Ξεκινούν την 1η Ιουλίου 2010 τα μαθήματα του 2ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση με φορέα διοργάνωσης το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Το πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει και να μεταδώσει στους Έλληνες και ξένους φοιτητές και ερευνητές που το παρακολουθούν τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις αναφορικά με τη Μεσόγειο συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επιστημόνων που θα είναι σε θέση να μελετήσουν, ερευνήσουν και, τελικώς να προστατέψουν τα θαλάσσια οικοσυστήματά της.
Συμμετέχουν δωρεάν 28 νέοι Έλληνες και ξένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μετα-διδακτορικοί ερευνητές με ειδίκευση στον τομέα των θαλάσσιων επιστημών. Στο διάστημα των 2 εβδομάδων, θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τις εισηγήσεις και να συζητήσουν τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις με 26 διεθνούς φήμης επιστήμονες από ερευνητικά ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επιπλέον, θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία μέσω της πρακτικής εξάσκησης με το ωκεανογραφικό ερευνητικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. όπου θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν σε δειγματοληψίες και μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες.
Τέλος, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω διασπορά της επιστημονικής γνώσης, αποφασίστηκε από τους διοργανωτές έξι (6) διαλέξεις, οι οποίες παρατίθενται πιο κάτω, να είναι ανοικτές σε έναν περιορισμένο αριθμό επιστημόνων, εκπροσώπων ΜΚΟ και άλλων δημόσιων φορέων οι οποίοι σχετίζονται με τις Θαλάσσιες Επιστήμες και γενικότερα με το Περιβάλλον.
Πρόγραμμα Ανοικτών Διαλέξεων
Παρασκευή, 2/7/2010, 17:30 - 18:30
“European climate change research post Copenhagen”
«Η Ευρωπαϊκή έρευνα για την κλιματική αλλαγή μετά την Κοπεγχάγη»
Ομιλητής: Dr Elisabeth Lipiatou, Head of Unit Environment and Climate System, DG Research, European Commission
Τετάρτη, 7/7/2010, 17:30 - 18:30
“Biodiversity including non-indigenous species”
«Βιοποικιλότητα και Μη Ενδημικά Είδη»
Ομιλητής: Dr Argyro Zenetos, Marine Biologist, Research Director, Hellenic Centre for Marine Research, Greece
Πέμπτη, 8/7/2010, 17:30 - 18:30
“Medusae: trophic role, link to microbial food web and impacts on humans”
«Μέδουσες: o ρόλος της τροφής, συσχέτιση με τον μικροβιακό τροφικό ιστό και επιπτώσεις στους ανθρώπους»
Ομιλητής: Dr Alenka Malej, Head, Marine Biology Station, National Institute of Biology, Slovenia & Director, International Ocean Institute Operational Centre, Slovenia
Παρασκευή, 9/7/2010, 17:30 - 18:30
“Extreme and Deep Environments”
«Ακραία και Βαθειά Οικοσυστήματα»
Ομιλητής: Professor Imants (Monty) G. Priede DSc FRSE, Director, Oceanlab, University of Aberdeen, UK
Τρίτη, 12/7/2010, 17:30 - 18:30
“Impacts of Climate Change on the Ecosystems”
«Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Οικοσυστήματα»
Ομιλητής: Professor Philip (Chris) Reid, Professor of Oceanography, Marine Institute, University of Plymouth, Senior Research Fellow, Sir Alister Hardy Foundation for Ocean Science, Honorary Fellow, Marine Biological Association, UK
Τετάρτη, 14/7/2010, 17:30 - 18:30
“Socioeconomic Scenarios”
«Κοινωνικο-οικονομικά Σενάρια»
Ομιλητής: Professor Michalis S. Skourtos, Director of Postgraduate Studies, Professor of Environmental Economics and Policy, Department of Environmental Studies, University of Aegean, Greece
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Το 2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο εντάσσεται σε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση το 2008 με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας καθιερώνοντας και χρηματοδοτώντας αποκλειστικά μια σειρά Διεθνών Θερινών Σχολείων σε διάφορα γνωστικά πεδία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι διαλέξεις θα φιλοξενούνται μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 15 Ιουλίου 2010, στο κτήριο «Παλλάς Αθηνά» στο Κεφαλάρι, έδρα του Ιδρύματος.