«Κοίταζε ψηλά, κοίταζε μακριά, κάνε ωραία, κάνε μεγάλα. Πάντα για τους πολλούς και ποτέ μόνο για τους λίγους.»
Γιάννης Λάτσης
~261.000 άτομα ωφελήθηκαν άμεσα από δράσεις που χρηματοδότησε το Ίδρυμα στους τομείς:
145 φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έλαβαν χρηματοδότηση για τις δράσεις τους
7 συνεργατικές πρωτοβουλίες υλοποιήθηκαν σε σύμπραξη με 22 κοινωφελή ιδρύματα και λοιπούς κοινωνικούς εταίρους
46.160 μαθητές & μαθήτριες και 3.040 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε προγράμματα καλλιέργειας και ανάπτυξης δεξιοτήτων
9.556 άτομα περιηγήθηκαν στην έκθεση του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα και 4.731 μαθητές συμμετείχαν στις δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου
96 υποτροφίες χορηγήθηκαν σε νέους και νέες που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
77.994 άτομα ωφελήθηκαν από δωρεές σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και ιατρικής περίθαλψης
103.193 άτομα υποστηρίχθηκαν μέσω δράσεων κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης
Εκπαίδευση & Ανάπτυξη Δεξιοτήτων
Αναγνωρίζοντας ότι ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί νευραλγικό τομέα για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και συνεκτικής κοινωνίας, το Ίδρυμα υποστηρίζει στοχευμένα προγράμματα και δράσεις σε όλες τις βαθμίδες, με στόχο τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος που θα ανταποκρίνεται στη νέα εκπαιδευτική και επαγγελματική πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ίδρυμα συμπράττει με ΟΚοιΠ για την ανάπτυξη ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και για τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες που προάγουν τη Νεανική Επιχειρηματικότητα, την Κοινωνική Καινοτομία και την Ενεργό Πολιτειότητα, καθώς και δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Παράλληλα, έχοντας ως βασική του επιδίωξη την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Ίδρυμα συνεχίζει τη μακρά παράδοσή του στη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σύγχρονων επαγγελματικών προκλήσεων που κατά κύριο λόγο θέτει ο παγκόσμιος ψηφιακός μετασχηματισμός.
Ένα επιπλέον διαφοροποιημένο σκέλος των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος είναι η λειτουργία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, το οποίο, μεταξύ άλλων, προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για μαθητές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, με στόχο τη γνωριμία τους με την ελληνική ναυτιλία και ακτοπλοΐα, αλλά και την εξοικείωσή τους με τα επαγγέλματα της θάλασσας.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Υποτροφιών
Έχοντας ως βασική του επιδίωξη την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συνεχίζει τη μακρά παράδοσή του στη χορήγηση υποτροφιών, στηρίζοντας τα όνειρα και τις προσπάθειες των φοιτητών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσω της υλοποίησης του ετήσιου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Υποτροφιών, η στόχευση του οποίου επικεντρώθηκε για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 σε επιστημονικά πεδία του κλάδου των Επιστημών Μηχανικού και Εφαρμοσμένων Θετικών Επιστημών που άπτονται της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0), όπως ενδεικτικά: Τεχνητή Νοημοσύνη, Επιστήμη Δεδομένων, Μηχανική Μάθηση, Ρομποτική, Κβαντική Υπολογιστική, Γλώσσες Προγραμματισμού, Κυβερνοασφάλεια, κ.ά. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης συνεκτιμάται ένα σύνολο κριτηρίων, με ιδιαίτερη βαρύτητα να προσδίδεται στην ακαδημαϊκή επίδοση, το επίπεδο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, την εκπαιδευτική εξέλιξη και τις μελλοντικές επιδιώξεις των υποψηφίων, λαμβανομένης υπόψη της κοινωνικής και οικονομικής τους κατάστασης.
«H πολύτιμη υποστήριξη που έλαβα από το Ίδρυμα Λάτση υποδεικνύει μια σημαντική αναγνώριση για την ακαδημαϊκή μου προσπάθεια. Καθώς συνέχισα τις σπουδές μου στο εξωτερικό, η ενίσχυση που μου προσέφερε το Ίδρυμα ανακούφισε τις οικονομικές ανησυχίες μου, επιτρέποντάς μου να συνεχίσω την εκπαιδευτική μου πορεία με αφοσίωση. Η υποτροφία του Ιδρύματος με τιμά και με εμπνέει να επικεντρωθώ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος αναπτύσσεται δυναμικά και απαιτεί συνεχή προσοχή και δέσμευση από την επιστημονική κοινότητα. Ευχαριστώ θερμά το Ίδρυμα για τις προοπτικές που μου έχει ανοίξει, εναποθέτοντας την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητές μου.»
Μαρία Μουρατίδη
Master’s Programme in Artificial Intelligence, Utrecht University
Ουτρέχτη, Ολλανδία
«Η υποτροφία που έλαβα από το Ίδρυμα με στήριξε σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της ζωής μου. Κατάγομαι από μια οικογένεια χαμηλής εισοδηματικής κατηγορίας και η δυνατότητα να σπουδάσω στο Imperial College London ήταν ένα όνειρο που φαινόταν ανέφικτο. Χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος, αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Οι πόροι που μου προσφέρθηκαν, εκτός από οικονομικοί, ήταν και ένας δείκτης εμπιστοσύνης σε εμένα και τις ικανότητές μου. Χωρίς αυτήν την υποτροφία, η συνέχιση των σπουδών μου θα ήταν πρακτικά αδύνατη.»
Τριανταφυλλιά Σταμπολίδου
MSc in Computing (Artificial Intelligence and Machine Learning), Imperial College London
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πρόγραμμα «Latsis Foundation Study Abroad Scholarships»
Συνεχίστηκε και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 η υποστήριξη του προγράμματος υποτροφιών «Latsis Foundation Study Abroad Scholarships» που αποτελεί μία κοινή πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση με το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Μέσω του Προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα σε φοιτητές ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που παράλληλα παρακολουθούν μαθήματα στο Deree, καθώς και σε προπτυχιακούς φοιτητές του Deree να διεκδικήσουν υποτροφίες προκειμένου να ταξιδέψουν και να συμμετέχουν σε ένα εξάμηνο ή καλοκαιρινό πρόγραμμα σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές που επιλέχθηκαν είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις, να αποκτήσουν απαραίτητες δεξιότητες και να εξερευνήσουν διαφορετικά μονοπάτια προσωπικής εξέλιξης στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησής τους μέσα στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον που προσφέρουν τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.
«Η λήψη αυτής της υποτροφίας ήταν μια ευκαιρία που άλλαξε τη ζωή μου κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο εξωτερικό. Αυτή η υψηλού κύρους υποτροφία δεν διευκόλυνε μόνο τις οικονομικές προκλήσεις της εκπαίδευσης σε μια ξένη χώρα, αλλά μού άνοιξε και πόρτες προσφέροντας πολλές ευκαιρίες. Η οικονομική υποστήριξη μού επέτρεψε να επικεντρωθώ στις σπουδές μου χωρίς το βάρος του οικονομικού άγχους και να βιώσω πλήρως τις ακαδημαϊκές και πολιτιστικές εμπειρίες που προσφέρουν οι σπουδές στο εξωτερικό. Πέρα από την οικονομική βοήθεια, η υποτροφία μού επέτρεψε να επιτύχω τους εκπαιδευτικούς μου στόχους και να διευρύνω την οπτική μου, εμπλουτίζοντας την πολιτιστική μου κατανόηση και, τέλος, με εφοδίασε με δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Μέσω της υποτροφίας μπόρεσα να αποκτήσω αναμνήσεις ζωής!»
Χριστίνα Μάρη
Βιολογία, Study Abroad Exchange Semester, Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια
Βιρτζίνια, Ηνωμένες Πολιτείες
«Η οικονομική υποστήριξη που έλαβα μέσω της υποτροφίας συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση του ονείρου μου να σπουδάσω στο Θερινό Σχολείο του LSE, μια εμπειρία που εμπλούτισε βαθιά την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου διαδρομή. Η υποτροφία αυτή όχι μόνο ελάφρυνε την οικονομική επιβάρυνση, αλλά μού επέτρεψε να αφοσιωθώ πλήρως στο αυστηρό πρόγραμμα σπουδών χωρίς τους περιορισμούς των οικονομικών ανησυχιών. Ο αντίκτυπος της υποτροφίας εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την οικονομική υποστήριξη που παρέχει. Έχει ανοίξει πόρτες σε έναν κόσμο γνώσεων και ευκαιριών που αναμφίβολα θα διαμορφώσουν την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου πορεία. Είμαι ειλικρινά ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε το Ίδρυμα μέσω αυτής της υποτροφίας.»
Αλεξάνδρα Μουλλίσι
Εναλλακτικές Επενδύσεις, Θερινό Σχολείο, London School of Economics and Political Science
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ
Πρόγραμμα «STEAMing the Future»
Με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική καινοτομία, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση από το 2023 και για τρία σχολικά έτη θα υποστηρίζει το πρόγραμμα «STEAMing the Future» του Κολλεγίου Ανατόλια, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά που θέλουν να καλλιεργήσουν ψηφιακές δεξιότητες και δεξιότητες κριτικής σκέψης, καθώς και να εξοικειωθούν με τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Με τη συνδρομή του Ιδρύματος, το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διευρυνθεί γεωγραφικά, δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη εστίαση σε παιδιά δημοσίων σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, να συμμετέχουν δωρεάν σε διά ζώσης εργαστήρια STEAM, με σκοπό την ακαδημαϊκή και προσωπική τους εξέλιξη. Το Πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2022-2023 στην Ξάνθη (και σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω διαδικτύου) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, σχεδιάστηκε από το Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια με στόχο τη συμπερίληψη μαθητών από ευάλωτες περιοχές της Θεσσαλονίκης, την προώθηση ίσων ευκαιριών στην ποιοτική εκπαίδευση και τη γεφύρωση του έμφυλου ψηφιακού χάσματος. Ο πρώτος κύκλος διά ζώσης μαθημάτων στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέροντας στους μαθητές μία διαδραστική εκπαιδευτική εμπειρία με βάση πρωτοποριακές μεθόδους εκμάθησης STEΑM σε ποικίλες θεματικές, όπως ενδεικτικά: ο Προγραμματισμός, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Υπολογιστική Σκέψη, η Ρομποτική και η Αυτοματοποίηση.
«Το Πρόγραμμα μού άρεσε γιατί με βοήθησε να αποκτήσω γνώσεις, μού προξένησε ενδιαφέρον για νέους επαγγελματικούς κλάδους και μού έδωσε τη δυνατότητα να καλλιεργήσω κάποιες σημαντικές δεξιότητες, όπως αυτή της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας.»
«Το Πρόγραμμα είναι ωραίο καθώς καλλιεργείται η σκέψη, μαθαίνεις νέα πράγματα και έρχεσαι σε τριβή με νέους κλάδους της τεχνολογίας. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και κάνουν το Πρόγραμμα διασκεδαστικό και διαδραστικό.»
Εντυπώσεις μαθητών που έλαβαν μέρος στον πρώτο κύκλο του Προγράμματος
ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πρόγραμμα «Skills Clubs | Δεξιότητες Νέων για τον 21ο Αιώνα»
Με στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος που θα ανταποκρίνεται στη νέα εκπαιδευτική και επαγγελματική πραγματικότητα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε για δεύτερη φορά την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Βρετανικού Συμβουλίου με τίτλο «Skills Clubs – Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα». Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο την καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 14-18 ετών) για τη μελλοντική τους ένταξη στην αγορά εργασίας και την κοινωνία, όπως η ενεργητική ακρόαση, η επίλυση προβλημάτων, η ομαδοσυνεργατική εργασία, η κριτική σκέψη και η αντίληψη για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική καινοτομία. Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 εμπλουτίστηκε ο ειδικός εκπαιδευτικός οδηγός που δημιουργήθηκε τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του Προγράμματος (ελεύθερα διαθέσιμος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα), ενώ πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικά βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές.
«Η εμπειρία ήταν φανταστική! Το πρόγραμμα “Skills Clubs” ήταν οργανωμένο, στοχευμένο και έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα. Μάθαμε και διασκεδάσαμε ταυτόχρονα και αυτό ήταν ανεκτίμητο!»
Μαθητές Ομάδας «Touch Think Pick»
1ο Γυμνάσιο Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια
1ο Βραβείο, 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας «Skills Clubs»
«Η συνεργασία των μαθητών, η κινητοποίηση και η ενασχόλησή τους με θέματα που ξεφεύγουν από το σχολικό πρόγραμμα, η ενεργή συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι μόνο μερικά από τα θετικά στοιχεία που αποκομίσαμε από το Πρόγραμμα.»
Εκπαιδευτικός
4ο Γενικό Λύκειο Πετρούπολης
2ο Βραβείο, 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας «Skills Clubs»
JUNIOR ACHIEVEMENT GREECE
Προγράμματα «Company Junior» και «V-Company»
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με γνώμονα, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση πρωτοβουλιών που προάγουν τη Νεανική Επιχειρηματικότητα, την Κοινωνική Καινοτομία και την Ενεργό Πολιτειότητα, συνεργάστηκε εκ νέου με τον εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Junior Achievement Greece, υποστηρίζοντας για δεύτερο σχολικό έτος την υλοποίηση του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση Junior» («Company Junior») για μαθητές 11-15 ετών (Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου). Στο πλαίσιο του Προγράμματος, το οποίο φιλοδοξεί να εισάγει τη βιωματική μάθηση στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι μαθητές καλούνται να συνεργαστούν και να σχεδιάσουν, με τη βοήθεια μεντόρων-εθελοντών, τη δική τους καινοτόμα «εικονική επιχείρηση» και να προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα κοινωνικά ή/και περιβαλλοντικά προβλήματα συνδυάζοντας, βάσει του προσανατολισμού της επιχειρηματικής τους ιδέας, ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων, όπως οι Φυσικές Επιστήμες, η Αειφόρος Ανάπτυξη και οι Νέες Τεχνολογίες. Παράλληλα, το σχολικό έτος 2022-2023 υλοποιήθηκε για πρώτη φορά, με την υποστήριξη του Ιδρύματος, το καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την επιχειρηματικότητα «V-Company» που απευθύνεται σε ενήλικες σπουδαστές Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.). Το Πρόγραμμα προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν πρωτότυπες ιδέες για τον σχεδιασμό και την παρουσίαση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, καλλιεργώντας δεξιότητες συνεργασίας, προγραμματισμού, επίλυσης προβλημάτων, ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθύνης.
«Έμαθα νέα πράγματα όπως να σκέφτομαι σχολαστικά πριν πάρω μία απόφαση για το μέλλον και γενικά για τη ζωή μου, έμαθα να συνεργάζομαι και να ακούω τους συνεργάτες-συμμαθητές μου και να εφαρμόζω σωστά την κάθε μου σκέψη-απόφαση, ώστε να βγει ένα τέλειο αποτέλεσμα.»
Μαθήτρια ΣΤ΄ Δημοτικού
6ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης
2ο Βραβείο «Company Junior», 18ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2023»
«Η συμμετοχή στο “V-Company” αποδείχθηκε μία πλούσια μαθησιακή εμπειρία. Μάς εξόπλισε με βασικές οργανωτικές, επικοινωνιακές και άλλες δεξιότητες και καλλιέργησε την αίσθηση της κοινότητας που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της επιτυχίας μας. Από τον στρατηγικό σχεδιασμό, την ανάλυση της αγοράς έως την ομαδική εργασία και την προσαρμοστικότητα, το Πρόγραμμα απαιτούσε μια πολύπλευρη προσέγγιση, προσφέροντας πρακτικές γνώσεις που ξεπέρασαν τις θεωρητικές. Η αρχική ιδέα ήρθε μέσα στα εργαστήριά μας έπειτα από πολλές προσπάθειες και ιδέες για καινοτόμα προϊόντα και από την ανάγκη να μην σπαταλάμε τρόφιμα που μπορεί να έχουν και άλλη χρήση.»
