Η τελευταία προσθήκη στην σειρά ο «Κύκλος των Μουσείων», που χρηματοδοτούν και επιμελούνται το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και ο Όμιλος Eurobank, επισκέπτεται φέτος το νησί της Σάμου και παρουσιάζει τους θησαυρούς που στεγάζουν τα 2 αρχαιολογικά μουσεία, στο Βαθύ και το Πυθαγόρειο. Η έκδοση «Σάμος - Τα Αρχαιολογικά Μουσεία» παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στο Παλλάς Αθηνά, έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Στις σελίδες του τόμου ζωντανεύουν, με κάθε λεπτομέρεια, τα μοναδικά ευρήματα από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να βρει στοιχεία για την αρχαία ιστορία του τόπου και να αντιληφθεί το μέγεθος του πολιτισμού που αναπτύχθηκε.
Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από την κ. Μαριάννα Ι. Λάτση, τον κ. Νικόλαο Νανόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank και τους δύο συγγραφείς του βιβλίου, κ. Κωνσταντίνο Τσάκο, Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, και κ. Μαρία Βιγλάκη-Σοφιανού, Αρχαιολόγο, Αναπληρώτρια Προϊσταμένου της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Η κ. Μαριάννα Ι. Λάτση, κατά την ομιλία της, στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας να αντιμετωπίσει την οξύτατη κρίση, στο ρόλο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα του Ομίλου Λάτση και κατέληξε αναφερόμενη στον ρόλο των ανθρώπων της Eurobank και στη σημασία της συγχώνευσής της με την Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα, η κ. Μαριάννα Ι. Λάτση, είπε:
Για την υπέρβαση της κρίσης:
«Σήμερα, που οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται σκληρά, οφείλουμε να ανασυνθέσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Έχουμε χρέος συντεταγμένα να πορευτούμε για να υπερβούμε την κρίση, να τεθεί η χώρα μας πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά, με όρθια την ελληνική κοινωνία και με ισχυρή την Δημοκρατία, που εμείς πρώτοι προσφέραμε στην ανθρωπότητα και που εμείς πρώτοι, ως Έλληνες, οφείλουμε να σεβόμαστε».
Για την ελληνική επιχειρηματικότητα:
«Ο τόπος έχει, περισσότερο παρά ποτέ, ανάγκη την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, που δρα με σεβασμό στους νόμους της δημοκρατίας, στον κόσμο της εργασίας, στον ανταγωνισμό, στην παραγωγική δύναμη που λέγεται γνώση. Η συμβολή της νέας ελληνικής επιχειρηματικότητας μπορεί να είναι καθοριστική και για την κατάκτηση ενός μεγάλου ζητούμενου: Στη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης. Κι αν όλοι εμείς, οι Έλληνες, πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, τότε είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων των άλλων. Τότε θα πιστέψουν και οι άλλοι σε εμάς».
Για τον Όμιλο Λάτση:
«Ο Όμιλός μας έχει κάνει μια συνειδητή επιλογή: Να είναι δεμένος με την πατρίδα μας. Γι΄ αυτό, ο Όμιλος ήταν, είναι και θα είναι εδώ, δυναμικά παρών. Ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος, που αναπτύσσεται διευρύνοντας τις συνεργασίες και τις αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές συμμαχίες του με Έλληνες αλλά και με διεθνείς εταίρους με ισχύ, γνώση και εμπειρία. Διατηρώντας την πρωτοβουλία, διερευνώντας όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης δράσης και σε νέα επιχειρηματικά πεδία, έτοιμος να κάνει τολμηρές και μεγάλες επενδύσεις στο αύριο μιας Ελλάδας ευρωπαϊκής, όρθιας, δίκαιης και ισχυρής».
