισμού, που στη συνέχεια θα ενσωματωθεί στην κυκλική οικονομία, μέσω ανακύκλωσης ή upcycling. Απώτερος σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση και περιβαλλοντική εκπαίδευση των επαγγελματιών αλιέων, καθώς και η αξιοποίηση και μετατροπή των θαλάσσιων απορριμμάτων σε νέα χρηστικά προϊόντα.

Με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το 2021 στην Κρήτη, με τη συμμετοχή επαγγελματιών αλιέων από το Ηράκλειο, τα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο. Το 2021 αποτέλεσε μία χρονιά ορόσημο, καθώς το Πρόγραμμα αναγνωρίσθηκε επίσημα σε θεσμικό επίπεδο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ο συνιδρυτής και διευθυντής της Εναλείας, Λευτέρης Αραπάκης, έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Πρέσβη για τη Μεσογειακή Ακτή από το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο του Προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP/MAP).

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας

Με κοινό όραμα να στηρίξουν την αριστεία, τις αξίες και το πνεύμα του Ολυμπισμού και τις ελπίδες των νέων αθλητών, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ένωσαν για πέμπτη συνεχή χρονιά τις δυνάμεις τους, ενισχύοντας αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και την Κύπρο κατά την προετοιμασία τους για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, οι οποίοι αναβλήθηκαν για το καλοκαίρι του 2021 λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών. Το Πρόγραμμα διευρύνθηκε με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με στόχο να υποστηριχθούν αθλητές από όλες τις Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων της χώρας. Οι τρεις φορείς χορήγησαν συνολικά 69 υποτροφίες σε αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους το 2020.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη αποτελεί θεσμό στον χώρο, λειτουργώντας επί 22 συναπτά έτη ως αρωγός των προσπαθειών εκείνων που προπονούνται σκληρά, συχνά υπό ιδιόμορφες συνθήκες, ώστε να μπορούν να συναγωνιστούν επάξια τους καλύτερους του κόσμου στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να εμπνεύσουν με το παράδειγμά τους την αγάπη για τον αθλητισμό στη χώρα μας. Παρά τις αντιξοότητες, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση επιτυχιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες – ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της 32ης Ολυμπιάδας στο Τόκιο το 2021 κατέκτησε την 36η θέση στη λίστα μεταλλίων ανάμεσα σε 206 χώρες που συμμετείχαν.

ΙΜΡΑCΤ HUB ATHENS

Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων

To ClimAccelerator Beyond είναι ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής ενδυνάμωσης με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πράσινης και κυκλικής οικονομίας και προάγουν την ανάπτυξη βιώσιμων, αναγεννητικών και καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προάσπιση του περιβάλλοντος. Το Πρόγραμμα υλοποιείται παράλληλα από τα Impact Hubs στην Κροατία, την Τσεχία, τη Σερβία και τη Σλοβενία με τη συμμετοχή συνολικά 120 νεοφυών επιχειρήσεων.

Η υλοποίηση του Προγράμματος στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάιο 2021 με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών επιτάχυνσης της κοινωνικής καινοτομίας. Συνολικά υποστηρίχθηκαν 18 startups με χρηματικά βραβεία, καθώς και με ένα σύνολο εργαστηρίων κατάρτισης με καινοτόμα επιχειρηματικά εργαλεία, εξατομικευμένη καθοδήγηση και ευκαιρίες διασύνδεσης με ειδικούς και στελέχη από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιχειρήσεις. Τον Νοέμβριο του 2021 σε μία υβριδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το δεύτερο διαγωνιστικό στάδιο του Προγράμματος. Οι startups EV Loader, Dataphoria, Aegean Cargo Sailing, Théla και ANKAA Project, καθώς και οι startups Feel Good Food και Open Food Network ξεχώρισαν για τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους λύσεις που προάγουν τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και έλαβαν χρηματικά βραβεία βάσει της βαθμολογίας που συγκέντρωσαν. Οι ομάδες διεκδίκησαν το βραβείο μέσα από τη διαδικασία ενός σύντομου pitching session, που αξιολογήθηκε βάσει κριτηρίων επιχειρηματικής βιωσιμότητας με έμφαση στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece»

Η πλατφόρμα «Elevate Greece» αποτελεί την επίσημη ψηφιακή πύλη της Ελληνικής Πολιτείας μέσω της οποίας πιστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ως νεοφυείς (startup). Βασικοί στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας είναι η χαρτογράφηση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας για τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, η στοχευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και η ανάδειξή τους σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβριο 2021 πραγματοποιήθηκε η απονομή των εθνικών Βραβείων στον 1ο Διαγωνισμό Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, όπου συμμετείχαν οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση απένειμε το χρηματικό «Βραβείο Κοινωνικής Συνεισφοράς» στη νεοφυή επιχείρηση OramaVR, η οποία καινοτομεί στον χώρο των εφαρμογών ιατρικών εκπαιδευτικών προσομοιώσεων εικονικής πραγματικότητας (VR). Στόχος της OramaVR, μέσω της πλατφόρμας MAGES που έχει αναπτύξει και βασίζεται σε πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα, είναι να δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας να δημιουργούν οι ίδιοι υψηλής ποιότητας περιεχόμενο.  

