ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ›
Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης

Στον απόηχο των δασικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας τον Αύγουστο του 2021, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση έθεσε σε εφαρμογή ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεών, οι οποίες έχουν στόχο να συμβάλουν μακροπρόθεσμα στην αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και την εν γένει ενίσχυση της εθνικής ετοιμότητας δασοπυρόσβεσης, καθώς και στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, και κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης και ιεράρχησης των υφιστάμενων αναγκών, το Ίδρυμα αποφάσισε την υλοποίηση ενός ολιστικού πλέγματος σημειακών παρεμβάσεων σε τρεις άξονες: Πρόληψη/Καταστολή, Αποκατάσταση και Ανακούφιση πυρόπληκτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Ίδρυμα δρομολόγησε εντός του 2022 τις ακόλουθες δωρεές:

1. Δωρεά προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τη μίσθωση τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών Air-Tractor, τα οποία ενίσχυσαν τις δυνατότητες δασοπυρόσβεσης και κάλυψαν τις επιχειρησιακές ανάγκες του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιπυρική περίοδο του 2022, επιτρέποντάς τους να επιτελέσουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το έργο τους. Παράλληλα, μέσω της εν λόγω δωρεάς έγινε για πρώτη φορά χρήση επιβραδυντικού υγρού από το Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών με ειδική εγκατάσταση ανάμιξης στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

2. Δωρεά προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας σε 3.000 εθελοντές πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου. Ο εν λόγω εξοπλισμός, αποτελούμενος από στολές υπηρεσίας, κράνη και άρβυλα δασοπυρόσβεσης υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, παραδόθηκε ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2023, με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία των εθελοντών πυροσβεστών, την αναβάθμιση των υπηρεσιακών δυνατοτήτων τους και την ενίσχυση της ασφάλειά τους εντός του δασικού περιβάλλοντος. 

 

«Η υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος και η προσφορά του ατομικού εξοπλισμού για την προστασία των εθελοντών μας διευκολύνει σημαντικά το έργο μας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο εθελοντισμός αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα στην αντιμετώπιση των καταστροφών. Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας των εθελοντών μας ενισχύει το Πυροσβεστικό Σώμα που αποτελεί τον κύριο επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας.»

Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς
Αρχηγός, Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

 

3.  Δωρεά για την υλοποίηση του «Προγράμματος Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας», μίας πρωτοβουλίας του μη κερδοσκοπικού σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, του WWF Ελλάς και του HIGGS, που έχει στόχο την κατάρτιση, ενδυνάμωση και ενίσχυση του έργου των εθελοντικών ομάδων δασοπυροσπροστασίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την προστασία της φυσικής αναγέννησης της δασικής βλάστησης. Το εν λόγω Πρόγραμμα που θα διαρκέσει έως το 2024 υποστηρίζεται, επίσης, από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και την Εθνική Τράπεζα, και περιλαμβάνει μία σειρά εργαστηρίων κατάρτισης προκειμένου οι εθελοντές να λάβουν την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που απαιτείται, καθώς και ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενίσχυσης των ομάδων σε υλικό εξοπλισμό.

  • 21 εθελοντικές ομάδες, εκ των συνολικά 50, έλαβαν εντός του 2022 ενίσχυση σε υλικό εξοπλισμό, ο οποίος έχει αναβαθμίσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των 749 μάχιμων εθελοντών τους.
  • Το 2022 πραγματοποιήθηκε ο 1ος κύκλος εκπαιδευτικών εργαστηρίων, στον οποίο συμμετείχαν 53 εθελοντικές ομάδες από περιοχές της χώρας, όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο.

 

«Το Πρόγραμμα κάλυψε βασικές και μακροχρόνιες ελλείψεις του συλλόγου μας και θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη και ολοκληρωμένη προσφορά στο κοινωνικό μας έργο, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας που τόσο έχει πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές στο παρελθόν.»

