Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση έδωσε το Σάββατο 23/9, στο Βερολίνο, 3 βραβεία σε νέους Έλληνες επαγγελματίες της πολιτιστικής διαχείρισης για τις καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 2ου έτους του προγράμματος «START - Create Cultural Change». Είχε προηγηθεί πρακτική εξάσκηση στη Γερμανία σε συναφείς φορείς πολιτισμού.
Ακολουθεί σχετικό Δελτίο Τύπου:
Ξεκίνησε το τρίτο έτος του ελληνογερμανικού προγράμματος πολιτιστικής διαχείρισης «START - Create Cultural Change». Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των 30 νέων Ελλήνων υποτρόφων, καθώς και η απονομή 3 βραβείων (scaling grants) σε πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν κατά το προηγούμενο έτος του προγράμματος.
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο «Palais der Kulturbrauerei», στο Βερολίνο, η έναρξη του τρίτου έτους του προγράμματος «START - Create Cultural Change» το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε νέους Έλληνες επαγγελματίες της πολιτιστικής διαχείρισης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν 30 ανερχόμενοι πολιτιστικοί διαχειριστές από την Ελλάδα, οι οποίοι κατά τους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρώσουν στη Γερμανία ένα πρόγραμμα πιστοποίησης στη διεθνή πολιτιστική διαχείριση. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των 30 κοινωνικοπολιτιστικών κέντρων της Γερμανίας, στα οποία για έξι εβδομάδες πρόκειται να φιλοξενηθούν οι 30 Έλληνες υπότροφοι προκειμένου να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία για να αναπτύξουν εν συνεχεία τις δικές τους πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κύριος Stefan Horn, ειδικός στη διεθνή πολιτιστική διαχείριση και καλλιτεχνικός διευθυντής του συλλόγου αστικής τέχνης με την επωνυμία «Urban Dialogues», δήλωσε ότι ο πολιτισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως μοχλός κοινωνικών διεργασιών. Παράλληλα παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο τα έργα τοπικού χαρακτήρα επιτρέπουν την πολιτιστική συμμετοχή και συνεπώς ενθαρρύνουν τον πληθυσμό να συμμετάσχει στην κοινωνία των πολιτών.
Επιπλέον, τρεις πολιτιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου έτους του προγράμματος έλαβαν βραβείο ποσού €10.000 έκαστη. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε υποδειγματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από καινοτομία, θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και βιωσιμότητα.
Βραβεία έλαβαν η Μαρία Αστερίου για το έργο «The Grand Voice», ένα συμμετοχικό θέατρο για ηλικιωμένους στην Αθήνα, ο Κώστας Κορρές για το έργο «Ani-Mate & Meet the Other», μια σειρά από δημιουργικά εργαστήρια κινηματογραφικών ταινιών για τα παιδιά των προσφύγων και μαθητές δημοτικού σχολείου στο νησί της Ρόδου καθώς και η Γεωργία Τσαζή, η οποία μέσω του έργου «Touch the Past» καθιερώνει την τρισδιάστατη εκτύπωση ως πολιτιστική τεχνολογία και προτείνει ένα νέο τρόπο πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά.
Για πρώτη φορά φέτος τα βραβεία αυτά απονεμήθηκαν με την υποστήριξη δύο σημαντικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση χρηματοδοτεί τα εν λόγω βραβεία συνολικού ύψους €30.000 και το Ίδρυμα Μποδοσάκη προσφέρει στους διακριθέντες υποτρόφους μια θέση (χώρο εργασίας) στο συνεργατικό χώρο του Social Dynamo στην Αθήνα, καθώς και πρόσβαση στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που παρέχει.
Το «START - Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα στην Ελλάδα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα START περιλαμβάνει συνολικά τρεις φάσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, κατά τις οποίες οι υπότροφοι μετατρέπουν καινοτόμες ιδέες σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες αποκτώντας παράλληλα επαγγελματικές δεξιότητες, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους φάσεις του προγράμματος και μια επισκόπηση των προγραμμάτων START είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.