 

Πλωτό Μουσείο Νεράιδα

Ένα επιπλέον διαφοροποιημένο σκέλος των δραστηριοτήτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση είναι η λειτουργία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, το οποίο έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη της ναυτιλιακής, ναυτικής και επιχειρηματικής ιστορίας της χώρας καθώς και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις εκπαιδευτικού, ενημερωτικού και επιστημονικού χαρακτήρα.

Λειτουργία Μουσείου

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου και λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους του και να γνωρίσουν τη μουσειακή συλλογή, η οποία εξιστορεί τόσο την ιστορία του ίδιου του πλοίου, του επιβατηγού «Νεράιδα», ενός από τα πλοία-σύμβολα της ελληνικής ακτοπλοΐας που έπλεε στον Αργοσαρωνικό από το 1950 μέχρι το 1974, όσο και το χρονικό της ανακατασκευής του σε σύγχρονο και αξιόπλοο πλωτό μουσείο. Ένας δεύτερος αφηγηματικός άξονας της έκθεσης είναι αφιερωμένος στην επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, η οποία διατρέχει ολόκληρο τον 20ο αιώνα.

Τον Μάιο του 2021 το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας και άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό, έπειτα από μία μικρή παύση λόγω των υγειονομικών συνθηκών. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα παρέμεινε προσβάσιμο στους διαδικτυακούς του επισκέπτες μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό φάσμα πρωτότυπων ψηφιακών δράσεων, ανοίγοντας νέους διαύλους επικοινωνίας και διευρύνοντας το κοινό του.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2021 το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις του ψηφιακού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Με την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είχε στόχο να αναδείξει τις πρωτοφανείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν στον πλανήτη λόγω της πανδημίας, μέσα από τον αναστοχασμό σχετικά με τη λειτουργία των μουσείων, τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους και τη συμβολή του πολιτισμού εν γένει ως μοχλού επανεκκίνησης στη μετά-COVID εποχή. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα σχεδίασε και υλοποίησε τρεις νέες ψηφιακές δράσεις για μικρούς και μεγάλους: τη διαδικτυακή ξενάγηση στο Μουσείο, τη διαδικτυακή δράση για παιδιά δημοτικού με τίτλο «Πρόσω ολοταχώς: οι μαθητές ξεκινούν το ταξίδι τους με το Νεράιδα!», και τη διαδικτυακή δράση Q&A στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα & Δράσεις

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, στο πλαίσιο των συνεχών εναλλαγών που επέφεραν τα νέα υγειονομικά δεδομένα, προσάρμοσε τη δράση του συνεχίζοντας το έργο του διαδικτυακά, επιδιώκοντας να συμμετέχει ενεργά στη σχολική ζωή και να έρθει κοντά στη μαθητική και διδακτική κοινότητα της επικράτειας. Έτσι, το 2021 σχεδιάστηκαν οι «Εκπαιδευτικοί Φάκελοι», τρία νέα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά δημοτικού που έχουν στόχο να ψυχαγωγήσουν τους μαθητές στο ασφαλές περιβάλλον της σχολικής αίθουσας και να προσφέρουν μία εξελιγμένη και δημιουργική εμπειρία εξ αποστάσεως επίσκεψης και εξερεύνησης του πλοίου. Οι Εκπαιδευτικοί Φάκελοι περιελάμβαναν πλούσιο εποπτικό υλικό (βίντεο, εικόνες, κάρτες δραστηριοτήτων, κ.ά.) και συνοδεύονταν από αναλυτικές οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς για προτεινόμενες δράσεις και παιχνίδια προσαρμοσμένα ειδικά στις ηλιακές ομάδες των μαθητών. Μέσω της δράσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία του επιβατηγού «Νεράιδα» και τη μετατροπή του σε πλωτό μουσείο, να γνωρίσουν όψεις της ελληνικής ναυτιλίας και ακτοπλοΐας του 20ου αιώνα και να διερευνήσουν επιμέρους θεματικές, όπως το ταξίδι και η θάλασσα, τα καράβια και η ναυσιπλοΐα, η επικοινωνία κι οι μεταφορές, οι άνθρωποι κι οι αναμνήσεις. Παράλληλα, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα άνοιξε παράθυρο διαλόγου με τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μέσω της υλοποίησης των Διαδικτυακών Διαδραστικών Ξεναγήσεων. Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές περιηγήθηκαν εικονικά στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, συνομίλησαν με το πλήρωμα και γνώρισαν τα αντικείμενα και τις ιστορίες του πλοίου με τρόπο άμεσο και διασκεδαστικό, πραγματοποιώντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο.

