Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η χρήση νέων βάσεων δεδομένων για τη μελέτη των αλλαγών του κλίματος ήταν τα βασικά θέματα που παρουσίασαν διακεκριμένοι καθηγητές της Ελλάδας και του εξωτερικού σε 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες από 14 χώρες του κόσμου στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου για το Περιβάλλον με θέμα «Κλιματολογία - Κλιματικές Αλλαγές – Επιπτώσεις» που διοργάνωσε ο Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το Θερινό Σχολείο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του για την προώθηση της γνώσης και της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εργασίες του φιλοξενήθηκαν από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου 2009 στους χώρους του Ιδρύματος στο κτίριο «Παλλάς Αθηνά». Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά Διεθνών Θερινών Σχολείων σε διάφορα επιστημονικά γνωστικά πεδία που το Ίδρυμα θα συνδιοργανώσει, χρηματοδοτήσει και φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια. Ο πρώτος τριετής κύκλος είναι αφιερωμένος στις επιστήμες του Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την κ. Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, λέκτορα Δυναμικής Κλιματολογίας του Α.Π.Θ. και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής:
«Το Θερινό Σχολείο ήταν μία ευκαιρία για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες να γνωρίσουν από κοντά διακεκριμένους και διεθνούς κύρους επιστήμονες από το χώρο των επιστημών της Ατμόσφαιρας και ειδικότερα της Κλιματολογίας. Να συνομιλήσουν μαζί τους και να ενημερωθούν για τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών πάνω σε θέματα των κλιματικών αλλαγών, των ακραίων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους στον πλανήτη και στον άνθρωπο. Τα αντικείμενα του Θερινού Σχολείου αλληλοσυμπληρώνονταν έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους πάνω στα επιστημονικά θέματα της έρευνάς τους, να αποκτήσουν τεχνογνωσία αλλά και ουσιαστική γνώση στα διάφορα αντικείμενα της επιστήμης της Κλιματολογίας».
«Η επιλογή του Θερινού Σχολείου για το 2009 έγινε μετά από μια δημόσια ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε το Ίδρυμα σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας μας, πρόσκληση στην οποία δεχθήκαμε 18 πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το πολύ ενδιαφέρον μείγμα ελλήνων και αλλοδαπών μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, το υψηλό επίπεδο των διδασκόντων αλλά και η ίδια η συγκρότηση της πρότασης της συντονιστικής ομάδας ήταν καταλυτικά κριτήρια για την επιλογή μας»
ανέφερε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Γαβρόγλου, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και υπεύθυνος των επιστημονικών προγραμμάτων του Ιδρύματος, σημειώνοντας ότι
«Τα αποτελέσματα του Θερινού Σχολείου είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά για τη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος μας που κεντρικούς στόχους έχει την ενίσχυση της θέσης της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας στην αντίστοιχη παγκόσμια αλλά φυσικά και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».
Στο πλαίσιο αυτό οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι εργασίες των συμμετεχόντων που παρουσιάστηκαν στο 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο θα είναι διαθέσιμες από την Παρασκευή 17/07 στην ιστοσελίδα μας.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.