Βασίλης Ζαβιτσάνος
Πρόεδρος, Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου Σάμου 

«Η ένταξή μας στο Πρόγραμμα, οι γνώσεις που αποκομίσαμε στα εξειδικευμένα εργαστήρια για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, αλλά και ο εξοπλισμός δασοπυρόσβεσης, ενισχύει την αποτελεσματικότητά μας στο πεδίο και συμβάλλει στην ασφάλεια των μελών μας σε συμβάντα πυρκαγιάς ως πεζοπόρο τμήμα.»

Βασίλειος Ράπτης
Πρόεδρος, Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νομού Πρέβεζας 

«Η βοήθεια αυτή έχει ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική, τόσο για εμάς και την ασφάλεια των μελών μας, όσο και για τη συνδρομή που καλούμαστε να προσφέρουμε στην Πυροσβεστική. Ειδικά κατά τις περιόδους ελλιπούς συγκοινωνιακής σύνδεσης, οπότε και είναι δύσκολη η λήψη βοήθειας από άλλα μέρη. Η δράση αυτή αποτελεί πρακτική στήριξη των εθελοντών, αλλά και ουσιαστική στήριξη των κατοίκων των ακριτικών νησιών.»

Άγγελος Λυμπέρης
Πρόεδρος, Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Αγίου Κηρύκου Ικαρίας 

 

4. Δωρεά προς υποστήριξη του ολιστικού «Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», στόχος του οποίου είναι η αναγέννηση και οικοδόμηση ενός περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμου μέλλοντος για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, οι οποίοι επλήγησαν βαρύτατα από τις πολυήμερες πυρκαγιές. Η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή επηρέασε αρνητικά τόσο την ταυτότητα της περιοχής ως οικιστικός ιστός και τουριστικός προορισμός ήπιας μορφής, ενταγμένος σε ένα υψηλής αισθητικής φυσικό τοπίο, όσο και την οικονομική δραστηριότητα του τοπικού παραγωγικού συστήματος που εξαρτιόταν από το δάσος (ξυλεία, ρητίνη, μελισσοκομεία) ή τις παρακείμενες αγροτικές καλλιέργειες. Καταλυτικός παράγοντας για την υλοποίηση του Προγράμματος ήταν η εκπόνηση 13 ειδικών μελετών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 και έθεσαν στο επίκεντρό τους όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου: τις Υποδομές, το Νέο Δάσος, την Αγροδιατροφή, το Ανθρώπινο Δυναμικό, τα Δίκτυα Υγείας και Πρόνοιας, Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τον Τουρισμό και το Μάρκετινγκ, τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκπονήθηκαν τρεις διακριτές μελέτες οριζόντιας παρέμβασης που αφορούσαν στο «Ψηφιακό Κύμα», την «Πράσινη Ζώνη» και τον «Χώρο Καινοτομίας». Διαβάστε περισσότερα στο Στρατηγικό Σχέδιο (Master Plan) του Προγράμματος εδώ

  • Το Πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030, ενώ ο προϋπολογισμός για τα 71 έργα ανέρχεται στα 389.815.350€.

5. Δωρεά για τη διεξαγωγή του 1ου Διεπιστημονικού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Κρίση (ISEC), το οποίο διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από το Ινστιτούτο ARISTEiA, σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Κεντρικός στόχος του ISEC είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς επιστημόνων στη διεπιστημονική προσέγγιση της περιβαλλοντικής κρίσης μέσα από τη σύνθεση επιστημών που περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα αντικειμένων, όπως η Βιολογία, οι Περιβαλλοντικές Επιστήμες, η Ιατρική, η Νομική, οι Οικονομικές και οι Κοινωνικές Επιστήμες. Το Πρόγραμμα προσφέρθηκε χωρίς δίδακτρα στους συμμετέχοντες και περιελάμβανε επιστημονικές διαλέξεις, ενότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής συμβουλευτικής, καθώς και παρουσίαση ερευνητικών projects με στόχο τον σχεδιασμό λύσεων για πολύπλοκα προβλήματα που σχετίζονται με την επίδραση της κλιματικής κρίσης στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Η Βόρεια Εύβοια επιλέχθηκε ως τόπος φιλοξενίας του ISEC λόγω του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος της οικολογικής καταστροφής των πυρκαγιών του 2021 στην περιοχή. 