3ο Συνέδριο Θαλασσοφυλάκων

Τον Οκτώβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 3ο Συνέδριο Θαλασσοφυλάκων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, υπό τη διαδικτυακή παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου βραβεύτηκαν σχολεία από τις Περιφέρειες της Ελλάδας και σχολεία από την Κύπρο, τα οποία ξεχώρισαν στο e-learning εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports κατά το σχολικό έτος 2020-2021 και τιμήθηκαν με τη δωρεά εκπαιδευτικού υλικού για την ασφάλεια στη θάλασσα και το νερό. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν το πρόγραμμα παρουσίασαν τις δράσεις του σχολείου τους και ανέλυσαν τις βέλτιστες πρακτικές του προγράμματος και πραγματοποιήθηκε ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής με τίτλο «Κανόνες για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παραλία», στο πλαίσιο του οποίου το Λιμενικό Σώμα βράβευσε τις ζωγραφιές των παιδιών που ξεχώρισαν.

Τα σχολεία που διακρίθηκαν και ξεχώρισαν είναι:

  1. Περιφέρεια Αττικής: 1ο 12θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο), Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα
  2. Περιφέρεια Δ. Ελλάδας: 12ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
  3. Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας: Δημοτικό Σχολείο Κορησού Καστοριάς, Δημοτικό Σχολείο Κιβωτού Γρεβενών, Δημοτικό Σχολείο Ξινού Νερού Αμυνταίου, Δημοτικό Σχολείο Άρδασσας, Δημοτικό Σχολείο Ασβεστόπετρας Κοζάνης & Δημοτικό Σχολείο Ολυμπιάδας Κοζάνης
  4. Περιφέρεια Ηπείρου: Δημοτικό Σχολείο Χαλκιάδες Άρτας
  5. Περιφέρεια Κρήτης: 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
  6. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 17ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας
  7. Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου-Μάρπησσας Πάρου & The happy summer camp
  8. Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Δημοτικό Σχολείο Χαλίκων
  9. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Δημοτικό Σχολείο Αβδήρων Ξάνθης, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου
  10. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Δημοτικό Σχολείο Νέας Σκιώνης Χαλκιδικής & Δημοτικό Σχολείο Φούρκας-Κασσανδρινού, Δημοτικό Σχολείο Καλάνδρας, Δημοτικό Σχολείο Παλιουρίου Αγίας Παρασκευής
  11. Περιφέρεια Θεσσαλίας: Δημοτικό Σχολείο Στομίου Λάρισας
  12. Περιφέρεια Πελοποννήσου: Δημοτικό Σχολείο Βέλου Κορινθίας
  13. Κύπρος: 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου Λευκωσίας

Τα βραβευθέντα σχολεία θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του προγράμματος, ώστε η συγκεκριμένη ενημέρωση-εκπαίδευση να «ταξιδέψει» σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, με στόχο την εξοικείωσή τους με τους κανόνες για την ασφάλεια στο νερό. Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος το Safe Water Sports έχει καταφέρει να ενημερώσει-εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 250.000 παιδιά.

Εκπαιδευτική Διαδραστική Ταινία για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

Το καλοκαίρι του 2021 ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Safe Water Sports (SWS) με την υποστήριξη του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση δημιούργησε μία διαδραστική ταινία μικρούς μήκους με 12 ιστορίες (iSWS stories) για την ασφάλεια στη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο ενημερωτικό οπτικοακουστικό υλικό του εκπαιδευτικού προγράμματος του SWS για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στόχος των iSWS stories είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζουν και να ακολουθούν όταν βρίσκονται στο υδάτινο περιβάλλον. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του SWS έχει ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών των σχολικών μονάδων και υλοποιείται στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην: Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και Πρόληψη, Οδική Ασφάλεια», προσφέροντας τη δυνατότητα διαδραστικής και ολιστικής μάθησης.