Κωνσταντίνος Χατζησταύρου
Σπουδαστής, Τομέας Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής, ΕΠΑ.Σ. Αλεξανδρούπολης
1ο Βραβείο «V-Company», 18ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2023»
ALBA GRADUATE BUSINESS SCHOOL
Πρόγραμμα «Future Leaders Series»
Αναγνωρίζοντας ότι ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί νευραλγικό τομέα για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και συνεκτικής κοινωνίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «Future Leaders Series – Θράκη», ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοσίων σχολείων από την περιοχή της Κομοτηνής (ηλικίας 15-17 ετών), το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Αlba Graduate Business School σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στόχος του Προγράμματος, που υποστηρίχθηκε από κοινού με την εταιρεία Sunlight (μέλος του Olympia Group), ήταν η προετοιμασία των μαθητών για τις επαγγελματικές απαιτήσεις της νέας εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού και των συνεχών οικονομικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών εξελίξεων, μέσα από την καλλιέργεια χρήσιμων δεξιοτήτων, όπως η ηγετική ικανότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη, το ομαδικό πνεύμα, η νοοτροπία συνεχούς ανέλιξης και η υιοθέτηση των αρχών του ευ ζην. Στο πλαίσιο του πενθήμερου θερινού σχολείου που υλοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023 στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μαθήματα που συνδυάζουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή, καθώς και σε ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες με ερεθίσματα από τους χώρους της άθλησης, των επιχειρήσεων και του εθελοντισμού.
«Το Πρόγραμμα είναι για εμένα μια καινούργια και ευχάριστη εμπειρία από την οποία έχω μάθει και μαθαίνω ακόμη πολλά πράγματα, τα οποία θα μου χρησιμεύσουν στη μετέπειτα ζωή μου. Μέσα από το Πρόγραμμα μαθαίνουμε πώς να έχουμε αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη, νοοτροπία ανάπτυξης, η οποία θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας.»
Νικολέτα Κιοσέ
Μαθήτρια, 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Πρόγραμμα «STEM Χωρίς Σήμανση»
Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας του με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση -από κοινού με την τράπεζα Eurobank- υποστήριξε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «STEM Χωρίς Σήμανση», σκοπός του οποίου είναι η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και η ενθάρρυνση των παιδιών να ανακαλύψουν επαγγέλματα που εντάσσονται στον τομέα των επιστημών STEM. Το Πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, απευθύνθηκε σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών με στόχο να προωθήσει θετικά γυναικεία πρότυπα στα πεδία STEM και να προσελκύσει περισσότερα παιδιά σε σχετικά επαγγέλματα, μέσω της εμπλοκής τους σε βιωματικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου. Στο πλαίσιο της Α’ φάσης του Προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια προκειμένου τα παιδιά να εκφράσουν τις αρχικές τους ιδέες και αντιλήψεις σχετικά με τα έμφυλα στερεότυπα και τις επιστήμες STEM και να συζητήσουν με τις παιδαγωγούς του Δικτύου τους προβληματισμούς τους. Κατά τη Β’ φάση, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τέσσερις καταξιωμένες γυναίκες επιστήμονες-επαγγελματίες και να τους θέσουν τις απορίες και τα ερωτήματα που είχαν καταγράψει κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων σχετικά με την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία. Παράλληλα, οι τέσσερις γυναίκες-πρότυπα μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τον χώρο του STEM, καθώς και πληροφορίες αναφορικά με το αντικείμενό τους, τα εμπόδια που συνάντησαν στην επαγγελματική τους διαδρομή και τις διακρίσεις που βίωσαν. Οι συναντήσεις αυτές βιντεοσκοπήθηκαν, προκειμένου να δημιουργηθούν βίντεο με βασικό μήνυμα την ανάδειξη των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων στον τομέα STEM. Τα βίντεο αυτά αποτελούν χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για την προσέγγιση του εν λόγω θέματος και αξιοποιήθηκαν περαιτέρω για την υλοποίηση δράσεων σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
«Όλοι μπορούν να κάνουν τα ίδια επαγγέλματα, ό,τι φύλο και να είναι.»
Συμμετέχων, 11 ετών
«Οι γυναίκες στον χώρο μου είναι λιγότερες σε σχέση με τους άνδρες, και αυτό το παρατηρώ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, σε άλλες χώρες που έχω δουλέψει στον κλάδο της Τεχνολογίας. Και γι’ αυτό μου αρέσει να μιλάω πολύ γι’ αυτόν τον κλάδο σε παιδιά, γενικότερα, για να δείξω ότι είναι ένας χώρος για όλους.»
Εριέττα Τοσίδου
Μαθηματικός
Υπεύθυνη Πωλήσεων στον κλάδο της Βαριάς Βιομηχανίας, Amazon Web Services
SAFE WATER SPORTS
Σχολικές Επισκέψεις στον Εκπαιδευτικό Χώρο «Ocean Lab»
Το 2023 το μη κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports δημιούργησε, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, το «Ocean Lab», έναν νέο, ειδικά διαμορφωμένο, εκπαιδευτικό χώρο στις εγκαταστάσεις του που συνδυάζει την τεχνολογία, το παιχνίδι και τη μάθηση. Εντός αυτού του χώρου ο οργανισμός υλοποιεί ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με σκοπό να ενημερώσει τους μαθητές σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας και την πρόληψη των ατυχημάτων στο υδάτινο περιβάλλον. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, συνεχίζοντας την πολυετή του συνεργασία με το Safe Water Sports, υποστήριξε τη λειτουργία του «Ocean Lab» και κάλυψε τις δαπάνες μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών από δημόσια σχολεία όλης της Αττικής, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δωρεάν εκπαιδευτικές επισκέψεις και να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2022-2023. Στο πλαίσιο των επισκέψεων, οι μαθητές πραγματοποίησαν ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, με στόχο να εξοικειωθούν με το υγρό στοοοιχείο, να διαμορφώσουν τη σωστή συμπεριφορά ώστε να απολαμβάνουν τη θάλασσα με ασφάλεια και να αναπτύξουν το συναίσθημα της ομαδικότητας, αλλά και της προσωπικής ευθύνης.
«Η εμπειρία μας υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας στη θάλασσα. Τα παιδιά έδειξαν πολύ ενδιαφέρον, είχαν ενεργή συμμετοχή και με το πέρας του εκπαιδευτικού προγράμματος έφυγαν ενθουσιασμένα!»
Θεοφάνης Φωτίου
Εκπαιδευτικός, Γυμνάσιο Σαρωνίδας
ΑΜΚΕ THE TIPPING POINT
Πρόγραμμα «Ενδυναμώνοντας Μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης»
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της στρατηγικής του στόχευσης για την υποστήριξη πρωτοβουλιών που προάγουν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, υποστήριξε για δεύτερη συνεχή χρονιά το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ενδυναμώνοντας μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» στο πλαίσιο της στρατηγικής του συνεργασίας με την ΑΜΚΕ The Tipping Point. Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 το Πρόγραμμα επεκτάθηκε σε περισσότερα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της χώρας, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με επιτυχημένους επαγγελματίες-μέντορες από τους κλάδους ενδιαφέροντός τους, οι οποίοι μοιράστηκαν σημαντικές συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού σχετικά με τις διεξόδους και προοπτικές που προσφέρουν τα τεχνικά επαγγέλματα. Στόχος του Προγράμματος είναι να συμβάλει στην κατάλληλη προετοιμασία και επιτυχή ένταξη των συμμετεχόντων στη σύγχρονη αγορά εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της τεχνικής τους κατάρτισης, αλλά και της ψυχικής τους ενδυνάμωσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν με βιωματικό τρόπο σημαντικές οριζόντιες δεξιότητες όπως κριτική σκέψη, αυτογνωσία, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και στοχοθεσία και να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες και τους μελλοντικούς επαγγελματικούς τους στόχους.
«Η δράση αυτή πιστεύω ότι είναι από τις σημαντικότερες για το μέλλον των μαθητών μας.
Αρχικά συνδέει το Λύκειο με την εργασία, δηλαδή τα αντικείμενα που θέλουν να ασχοληθούν τα παιδιά μόλις τελειώσουν το σχολείο. Τους δίνεται η ευκαιρία να δουν ζωντανά και να ακούσουν συμβουλές από ειδικούς, αλλά και να δουν τον χώρο εργασίας, τις δυσκολίες ή να ενδιαφερθούν για κάτι που εξαρχής δεν γνώριζαν. Οι διάφοροι επαγγελματίες που “βρίσκονται” στη σχολική τάξη μέσω του Προγράμματος μάς δίνουν ώθηση και έμπνευση για τον εργασιακό χώρο, δηλαδή προσανατολισμό και ιδέες για το μέλλον των μαθητών. Τέλος, οι μέντορες καθοδηγούν τους μαθητές και τους βοηθούν στη διαμεσολάβηση/συζήτηση με τους διάφορους επαγγελματίες.»
Βασιλική Παπαδημητρίου
Εκπαιδευτικός, 2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου
«Η συγκεκριμένη δράση με βοήθησε να διευρύνω τους επαγγελματικούς μου ορίζοντες. Οι ενημερώσεις που μας παρείχαν οι μέντορες με βοήθησαν να προσπεράσω τυχόν διλήμματα σχετικά με τον τομέα που θα ακολουθήσω. Μέσα από το Πρόγραμμα κατάφερα να κατανοήσω τις διαφορές ανάμεσα στα επαγγέλματα που με ενδιαφέρουν και μπορώ να αποφασίσω για την επαγγελματική μου εξέλιξη.»
Μαθητής-Συμμετέχων
2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου
CERN & SOCIETY FOUNDATION
Επιμόρφωση Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Greek Teacher Programme» ξεκίνησε το 2008 ως μέρος μίας σειράς διεθνών προγραμμάτων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του CERN για την προώθηση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας της σύγχρονης Φυσικής μέσω εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ καθηγητών και επιστημόνων. Σκοπός του Προγράμματος, το οποίο υλοποιείται από το 2016 με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, είναι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να δράσουν ως πολλαπλασιαστές της επιστημονικής γνώσης, επιστρέφοντας στην Ελλάδα με νέους αποτελεσματικούς και δημιουργικούς τρόποποπους για να φέρουν την επιστήμη της Φυσικής και του CERN εντός της σχολικής τάξης και να σχεδιάσουν αντίστοοοιχες βιωματικές δραστηριότητες για τους μαθητές τους βάσει του εκπαιδευτικού υλικού που προσφέρει το CERN διαδικτυακά. Το καλοκαίρι του 2023 το Ίδρυμα υποστήριξε την εκπαιδευτική αποστολή 70 καθηγητών, προκειμένου να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του CERN στην Ελβετία και να συμμετέχουν σε ένα εντατικό πρόγραμμα σεμιναρίων. Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από Έλληνες επιστήμονες του CERN για θεματικές όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής, της μετατροπής ενέργειας, της κοσμολογίας και της πληροφορικής. Επιπλέον, συμμετείχαν σε εργαστήρια διεξαγωγής επιστημονικών πειραμάτων, με στόχο να καλλιεργήσουν τη συνεργατικότητά τους και να διανθίσουν τις μεθόδους διδασκαλίας τους για να διεγείρουν, εν συνεχεία, με εφευρετικό και συναρπαστικό τρόπο το ενδιαφέρον των μαθητών.
«Η κύρια αξία προγραμμάτων όπως αυτό είναι ο εμπλουτισμός και η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, με τη σειρά τους, μπορούν να εμπνεύσουν και να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά επιστημόνων. Πρόκειται για μια επένδυση στην ποιότητα της εκπαίδευσης και το μέλλον των τομέων STEM.»
Θεοδώρα Κολιώνη
Φυσικός, Μουσικό Σχολείο Κορίνθου
«Μέσω της επαγγελματικής μου εκπαίδευσης στο CERN, οι μαθητές μου θα αποκτήσουν μια πρώτη εντύπωση του σύγχρονου επιστημονικού κόσμου και θα ενημερωθούν σχετικά με τη Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Τα θέματα αυτά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους μαθητές που αγαπούν τη Φυσική, δυστυχώς όμως, δεν διδάσκονται στο πρόγραμμα σπουδών του λυκείου. Με αυτόν τον τρόπο, περισσότεροι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εισαχθούν στα μυστικά του Σύμπαντος, καθώς και να ενημερωθούν για την πρόοδο της τεχνολογίας. Θα μοιραστώ την εμπειρία μου με στόχο να εμπνεύσω τους νέους μαθητές, δίνοντάς τους κίνητρο για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.»
Στυλιανή Κωστοπούλου
Φυσικός, 6ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ (ΣΕΒ)
Πρωτοβουλία Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης «Skills4Jobs»
Με βασική του επιδίωξη την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση εκκίνησε μία νέα στρατηγική συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία «Skills4Jobs», η οποία περιλαμβάνει μία σειρά ολοκληρωμένων επιμέρους δράσεων ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ποικίλες ειδικότητες για απόφοιτους Πανεπιστημιακής ή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που επιθυμούν να μετεκπαιδευτούν στις πλέον περιζήτητες τεχνικές δεξιότητες. Μέσω της παροχής διά βίου επαγγελματικής κατάρτισης και ενδυνάμωσης, η εν λόγω πρωτοβουλία έχει στόχο να εξοπλίσει τους νέους με ισχυρά εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Όλα τα επιμέρους προγράμματα προσφέρουν στους συμμετέχοντες εξατομικευμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, εργαστήρια ανάπτυξης τεχνικών και ήπιων δεξιοτήτων, υπηρεσίες συμβουλευτικής, επισκέψεις και ευκαιρίες διασύνδεσης, πρακτικής εξάσκησης και απασχόλησης σε σύγχρονες επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ ή άλλων Συνδέσμων του Δικτύου του.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα υποστήριξε εντός του 2023 τις ακόλουθες δράσεις:
«Είμαι οικονομολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και τα Logistics και ζω στη Λάρισα. Δεν γνώριζα τον κόσμο των εξαγωγών και γι’ αυτό έκανα αίτηση στο Πρόγραμμα. Απέκτησα γνώσεις για κάθε πτυχή της εξαγωγικής διαδικασίας μιας επιχείρησης, καθώς και τα soft skills που πρέπει να διαθέτει ένα στέλεχος εξαγωγών και είχα την ευκαιρία να εκπονήσω ένα Στρατηγικό Σχέδιο Εξαγωγών. Το πρόγραμμα “Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών” ξεπέρασε τις προσδοκίες μου!»
Δήμητρα Γκούρου
Συμμετέχουσα, Πρόγραμμα «Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών»
«Επέλεξα να λάβω μέρος στο Πρόγραμμα, προκειμένου να αναπτύξω τόσο τις τεχνικές γνώσεις μου, όσο και τις ήπιες δεξιότητές μου. Μέσω του Προγράμματος απέκτησα νέες εμπειρίες. Μού δόθηκε η ευκαιρία να δω τα συστήματα αυτοματισμού μεγάλων επιχειρήσεων και να συνεργαστώ με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Με την ολοκλήρωση της δράσης προσδοκώ την εξέλιξη των ικανοτήτων μου, αλλά και την πρόσληψή μου σε μια μεγάλη βιομηχανία. Σίγουρα θα πρότεινα σε γνωστούς και φίλους της ίδιας ειδικότητας να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα προγράμματα.»