  • 30 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 18 πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού έλαβαν μέρος στο 1ο Διεπιστημονικό Σχολείο που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Εύβοια.

 

«Είμαι πολύ ευγνώμων που επιλέχθηκα και συμμετείχα στο 1ο ISEC στη Βόρεια Εύβοια. Μου άρεσε πολύ η αλληλεπίδραση με συμφοιτητές και η ενασχόληση με το ακαδημαϊκό προσωπικό στην όμορφη τοποθεσία της Αιδηψού. Αυτός ο τύπος διεπιστημονικού διαλόγου είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και προβληματισμού. Είναι μια εμπειρία ζωής που είχα την τύχη να μοιραστώ με συνομηλίκους που πλέον αποκαλώ φίλους. Τέτοιες ευκαιρίες είναι σπάνιες, όπως και η ευκαιρία να συναντήσει κάποιος διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές από όλο τον κόσμο.»

Βίλλη Ιερεμία
Φοιτήτρια, KU Leuven, Βέλγιο

«To ISEC διοργανώνεται στην Εύβοια με στόχο να στρέψει την προσοχή των Ελλήνων συμμετεχόντων φοιτητών στον διεπιστημονικό διάλογο που έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά και των ξένων στην όμορφη Ελλάδα που ωστόσο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της περιβαλλοντικής κρίσης. Αυτές τις 6 ημέρες στην Εύβοια, διευρύναμε τους επιστημονικούς ορίζοντές μας, είδαμε την ομορφιά του τοπίου που δεν κατέστρεψε η μεγάλη πυρκαγιά, αναλύσαμε τα αίτια που προκάλεσαν αυτή τη σύνθετη καταστροφή και βιώσαμε την αγωνία των ανθρώπων για τον τόπο τους που είχε αρχίσει να παρακμάζει πληθυσμιακά και οικονομικά πριν τη μεγάλη καταστροφή. Το ISEC είναι ένα από τα ελάχιστα, αν όχι το μόνο διεπιστημονικό πρόγραμμα για θέματα περιβάλλοντος που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Τα οφέλη που προσφέρει στους Έλληνες φοιτητές που συμμετέχουν είναι εκπαιδευτικά και επιστημονικά. Επιπλέον, το ISEC δημιουργεί προστιθέμενη τουριστική αξία στην περιοχή της Bόρειας Εύβοιας, η οποία έχει πληγεί περιβαλλοντικά και οικονομικά από τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2021.»

Δρ Κωνσταντίνος Δροσάτος
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο του Cincinnati
Συντονιστής Διοργάνωσης, Διεπιστημονικό Σχολείο για την Περιβαλλοντική Κρίση (ISEC)
Αντιπρόεδρος, Ινστιτούτο «ARISTEiA» 

 

6. Δωρεά για την προμήθεια και δενδροφύτευση ελαιόδεντρων στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Arete Fund. Στόχος της δράσης «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» ήταν η αποκατάσταση της πολύπλευρης καταστροφής που υπέστη τόσο ο φυσικός πλούτος της περιοχής, όσο και η τοπική κοινωνία.

7. Δωρεά προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Ειδικός Τραπεζικός Λογαριασμός του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης) για την κάλυψη του απαιτούμενου κόστους φιλοξενίας 839 πυρόπληκτων πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και διέμειναν προσωρινά σε 31 ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή. 

