Με αφορμή την έναρξη του κοινού προγράμματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας (ΙΑΟΑ) για χορηγία υποτροφιών σε ομογενείς εξ Αλβανίας φοιτητές, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση, την Τρίτη 19 Ιουνίου 2007 στην Αίθουσα Τελετών «Γ. Μυλωνάς» του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Στην τελετή απονεμήθηκαν υποτροφίες σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που φοιτούν στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων. Επίσης, κατά την ίδια τελετή, απονεμήθηκαν τα πτυχία στους ομογενείς σπουδαστές του διετούς κύκλου επαγγελματικής εκπαίδευσης που το ΙΑΟΑ προσφέρει στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο ακριτικό χωριό της Πωγωνιανής Ηπείρου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ.Γεωργίου Καλού, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας Μαριέττας Γιαννάκου, για την αμέριστη συμπαράσταση του ΥΠΕΠΘ στην από κοινού δράση που έχουν αναπτύξει τα δύο Ιδρύματα, καθότι είναι πάγια και σταθερή η πολιτική της Ελληνικής Πολιτείας να βοηθά τους ομογενείς και αλλοδαπούς μαθητές και φοιτητές οι οποίοι διαβιούν και σπουδάζουν στη χώρα μας και να στηρίζει τις προσπάθειες για την ταχύτερη ένταξη των φοιτητών στην κοινωνία της γνώσης.
Στη συνέχεια, συνεχάρη τα δύο Ιδρύματα για αυτήν τους την πρωτοβουλία και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας τους, καθότι και οι δύο πλευρές συνέβαλαν στη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού γεγονότος, το οποίο θα βοηθήσει, συν τοις άλλοις, και στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενός από τα μεγαλύτερα πνευματικά Ιδρύματα της χώρας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ευρώπης. Δεν παρέλειψε, δε, να τονίσει το δυναμισμό, την ποικιλομορφία των δράσεων και τη μέγιστη κοινωνική προσφορά των δύο Ιδρυμάτων στο κοινωνικό σύνολο.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεροθανάσης, επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή είναι ξεχωριστή δεδομένου ότι επιδίδονται, για πρώτη φορά, υποτροφίες σε φοιτητές ομογενείς εξ Αλβανίας, αποδεικνύοντας ότι το ΙΑΟΑ συνεχίζει επάξια να χτίζει μία ακόμη γέφυρα επικοινωνίας των δύο λαών και να ευεργετεί το κοινωνικό σύνολο. Εξέφρασε τόσο τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του, εκ μέρους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, σε όλους τους άξιους συνεχιστές του κοινωφελούς έργου του αείμνηστου Ιωάννη Λάτση και στην οικογένειά του, όσο και την πεποίθηση για μακροχρόνια και αποτελεσματική συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων.
Το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών Εξ Αλβανίας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός του κ.Βαγγέλης Χρόνης, αποτελεί μέρος του δικτύου των Ιδρυμάτων που έχουν συσταθεί από την Οικογένεια Λάτση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η σύσταση το 2005 του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση που χρηματοδοτεί τη λειτουργία των άλλων Ιδρυμάτων, απετέλεσε την απαρχή μιας νέας σειράς δράσεων τόσο στο επίπεδο του νέου ‘μητρικού’ Ιδρύματος όσο και των ‘θυγατρικών’ Ιδρυμάτων.
Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών και των νέων δράσεων, εντάσσεται και το Πρόγραμμα Πανεπιστημιακών Υποτροφιών του ΙΑΟΑ. Το Ίδρυμα, προσαρμοζόμενο στις νέες απαιτήσεις και ιδιαίτερες ανάγκες της ομογένειας, εκτός της επαγγελματικής εκπαίδευσης που προσέφερε μέχρι σήμερα στο εκπαιδευτήριο της Πωγωνιανής, εμπλουτίζει το πρόγραμμά του και με νέες δράσεις με αιχμή την τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, επιλέγοντας να συμπορευτεί σταθερά με ένα περιφερειακό και δυναμικό Πανεπιστήμιο, όπως είναι αυτό των Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, των Σχολών και Τμημάτων που στεγάζονται στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, οι οποίοι είναι ομογενείς εξ Αλβανίας. Σκοπός των υποτροφιών είναι η επιβράβευση της επίδοσης και η οικονομική ενίσχυση των εν λόγω φοιτητών.
Ο κ. Χρόνης αναφέρθηκε, επίσης, στη διαχρονική συμβολή του ΙΑΟΑ για την ανάταση του βιοτικού επιπέδου και τη δημιουργία ελπίδων για το μέλλον των ομογενών μας, μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πολλαπλές βοήθειες οικονομικής φύσης, κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, με έμφαση στην κοινωνική πρόνοια. Βαθιά πίστη τόσο του Ιδρυτού του, του αείμνηστου Γιάννη Λάτση, όσο και της συζύγου του και των παιδιών του που συνεχίζουν, με την ίδια αγάπη και ζήλο, να περιβάλλουν τις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, είναι ότι χρειάζεται ένα επιτυχημένο μείγμα κοινωφελών ενεργειών που θα απηχεί σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και θα διαχέει την κοινωνική ωφέλεια, αναλογικά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος έχει, ήδη, αποφασίσει να συμπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιο της φροντίδας του ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες στις ομογενειακές περιοχές καθώς και στοχευμένες δράσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αλβανίας και ειδικότερα στις σχολές και στα τμήματα που παρουσιάζουν ελληνικό ενδιαφέρον, για παράδειγμα το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και το Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου των Τιράνων. Όπως, άλλωστε, είχε ήδη επισημάνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά την ομιλία του, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Πανεπιστημίου είναι η εκπαιδευτική και επιστημονική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
Ο Πρόεδρος του ΙΑΟΑ τόνισε, επίσης, ότι φέτος στο Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Πωγωνιανής λειτούργησαν τμήματα διετούς φοιτήσεως φανοποιών, υδραυλικών, κομμωτικής και μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης. Στο εκπαιδευτήριο έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα 1.100 σπουδαστές και μαθητές. Στη λίστα των αποφοίτων της σχολής προστέθηκαν άλλα 23 παιδιά στα οποία και απονεμήθηκαν τα αντίστοιχα πτυχία από τον Υφυπουργό κ. Καλό, τον Πρύτανη κ. Γεροθανάση και τον Πρόεδρο του ΙΑΟΑ κ. Χρόνη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΑΟΑ, ο Έλληνας πρόξενος στο Αργυρόκαστρο και ο Αλβανός Πρόξενος στα Ιωάννινα, εκπρόσωποι των Αρχών του νομού Ιωαννίνων και των όμορων δήμων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηπείρου, οι Πρυτανικές Αρχές και άλλα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου, καθώς και εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας που ζει στην Αλβανία.