Η «Πρωτοβουλία ‘21*» συγκροτήθηκε το 2018 από τα σημαντικότερα Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας και την Εθνική Τράπεζα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ένα σύνολο δράσεων, σε συνεργασία με επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεων αυτών, η «Πρωτοβουλία ‘21» προχώρησε στη δεύτερη φάση της συνεργασίας της, θέτοντας στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της την υλοποίηση δράσεων στο πεδίο της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος. Οι εν λόγω δράσεις, που έχουν υιοθετηθεί από τα μέλη της «Πρωτοβουλίας ‘21» και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, αφορούν όλες τις εκφάνσεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: την Υγεία, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Ατμοσφαιρική Ρύπανση, την Επισιτιστική Ανασφάλεια, τη Θάλασσα, το Δίκαιο, τις Φυσικές Καταστροφές και την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ειδικότερα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστηρίζει, μεταξύ άλλων:
Στην πιλοτική φάση υλοποίησης του Προγράμματος (σχολικό έτος 2023-2024) συμμετέχουν συνολικά 28 σχολεία και 110 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων από 16 νομούς της χώρας.
«Θεωρώ το πρόγραμμα “Ενεργώ για τον Πλανήτη” πρωτοποριακό, διότι ασχολείται με το κρίσιμο και σημαντικό πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής, εντάσσοντας, παράλληλα, στην εκπαιδευτική διαδικασία τη STEM εκπαίδευση. Όλα αυτά υλοποιούνται μέσα από βιωματικές και ομαδοσυνεργατικές διδακτικές τεχνικές. Η διά ζώσης επιμόρφωση που έλαβα ήταν πολύ σημαντική και υποστηρικτική, το δε εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα του Προγράμματος είναι επιστημονικά πλήρες και καθοδηγητικό.»
Ιωάννης Δρόσος
Εκπαιδευτικός, Γυμνασίου Αρχιλόχου Πάρου
Περισσότεροι από 50 διδάσκοντες και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 40 πανεπιστημιακά τμήματα της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Δανίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβαν μέρος στο 2ο Διεπιστημονικό Σχολείο που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Εύβοια.
«Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του ISEC είναι η πολυδιάστατη εκπαίδευση και η συζήτηση μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, δεδομένου ότι η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση είναι σύνθετες και, τόσο η έρευνα, όσο και η αντιμετώπισή τους χρειάζονται πολυεπίπεδη προσέγγιση. Η συχνότητα των φυσικών πυρκαγιών αναμένεται να αυξηθεί με σημαντικά επακόλουθα στις τοπικές κοινωνίες και στην υγεία λόγω της αύξησης έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, και πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες ακόμα και στην ψυχική υγεία. Με το ISEC επιδιώκουμε η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς και αλληλεπιδράσεων των επιστημόνων που καλούνται να βρουν λύσεις.»
Μανώλης Κογεβίνας, MD, PhD
Διευθυντής, Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας Βαρκελώνης (ISGlobal), Ισπανία
*Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, Ίδρυμα Ωνάση.