8. Ιδρυτική δωρεά για τη σύσταση και λειτουργία της ΑΜΚΕ Salvia Burn Association, της μοναδικής εξειδικευμένης οργάνωσης για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες στην Ελλάδα. Η οργάνωση δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία δύο εθελοντών κατοίκων από το Μάτι σε συνέχεια των δράσεών τους προς υποστήριξη των εγκαυματιών από την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018 και υλοποιεί δράσεις σε τέσσερις άξονες: την υποστήριξη εγκαυματιών, την πρόληψη εγκαυμάτων, τη συνηγορία, και την υποστήριξη Μονάδων Υγείας για τη βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας και αποκατάστασης των εγκαυματιών στην Ελλάδα. Η οργάνωση κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πρότεινε και πέτυχε τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου Εγκαυματιών για εγκαυματίες από κάθε αιτία, μέσω του οποίου καλύπτονται οι φαρμακευτικές ανάγκες τους, ενώ, με τη στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), θέσπισε τη 16η Δεκεμβρίου ως Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων, πρωτοβουλία η οποία υιοθετήθηκε και αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία. Παράλληλα, δημιούργησε δύο εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, ενώ συνέχισε να υποστηρίζει και να ενδυναμώνει εγκαυματίες όλων των ηλικιών (ειδικότερα παιδιά και άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) στον δύσκολο δρόμο της θεραπείας, αποθεραπείας και αποκατάστασης, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχολογικής, νομικής και κοινωνικο- οικονομικής στήριξης, καθώς και ένα ασφαλές πλαίσιο αλληλοϋποστήριξης και δικτύωσης με άλλους εγκαυματίες.

  • 80 εγκαυματίες έχουν υποστηριχθεί μέσω των δράσεων της οργάνωσης, εκ των οποίων 10 παιδιά, 10 άτομα με αναπηρία και 40 άτομα τρίτης ηλικίας.
  • 240 άτομα συμμετείχαν σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκαυμάτων.

 

«Είμαι εγκαυματίας από την πυρκαγιά στη Σιδηρούντα της Χίου τον Αύγουστο του 2016. Έκανα 10 βαριά χειρουργεία και αναρίθμητες επεμβάσεις και ακόμα και σήμερα παλεύω για την αποκατάστασή μου. Φεύγοντας από το νοσοκομείο ένιωθα σαν τον ναυαγό που κολυμπάει στον ωκεανό χωρίς σωσίβιο. Χωρίς καθοδήγηση, συμπαράσταση και βοήθεια από το κράτος. Στη Salvia αισθάνθηκα πως βρήκα μία οικογένεια.»

Άρτεμις Καψύλη
Εγκαυματίας 

«Ασχολήθηκα με το έγκαυμα και την υποστήριξη εγκαυματιών ως εθελόντρια, μετά τη φωτιά στο Μάτι. Ήρθα σε επαφή με πολλά και δύσκολα περιστατικά και διαπίστωσα πόσο μοναχικά βιώνουν τον τραυματισμό τους οι εγκαυματίες, αλλά και πόσο απέχουν τα νοσοκομεία μας από τα αντίστοιχα άλλων χωρών και τα διεθνή πρότυπα. Με τον συνεργάτη μου, Αλέξη Ανδρονόπουλο, οραματιστήκαμε να κάνουμε το έγκαυμα “ορατό” στην Πολιτεία, “αόρατο” στα στατιστικά νούμερα μέσω της πρόληψης, με προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και οι εγκαυματίες ενδυναμωμένοι να γίνονται οδηγοί και πρότυπα νέων εγκαυματιών. Το Ίδρυμα ήταν δίπλα σε εμάς και τους εγκαυματίες από τα πρώτα μας βήματα ως εθελοντές τότε, πίστεψε στο όραμά μας, μας ενθάρρυνε και μας υποστήριξε για την υλοποίησή του. Πίσω από κάθε χαμόγελο ενός εγκαυματία, πίσω από κάθε δική μας “νίκη”, κρύβεται η υποστήριξη των ανθρώπων του Ιδρύματος και προσωπικά θα τους ευγνωμονώ πάντα για την ευκαιρία που μας  έδωσαν.»


Μαρίνα Καρύδα
Συν-ιδρύτρια, ΑΜΚΕ Salvia Burn Association 

 