Νικόλαος Αλεξανδρής
Συμμετέχων, Πρόγραμμα «Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές στη Στερεά Ελλάδα»
«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, κατά τη διάρκεια του οποίου απέκτησα βαθιά γνώση σε σημαντικούς τεχνικούς τομείς και ανέπτυξα πρακτικές δεξιότητες που είναι ουσιώδεις για τον επαγγελματικό μου χώρο. Συνολικά, η εμπειρία μου από το τεχνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν θετική και πιστεύω ότι απέκτησα τις απαραίτητες γνώσεις που θα με βοηθήσουν στην προώθηση της καριέρας μου στον τεχνικό τομέα. Βασικός μου στόχος είναι να καταφέρω να ενσωματώσω τις νέες γνώσεις μου σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης τεχνικών λύσεων για προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τομέα μας.»
Ευγενία Καραμάνη
Συμμετέχουσα, Πρόγραμμα «Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές στη Θεσσαλία»
REGENERATION
Πρόγραμμα «DigiYouth Initiative 4.0»
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης «ReGeneration DigiYouth Initiative 4.0», αποτέλεσμα της σύμπραξης της Microsoft με το ReGeneration (δράση της ΑΜΚΕ Global Shapers Athens Hub), αποσκοπεί στην ολιστική επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των νέων, τη διασύνδεση και την επιτυχή σύζευξη των δεξιοτήτων τους με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας και την αύξηση της νεανικής απασχολησιμότητας. Το Πρόγραμμα εστιάζει στην ενδυνάμωση των νέων (έως 29 ετών), και ειδικότερα των γυναικών που υποεκπροσωπούνται σημαντικά στον τεχνολογικό κλάδο, μέσω της ενίσχυσης των ήπιων και ψηφιακών τους δεξιοτήτων (up/reskilling), καθώς και στην άμβλυνση των έμφυλων ανισοτήτων στην αγορά εργασίας. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε ως Στρατηγικός Δωρητής τον τέταρτο κύκλο του Προγράμματος που υλοποιήθηκε το 2023 και περιελάμβανε 3 διαδικτυακές Ακαδημίες εκπαίδευσης στις εξής θεματικές που άπτονται του ψηφιακού μετασχηματισμού:
«Με βασικό όραμα τη δημοκρατικοποίηση των ευκαιριών για τους νέους και τις νέες της χώρας μας, από το 2014 το ReGeneration έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης και απασχόλησης των νέων πτυχιούχων στην Ελλάδα. Στην αδιάκοπη προσπάθεια για διεύρυνση του κοινωνικού μας αποτυπώματος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, αναγνωρίζοντας τόσο την ήδη υπάρχουσα συνεισφορά μας, όσο και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας, στήριξε με θέρμη τις δράσεις του οργανισμού και πιο συγκεκριμένα την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά Ακαδημιών που υλοποιούμε σε συνεργασία με τη Microsoft, από το 2020, στο πλαίσιο του πρωτοβουλίας «Gr for Growth». Δεκάδες νέοι εκπαιδεύτηκαν σε νευραλγικούς τεχνολογικούς τομείς της αγοράς, ενώ παράλληλα εμβάθυναν στη σημαντικότητα, αλλά και τον τρόπο απόκτησης των ήπιων δεξιοτήτων που, βάσει μελετών και ερευνών σε παγκόσμια κλίμακα, αναδεικνύονται πλέον ως σημαντικότερες ακόμα και σε σχέση με τις τεχνικές. Η άμεση απορρόφηση των απόφοιτών μας από την αγορά εργασίας επιβεβαιώνει τόσο την ορθή εκτέλεση των ήδη θεσπισμένων διαδικασιών μας, όσο και την ανάγκη του οικοσυστήματος για ουσιαστική διασύνδεση, ξεπερνώντας έτσι τις προκλήσεις που συνοδεύουν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.»
Κωνσταντίνος Κίντζιος
Deputy Director, ReGeneration
ODYSSEA
Πρόγραμμα Κοινωνικής Επανένταξης Αποφυλακισμένων Πρώην Χρηστών «Έχεις Δεύτερη Ευκαιρία» και Προγράμματα Εργασιακής Ενδυνάμωσης
Εντός του 2023 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε το καινοτόμο πρόγραμμα «Έχεις Δεύτερη Ευκαιρία» που υλοποίησε η AMKE ODYSSEA σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, με στόχο την ενδυνάμωση, επαγγελματική εκπαίδευση και κοινωνική επανένταξη κρατούμενων σε Καταστήματα Κράτησης ανά την Ελλάδα και αποφυλακισμένων πρώην χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης. Ακολουθώντας μία ολιστική προσέγγιση, το Πρόγραμμα συνδυάζει την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης εντός και εκτός Καταστημάτων Κράτησης σε ποικίλες ειδικότητες, όπως μαγειρική, ξυλουργική, δημιουργία χειροποίητου κοσμήματος και ψηφιακές δεξιότητες, με την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και ψυχικής απεξάρτησης σύμφωνα με το θεραπευτικό πλαίσιο και υπό την εποπτεία του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες παρακολουθούν συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού και εύρεσης εργασίας και λαμβάνουν μεταθεραπευτική υποστήριξη με σκοπό την ομαλή τους επανένταξη στην κοινωνία και την εργασιακή καθημερινότητα. Παράλληλα, το Ίδρυμα συνεχίζει να υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο της οργάνωσης μέσω της προμήθειας εξοπλισμού για την αναβάθμιση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και ενδυνάμωσης που παρέχονται δωρεάν σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εντός της Ακαδημίας «Odyssea». Μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος, η Ακαδημία εξοπλίστηκε με μία σύγχρονη μονάδα κλιματισμού και ένα τελευταίας τεχνολογίας φωτοβολταϊκό σύστημα, το οποίο συνέβαλε επίσης στη μείωση των ενεργειακών αναγκών της Ακαδημίας, καθώς και με πλήρη εξοπλισμό κουζίνας για την τάξη προσομοίωσης του μαθήματος «Βοηθός Κουζίνας».
«Με έχουν βοηθήσει πολύ να ανοίξω το μυαλό μου και τη σκέψη μου, να μάθω καινούργια πράγματα που, όσο ήμουν στη χρήση, και γενικότερα στη ζωή μου όπως ήταν, δεν είχα αυτήν την επιλογή… Είναι πολύ καλό το ότι μου δίνονται επιλογές για επαγγέλματα, γιατί μετά τη φυλακή είναι αρκετά δύσκολο να μπορέσω να σταθεροποιηθώ κάπου επαγγελματικά. Και γενικά περνάμε πολύ ευχάριστα με την ομάδα. Είναι οι ευχάριστες στιγμές μου!”
Ηλίας
Ωφελούμενος, Πρόγραμμα «Έχεις Δεύτερη Ευκαιρία»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ
Διοργάνωση Συναυλιών & Εκπαιδευτικών Δράσεων
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ιδρυτικός δωρητής της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ), υποστήριξε τη λειτουργία της Ορχήστρας και κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023 για τη διοργάνωση των συναυλιών και των εκπαιδευτικών δράσεών της. Η ΕΛΣΟΝ, η οποία ιδρύθηκε από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων και του προγράμματος MusXchange, αποτελείται από νέους μουσικούς από την Ελλάδα, καθώς και από Έλληνες μουσικούς που διαμένουν στο εξωτερικό. Βασικός σκοπός της είναι ο εντοπισμός, η εκπαίδευση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων ελληνικών, αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η συμμετοχή των μουσικών στις συναυλίες και τις δράσεις της ορχήστρας παρέχεται δωρεάν, κατόπιν ακροάσεων, ενώ καλύπτονται ακόμη τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους, μέσω των πόρων που η ίδια εξασφαλίζει. Η έκτη καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣΟΝ περιελάμβανε ένα πλήρες πρόγραμμα συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σημαντικές συνεργασίες με διακεκριμένους μουσικούς και διευθυντές ορχήστρας, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της ΕΛΣΟΝ στο διεθνές μουσικό φεστιβάλ για ορχήστρες νέων «Young Euro Classic» που έλαβε χώρα στο Konzerthaus του Βερολίνου τον Αύγουστο του 2023. Η εμφάνιση της ΕΛΣΟΝ αποτέλεσε την εναρκτήρια συναυλία της κεντρικής ενότητας του Φεστιβάλ με την ερμηνεία τριών εμβληματικών έργων του συμφωνικού ρεπερτορίου από τους Λιστ, Μπραμς και Γκρόνταλ και προσκεκλημένο σολίστ τον διεθνούς φήμης τρομπονίστα Αχιλλέα Λιαρμακόπουλο.
Παράλληλα, κύριο χαρακτηριστικό της δραστηριότητας της ΕΛΣΟΝ είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την επαφή του νεανικού κοινού με τη συμφωνική μουσική και τις αξίες που πρεσβεύει. Έτσι, από το 2021 με την υποστήριξη του Ιδρύματος, υλοποιείται η καινοτόμα δράση ΕλΣΟΝ VR, στο πλαίσιο της οποίας μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο τον κόσμο της κλασικής μουσικής μέσω υπερσύγχρονου εξοπλισμού Εικονικής Πραγματικότητας και ειδικά διαμορφωμένου οπτικοακουστικού υλικού 360° από ζωντανές συναυλίες της ορχήστρας. Η ΕλΣΟΝ VR μάσκα επιτρέπει στους μαθητές να περιηγηθούν ανάμεσα στους νέους μουσικούς της ορχήστρας κατά τη διάρκεια της συναυλίας, καθώς ερμηνεύουν σημαντικά έργα του ρεπερτορίου συνθετών όπως ο Μέντελσον, ο Τσαϊκόφσκι, ο Βέμπερ και ο Σούμπερτ. Επιπλέον, στο πλαίσιο ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δίδεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές μίας συναυλίας και να παρακολουθήσουν την πρόβα τους, βιώνοντας τον παλμό και τις προκλήσεις μιας επαγγελματικής εκτέλεσης σε πραγματικό χρόνο.
«Η συμμετοχή μου στην ΕΛΣΟΝ είναι για εμένα ένα δώρο. Ένα δώρο με εμπειρίες, στιγμές και ανθρώπους που θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή. Κάθε project της ΕΛΣΟΝ, από τις πρόβες μέχρι και τη συναυλία, είναι ξεχωριστό, μάς προσφέρει στιγμές και συναισθήματα τόσο δυνατά που μένουν βαθιά μέσα μας. Θα ήθελα να αναφερθώ ξεχωριστά στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσα στην ορχήστρα. Νέες γνωριμίες, σχέσεις μοναδικές και φιλίες που γεννιούνται, συνεχίζουν να σιγοκαίνε έξω από αυτήν και περιμένουν να ανάψουν ξανά στην επόμενή μας συνάντηση. Άνθρωποι φωτεινοί, γεμάτοι πάθος και δύναμη, όλοι μαζί ενωνόμαστε δημιουργώντας στιγμές μαγικές και ονειρεμένες. Και αυτό που μάς ενώνει είναι η μουσική. Μόνο ευγνώμων μπορώ να είμαι για τις εμπειρίες, τις στιγμές, τους ανθρώπους…»
Δήμητρα Κωστίκα
Φλάουτο, 22 ετών
Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
«Η ΕΛΣΟΝ, κατά τη δυναμική της πορεία τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί ως μία τεράστια ευκαιρία καλλιτεχνικής ανέλιξης. Μέσω της ορχήστρας, μού δόθηκε η δυνατότητα να εντρυφήσω στο συμφωνικό ρεπερτόριο και να εξελιχθώ ως μουσικός. Ιδιαίτερη σημασία για εμένα έχουν τα projects μουσικής δωματίου, καθώς είναι ένα κομμάτι της δουλειά μας που αγαπώ πάρα πολύ, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να αντλήσει πολλά ερεθίσματα και πληροφορίες και να αντιμετωπίσει το κάθε έργο από μια άλλη οπτική γωνία, διαφορετική από αυτήν που είχε φανταστεί. Κάθε καλλιτέχνης που μετέχει στην ΕΛΣΟΝ δοκιμάζει τη δυναμική του, αναπτύσσει τη συνεργατικότητά του, ανταλλάσσει ιδέες και εμπειρίες μέσα από τις πρόβες, τα workshops και τα εξειδικευμένα σεμινάρια που παρακολουθεί. Η ΕΛΣΟΝ λοιπόν ενισχύει τη μουσική ενσυναίσθηση όλων μας και αναδεικνύεται σε ένα μεγάλο σχολείο της καλλιτεχνικής ζωής του τόπου μας.»
Ελεάννα Στράτου
Βιολί, 22 ετών
Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου Μονάχου, Γερμανία
ΠΛΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΡΑΪΔΑ
Λειτουργία Μουσείου
Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου και λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους του και να γνωρίσουν τη μουσειακή συλλογή, η οποία εξιστορεί τόσο την ιστορία του ίδιου του πλοίου, του επιβατηγού «Νεράιδα», ενός από τα πλοία-σύμβολα της ελληνικής ακτοπλοΐας που έπλεε στον Αργοσαρωνικό από το 1950 μέχρι το 1974, όσο και το χρονικό της ανακατασκευής του σε σύγχρονο και αξιόπλοο πλωτό μουσείο. Ένας δεύτερος αφηγηματικός άξονας της έκθεσης είναι αφιερωμένος στην επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, η οποία διατρέχει ολόκληρο τον 20ο αιώνα.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα & Δράσεις
Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, επιδιώκοντας να συμμετέχει ενεργά στη σχολική ζωή και να παραμένει κοντά στη μαθητική και διδακτική κοινότητα της επικράτειας, συνέχισε την υλοποίηση ενός πολυσυλλεκτικού φάσματος τόσο διά ζώσης, όσο και ψηφιακών δωρεάν δράσεων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, το 2023:
To έτος 2023 το Μουσείο συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Με την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είχε στόχο να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων ως θεσμοί κύρους και φορείς επίτευξης των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Στο πλαίσιο αυτό, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα σχεδίασε και υλοποίησε ένα πλέγμα δωρεάν δράσεων για παιδιά και ενήλικες με κύριο θεματικό άξονα την αρχαία τέχνη της ξυλοναυπηγικής, μιας τέχνης με μακρά πορεία στον ελλαδικό χώρο που, όμως, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό απειλή και κινδυνεύει να εκλείψει.
«Θα ήθελα στο μέλλον το “ΝΕΡΑΪΔΑ” να παραμείνει όπως είναι για να μπορέσουν και άλλα παιδιά να δουν αυτό που είδα εγώ και μου άρεσε πολύ.»
Χριστίνα
Μαθήτρια, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού
«ευχαριστούμε πολύ για την άψογη ξενάγηση που μάς κάνατε στο “ΝΕΡΑΪΔΑ”. Η ιστορία του πλοίου, το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Θα ήθελα να σας επισκεφθώ ξανά σύντομα.»
Αρετή
Μαθήτρια, 3ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου
Εντυπώσεις μαθητών που έλαβαν μέρος στις εκπαιδευτικές δράσεις του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα
5ο Συνέδριο Θαλασσοφυλάκων
Τον Οκτώβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε το 5ο Συνέδριο Θαλασσοφυλάκων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου βραβεύτηκαν σχολεία από τις Περιφέρειες της Ελλάδας και σχολεία από την Κύπρο, τα οποία ξεχώρισαν στο e-learning εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports κατά το σχολικό έτος 2022-2023 και τιμήθηκαν με τη δωρεά εκπαιδευτικού υλικού για την ασφάλεια στη θάλασσα και το νερό. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής με τίτλο «Κανόνες για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παραλία», στο πλαίσιο του οποίου το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή βράβευσε τις ζωγραφιές των παιδιών που ξεχώρισαν.
