ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Εγκαίνια Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Chambesy Γενεύης

Εγκαίνια Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Chambesy Γενεύης
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
03 Φεβ. 11

ΜΕ ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2011 το «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης» στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy Γενεύης. O Προϊστάμενος του Κέντρου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιδρύσεώς του και στην σημαντική συνεισφορά σε αυτό του τέως Μητροπολίτη Ελβετίας κ.Δαμασκηνού κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Στην ομιλία του ανέφερε ότι σκοπός του Μουσείου είναι να αποτελέσει διεθνές κέντρο προβολής της εκκλησιαστικής αλλά και κάθε άλλης μορφής τέχνης που συνδέεται με την παράδοση και τον πολιτισμό της Ορθοδοξίας, συμπληρώνοντας τον ρόλο του Ορθόδοξου Κέντρου.

Το Μουσείο, το οποίο ανεγέρθηκε με δωρεά της Οικογένειας Λάτση εις μνήμην του Ιωάννη Σ. Λάτση - με αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη από τον κ. Άρη Σερμπέτη - εγκαινιάζεται με δύο παράλληλες εκθέσεις που με διαφορετική προσέγγιση και οπτική αναδεικνύουν το οικουμενικό πνεύμα της Ορθοδοξίας, το οποίο διαχρονικά πρεσβεύει και υπηρετεί το Κέντρο από την ίδρυσή του το 1966.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης:

Η έκθεση «Κειμήλια του Παρελθόντος: Θησαυροί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ανταλλαγή Πληθυσμών. Από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη» που θα φιλοξενείται στο Μουσείο μέχρι τις 24 Ιουλίου 2011 διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Απαρτίζεται από 90 εκκλησιαστικούς θησαυρούς που χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα, κυρίως έργα αργυροχοΐας, κεντήματα και εικόνες που έφεραν στην Ελλάδα οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί της Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης.

Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα εκ των ελληνικών ιδρυμάτων που διαφύλαξαν όσα πολύτιμα κειμήλια κατόρθωσαν να περισώσουν οι Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923.

Στον δίγλωσσο - αγγλικά και γαλλικά - κατάλογο που κυκλοφορεί και συνοδεύει την έκθεση, ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελος Δεληβορριάς αναφέρει:

«Στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη υπάρχουν αντικείμενα που προέρχονται από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Κεντρική Μικρά Ασία, την παλαιά βυζαντινή επαρχία της Καππαδοκίας. Ένας σημαντικός αριθμός από τα αντικείμενα αυτά, καθώς σχετίζεται με εργαστήρια της Κωνσταντινουπόλεως, υπομνηματίζει εμμέσως το κλίμα της γεωγραφίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θα μπορούσε επομένως να υποστηριχτεί ότι η παρουσία τους στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy της Ελβετίας υποδηλώνει κατά κάποιο τρόπο επιστροφή στον φυσικό τους χώρο».

Ο κατάλογος παρουσιάζει όλα τα εκθέματα πλαισιωμένα από κείμενα της επιμελήτριας της έκθεσης, Δρ. Άννας Μπαλλιάν, επικεφαλής επιμελήτριας της ισλαμικής και μεταβυζαντινής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη.
 
Το ισόγειο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης φιλοξενεί στους χώρους του την έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «Fred Boissonnas: Οι Αποστολές στο Σινά, 1929-1933», η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αγίας Αικατερίνης και του Ligatus Research Centre, University of the Arts London και παρουσιάζει 68 φωτογραφίες από τα ταξίδια του σπουδαίου Ελβετού φωτογράφου στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

Η Καθηγήτρια κ. Oriana Baddeley, από το CCW Graduate School (Camberwell, Chelsea και Wimbledon), University of the Arts London, που επιμελήθηκε την έκθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων στον επίσης δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την αντίστοιχη έκθεση:

«Οι αποστολές στο Σινά ήταν το τελευταίο μεγάλο εγχείρημα του φωτογράφου και, όπως με κάθε κύκνειο άσμα πολλών καλλιτεχνών, ενσωματώνει την επαγγελματική γνώση και τον πειραματισμό μιας ολόκληρης ζωής συμπυκνώνοντας την γενική φιλοσοφία του για τη ζωή και την τέχνη. Οι αποστολές στο Σινά του Fred Boissonnas είναι ένα ταξίδι στο όραμα ενός καλλιτέχνη για τον κόσμο πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων».

Στην εκδήλωση επίσης παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Έλληνας Πρέσβης στην Ελβετία κ. Ιωάννης Μουρίκης.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος, ο Δήμαρχος του Chambésy Μr. Jean Marc Mermoud, μέλη της οικογένειας Λάτση, η Πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη κα Αιμιλία Γερουλάνου, ο Διευθυντής κ. Άγγελος Δεληβορριάς και η Αναπλ. Διευθύντρια κα Ειρήνη Γερουλάνου, καθώς και πλήθος μελών της Ελληνικής Κοινότητας της Γενεύης.


Σημείωση προς συντάκτες:

Το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy της Γενεύης ιδρύθηκε το 1966. Η πολυδιάστατη αποστολή του καλύπτει ένα ευρύτατο κύκλο θεσμοθετημένων δραστηριοτήτων για την πληρέστερη υποστήριξη των διορθόδοξων και των διεκκλησιαστικών σχέσεων, όπως είναι: η υποστήριξη των επισήμων, διμερών και πολυμερών, Θεολογικών Διαλόγων της Ορθοδοξίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο, η αποτελεσματική λειτουργία της Γραμματείας του Κέντρου για την προπαρασκευή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η τακτική σύγκληση των διεθνών Θεολογικών Σεμιναρίων και Συνεδρίων, η άρτια λειτουργία του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας, η πρωτοβουλία ακαδημαϊκών Διαθρησκειακών Διαλόγων με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, η κατάλληλη προβολή των δραστηριοτήτων του με πολύγλωσσες καλαίσθητες, περιοδικές ή αυτοτελείς, θεολογικές εκδόσεις και γενικότερα η πρόθυμη συμμετοχή σε κάθε πρωτοβουλία οικουμενικού διαλόγου για την ενότητα των Χριστιανών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