9. Δωρεά προς υποστήριξη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού προγράμματος «Αιμοδοσία 365», το οποίο υλοποιείται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Μονάδα Αιμοδοσίας του «Αρεταίειου» Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Με γνώμονα ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί έναν διαπιστωμένα κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας διαχείρισης οποιαδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το Ίδρυμα υποστήριξε το εν λόγω Πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός ολιστικού στρατηγικού σχεδίου επικοινωνίας για την προσέλκυση, διατήρηση και ενημέρωση των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα μέσω καινοτόμων πρακτικών. Στο πλαίσιο της δράσης, δημιουργήθηκε μία ολοκληρωμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης, μέσω της οποίας παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την εξάλειψη του φόβου σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας γενιάς συνειδητοποιημένων αιμοδοτών που υιοθετούν τη νοοτροπία της προσφοράς και της επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας και την εκπαίδευση προσελκυτών που θα προσεγγίζουν και θα παρακινούν αποτελεσματικά δυνητικούς εθελοντές αιμοδότες. Παράλληλα, διοργανώθηκαν δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας και δήμων της Αττικής, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό συνέδριο για τους επισκέπτες υγείας και τους προσελκυτές εθελοντών αιμοδοτών και υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

  • Στο πλαίσιο του Προγράμματος, 1.295 άτομα συμμετείχαν σε ενημερωτικές δράσεις και εθελοντικές αιμοδοσίες, 500 μαθητές Λυκείου εκπαιδεύτηκαν και 230 άτομα-προσελκυτές εθελοντών αιμοδοτών έλαβαν μέρος στο συνέδριο που διοργανώθηκε.

 

«Είμαι συγγενής ατόμου που χρειάζεται αρκετές μεταγγίσεις αίματος μηνιαίως. Χρειάστηκε αρκετές φορές να αιμοδοτήσω ο ίδιος, αλλά και να παρακαλέσω φίλους και γνωστούς. Το ‘Αιμοδοσία 365’ το γνώρισα από την Αιμοδοσία της Σύρου μετά από μια επίσκεψη που είχα ως αιμοδότης. Μου λύθηκαν αρκετές απορίες και μπόρεσα να ενημερώσω φίλους και γνωστούς μου, οι οποίοι θεωρούσαν ότι για κάποιους λόγους δεν μπορούσαν να αιμοδοτήσουν, ότι τελικά μπορούν να δώσουν αίμα ακόμη και αν λαμβάνουν ένα χάπι για την πίεση ή τον θυροειδή.»

Αιμοδότης
Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο» 

«Αμέσως μετά την τοποθέτηση των αφισών του ‘Αιμοδοσία 365’, ο ιατρικός αλλά και ο παραϊατρικός κόσμος έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως για την αφίσα ‘Το ήξερες ότι το αίμα λήγει?’. Φάνηκε λοιπόν ότι αρκετοί γιατροί αλλά και πολίτες, ακόμη και αιμοδότες δεν ήξεραν τη διάρκεια ζωής της μονάδας αίματος. Το Πρόγραμμα μάς βοήθησε και έφερε στην πόρτα της Αιμοδοσίας μας περισσότερους αιμοδότες που ευαισθητοποιήθηκαν από τα φυλλάδια, αλλά και από τις συνεχείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»

Μέλος Προσωπικού Τμήματος Αιμοδοσίας
Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο» 

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας βασίζεται στις μεταγγίσεις αίματος και οι ασθενείς που τις χρειάζονται αναμένουν ότι θα υπάρχει αρκετό και ασφαλές αίμα διαθέσιμο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η γνώση του τι οδηγεί και αποθαρρύνει τους δυνητικούς αιμοδότες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών. Ο στόχος αυτός, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εκπαίδευση των εθελοντών αιμοδοτών, υπήρξε και το έναυσμα της δράσης ‘Αιμοδοσία 365’ που αποτελεί την πρώτη επιστημονική προσέγγιση ανάλυσης των κινήτρων και εκπαίδευσης των εθελοντών αιμοδοτών. Η δημόσια εκπαίδευση σχετικά με την αιμοδοσία, οι απαντήσεις σε τυχόν φόβους ή ερωτήματα των αιμοδοτών και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των προσελκυτών έχουν τη δυνατότητα να παρακινήσουν τους αιμοδότες και να εξαλείψουν τα εμπόδια στην εθελοντική αιμοδοσία.»