Τα βραβευθέντα σχολεία θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του προγράμματος, ώστε η συγκεκριμένη ενημέρωση-εκπαίδευση να «ταξιδέψει» σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, με στόχο την εξοικείωσή τους με τους κανόνες για την ασφάλεια στο νερό.
Καμπάνια Ενημέρωσης για Άτομα Τρίτης Ηλικίας
Με στόχο την ευαισθητοποίηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας αναφορικά με την ασφάλειά τους στη θάλασσα και το νερό, ο οργανισμός Safe Water Sports, με την υποστήριξη του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, δημιούργησε μια ενημερωτική καμπάνια με σύντομα βίντεο που περιέχουν συμβουλές, κανόνες ασφαλείας και οδηγίες από ιατρούς, ναυαγοσώστες και εκπαιδευτές κολύμβησης. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τη μείωση των ατυχημάτων που λαμβάνουν χώρα στις ελληνικές θάλασσες και την προστασία της ευάλωτης αυτής κοινωνικής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, το 2023 το Safe Water Sports, με την υποστήριξη του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, διοργάνωσε δωρεάν ενημερωτικές επισκέψεις ατόμων Τρίτης Ηλικίας από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) των νοτίων προαστίων στο Μουσείο, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά βίντεο της καμπάνιας, να ενημερωθούν για τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να ακολουθούν και να συμμετέχουν σε προγραμματισμένες ξεναγήσεις στη μουσειακή συλλογή.
Καινοτομία & Βιώσιμη Ανάπτυξη
Η καλλιέργεια κουλτούρας επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της καινοτομίας εντάσσεται στη στρατηγική στόχευση του Ιδρύματος και επιτυγχάνεται μέσω της ενίσχυσης δράσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση, εξέλιξη και εξωστρέφεια του Ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, την προώθηση της δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και παραγωγικού δυναμικού σε εθνικό επίπεδο, καθώς και την υποστήριξη καινοτόμων και πιλοτικών πρωτοβουλιών μικρής κλίμακας που άπτονται της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
STARTSMART SEE
Προγράμματα Προώθησης Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο ενίσχυσης δράσεων που στοχεύουν στην καλλιέργεια κουλτούρας επιχειρηματικότητας και τεχνολογικής καινοτομίας, υποστήριξε εκ νέου τις πρωτοβουλίες του StartSmart SEE (Σύλλογος Προώθησης της Ελληνικής Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητας), και συγκεκριμένα τη διοργάνωση του διήμερου συνεδρίου «MIT Global Startup Workshop», καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος επιτάχυνσης «StartSmart SEE Accelerator». Στόχος του Συνεδρίου, το οποίο έλαβε χώρα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον Μάρτιο του 2023, ήταν η εδραίωση της χώρας ως αναδυόμενος παγκόσμιος τεχνολογικός κόμβος, μέσω της ανάπτυξης των ελληνικών καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τεχνολογιών αιχμής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν την παγκοσμίου φήμης τεχνογνωσία του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) σε θέματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας και να διασυνδεθούν με επιχειρηματίες, φοιτητές και επενδυτές από όλο τον κόσμο. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση του «Startup Pitch Competition», στο πλαίσιο του οποίου οι διαγωνιζόμενες ομάδες διεκδίκησαν χρηματικά έπαθλα και βραβεία με τη μορφή εξειδικευμένων υπηρεσιών mentoring, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της επιχείρησής τους, καθώς και ευκαιρίες προβολής σε ένα διεθνές δίκτυο. Παράλληλα, με στόχο την ενδυνάμωση του τεχνολογικού οικοσυστήματος της χώρας, υλοποιήθηκε το εμβληματικό πρόγραμμα επιτάχυνσης «StartSmart SEE Accelerator», μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε επιμορφωτικά εργαστήρια και έμπρακτη καθοδήγηση από καταξιωμένους μέντορες, προκειμένου να μεταφέρουν τις καινοτόμες ιδέες τους από τον ερευνητικό χώρο στην επιχειρηματική αγορά. Το Πρόγραμμα, διάρκειας 3 μηνών, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 με την καθιερωμένη Τελετή Απονομής Βραβείων σε 3 start-ups που ξεχώρισαν για τις κοινωνικά καινοτόμες λύσεις τους.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με το βραβείο να επισκεφτούμε τη Βοστώνη. Μας αρέσει πολύ που βρεθήκαμε σε αυτόν τον Διαγωνισμό και αυτό το οικοσύστημα, κυρίως για τις ευκαιρίες διασύνδεσης που προσφέρει.»
Δημήτρης Κομνηνός
CEO & Ιδρυτής, mood
3ο Βραβείο (κοινού), Startup Pitch Competition – Συνέδριο «MIT Global Startup Workshop 2023»
EGG – ENTER•GROW•GO
Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης για την Ενδυνάμωση της Γυναικείας Εκπροσώπησης
Με στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση του Ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην έρευνα και την καινοτομία, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε το «Mini Acceleration Programme», ένα στοχευμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης δίμηνης διάρκειας, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρηματικού επιταχυντή «egg – enter•grow•go». Σκοπός του Προγράμματος ήταν η αντιμετώπιση του φαινομένου χαμηλής εκπροσώπησης των γυναικών στον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα και η προσέλκυση περισσότερων γυναικών στις τεχνολογίες STEM, μέσω της πολύπλευρης στήριξης ερευνητικών ομάδων που απαρτίζονταν τουλάχιστον κατά 30% από γυναίκες ερευνήτριες. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος υλοποιήθηκαν δύο κύκλοι του «Mini Acceleration Programme», στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχουσες ερευνητικές ομάδες είχαν πρόσβαση σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα σπουδών με εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, συνεδρίες συμβουλευτικής/καθοδήγησης και ευκαιρίες δικτύωσης σε μία δυναμική επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας και των στρατηγικών εμπορικής αξιοποίησης της καινοτομίας τους, να λάβουν πολύτιμη τεχνογνωσία και να διασυνδέσουν το ερευνητικό τους έργο με την πραγματική οικονομία. Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση ενός pitching event, προσφέροντας την ευκαιρία στις συμμετέχουσες ομάδες να παρουσιάσουν την ιδέα τους σε ένα ευρύ επενδυτικό κοινό, αλλά και σε επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους.
«Αδιαπραγμάτευτος στόχος του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank “egg – enter•grow•go” αποτελεί η στήριξη της γυναικείας εκπροσώπησης στην έρευνα και την καινοτομία. Μέσα από το εξειδικευμένο δίμηνο πρόγραμμα συμβουλευτικής σε γυναίκες ερευνήτριες και φοιτήτριες έχουμε ως στόχο, όχι μόνο την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στην επιστήμη, αλλά και την καλλιέργεια ενός ακμάζοντος οικοσυστήματος που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.»
Ρούλα Μπαχταλιά
Διευθύντρια & Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, egg – enter•grow•go
ΙΜΡΑCΤ HUB ATHENS
Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων
Το «ClimAccelerator Greece» είναι ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής ενδυνάμωσης με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πράσινης και κυκλικής οικονομίας και προάγουν την ανάπτυξη βιώσιμων, αναγεννητικών και καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προάσπιση του περιβάλλοντος. Το Πρόγραμμα, το οποίο υλοποιήθηκε για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με το ΕΙΤ – Climate KIC και την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 με τη διοργάνωση ενός διήμερου Hackathon, υπό την επιστημονική επιμέλεια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών επιτάχυνσης κοινωνικά και τεχνολογικά καινοτόμων ιδεών. Μέσω του Hackathon, αναδείχθηκαν οι 10 start-ups που εντάχθηκαν στον πρώτο κύκλο του Προγράμματος και υποστηρίχθηκαν με εργαστήρια κατάρτισης σε καινοτόμα επιχειρηματικά εργαλεία, εξατομικευμένη καθοδήγηση και ευκαιρίες διασύνδεσης με ειδικούς και στελέχη από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιχειρήσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε το διαγωνιστικό στάδιο «Demo Day» του Προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου οι 7 εκ των 10 ομάδων παρουσίασαν τις ιδέες τους μέσω ενός σύντομου pitching session που αξιολογήθηκε βάσει κριτηρίων επιχειρηματικής βιωσιμότητας με έμφαση στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Οι ελληνικές start-ups Apollo Green Solutions, Rhoe, και Promilist ξεχώρισαν για τις καινοτόμες πράσινες επιχειρηματικές τους λύσεις, έλαβαν χρηματικά βραβεία ύψους 9.000€, και προκρίθηκαν στο δεύτερο στάδιο του Προγράμματος, όπου εκπαιδεύτηκαν σχετικά με την επενδυτική τους ετοοοιμότητα, μέσα από masterclasses, συμβουλευτική και δικτύωση με επενδυτές.
«Ξεκινήσαμε με μία αδρή ιδέα σχετικά με το πώς μπορούμε να εκδημοκρατίσουμε τις λύσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Μέσα από το “ClimAccelerator Greece 2023” καταφέραμε να βρούμε τη σωστή αγορά για εμάς, να διαμορφώσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο και να αυξήσουμε το Επίπεδο Ετοιμότητας της Τεχνολογίας μας. Το “ClimAccelerator Greece 2023” μάς βοήθησε να γίνουμε δημοφιλείς στην αγορά και να δημιουργήσουμε ένα ευρύ δίκτυο δυνητικών επενδυτών, ταλέντων και συνεργατών. Επίσης, μάς έδωσε αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη και το σωστό περιβάλλον να πραγματοποιήσουμε την ιδέα μας, ενώ επιτάχυνε την ανάπτυξή μας μέσω πολύτιμης ανάδρασης με μέντορες και ειδικούς, αλλά και συνεχόμενης εκπαίδευσης. Ήταν στ’ αλήθεια ο λόγος που ξεκίνησα να είμαι full-time entrepreneur.»
Ραφαήλ Κασσάπης
Ιδρυτής & CEO, Apollo Green Solutions
HELLENIC INSTITUTE OF ADVANCED STUDIES (HIAS)
Δέσμη Δράσεων για την Επιστήμη και την Τεχνολογία
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συνέχισε τη συνεργασία του με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών (HIAS), υποστηρίζοντας τις δράσεις που σχεδίασε και υλοποίησε τον Ιούλιο του 2023. Το πλέγμα δράσεων περιελάμβανε: το 2ο Ετήσιο Συμπόσιο «Γέφυρες στην Εκπαίδευση, την Επιστήμη και την Καινοτομία» που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος Ευγενίδου με τη συμμετοχή κορυφαίων ερευνητών και διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και τη διασπορά, οι οποίοι συζήτησαν για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, το τριήμερο θερινό σχολείο για την Τεχνητή Νοημοσύνη με τίτλο «Universal Artificial Intelligence» που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστήμων «Δημόκριτος» με στόχο να εισάγει προπτυχιακούς φοιτητές όλων των επιστημονικών αντικειμένων στην Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και το εξειδικευμένο εργαστήριο με τίτλο «AI Frontiers and Interfaces» που υλοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου και απευθύνθηκε σε επίδοξους ερευνητές που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τις δυνατότητες και εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σε διαφορετικά πεδία. Στόχος των εν λόγω δράσεων ήταν η δημιουργία ενός πεδίου συνάντησης της επιστήμης με την κοινωνία, η δικτύωση και συνεργασία της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Ελλάδας με τη διασπορά και η προώθηση της εγχώριας έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
«Η συμβολή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση ήταν σημαντική όχι μόνο γιατί κάλυψε λειτουργικά έξοδα του Συμποσίου και των λοιπών εκδηλώσεων, αλλά και γιατί έδειξε τη διάθεση ενός διακεκριμένου Ιδρύματος να στηρίξει το δύσκολο εγχείρημα του HIAS. Έχει μεγάλη σημασία να διαπιστώνουν οι Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, αλλά και οι νέοι Έλληνες επιστήμονες, τη συστράτευση των ελληνικών κοινωφελών ιδρυμάτων στην οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας.»
Καθ. Ανδρέας Γ. Μπουντουβής
Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Μέλος Δ.Σ., Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών
ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Ερευνητικά Προγράμματα και Δράσεις
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε και το 2023 τη λειτουργία και το πολυσχιδές έργο του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ), στόχος του οποίου είναι ενίσχυση και η χρηματοδότηση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, προκειμένου να αποτελέσει εφαλτήριο για τους νέους επιστήμονες που προετοιμάζουν δικά τους ερευνητικά εγχειρήματα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το ΚΕΑΕ διοργανώνει ημερίδες, συνέδρια και συναντήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου επιστημόνων που, με σημείο αναφοράς το ΚΕΑΕ, θα προάγουν την εξωστρέφεια και περαιτέρω διάδοση των αποτελεσμάτων των ερευνών τους τόσο προς την επιστημονική κοινότητα, όσο και προς το ευρύ κοινό.
Το 2023, ειδικότερα, συνεχίστηκε ο εμπλουτισμός της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΚΕΑΕ, ενός καινοτόμου εκδοτικού εγχειρήματος του ΚΕΑΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Με στόχο την ελεύθερη κυκλοφορία της γνώσης, το ΚΕΑΕ δημιούργησε μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης για επιστημονικές εκδόσεις στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, με καινοτόμο σχεδίαση και λειτουργικά στοιχεία προς εξυπηρέτηση τόσο των συγγραφέων, όσο και των αναγνωστών. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε το νέο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «NORMED», στόχος του οποίου είναι η διερεύνηση και κατανόηση της σύγχρονης και νεότερης ιστορίας της Ευρώπης, μέσα από ένα πολυκεντρικό πρίσμα που λαμβάνει υπόψη δύο εκ των περιοχών που τη συγκροτούν, τη Σκανδιναβική/Βαλτική περιοχή και τη Μεσόγειο. Μέσω ενός συγκριτικού αναστοχασμού των δύο περιοχών και λαμβάνοντας υπόψη τα πολιτιστικά, ιστορικά, και κοινωνικά τους σύνορα, το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα επιχειρεί να φωτίσει τις ομοιότητές τους, διευκολύνοντας τη διασύνδεση και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των μελετητών και δημιουργώντας ένα βιώσιμο και παραγωγικό ερευνητικό δίκτυο που θα εξάγει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Επίσης, το ΚΕΑΕ, εκπληρώνοντας τον βασικό σκοπό του για την ενίσχυση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες, προκήρυξε τη 2η Δημόσια Πρόσκληση για τον θεσμό του «Ακαδημαϊκού Συνεργάτη», μέσω του οποίου μεταδιδακτορικοί ερευνητές εντάσσονται στο ΚΕΑΕ και λαμβάνουν επιστημονική καθοδήγηση, πρακτική και τεχνική υποστήριξη, ευκαιρίες δικτύωσης, καθώς και οικονομική ενίσχυση για το διάστημα της συγκρότησης της πρότασης που σκοπεύουν να καταθέσουν. Σκοπός του θεσμού αυτού είναι η δημιουργία μίας κοινότητας που μοιράζεται κοινούς στόχους, ανταλλάσσει ιδέες και αναπτύσσει δράσεις με όρους αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης και συνεργατικότητας.
«Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της πληροφορικής και του διαδικτύου επέτρεψαν για πρώτη φορά το στοιχείο της διαδραστικότητας και της αλληλεπίδρασης στα μέσα επικοινωνίας, και έτσι την ενεργή συμμετοχή των χρηστών. Η συνθήκη αυτή δημιουργεί νέες προοπτικές συμμετοχικότητας, συλλογικότητας και εκδημοκρατισμού των παραδοσιακών συστημάτων παροχής γνώσης και πληροφοριών. Η ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση, την οποία υποστηρίζει σθεναρά το ΚΕΑΕ, συμβαδίζει με την παραπάνω συνθήκη και δίνει την ευκαιρία τόσο στους ερευνητές να προβάλλουν τη δουλειά τους, όσο και στο εξειδικευμένο και ευρύ κοινό να έρθει άμεσα σε επαφή με μελέτες που εκπονούνται σχεδόν την ίδια στιγμή. Η δυνατότητα αυτή είναι καίριας σημασίας ειδικά για τις ανθρωπιστικές επιστήμες που πλέον δεν προορίζονται αποκλειστικά για ακαδημαϊκή χρήση, αλλά συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη χρησιμότητα και τον επίκαιρο χαρακτήρα τους σε μια εποχή που βιώνει πολλαπλές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Τέλος, η ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση μέσω του διαδικτύου δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε απομακρυσμένα κοινά, είτε εντός Ελλάδος, αλλά κυρίως διεθνώς, και επιπροσθέτως σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, να έρθουν σε επαφή με επιστημονικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και αξίας.»
Αλέξανδρος Τενεκετζής
Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Συγγραφέας, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΚΕΑΕ
«Το ΚΕΑΕ και το 2023 προχώρησε στη διεύρυνση και εμβάθυνση ενός από τους κεντρικούς του στόχους, δηλαδή την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες από μια διεπιστημονική και διαθεματική οπτική, η οποία λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες επιστημονικές συζητήσεις. Τα δύο προγράμματα που έχει εγκαινιάσει αξιοποιούν την εμπειρία της διαχείρισης προηγούμενων ερευνητικών προγραμμάτων, προσελκύουν στο ίδιο πεδίο επιστήμονες όχι μόνο από διαφορετικά πεδία, αλλά και από διαφορετικές χώρες, καθιστώντας έτσι το ΚΕΑΕ έναν δυναμικό θύλακα παραγωγής επιστημονικής γνώσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.»
Δρ Άντα Διάλλα
Καθηγήτρια, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Πρόεδρος Δ.Σ., Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Θερμοκοιτίδα «D-HUB»
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του για την ενίσχυση καινοτόμων δράσεων που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, έχει αναπτύξει μία πολυετή συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» υποστηρίζοντας εν γένει το έργο του και, ειδικότερα, τη λειτουργία της θερμοκοιτίδας «D-HUB». Αποστολή του Σωματείου είναι η ανάδειξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, η ένταξη των μνημείων στο επίκεντρο της κοινωνίας και η σύνδεσή τους με την αειφορία, την επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ολιστικά προγράμματα, όπως οι «Πολιτιστικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα», το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ», το Πρόγραμμα «Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού», το «Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας» και το «Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Έβρου». Με στόχο την άρτια υλοποίηση και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων αυτών λειτουργούν δύο πρωτοποριακοί θεσμοί, η συστάδα (Cluster) επιχειρήσεων και ο Φορέας Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Προορισμού (DMO), καθώς και η θερμοκοιτίδα «D-HUB» που προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε όλες τις ανωτέρω πρωτοβουλίες. Μέσω της ειδικής δομής «D-HUB» παρέχεται στις Περιφέρειες και τους Δήμους η απαιτούμενη τεχνογνωσία, καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να υλοποιήσουν συντονισμένα και επιτυχώς τα προγράμματα της εκάστοτε περιοχής. Με βάση τις αρχές της διπλής μετάβασης (πράσινη και ψηφιακή), το «D-HUB» συμβάλει ως τεχνικός σύμβουλος στην ωρίμανση των ήπιων δράσεων (μάρκετινγκ, ψηφιακές εφαρμογές, επιχειρηματικότητα, φορέας λειτουργίας) των ανωτέρω προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα.
«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των ολιστικών προγραμμάτων που υλοποιεί και υιοθετώντας τη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διπλή μετάβαση και την καινοτομία, ενέταξε στο ΠΕΠ 21-27 τη Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού “ΟΙΔΙΠΟΥΣ”. Χάρη στην υποστήριξη του “D-HUB” ωρίμασαν εγκαίρως οι απαραίτητες δράσεις για να μπορέσουν να είναι επιλέξιμες από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στο μέλλον να γίνει η υλοποίηση των δράσεων που θα αναβαθμίσουν αισθητά την περιοχή, όπως: αναστηλώσεις θεάτρων, ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.»
Πέτρος Καραγεώργος
Στέλεχος, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα»
«Πρωτοβουλία ‘21»: Κλιματική Αλλαγή και Περιβάλλον
Η «Πρωτοβουλία ‘21» συγκροτήθηκε το 2018 από τα σημαντικότερα Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας και την Εθνική Τράπεζα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ένα σύνολο δράσεων, σε συνεργασία με επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεων αυτών, η «Πρωτοβουλία ‘21» προχώρησε στη δεύτερη φάση της συνεργασίας της, θέτοντας στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της την υλοποίηση δράσεων στο πεδίο της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος. Οι εν λόγω δράσεις, που έχουν υιοθετηθεί από τα μέλη της «Πρωτοβουλίας ‘21» και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, αφορούν όλες τις εκφάνσεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: την Υγεία, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Ατμοσφαιρική Ρύπανση, την Επισιτιστική Ανασφάλεια, τη Θάλασσα, το Δίκαιο, τις Φυσικές Καταστροφές και την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ειδικότερα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστηρίζει, μεταξύ άλλων:
«Θεωρώ το πρόγραμμα “Ενεργώ για τον Πλανήτη” πρωτοποριακό, διότι ασχολείται με το κρίσιμο και σημαντικό πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής, εντάσσοντας, παράλληλα, στην εκπαιδευτική διαδικασία τη STEM εκπαίδευση. Όλα αυτά υλοποιούνται μέσα από βιωματικές και ομαδοσυνεργατικές διδακτικές τεχνικές. Η διά ζώσης επιμόρφωση που έλαβα ήταν πολύ σημαντική και υποστηρικτική, το δε εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα του Προγράμματος είναι επιστημονικά πλήρες και καθοδηγητικό.»
Ιωάννης Δρόσος
Εκπαιδευτικός, Γυμνασίου Αρχιλόχου Πάρου
«Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του ISEC είναι η πολυδιάστατη εκπαίδευση και η συζήτηση μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, δεδομένου ότι η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση είναι σύνθετες και, τόσο η έρευνα, όσο και η αντιμετώπισή τους χρειάζονται πολυεπίπεδη προσέγγιση. Η συχνότητα των φυσικών πυρκαγιών αναμένεται να αυξηθεί με σημαντικά επακόλουθα στις τοπικές κοινωνίες και στην υγεία λόγω της αύξησης έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, και πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες ακόμα και στην ψυχική υγεία. Με το ISEC επιδιώκουμε η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς και αλληλεπιδράσεων των επιστημόνων που καλούνται να βρουν λύσεις.»
Μανώλης Κογεβίνας, MD, PhD
Διευθυντής, Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας Βαρκελώνης (ISGlobal), Ισπανία
ΑΜΚΕ ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
Πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, Διάσωση και Βελτίωση Γενετικού Υλικού Μελισσών στην Εύβοια»
Δρώντας ως καταλύτης καινοτομίας του αγροδιατροφικού οικοσυστήματος της χώρας, ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» έχει στόχο τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής με απώτερο σκοπό την αναζωογόνηση και ανάπτυξη του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα. Με γνώμονα την οικολογική καταστροφή που υπέστη η Εύβοια λόγω των πυρκαγιών του 2021 και με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, το 2023 υλοποιήθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια», μία πρωτοβουλία που επιχειρεί να μετασχηματίσει τον μελισσοκομικό χάρτη και να υποστηρίξει τις μελισσοκομικές κοινότητες ανά την Ελλάδα. Το Πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση ομάδας καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε στόχο την αναπαραγωγή ποιοτικότερων και ανθεκτικότερων μελισσιών μέσω της βελτιστοποίησης του ενδημικού γενετικού υλικού, τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης επαγγελματικής δραστηριότητας που θα προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στους μελισσοκόμους και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας της περιοχής. Αποτελώντας μοναδική πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Πρόγραμμα περιελάμβανε δύο φάσεις υλοποίησης: α) την εκπαίδευση των βασιλοτρόφων σχετικά με την ορθή μελισσοκομικής πρακτική, τη διαδικασία εμβολιασμού στο πεδίο, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη μελισσοκομική δραστηριότητα, και β) την υλοποίηση εμβολιασμών στα μελίσσια των ωφελούμενων επαγγελματιών στην Εύβοια, οι οποίοι παράλληλα συμμετείχαν σε βιωματικές επιδείξεις και εξοικειώθηκαν με τις σύγχρονες τεχνικές παραγωγής ποιοτικών βασιλισσών.
«Μέσα από το Πρόγραμμα Βασιλοτροφίας κατάφερα να συνδεθώ ουσιαστικά και εποικοδομητικά με τους μελισσοκόμους της περιοχής μου και όλοι μαζί να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας, αξιοποιώντας την ειδικευμένη κατάρτιση που μας προσφέρθηκε μέσα από το Πρόγραμμα. Είμαι πολύ υπερήφανη για τους συναδέλφους που αγκάλιασαν αυτήν την πρωτότυπη προσπάθεια και εύχομαι να αποτελέσει παράδειγμα προς καθολική εφαρμογή στην Ελλάδα.»
Γεωργία Πασσά
Επαγγελματίας Μελισσοκόμος
Ωφελούμενη Α’ φάσης Προγράμματος
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ – MEDINA
Πρόγραμμα «Terra Graeca: Small Farm to Market»
Με όραμά του την οικοδόμηση μίας κοινωνίας που θα προάγει την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) υλοποιεί καινοτόμες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων ως παραγωγικά και υγιή αγροοικοσυστήματα μέσω της προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Στο πλαίσιο αυτό, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Terra Graeca: Small Farm to Market», το οποίο στοχεύει στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των αγροτών στη Λήμνο και τα Κύθηρα και την αειφόρο ανάπτυξη της αγροδιατροφικής ταυτότητας των νησιών αυτών. Σκοπός του Προγράμματος είναι η συν-διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης των προϊόντων στη Λήμνο και τα Κύθηρα, εξασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα των μικρών παραγωγών που παράγουν με βάση εγκεκριμένα πρότυπα παραδοσιακής αγροτικής διαχείρισης έχοντας λάβει την πιστοποίηση του MedINA «Terra Vita – Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα» και διατηρώντας τη βιοποικιλότητα μέσω της συνετής χρήσης των φυσικών πόρων. Προς επίτευξη των σκοπών αυτών, υλοποιήθηκαν δράσεις σε τρεις αλληλένδετους άξονες: προώθηση της πιστοποίησης «Terra Vita» και των πιστοποιημένων προϊόντων σε εθνικές και διεθνείς αγορές, κατάρτιση των παραγωγών για τις δυνατότητες που προσφέρει η μικρής κλίμακας καθετοποίηση της παραγωγής (οικοτεχνία), καθώς και ανάπτυξη πρότυπων αγροτουριστικών εμπειριών σε επισκέψιμα αγροκτήματα. Στο πλαίσιο των δράσεων, αναπτύχθηκε βραχεία αλυσίδα αξίας συνδέοντας πιστοποιημένους ελαιοπαραγωγούς των Κυθήρων με Γερμανούς καταναλωτές, ενώ παραγωγοί της Λήμνου συμμετείχαν σε βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα τη δημιουργία οικοτεχνικών επιχειρήσεων και μοντέλων αγροδιατροφικού τουρισμού.
«Έχω βοηθηθεί με πολλούς τρόπους από το MedINA και τα σεμινάρια, πήρα γνώσεις τις οποίες θα εφαρμόσω με την πάροδο του χρόνου στη δουλειά μου. Μέσω του Προγράμματος μαθαίνουμε τι συμβαίνει σε άλλα μέρη και παίρνουμε έμπνευση.»
Χαράλαμπος Σκαπέτης
Κτηνοτρόφος και ιδιοκτήτης τυροκομείου, Λήμνος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Ημερίδα «Climate Era»
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) διοργάνωσε τον Σεπτέμβριο του 2023 την Ημερίδα «Climate Era» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη νέα γενιά, την κοινωνία και την οικονομία. Η Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του κύκλου εκπαιδευτικών δράσεων της ΕΕΠΦ «Προστασία της Φύσης Lab», ανέδειξε την ανάγκη για ευρύτερη και ουσιαστικότερη περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ανάπτυξη δράσεων για την αειφορία βάσει των σύγχρονων διεθνών προτύπων με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, στο πλαίσιο της Ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε από τη Metron Analysis για την ΕΕΠΦ με θέμα «Τάσεις της κοινωνίας και των πολιτών για την Κλιματική Κρίση στην Ελλάδα και τον κόσμο», στόχος της οποίας ήταν να αποτυπώσει τις αντιλήψεις και τη σχέση των Ελλήνων πολιτών με το φυσικό περιβάλλον, καθώς και τις προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Από την έρευνα προέκυψε ότι η αντίληψη και η ευαισθητοποίηση για την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά, συναρτάται όμως με τις τρέχουσες συγκυρίες, ενώ καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά «κλιματικού άγχους» – ανησυχίας για τις συνέπειές της.
«Φαίνεται πως οι κλιματικές επιπτώσεις εμφανίζονται πιο γρήγορα και είναι πιο έντονες από τις προβλέψεις, φέρνοντας καταστροφικές συνέπειες, ενώ οι σημερινές προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους υστερούν πολύ σε ταχύτητα, εύρος και φιλοδοξία. Είναι καιρός να αποδεχτούμε όλοι το κόστος της σωτηρίας του πλανήτη, ατομικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, και να δραστηριοποιηθούμε για να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και το σύστημα γύρω μας. Καταλύτες για δράση είναι η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση. Πιστεύουμε στο τρίπτυχο συνεργασία – συντονισμός – συμμετοχή και τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας μας. Η προσπάθεια πρέπει να είναι ουσιαστική και συνολική γιατί ο χρόνος μας τελειώνει.»
Νίκος Πέτρου
Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Αντιπρόεδρος, Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
ΑΜΚΕ INCOMMON
Κοινοτικές Δράσεις Κυκλικής Οικονομίας
Με βασική επιδίωξή της την προαγωγή της κυκλικής οικονομίας και της συμμετοχικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μέσω της ενεργού πολιτειότητας, η οργάνωση «InCommOn» υποστηρίζει τις τοπικές κοινότητες στη μετάβασή τους σε ένα πιο κυκλικό μοντέλο ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, το 2023 με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποιήθηκε η δράση με τίτλο «κάΦσιμο» που αποσκοπεί στη συλλογή, αξιοποίηση και μετατροπή των υπολειμμάτων καφέ σε βιοκαύσιμα, καθώς και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «FoodTreasure» με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της σχολικής κοινότητας σχετικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την επαναχρησιμοποίηση των οργανικών απορριμμάτων. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στους Δήμους Πετραλώνων και Παπάγου-Χολαργού με ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, με απώτερο σκοπό την υιοθέτηση νέων συνηθειών για την ορθή διαχείριση των πόρων και της ενέργειας σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της δράσης «κάΦσιμο» εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης ενημερώθηκαν για την αναγκαιότητα συλλογής και ανακύκλωσης του υπολείμματος καφέ και τις καθημερινές πρακτικές που οδηγούν στη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «FoodTreasure» μαθητές και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια και ανακάλυψαν το όφελος της μετατροπής των οργανικών απορριμμάτων σε βελτιωτικό υλικό εδάφους που προκύπτει από τη διαδικασία της κομποστοποίησης.
