Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009 στο «Παλλάς Αθηνά» - έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στην Ελλάδα- παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ο Μαραθώνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο» που αποτελεί την ενδέκατη προσθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Eurobank EFG στην εκδοτική σειρά που αποκλειστικά χρηματοδοτούν με τίτλο ο «Κύκλος των Μουσείων».
Η κυρία Μαριάννα Λάτση, καλωσορίζοντας τους παρευρεθέντες στην εκδήλωση αναφέρθηκε στη σημασία των εκδόσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Eurobank EFG που ξεκίνησαν το 1997 και σημείωσε ότι το εφετινό λεύκωμα διαφοροποιείται ουσιαστικά από τα περασμένα διότι σημείο αναφοράς του δεν είναι μόνο η αρχαία τέχνη ως δημιούργημα του ανθρώπου αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος με τη μοναδική του ικανότητα να αλλάζει το ρου της ιστορίας.
Αναφερόμενη στους διαχρονικούς συμβολισμούς της μάχης του Μαραθώνα σημείωσε:
«Είναι ένα από τα κορυφαία διδάγματα συνολικής ανατροπής στην παγκόσμια ιστορία, μια νίκη έξω από το μέτρο του εφικτού και ένα από τα ζωντανότερα, ανά τους αιώνες, παραδείγματα επικράτησης του ιδανικού της ελευθερίας ενάντια στη ισχύ των όπλων και της λογικής».
Η κυρία Λάτση έκλεισε τον χαιρετισμό της λέγοντας ότι η επέτειος των 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη και οι εορτασμοί που θα πραγματοποιηθούν το 2010, αποτελούν μια ελάχιστη ανταπόδοση λάμψης και ευλάβειας εκ μέρους των σύγχρονων Ελλήνων προς την ιστορία τους που ακτινοβολεί εκθαμβωτικά - αιώνια - δείχνοντας το δρόμο της αρετής και της πρωτοπορίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank ΕFG κύριος Νίκος Νανόπουλος, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι:
«Νοιώθουμε και πάλι φέτος εύλογη χαρά και υπερηφάνεια, καθώς σήμερα παρουσιάζουμε ένα ακόμα πολύτιμο εκδοτικό έργο. Μια έκδοση που επιχειρεί ένα προσκύνημα σε μια περιοχή σύμβολο, όπου γράφτηκε ένα από τα πιο κρίσιμα κεφάλαια της ευρωπαϊκής ιστορίας και της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς».
«Πριν 2.500 χρόνια περίπου οι Πέρσες βρίσκονταν στα πρόθυρα των Αθηνών με στρατό 100.000 ανδρών και απειλούσε να καταλάβει και να ισοπεδώσει την Αθήνα. Και όμως, οι πρόγονοί μας κατάφεραν να αντισταθούν και να ανατρέψουν τα προγνωστικά και την λογική πετυχαίνοντας έναν άθλο. Αν συγκρίνουμε τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί μας πριν 2.500 χρόνια με τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες δεν μπορεί παρά να μας διακατέχει ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Η πεποίθηση δηλαδή, ότι οι σημερινές αντιξοότητες όσο ανυπέρβλητες και να φαίνονται, είναι κάτι που με την κατάλληλη σοβαρότητα και επιμονή μπορούμε να ξεπεράσουμε»,
προσέθεσε ο κύριος Νανόπουλος.
Εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κυρίου Π. Γερουλάνου, παρέστη η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, κυρία Λίνα Μενδώνη η οποία στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Eurobank EFG για την συνέχεια και συνέπεια με την οποία στηρίζουν το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού. Ειδικότερα, η κυρία Μενδώνη ανέφερε
«Η προσφορά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Eurobank EFG συνεχίζεται όχι μόνο στον εκδοτικό χώρο αλλά και σε άλλα επίπεδα όπως για παράδειγμα την σημαντική συνεισφορά στην αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. Η περίπτωση του Μαραθώνα μπορεί νa αποτελέσει παράδειγμα για συνέργειες στους τομείς της εκπαίδευσης του πολιτισμού, του τουρισμού και άλλους».
Ο συγγραφέας, αρχαιολόγος κύριος Γεώργιος Σταϊνχάουερ στην ομιλία του ανέφερε ότι πρόκειται για ένα διπλό βιβλίο που μιλάει για ένα χώρο και συγχρόνως για ένα γεγονός: τη μεγάλη εκείνη ιστορική στιγμή στην οποία ο χώρος αυτός χρωστά την είσοδό του στην ιστορία. Η συγγραφή του –σημείωσε– δεν υπήρξε εύκολη καθώς αυτό έπρεπε να φανεί αντάξιο, όχι απλά της αρχαιολογικής σπουδαιότητας κάποιων μνημείων ή μουσειακών εκθεμάτων, αλλά του μεγαλείου εκείνων των πράξεων και προβληματισμών, που συνοδεύουν έκτοτε το όνομα του Μαραθώνα.
«Γιορτάζοντας σήμερα, μετά από 2.500 χρόνια, την επέτειο της μάχης, νιώθουμε την υποχρέωση να σκύψουμε πάλι πάνω στα θαυμαστά αυτά γεγονότα, όχι απλώς ζητώντας -με το ενδιαφέρον του ιστορικού- να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε, αλλά με την πιεστική ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να συλλάβουμε το βαθύτερο νόημά τους. Ερωτήματα όπως ποιο θα ήταν το μέλλον της Ελλάδος –αλλά και του πολιτισμού μας– σε περίπτωση που η Αθήνα έχανε εκείνη τη μάχη ξεκινούν από λανθασμένη αφετηρία»,
σημείωσε ο συγγραφέας και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι
«Μια μάχη, όσο σπουδαία και αν είναι, δεν αλλάζει ποτέ την ιστορία. Αυτή έχει κριθεί (έχει χαθεί ή κερδηθεί) πολύ πριν.»
Το λεύκωμα για τον «Μαραθώνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο» θα είναι προσβάσιμο –όπως είναι ήδη και όλα τα προηγούμενα – στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ.Λάτση από τον Ιανουάριο του 2010, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Για την έκδοση του νέου αυτού βιβλίου, που αναπτύσσεται σε 330 σελίδες, η κ. Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων ΟΛΚΟΣ είχε τη γενική φροντίδα της έκδοσης, ο κ. Δημήτρης Καλοκύρης υπογράφει τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια, ενώ η φωτογραφική καταγραφή των εκθεμάτων έγινε από τον κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη. Η εταιρεία Φωτόλιο &- Τυπιcον ΑΕ ανέλαβε την εκτύπωση της έκδοσης, οι διαχωρισμοί έγιναν από τη Δ.Πλέσσας ΕΠΕ και η βιβλιοδεσία από την Στάμου ΕΠΕ.