Ισιδώρα Δ. Μυτιληναίου
Κοινωνική Ερευνήτρια, Πρόγραμμα «Αιμοδοσία 365» 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Πρόγραμμα «ΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ»

ΜΚΣ ΔΕΣΜΟΣ

Δωρεά Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Εργασίες Αναδιαμόρφωσης/Ανακαίνισης Χώρων

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Υποστήριξη Λειτουργίας Ειδικής Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων

MDA ΕΛΛΑΣ – Σωματείο για τη Φροντίδα Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις 

Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Φροντίδας Ασθενών

Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» - Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Πρωτοβουλία «Net-Zero Care»

Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΕΙΟΣ ΣΤΕΓΗ»

Προγράμματα Ιατροψυχολογικής Υποστήριξης

Αποστολή «ΆΝΘΡΩΠΟΣ»

6ος Κύκλος | Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

JobsLink: Πρόγραμμα Εργασιακής Ένταξης για Άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER – Ελ.Σ.Σ.Α.

Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης

Η ΑΜΥΜΩΝΗ - Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Animation για Άτομα με Αναπηρίες

Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ANIMASYROS

Εκπαιδευτικό-Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα «Συμπερίληψη εν Δράσει»

ΑΜΚΕ Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 

Εκπαιδευτικό-Αθλητικό Πρόγραμμα Ένταξης Ατόμων με Νοητική Αναπηρία

Special Olympics Hellas

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας ”

Δημιουργία Κοινωνικού Βιολογικού Λαχανόκηπου

ΑΜΚΕ Οργάνωση Γη

Πρόγραμμα Μαγειρικής Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ενδυνάμωσης

ΑΜΚΕ FOODON

Υπηρεσία Συμβουλευτικής Εύρεσης Εργασίας

ActionAid

Προγράμματα Ενδυνάμωσης ΟΚΟΙΠ

Higher Incubator Giving Growth and Sustainability (HIGGS) 

Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης | 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης”
Χρησιμοποιούμε cookies για να διευκολύνουμε την πλοήγησή σας, την εξατομίκευση περιεχομένου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, τη βελτίωση των επιδόσεων του διαδικτυακού τόπου, καθώς και την ανάλυση επισκεψιμότητας.
Επιλέγοντας «Αποδοχή όλων» αποδέχεστε τη χρήση όλων των cookies.
Τα cookies είναι μικρά αρχεία που αποθηκεύονται στη συσκευή που χρησιμοποιείτε για την πλοήγησή σας στον διαδικτυακό τόπο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των cookies διαβάστε τους Όρους Χρήσης.
Κατηγορίες Cookies
Επιλογές
Πρόκειται για τα απολύτως απαραίτητα cookies («essential cookies»), τα οποία είναι αναγκαία για την ορθή και ασφαλή λειτουργία του Διαδικτυακού Τόπου και δεν αποθηκεύουν πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Για τον λόγο αυτό, δεν απαιτείται η συγκατάθεσή σας για τη χρήση τους, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία.
Τα cookies επιδόσεων («performance cookies») συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον διαδικτυακό τόπο και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με σκοπό τη βελτίωση της πλοήγησής σας και τη διεξαγωγή στατιστικών στοιχείων μέσω της υπηρεσίας Google Analytics, όπως για παράδειγμα ποιος είναι ο αριθμός των επισκεπτών του διαδικτυακού τόπου και ποιες σελίδες επισκέπτονται συχνότερα οι χρήστες του.
Τα cookies προτιμήσεων επισκεπτών («visitor preferences») τοποθετούνται από τον εξουσιοδοτημένο πάροχο του διαδικτυακού τόπου και μπορούν να αναγνωστούν μόνο από αυτόν με σκοπό να διευκολύνουν την προσωποποίηση του περιεχομένου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Τα cookies στόχευσης («targeting cookies») συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του χρήστη. Τα cookies αυτά δεν χρησιμοποιούνται από τον διαδικτυακό μας τόπο για την προβολή διαφημίσεων ή οποιουδήποτε είδους εμπορικό σκοπό. Τρίτοι πάροχοι ενδέχεται να συνδυάζουν πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με προηγούμενη χρήση των υπηρεσιών τους από εσάς, όταν για παράδειγμα πλοηγήστε σε σελίδες που περιέχουν ενσωματωμένα βίντεο και οδηγείστε στο κανάλι μας στο Youtube.
Επιλέγοντας «Αποδοχή όλων» αποδέχεστε τη χρήση όλων των cookies.