«Έχουμε πολλά άλλα προγράμματα στο σχολείο, αλλά ο κάδος “πρωταγωνιστεί”! Βρήκα εξαιρετικό το εργαστήριο της InCommOn, ήταν μία βιωματική γνωριμία με την κομποστοποίηση σε μικρότερη κλίμακα. Τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία με μεγάλο ενθουσιασμό και ήρθαν σε επαφή με τους γαιοσκώληκες της κομποστοποίησης, κάτι που ήταν πολύ ωραίο. Υλοποιήσαμε δραστηριότητες του εκπαιδευτικού πακέτου “FoodTreasure” και τα ίδια τα παιδιά αναζήτησαν περισσότερη γνώση και οδηγήθηκαν σε μια επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου, αποκτώντας μία σημαντική βάση για τα μαθήματα φυσικής και χημείας, καθώς και για τις μετέπειτα γνώσεις που θα αποκτήσουν σε περιβαλλοντικά θέματα. Μάλιστα, τα παιδιά της τάξης έχουν γράψει προτρεπτικό κείμενο για τη χρήση των καφέ κάδων στη γειτονιά, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου.»
Μαρία Σολάκη
Εκπαιδευτικός, 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Κοινωνική Δράση & Αλληλεγγύη
Στο επίκεντρο της δραστηριότητας του Ιδρύματος παραμένει η υποστήριξη κοινωνικά καινοτόμων δράσεων που προάγουν την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του αποκλεισμού και της ανισότητας. Επιδιώκοντας να ανταποκριθεί στα πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα του σήμερα, το Ίδρυμα στηρίζει προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην ισότιμη συμμετοχή όλων στην κοινωνική ζωή, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Παράλληλα, μέσω της υποστήριξης δράσεων ενδυνάμωσης ικανοτήτων των ΟΚοιΠ, το Ίδρυμα αποσκοπεί στην προώθηση της δικτύωσης και της διαφάνειας στον Τρίτο Τομέα και στην ευρύτερη ενδυνάμωση του οικοσυστήματος. Το Ίδρυμα παραμένει πάντοτε σε ετοιμότητα να ενώσει τις δυνάμεις του με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ώστε να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση κρίσεων και έκτακτων αναγκών, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης ad hoc προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εκάστοτε κρίσης και την ανακούφιση των πληγεισών κοινωνικών ομάδων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Δωρεά Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Εργασίες Αναδιαμόρφωσης/Ανακαίνισης Χώρων
Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων – Β-Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ
Το 2023 με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση πραγματοποιήθηκε η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΜΑΚ) της Β-Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου. Μέσω της δωρεάς, η Μονάδα ενισχύθηκε με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Εργαστηρίου Μεταμόσχευσης, ενώ πραγματοποιήθηκε και κτιριακή αναδιαμόρφωση τμήματος της εν λειτουργία Μονάδας, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία δύο επιπλέον μονόκλινων θαλάμων νοσηλείας για την υποστήριξη των Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών Κυττάρων και την εν γένει βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου.
«Η δημιουργία δύο επιπλέον ειδικά εξοπλισμένων θαλάμων μεταμόσχευσης και η υποστήριξη του Εργαστηρίου Μεταμόσχευσης με σύγχρονο και υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό θα ενισχύσει τις δυνατότητες της Μονάδας και θα καταστήσει εφικτή την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας σε περισσότερους ασθενείς. Συγκεκριμένα, οι δύο νέοι θάλαμοι θα δώσουν τη δυνατότητα εξειδικευμένης θεραπείας, όπως η αλλογενής μεταμόσχευση, σε περίπου είκοσι επιπλέον ασθενείς ετησίως με πολύ σοβαρά και δυσίατα νοσήματα, όπως είναι οι αιματολογικές κακοήθειες.»
Παναγιώτης Τσιριγώτης
Καθηγητής Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επιστημονικά Υπεύθυνος, Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, Β-Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών – Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ
Παράλληλα, εντός του 2023 ολοκληρώθηκε η δωρεά για την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) που περιελάμβανε την ανακαίνιση των τριών βασικών χώρων της και την προμήθεια απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Η δωρεά υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου κύκλου του προγράμματος «Συμπράττουμε για την Υγεία», μίας κοινής πρωτοβουλίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ. Το Πρόγραμμα, που υλοποιείται από το 2018, αφορά στη χρηματοδότηση έργων μικρής και μεσαίας κλίμακας, με σκοπό την κάλυψη επιτακτικών αναγκών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και την ενίσχυση των υπηρεσιών των φορέων παροχής υγείας στην Ελλάδα μέσω της προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της αναβάθμισης των υποδομών τους.
«Από την πλευρά μου ως παιδίατρος λοιμωξιολόγος θα ήθελα να τονίσω τη συμβολή της εν λόγω δωρεάς στην πρόληψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και σηψαιμίας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα θνητότητας και θνησιμότητας γι’ αυτούς τους ιδιαίτερα ευάλωτους μικρούς ασθενείς. Αν και είμαι περήφανη να αναφέρω ότι, σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί την τελευταία πενταετία, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας διαχρονικά αποτελεί την κορυφαία ομάδα στην τήρηση των μέτρων υγιεινής σε ολόκληρο το Νοσοκομείο μας, η ανακατασκευή της Μονάδας με την εγκατάσταση των ιατρικών στηλών αυτονόμησε τη φροντίδα του κάθε νεογνού και έτσι μείωσε σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης μικροβιακών παραγόντων μεταξύ των νοσηλευομένων νεογνών.»
Βάνα Παπαευαγγέλου
Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διευθύντρια, Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
MDA ΕΛΛΑΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Υποστήριξη Λειτουργίας Ειδικής Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων
Σε συνέχεια της διάθεσης ειδικού χώρου εντός του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» για την ίδρυση της Ειδικής Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων του Σωματείου MDA Ελλάς, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε τη λειτουργία της Μονάδας εντός του έτους 2023, καλύπτοντας απαραίτητες δαπάνες στελέχωσης και εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της. Στην πλήρως προσβάσιμη και εξοπλισμένη Μονάδα λειτουργούν τέσσερα εξωτερικά ιατρεία (Νευρολογικό, Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Ορθοπεδικό) σύμφωνα με τα πρότυπα των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων, παρέχοντας σε ενήλικες που πάσχουν από νευρομυϊκές παθήσεις ένα ολιστικό πλαίσιο ιατρικής φροντίδας. Η διεπιστημονική ομάδα της Μονάδας, αποτελούμενη από επαγγελματίες υγείας όλων των ειδικοτήτων, παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες διάγνωσης και περίθαλψης, παρακολουθώντας συστηματικά τους ασθενείς και προσφέροντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους ίδιους και τις οικογένειές τους, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
«Η νέα Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων του MDA Ελλάς στο Θριάσιο Νοσοκομείο αποτελεί για εμένα ένα κομβικό σημείο για την υγεία μου και την ποιότητα της ζωής μου. Δυστυχώς η πολυπλοκότητα της νόσου μου απαιτεί τη συνεργασία εξειδικευμένων επιστημόνων, όχι μόνο για την ίαση, αλλά και για την πρόβλεψη της εκδήλωσης κάποιου προβλήματος. Η νέα Μονάδα κάνει ακριβώς αυτό: καλύπτει μέσω μίας ομάδας επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (όπως καρδιολόγος, πνευμονολόγος, νευρολόγος, φυσιοθεραπευτής κ.λπ.) κάθε άμεση ανάγκη μου, όχι μόνο μέσω εξετάσεων, θεραπευτικής παρέμβασης και εφαρμογής προληπτικών μεθόδων, αλλά και μέσω της προσωπικής επαφής και ψυχολογικής υποστήριξης! Δεν χρειάζεται πια να ψάχνω γιατρούς και να συντονίζω ειδικότητες και ραντεβού, ούτε να διανύω αρκετά χιλιόμετρα για τα ιατρεία τους. Πλέον, σε έναν σύγχρονο, φιλικό χώρο, με παρακολουθεί συστηματικά μια εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα ιατρών που με αντιμετωπίζει ολιστικά, και όχι απλώς σαν μία περίπτωση που αναφέρεται στη βιβλιογραφία, βλέποντας πέρα από τη νόσο μου και δίνοντάς μου μία αξιόπιστη θεραπευτική προσέγγιση.»
Χρυσή Μόρφη-Μέτζου
Ασθενής με Πρόσωπο-ώμο-βραχιόνιο Μυϊκή Δυστροφία
ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»
Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Φροντίδας Ασθενών
H «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» είναι μια Πρότυπη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας, και η μοναδική στην Ελλάδα που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS) μέσω εξειδικευμένης διεπιστημονικής προσέγγισης. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε εντός του 2023 την Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Φροντίδας Ασθενών, καλύπτοντας τις ετήσιες μισθολογικές δαπάνες του Προϊσταμένου της Νοσηλευτικής Ομάδας. Μέσω της εν λόγω Υπηρεσίας, οι ασθενείς λαμβάνουν δωρεάν ιατρονοσηλευτική, ψυχοκοινωνική και πνευματική φροντίδα στο σπίτι τους από μία άρτια εκπαιδευμένη ομάδα επαγγελματιών υγείας και εθελοντών. Κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών των ασθενών και με σεβασμό στις επιθυμίες τους, διαμορφώνεται από κοινού ένα εξατομικευμένο πλάνο ανακουφιστικής φροντίδας που περιλαμβάνει κατ’ οίκον ολιστική υποστήριξη, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους.
«Όταν το 2014 διαγνώστηκα με καρκίνο, δεν μπορώ να σας περιγράψω τον φόβο και την απόγνωσή μου, δεν ήξερα τι να κάνω. Την πρώτη ημέρα που βγήκα από το νοσοκομείο ήρθε η ομάδα της ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ στο σπίτι. Μόλις άνοιξα την πόρτα… τι να δω; Η Διευθύντρια, γιατροί, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί. Δεν έχω λόγια να σας περιγράψω. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα είναι σαν “βράχος” πλάι μου. Ευτυχώς σήμερα είμαι καλά! Για εμένα προσωπικά η ΓΑΛΙΛΑΙΑ είναι δώρο Θεού, είναι πηγή ζωής, μια ανοιχτή αγκαλιά με τόση αγάπη.»
Jessica Teneva
Ασθενής με καρκίνο μαστού
ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ «ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΕΙΟΣ ΣΤΕΓΗ»
Πρωτοβουλία «Net-Zero Care»
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με βασική του επιδίωξη την ανάπτυξη παραγωγικών συμπράξεων για την ενίσχυση κοινωνικά καινοτόμων δράσεων προς όφελος ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, συνέβαλε εντός του 2023 στην υλοποίηση του έργου «Net-Zero Care». Η εν λόγω συλλογική πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, που υποστηρίζεται επίσης από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το The Hellenic Initiative Canada, αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος που στεγάζει τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Διαμαντίδειος Στέγη» του Σωματείου «Μέριμνα Ποντίων Κυριών» στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, μέσω εργασιών αναβάθμισης των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεών της που συντονίζει και επιβλέπει ο οργανισμός Initializing Energy Balance Towards Zero (INZEB). Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής των φιλοξενούμενων, θα επιφέρουν σημαντική μείωση στην ενεργειακή κατανάλωση της Μονάδας και κατ’ επέκταση μείωση των ετήσιων λειτουργικών δαπανών.
«Η προτεραιοποίηση στην υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης μπορεί να έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στην υγεία και την ευημερία των πολιτών, την ανακούφιση του εθνικού συστήματος υγείας κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο, οι αναβαθμίσεις δεν θα βελτιώσουν μόνο την ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοση των κτιρίων, αλλά θα λειτουργήσουν επιπλέον ως επενδύσεις για ένα ανθεκτικό μέλλον.»
Αλίς Κοροβέση
Γενική Διευθύντρια, ΙΝΖΕΒ
ΑΜΚΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Προγράμματα Ιατροψυχολογικής Υποστήριξης
Με στόχο να εξασφαλίσει αποτελεσματική ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική φροντίδα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η ΑΜΚΕ Αποστολή «ΑΝΘΡΩΠΟΣ» υλοποιεί πλήθος προγραμμάτων σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, το 2023 με χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Βελτιώνουμε τη ζωή των ηλικιωμένων II» με τριπλό στόχο: την κινητοποίηση και κοινωνικοποίηση των ηλικιωμένων που διαβιούν σε Μονάδες Μακροχρόνιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΜΦΗ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέσω της διαγενεακής επαφής τους με μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και λειτουργικότητάς τους μέσω της διενέργειας εξιδεικευμένης Γηριατρικής Αξιολόγησης και την επιμόρφωση και ενδυνάμωση των φροντιστών των ΜΜΦΗ σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των γηριατρικών συνδρόμων. Επιπλέον, με την υποστήριξη του Ιδρύματος, υλοποιήθηκε και ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Αποστολή ΓΥΝΑΙΚΑ 45+: αγκαλιά-ΖΟΥΜΕ τις ανάγκες της», στόχος του οποίου είναι η πρόληψη και διατήρηση της υγείας ευάλωτων γυναικών ηλικίας 45 ετών και άνω, μέσω της παροχής ενός δωρεάν ολοκληρωμένου προληπτικού διαγνωστικού ιατρικού ελέγχου αιματολογικών και γυναικολογικών εξετάσεων.
«Ήμουν πολύ χαρούμενη κάθε φορά που έβλεπα τα παιδιά, τα περίμενα πως και πως να έρθουν ξανά κοντά μας…»
Λασκαρίνα
Φιλοξενούμενη σε Μονάδα Μακροχρόνιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
«Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που μού δίδαξε πολλά για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και για τον εαυτό μου. Ανέπτυξα τη δημιουργικότητά μου και έμαθα να συνεργάζομαι με τους συμμαθητές μου. Δέθηκα τόσο με τους ηλικιωμένους, όσο και με την ομάδα μου. Πέρασα φανταστικά!»
Μάρθα
Εθελόντρια μαθήτρια
Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» – Μικρές Δωρεές, Μεγάλες Ιδέες
Το 2023 ξεκίνησε η υλοποίηση του έκτου κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», μιας κοινής πρωτοβουλίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, του Costas M. Lemos Foundation, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ΚΙΚΠΕ, του The Hellenic Initiative Canada, του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου καθώς και του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που έχει αναλάβει τον συντονισμό του νέου κύκλου.
Στόχος του Προγράμματος είναι, αφενός, η στήριξη πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας και μέγιστου κοινωνικού αντικτύπου και, αφετέρου, η ενδυνάμωση δομών και η ανάπτυξη ικανοτήτων ελληνικών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη, αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα του έργου τους.
Από σύνολο 150 αιτήσεων επελέγησαν προς χρηματοδότηση 38 δράσεις, που υλοποιούνται από 49 οργανώσεις, εκ των οποίων οι 11 συμμετέχουν στις δράσεις ως συνεργαζόμενοι φορείς. Οι δράσεις έχουν διάρκεια έως 6 μήνες και εμπίπτουν σε μία από τις εξής θεματικές ενότητες:
(Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση)
(ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα)
(Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου – ΚΙΚΠΕ)
(Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου)
(The Hellenic Initiative Canada)
(Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη)
(Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης)
(Costas M. Lemos Foundation)
(Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου)
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι επιλεχθείσες οργανώσεις συμμετέχουν δωρεάν σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building), οι οποίες χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από το Social Dynamo, το NGO hub του Ιδρύματος Μποδοσάκη, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητάς τους με άξονες τη μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση.