Για τους ανθρώπους του Ομίλου της Eurobank:
«Η δυναμική πορεία της Τράπεζας οφείλεται στους 19.000 ανθρώπους της, που κέρδισαν αμετάκλητα την εμπιστοσύνη εκατοντάδων χιλιάδων πελατών του Ομίλου, δημιουργώντας το πιο πολύτιμο και ανθεκτικό Core Tier I: Το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης. Η οικογένειά μου και εγώ προσωπικά, θα είμαστε πάντα στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, του κόσμου που δημιούργησε τον Όμιλο της Εurobank. Σε συνθήκες αξιοκρατίας και εμπιστοσύνης, με επίγνωση των αναγκών και υψηλό αίσθημα ευθύνης, όλοι αυτοί οι πολύτιμοι άνθρωποι θα έχουν μια νέα ευκαιρία να αξιοποιήσουν όλα όσα έμαθαν και πέτυχαν, συμμετέχοντας δραστήρια και προσφέροντας ολόψυχα τις δυνάμεις τους στην οικοδόμηση του νέου, μακράν ισχυρότερου τραπεζικού ομίλου της χώρας. Ο οποίος θα είναι δυναμικά παρών σήμερα κι ακόμη δυναμικότερα αύριο, πρωταγωνιστής στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα τροχιά, βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο κ. Νίκος Νανόπουλος δήλωσε κατά την ομιλία του:
«Στη Eurobank σήμερα, ακόμα περισσότερο από ό,τι όταν ξεκινήσαμε, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες, πρωτοπόρες δράσεις κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που αντανακλούν παράλληλα το αξιακό σύστημα και πλαίσιο λειτουργίας μας.
Σε πολλούς τομείς, η Τράπεζά μας αναδείχθηκε σε σημείο αναφοράς για το τραπεζικό επιχειρείν, γεγονός που θα αποτελέσει πιστεύω χρήσιμη παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, πίσω από τα επιτυχημένα μοντέλα και τα αποτελεσματικά συστήματα, πάντα βρίσκονται οι άνθρωποι, οι δημιουργικές τους ιδέες και η σκληρή τους δουλειά. Και στην περίπτωση της Eurobank, είναι ξεκάθαρο πως οι άνθρωποί της μετουσίωσαν τις σύγχρονες ιδέες σε καινοτόμες πρακτικές και της έδωσαν τη δύναμη και την ικανότητα να βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων, κατοχυρώνοντάς την στη συνείδηση του κοινού με ό,τι πιο δυναμικό και σύγχρονο έχει να επιδείξει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.
Στις δε σημερινές, πράγματι ακραίες συνθήκες της κρίσης που βιώνουμε, ένας τέτοιος οργανισμός, ένα τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό, όχι μόνο δεν επιλέγει την εσωστρέφεια και την αναδίπλωση, αλλά με θετικό και μαχητικό πνεύμα συνεχίζει να βρίσκεται στην αιχμή της εθνικής προσπάθειας εξόδου από την κρίση. Παρά τις σοβαρές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει συνολικά το τραπεζικό σύστημα, αυτό το θετικό μήνυμα εμείς το περνάμε καθημερινά στην κοινωνία και τους πελάτες μας, πιστεύοντας ότι οι προκλήσεις επιφυλάσσουν και ευκαιρίες για όσους είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι να τις αξιοποιήσουν.»
Ο τόμος «Σάμος – Τα Αρχαιολογικά Μουσεία» αριθμεί συνολικά 380 σελίδες και εικονογραφήθηκε με 564 φωτογραφίες του κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη. Τη γενική φροντίδα της έκδοσης είχε η κ. Ειρήνη Λούβρου, ο σχεδιασμός και η καλλιτεχνική επιμέλεια έγιναν από τον κ. Δημήτρη Καλοκύρη ενώ η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Φωτόλιο & Typicon Α.Ε. Υπεύθυνη για τους διαχωρισμούς ήταν η Indigo Graphics A.E., για την επεξεργασία των εικόνων οι κ. Νίκος Λαγός και Ελίζα Κοκκίνη και για τη βιβλιοδεσία ο κ. Γ. Ηλιόπουλος. Η τυπογραφική διόρθωση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Παντελή Μπουκάλα ενώ η μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα από την κα Τζούντη Γιαννακοπούλου. Ο τόμος είναι διαθέσιμος και σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα εδώ.
Η ομιλία της κ. Μαριάννας Λάτση είναι διαθέσιμη εδώ.
Η ομιλία του κ. Νίκου Νανόπουλου είναι διαθέσιμη εδώ.
Η ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Τσάκου είναι διαθέσιμη εδώ.
Η ομιλία της κ. Μαρίας Βιγλάκη-Σοφιανού είναι διαθέσιμη εδώ.