Για την περίοδο 2023-2024 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε την υλοποίηση των εξής δράσεων:
«Η ομάδα μας στο πλαίσιο του Προγράμματος έλαβε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου με τίτλο “Φιλαράκια στην εργασία: Συμπερίληψη στον Εργασιακό Χώρο”, μέσω του οποίου κατάφεραν να ενδυναμωθούν 8 άτομα στο φάσμα του αυτισμού, λαμβάνοντας την κατάλληλη προετοιμασία για την ένταξή τους στο εργασιακό περιβάλλον και την πρώτη επαφή με τους δυνητικούς εργοδότες. Αντίστοιχα, 50 υπάλληλοι από την πλευρά της συνεργαζόμενης εταιρείας Teleperformance Greece ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν σε θέματα σχετικά με τον αυτισμό και την καλύτερη διαχείριση στον εργασιακό χώρο. Χωρίς την υποστήριξη αυτή δεν θα είχαμε καταφέρει να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στον τομέα της υποστηριζόμενης εργασίας, που θέλουμε και πλέον πιστεύουμε πως μπορούμε να αναπτύξουμε περισσότερο.»
Βασιλική Σεϊμέκη
Ψυχολόγος
Υπεύθυνη Έργου, Φιλαράκια Ελλάδας
«Μέσα από τη δράση “CoopAbility” δόθηκε η ευκαιρία σε άτομα με αναπηρία να αναπτύξουν δεξιότητες εργασιακής ετοιμότητας και να γνωρίσουν σε βάθος την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Τριάντα επιμορφωμένα άτομα, τρεις καλές πρακτικές, τέσσερις επιμορφωτές με αναπηρία, δύο εμψυχωτές κοινωνικοί συνεταιριστές και ένα δωρεάν διαθέσιμο επιμορφωτικό εγχειρίδιο. Αυτό που μάς προσέφερε περισσότερη χαρά ήταν η σύνθεση του εγχειριδίου που δημιουργήθηκε με επαγγελματισμό και νοιάξιμο για να είναι προσβάσιμο σε άτομα με νοητική αναπηρία, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία όρασης.»
Ιωάννης Ε. Ντόβρος
Coach, Εμψυχωτής Ομάδων, Επιμορφωτής Ενηλίκων
Διαχειριστής, Κοιν.Σ.Επ. Πορεία Υγείας
«Στην Off Stream όραμά μας είναι η ισότιμη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρία στην εμπειρία της Τέχνης, του Πολιτισμού και κατ’ επέκταση σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Η υποστήριξη που λάβαμε από το Ίδρυμα μέσω του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” μάς έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα συμπερίληψης ατόμων με αισθητηριακές βλάβες στη μουσειακή εμπειρία. Μάς βοήθησε να αναπτύξουμε πρωτότυπη μεθοδολογία συμπεριληπτικών δράσεων κοινού, να μοιραστούμε και να συν-δημιουργήσουμε χωρίς αποκλεισμούς και τελικά να φτάσουμε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας!»
Χριστίνα Βλάχου & Στέλα Αναστασάκη
Συν-ιδρύτριες, Off Stream
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER – Ελ.Σ.Σ.Α.
JobsLink: Πρόγραμμα Εργασιακής Ένταξης για Άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού
Ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Asperger έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τη διαφορετικότητα των ατόμων που παρουσιάζουν Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας ή Σύνδρομο Asperger, την προώθηση της κοινωνικής αποδοχής τους, καθώς και την επαγγελματική κατάρτιση και εργασιακή απασχόλησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποιεί το πρόγραμμα υποστήριξης για την ένταξη ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού στην αγορά εργασίας μέσω της καινοτόμας διαδραστικής πλατφόρμας εύρεσης εργασίας JobsLink. Η πλατφόρμα, μοναδική στο είδος της για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέρει ένα δομημένο και κατάλληλα στελεχωμένο σύστημα για τη διασύνδεση υποψήφιων εργαζομένων με διάγνωση ΔΑΦ και εργοδοτών μέσω κατάλληλα καταρτισμένων μεντόρων-διαμεσολαβητών. Στόχος του Προγράμματος είναι, αφενός, η ανάδειξη των μοναδικών δεξιοτήτων των ατόμων με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας και η εκπαίδευση των επιχειρήσεων προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιφυλάξεις και να καμφθεί η διστακτικότητα των δυνητικών εργοδοτών και, αφετέρου, η παροχή έμπρακτης υποστήριξης εντός του εργασιακού περιβάλλοντος και στα δύο μέρη. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης, ενώ δημιουργήθηκε ένα ειδικό «Εγχειρίδιο Μέντορα», ο ρόλος του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ υποψήφιου εργαζόμενου και εργοδότη και παρέχει στήριξη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας επιλογής, πρόσληψης και προσαρμογής του εργαζόμενου στον νέο επαγγελματικό ρόλο.
«Νομίζω πως αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα “JobsLink” ακόμα θα πάλευα μόνος μου και δεν θα κατάφερνα ποτέ να βρω δουλειά. Ξέρω, επίσης, πως ο μέντοράς μου θα είναι κοντά μου σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής, ειδικά τις πρώτες ημέρες, κάτι που με βοηθάει να διαχειριστώ το άγχος προσαρμογής. Εύχομαι και άλλοι νέοι και νέες με αυτισμό να βρουν δουλειά όπως εγώ και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους.»
Γιώργος Μερκούρης
Ωφελούμενος
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, Η ΑΜΥΜΩΝΗ
Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης
Έχοντας 30ετή δράση στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ένταξης, η «ΑΜΥΜΩΝΗ» παρέχει θεραπεία, φροντίδα και διά βίου εκπαίδευση σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες με στόχο την ανεξαρτητοποίηση και κοινωνική ενσωμάτωσή τους, ενδυναμώνοντας και υποστηρίζοντας -παράλληλα- τις οικογένειές τους. Αποτελεί πανελλαδικά τον μοναδικό φορέα που εξειδικεύεται και ασχολείται με την εν λόγω ομάδα-στόχο, ενώ στο πλαίσιο των δράσεών της, η «ΑΜΥΜΩΝΗ» υλοποιεί το «Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης», ένα ολιστικό πρόγραμμα για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας (έως 6 ετών) με τύφλωση, χαμηλή όραση ή κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα οπτικής αντίληψης. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην έγκαιρη αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των παιδιών μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και στη συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των γονέων τους. Το καινοτόμο αυτό Πρόγραμμα, που εντός του 2023 υλοποιήθηκε και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, προσφέρεται στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού μέσα από κατ’ οίκον συνεδρίες, βάσει ενός εξατομικευμένου εκπαιδευτικού πλαισίου υποστήριξης, και συμβάλλει στην ενίσχυση των μαθησιακών ερεθισμάτων που προσλαμβάνει, αλλά και στη συναισθηματική σύνδεση με τους γονείς του, με απώτερο σκοπό την αναπτυξιακή του εξέλιξη και αυτονομία.
«Το 2017 η κόρη μας, Άρτεμη, γεννήθηκε με συγγενή καταρράκτη. Σύντομα ανακαλύψαμε ότι μία γονιδιακή μετάλλαξη επηρέαζε την όραση και το νευρικό της σύστημα, προκαλώντας αναπτυξιακή καθυστέρηση. Η ανησυχία μας, μάς οδήγησε ευτυχώς στην “ΑΜΥΜΩΝΗ”, όπου συμμετείχαμε στο “Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης”, το οποίο μας βοήθησε σε πολύ σημαντικό βαθμό. Η ομάδα ειδικών του Προγράμματος μάς παρείχε την απαραίτητη ενημέρωση σχετικά με την πάθηση του παιδιού μας, αλλά και καθοδήγηση ώστε να του παρέχουμε την καλύτερη ιατρική φροντίδα. Το σημαντικότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι στην “ΑΜΥΜΩΝΗ” δεν αντιμετώπισαν την Άρτεμη ως ένα ιατρικό περιστατικό, αλλά ως έναν άνθρωπο με ιατρικές ανάγκες. Οι ειδικοί της “ΑΜΥΜΩΝΗΣ” επισκέφθηκαν το σπίτι μας, έπαιξαν με την Άρτεμη, και της έφεραν καινούργια ειδικά παιχνίδια ώστε να εξασκήσει την όρασή της, ενώ μάς καθοδήγησαν στο πώς μπορούμε να τη βοηθήσουμε να αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της και ανεξαρτησία. Η βοήθειά τους υπήρξε ανεκτίμητη.»
Γιάννης Φρατζεσκάκης
Πατέρας ασθενούς με συγγενή καταρράκτη που συμμετείχε στο Πρόγραμμα
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ANIMASYROS
Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Animation για Άτομα με Αναπηρίες
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης δράσεων που προάγουν την ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και την ισότιμη συμμετοχή τους στην καλλιτεχνική δημιουργία, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε την υλοποίηση του εκπαιδευτικού εργαστηρίου animation για ενήλικα ΑμεΑ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ANIMASYROS 2023, σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Το εργαστήριο αποτελεί μέρος του ετήσιου προγράμματος άτυπης εκπαίδευσης στον τομέα του animation που σχεδιάζει και πραγματοποιεί η οργάνωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων συμπερίληψης με στόχο την ενδυνάμωση ατόμων που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορες τεχνικές animation, να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και να κοινωνικοποιηθούν. Αποτέλεσμα αυτών των δημιουργικών συναντήσεων ήταν η παραγωγή μίας πρωτότυπης ταινίας κινουμένων σχεδίων με θέμα τα αγγεία της αρχαιότητας και έμπνευση από την κύρια καλλιτεχνική θεματική του Φεστιβάλ «Ανιμέισον & Αρχαία Ελλάδα».
«Συντονίζω το εργαστήριο για ΑμεΑ τα τελευταία 7 χρόνια και έχω αναπτύξει μια πολύ στενή και αγνή σχέση με όλους τους φίλους -πλέον- που συμμετέχουν στο εργαστήριο. Ό,τι και να συμβαίνει στην επαγγελματική μου ζωή πάντα αφήνω χρόνο για να μπορέσω να περάσω αυτές τις δημιουργικές ημέρες στη Σύρο. Είναι πολύ ενδιαφέρον το πόσο έχουν προχωρήσει στο καλλιτεχνικό κομμάτι και πόσο αισθάνονται μέρος όχι μόνο της δημιουργικής διαδικασίας της ταινίας, αλλά και ευρύτερα του ίδιου του Φεστιβάλ. Έχοντας μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι της αναπηρίας και αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και την έλλειψη ορατότητας που αντιμετωπίζουν, ειδικά στην περιφέρεια της Ελλάδας, αισθάνομαι ότι πραγματικά το εργαστήριο αυτό είναι ένας δημιουργικός δρόμος απαραίτητος για τους συμμετέχοντες.»
Έλενα Παυλάκη
Εκπαιδεύτρια Animation & Συντονίστρια Εργαστηρίου
ΑΜΚΕ ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Εκπαιδευτικό-Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα «Συμπερίληψη εν Δράσει»
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του για την υλοποίηση δράσεων συμπερίληψης πολιτιστικού χαρακτήρα, υποστήριξε την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «Συμπερίληψη εν Δράσει» που στοχεύει στη διαμόρφωση κουλτούρας συμπερίληψης στη σχολική κοινότητα με όχημα τον παιδικό κινηματογράφο. Το Πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους συμβούλους προσβασιμότητας «liminal» και «TheHappyAct», ξεκίνησε να υλοποιείται πιλοτικά τον Μάιο του 2023 και θα διαρκέσει έως και το σχολικό έτος 2024-2025, με στόχο να καλλιεργήσει τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό και τη συμπεριληπτική νοοτροπία σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, μαθητές σχολείων Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ισότιμα μία κοινή συμπεριληπτική κινηματογραφική εμπειρία, μέσω της παρακολούθησης πλήρως προσβάσιμων ταινιών μικρού μήκους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Κατά το πρώτο στάδιο του Προγράμματος, πραγματοποιούνται προπαρασκευαστικά εργαστήρια εντός των σχολικών μονάδων με σκοπό να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα διάφορα εργαλεία προσβασιμότητας (υπότιτλοι SDH, μεταγλώττιση στα ελληνικά, διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ακουστική περιγραφή, αισθητηριακή επεξεργασία και κοινωνικές ιστορίες), ενώ μετά το πέρας των εκπαιδευτικών προβολών ακολουθούν συζητήσεις και δραστηριότητες για τη σημασία της συμπερίληψης. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν υλικό με βασικές αρχές για την προσέγγιση της αναπηρίας, ενώ η Ψηφιακή Πλατφόρμα Προβολών Προσβάσιμη σε Όλους προσφέρει επιπλέον δωρεάν προσβάσιμο κινηματογραφικό περιεχόμενο.
«Το πρόγραμμα “Συμπερίληψη εν Δράσει” προσφέρει στους εκπαιδευτικούς μια ευκαιρία αλληλεπίδρασης γενικού και ειδικού σχολείου σε κοινές δράσεις με επίκεντρο την Τέχνη. Οι μαθητές αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και το πνεύμα συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Θεωρούμε πως το Πρόγραμμα δίνει ένα πρώτο έναυσμα για μια κουλτούρα συμπερίληψης, μέσω των μηνυμάτων των ταινιών μικρού μήκους και της επαφής ειδικού και γενικού σχολείου στο πλαίσιο των δράσεων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν.»
Ελισάβετ Κουτσογιάννη
Δασκάλα, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο)
Μαρία Κυριαζή
Δασκάλα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο)
Γιώργος Πέρρος
Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
SPECIAL OLYMPICS HELLAS
Εκπαιδευτικό-Αθλητικό Πρόγραμμα Ένταξης Ατόμων με Νοητική Αναπηρία
Με σταθερή προτεραιότητά του την υποστήριξη δράσεων που προάγουν την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε το πρόγραμμα «Οι αθλήτριες των Special Olympics σπάνε τα όρια!», στόχος του οποίου ήταν η ενδυνάμωση κοριτσιών και γυναικών με νοητική αναπηρία και η κοινωνική ενσωμάτωσή τους μέσω του αθλητισμού. Τα Special Olympics Hellas αποτελούν τον μεγαλύτερο και πιο ενεργό αθλητικό εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό στην Ελλάδα και τον μοναδικό με εξειδίκευση και στόχευση στην εξέλιξη και ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία. Μέσω του Προγράμματος, οι ωφελούμενες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα 26 ολυμπιακού τύπου αθλήματα των Special Olympics, να συμμετέχουν στα προπονητικά προγράμματα, τις αθλητικές δράσεις και τους αγώνες του οργανισμού και να παρακολουθήσουν σεμινάρια ενημέρωσης για την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τη σεξουαλική αγωγή, ενώ, παράλληλα, υποστήριξη έλαβαν και τα μέλη των οικογενειών τους. Η υλοποίηση του στοχευμένου αυτού Προγράμματος συνέβαλε τόσο στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των δεξιοτήτων των ωφελούμενων, όσο και στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής τους εντός ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος αποδοχής και ορατότητας.
«Έγινα αθλήτρια των Special Olympics, έμαθα να αγωνίζομαι και άλλαξε η ζωή μου. Μέσα από τα Special Olympics Hellas έμαθα ότι ο αθλητισμός μάς κάνει πιο χαρούμενους ανθρώπους. Έμαθα όμως και κάτι άλλο: Ότι οι γυναίκες είμαστε δυνατές και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εγώ πηγαίνω στην προπόνησή μου, παίζω Bocce, βλέπω τους φίλους μου και ανυπομονώ να λάβω μέρος σε αγώνες με την ομάδα μου. Παίζοντας Bocce παρακινούμε και άλλα κορίτσια να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Πιστεύω ότι όλοι στην οικογένειά μου είναι πολύ χαρούμενοι για εμένα, γιατί με βλέπουν να ξεπερνάω τα εμπόδια και να συνεχίζω πιο δυνατή στη ζωή μου!»
Ελένη Μοσχοφίδη
Αθλήτρια Special Olympics Hellas, Bocce
Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας
Για έβδομη συνεχή χρονιά το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε το Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, ενισχύοντας αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και την Κύπρο κατά την προετοιμασία τους για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε και αυτήν τη χρονιά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ για πρώτη φορά, το Πρόγραμμα υποστηρίχθηκε και από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, με στόχο τη στήριξη νέων αθλητών από όλες τις Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων της χώρας και την προαγωγή της αριστείας και των αξιών του Ολυμπισμού. Με τη συμμετοχή και των τεσσάρων φορέων χορηγήθηκαν συνολικά 58 υποτροφίες σε αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους το 2022. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη αποτελεί θεσμό στον χώρο, λειτουργώντας επί 24 συναπτά έτη ως αρωγός των προσπαθειών εκείνων που προπονούνται σκληρά, συχνά υπό ιδιόμορφες συνθήκες, ώστε να μπορούν να συναγωνιστούν επάξια τους καλύτερους του κόσμου στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να εμπνεύσουν με το παράδειγμά τους την αγάπη για τον αθλητισμό στη χώρα μας.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμένα που έλαβα την υποτροφία μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας, καθώς σε μία εποχή που οι κρατικές παροχές λιγοστεύουν, είναι σημαντικό να μπορώ να αντεπεξέρχομαι στο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έχω λάβει μέρος προϋποθέτουν την καλύτερη σωματική-ψυχική κατάσταση και οι ατέλειωτες ώρες προπόνησής μου συνεπάγονται τραυματισμούς και μυϊκά προβλήματα. Η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνω μού δίνει την ευκαιρία να καλύψω τις φυσικοθεραπείες μου και να πετύχω την καλύτερη δυνατή μυϊκή μου αποκατάσταση. Είμαι ευγνώμων καθώς η υποτροφία αυτή με βοήθησε να φτάσω ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό μου.»
Στέφανος Ντούσκος
Χρυσός Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας
ΑΜΚΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ
Δημιουργία Κοινωνικού Βιολογικού Λαχανόκηπου
Η «Οργάνωση Γη» έχει ως σκοπό την εδραίωση ενός αειφόρου τρόπου σκέψης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και την κοινωνία, μέσω προγραμμάτων βιωματικής μη τυπικής εκπαίδευσης για όλες τις ηλικίες και δράσεων ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η «Οργάνωση Γη» υλοποίησε την πρωτοβουλία του Κοινωνικού Βιολογικού Λαχανόκηπου στον Δήμο Πετρούπολης με σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους κατοίκους. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής κοινότητας προάγοντας την υγιεινή διατροφή και τη βιώσιμη καλλιέργεια, μέσω της δημιουργίας ενός βιολογικού λαχανόκηπου, ο οποίος λειτουργεί ως χώρος βιωματικής εκπαίδευσης δημοτών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν αναλάβει την καλλιέργειά του, καθώς και μαθητών που επανασυνδέονται με τη γη και μαθαίνουν για την αειφόρο ανάπτυξη. Ο Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος, που σχεδιάστηκε συμμετοχικά από την κοινότητα, προσφέρει την ευκαιρία στους κατοίκους της Πετρούπολης να εξοικειωθούν με την αστική καλλιέργεια μέσω εκπαιδευτικών εργαστηρίων, να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση και «πράσινες» δεξιότητες, να ενισχύσουν τους κοινωνικούς τους δεσμούς, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους και η ταυτότητα της γειτονιάς. Μέσω της δράσης επιτυγχάνεται η επισιτιστική ασφάλεια και ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, ενώ μέρος της συγκομιδής διανέμεται στην κοινότητα μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
«Το να ζεις μέσα στην πόλη και να έχεις ένα κομμάτι γης που μπορείς να καλλιεργήσεις, να έρθεις σε επαφή με τη γη και να έχεις τα δικά σου βιολογικά προϊόντα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ποιότητα ζωής.»
Δήμητρα Κουτσομήτρου
Βιοκαλλιεργήτρια
«Ευελπιστούμε ο Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος του Δήμου Πετρούπολης να αποτελέσει σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης, ανθρώπων με όρεξη και μεράκι για την κηπουρική. Η ενθάρρυνση και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των καλλιεργητών, η διάδοση καλών βιολογικών πρακτικών, η προώθηση της χρήσης παραδοσιακών ποικιλιών κηπευτικών και η εκπαίδευση των ωφελούμενων στις ορθές γεωργικές πρακτικές είναι κάποιοι από τους στόχους που έχουμε θέσει. Επιπλέον, επενδύοντας στην εκπαίδευση της νέας γενιάς, προσβλέπουμε στη συμμετοχή των σχολικών μονάδων της πόλης σε εκδηλώσεις περιβαλλοντικού, ψυχαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και στη δημιουργία Σχολικών Λαχανόκηπων. Σε όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται δωρεάν γεωτεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη για τις καλλιεργητικές φροντίδες της παραγωγής τους.»
Φώτης Χριστόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμος Πετρούπολης
ΑΜΚΕ FOODON
Πρόγραμμα Μαγειρικής Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ενδυνάμωσης
Το καλοκαίρι του 2023 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ξεκίνησε μία νέα συνεργασία με τη Foodon, μία αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση που επιθυμεί να υποστηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέσω καινοτόμων δράσεων εκπαίδευσης και επαγγελματικής ενδυνάμωσης στην τέχνη της μαγειρικής. Ακολουθώντας μία δημιουργική προσέγγιση στην κοινωνική ενσωμάτωση, η Foodon λειτουργεί τη Foodon Academy, τη μοναδική Ακαδημία Μαγειρικής που προσφέρει δωρεάν εντατική κατάρτιση υψηλών προδιαγραφών σε άτομα που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, με σκοπό την προσωπική τους εξέλιξη και την άμεση επαγγελματική τους αποκατάσταση στον κλάδο της εστίασης. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος, υλοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος μαθημάτων, στο πλαίσιο των οποίων οι ωφελούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν δίπλα σε καταξιωμένους σεφ, να καλλιεργήσουν τόσο τεχνικές, όσο και ήπιες δεξιότητες, όπως η συνεργασία και ο επαγγελματισμός και να διασυνδεθούν με την αγορά εργασίας.
«Στη Foodon Academy εκπαιδεύουμε ανθρώπους που αγαπούν τη μαγειρική και θέλουν να εργαστούν στον χώρο της εστίασης, προσφέροντας τα εργαλεία για να διεκδικήσουν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι μια νέα αρχή στη ζωή τους.»
Μαρία Πέρρου
Εθελόντρια, Foodon Academy
ACTIONAID ΕΛΛΑΣ
Υπηρεσία Συμβουλευτικής Εύρεσης Εργασίας
Το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα στοχεύει στην ενδυνάμωση κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων οικογενειών και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού τους μέσω της παροχής δωρεάν προγραμμάτων και υπηρεσιών. Μία από τις κυριότερες υπηρεσίες του Κέντρου είναι η Συμβουλευτική Εύρεσης Εργασίας, η οποία προσφέρει εξατομικευμένη ολιστική υποστήριξη σε άνεργα άτομα με πολλαπλές συνυπάρχουσες ευαλωτότητες, καθώς και σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό σε εφήβους και νέους έως 22 ετών. Το 2023 η χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση αξιοποιήθηκε για την κάλυψη αναγκαίων δαπανών λειτουργίας της Υπηρεσίας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής, ομαδικές εκπαιδεύσεις για την ανάπτυξη τεχνικών και ήπιων δεξιοτήτων και δράσεις δικτύωσης με την αγορά εργασίας, με απώτερο σκοπό την επαγγελματική ενδυνάμωση των ωφελούμενων και την απόκτηση εφοδίων που θα επιφέρουν μακροχρόνιες και ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή τους.
«Τώρα θα αλλάξω πόστο και θα πάω σε καλύτερο. Είπα, ή τώρα ή ποτέ. Αλλά βοηθήθηκα πάρα πολύ. Το λέω και ανατριχιάζω. Με βοήθησαν τόσο τα soft skills, όσο και τα μαθήματα που κάναμε στους υπολογιστές. Όλα! Ήξερα εγώ να παρουσιάζω τον εαυτό μου ή πού να ψάξω για δουλειά; Σε όλους λέω να έρθουν στο Κέντρο της ActionAid.»
Λ.Τ.
Ωφελούμενη, 50 ετών
HIGHER INCUBATOR GIVING GROWTH AND SUSTAINABILITY (HIGGS)
Προγράμματα Ενδυνάμωσης ΟΚοιΠ
Το Higher Incubator Giving Growth & Sustainability (HIGGS) αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσα από εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του. Με όραμα να αποτελέσει φάρο δημιουργίας, εξέλιξης και ανοιχτού διαλόγου, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική και βιώσιμη λειτουργία των ΟΚοιΠ, το HIGGS εντός του 2023 υλοποίησε, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και λοιπών υποστηρικτών, τρία βασικά προγράμματά του: το «Incubator», το «Green and Social Entrepreneurship (GSE) Incubator» και το «Accelerator».
Μέσω των προγραμμάτων παρέχεται δωρεάν, εντατική εκπαίδευση και εξειδικευμένη συμβουλευτική σε ΟΚοιΠ, καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμεεενννα μέρη του οικοσυστήματος. Ειδικότερα, το εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό πρόγραμμα «Incubator» υποστηρίζει υπό σύσταση ή νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρομεσαίες ΟΚοιΠ προκειμένου να αυξήσουν τον αντίκτυπό τους και παρέχει καθοδήγηση σε ζητήματα που τις απασχολούν στα πρώτα τους βήματα, όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός, η σύσταση, η οργανωσιακή λειτουργία και η εύρεση χρηματοδοτήσεων, ενώ το πρόγραμμα «GSE Incubator» αποτελεί μετεξέλιξη του «Incubator» και παρέχει ίδιας θεματικής σεμινάρια αποκλειστικά σε φορείς κοινωνικής & πράσινης επιχειρηματικότητας που αναπτύσσουν δράσεις περιβαλλοντικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα «Accelerator» απευθύνεται σε ωριμότερες ΟΚοιΠ, με στόχο να τις υποστηρίξει στη διαμόρφωση στρατηγικής, την εν γένει λειτουργία τους και τη συγγραφή προτάσεων χρηματοδότησης.
Επιπλέον, το 2023, με την υποστήριξη του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο «Φιλανθρωπία 2.0 – Η Σημασία του Κοινωνικού Αντικτύπου», στο πλαίσιο του οποίου αναδείχθηκε ο ρόλος των ΟΚοιΠ στην ελληνική κοινωνία και η αναγκαιότητα μέτρησης του κοινωνικού αντικτύπου τους, ενώ η διοργάνωση του 7ου Donors Speed Dating αποτέλεσε ένα σημείο συνάντησης και γνωριμίας των μερών της ΚτΠ μέσα σε ένα πλαίσιο διερεύνησης δυνητικών συνεργασιών.
«Το “Incubator” πρέπει να το ζήσεις! Ένα μίνι μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων με έντονη βιωματική χροιά. Γνωρίζοντας επαγγελματίες που σε στηρίζουν έμπρακτα και μετά το bootcamp, ενώ ταυτόχρονα μοιράζεσαι ιδέες, έννοιες και εμπόδια που θα γίνουν γέφυρες. Συναντώντας ανθρώπους που θα γίνουν συνεργάτες, υποστηρικτές και φίλοι σου στην πραγματικότητα.»
Χρυσάνθη Γεωργαντά
Ιδρυτικό Μέλος, Career Sign
Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης
Στον απόηχο των δασικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας τον Αύγουστο του 2021, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση έθεσε σε εφαρμογή ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεών, οι οποίες έχουν στόχο να συμβάλουν μακροπρόθεσμα στην αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και την εν γένει ενίσχυση της εθνικής ετοιμότητας δασοπυρόσβεσης, καθώς και στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, και κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης και ιεράρχησης των υφιστάμενων αναγκών, το Ίδρυμα αποφάσισε την υλοποίηση ενός ολιστικού πλέγματος σημειακών παρεμβάσεων σε τρεις άξονες: Πρόληψη/Καταστολή, Αποκατάσταση και Ανακούφιση πυρόπληκτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Ίδρυμα υλοποίησε εντός του 2023 τις ακόλουθες δωρεές:
«Λάβαμε αντιπυρικές στολές, κράνη, γάντια και ασυρμάτους που τόσο είχαμε ανάγκη. Η συμμετοχή και παρακολούθηση των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, μαζί με την παραπάνω προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προσδίδει στους εθελοντές μας μεγαλύτερες δυνατότητες επέμβασης και αποτελεσματικότητας με ασφάλεια κατά τη συμμετοχή τους σε μελλοντικές δράσεις δασοπυροπροστασίας.»
Μιχάλης Καπετανάκης
Πρόεδρος, Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας «Ένα» του Συλλόγου Κατοίκων Τριών Μοναστηριών Δήμου Ρεθύμνου
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την ομάδα μας, αλλά πρωτίστως για τον τόπο μας, η υλική υποστήριξη που λάβαμε από το “Πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας”. Μάς δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, αυτό που αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της ομάδας μας, αυτό που για εμάς είναι τρόπος ζωής, και δεν είναι άλλο, από την εθελοντική προσφορά στον τόπο μας. Για πρώτη φορά η προσφορά αυτή αναγνωρίζεται έμπρακτα, για πρώτη φορά τα λόγια έγιναν πράξεις και γι’ αυτό ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας και διαβεβαιώνουμε ότι η στήριξη αυτή δεν θα πάει χαμένη.»
Παναγιώτης Εγγλέζος
Πρόεδρος, Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ. Σαλάκου Ρόδου
«Η εν λόγω δωρεά μάς βοήθησε σημαντικά να καλύψουμε στην πράξη βασικές μας ανάγκες και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε με συνέπεια και ασφάλεια τις εθελοντικές μας υπηρεσίες στους συμπολίτες μας κατά την αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύσαμε, αλλά και κατά τις επερχόμενες σεζόν και σας ευχαριστούμε θερμά.»
Δημήτριος Καλούπης
Πρόεδρος, Σύλλογος Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Καρύστου
«Αν ήξερα, δεν θα το είχα πάθει. Από οινόπνευμα. Πήγα να ανάψω τη σόμπα και έκανε αναστροφή η φωτιά. Η φλόγα ακολουθεί πίσω τη γραμμή του υγρού, μπαίνει στο μπουκάλι και κάνει έκρηξη στα χέρια. Σε αυτόν τον Γολγοθά που περνάω, συνοδοιπόρος στη ζωή μου είναι και η οργάνωση Salvia που έγινε η δεύτερη οικογένειά μου. Ήταν δίπλα μου από την αρχή, και παραμένουν για πάντα. Με βοήθησαν πολύ.»
Αντριέλα Γκιόκα
Εγκαυματίας
«Η καθημερινή μου επικοινωνία με τα Κέντρα Αιμοδοσίας στην Ελλάδα επιβεβαίωσε πρώτα απ’ όλα την ανάγκη ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ραντεβού. Μέσα από τη δράση “Αιμοδοσία 365” σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε μία φιλική προς χρήση πλατφόρμα, η οποία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σύνολο των 94 Κέντρων Αιμοδοσίας, προσφέροντας παράλληλα στους ενδιαφερόμενους έναν ασφαλή τρόπο να προγραμματίζουν τη διαδικασία της αιμοληψίας σε ημερομηνία και ώρα της επιλογής τους. Το ψηφιακό μας όραμα δεν σταματά εδώ – θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία σε όλες τις δραστηριότητές μας, με στόχο να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την εμπειρία των εθελοντών αιμοδοτών και των Κέντρων Αιμοδοσίας.»
Δημήτρης Κορακάκης
Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, «Αρεταίειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο