Στον απόηχο των δασικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας τον Αύγουστο του 2021, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση έθεσε σε εφαρμογή ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεών, οι οποίες έχουν στόχο να συμβάλουν μακροπρόθεσμα στην αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και την εν γένει ενίσχυση της εθνικής ετοιμότητας δασοπυρόσβεσης, καθώς και στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, και κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης και ιεράρχησης των υφιστάμενων αναγκών, το Ίδρυμα αποφάσισε την υλοποίηση ενός ολιστικού πλέγματος σημειακών παρεμβάσεων σε τρεις άξονες: Πρόληψη/Καταστολή, Αποκατάσταση και Ανακούφιση πυρόπληκτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Ίδρυμα υλοποίησε εντός του 2023 τις ακόλουθες δωρεές:
I. Δωρεά προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη μίσθωση 23 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τύπου VAN, τα οποία ενίσχυσαν τις δυνατότητες δασοπυρόσβεσης και κάλυψαν τις επιχειρησιακές ανάγκες του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιπυρική περίοδο του 2023, επιτρέποντάς τους να επιτελέσουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το έργο τους που δυσχεραίνεται περαιτέρω εν μέσω συνθηκών κλιματικής κρίσης. Τα εν λόγω οχήματα κατανεμήθηκαν σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ανά την επικράτεια, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας ή ιδιαίτερων αναγκών πυροπροστασίας και συνέβαλαν στην άμεση μετάβαση δυνάμεων ΕΜΟΔΕ (Δασοκομάντος) και ΕΜΑΚ, καθώς και πεζοπόρων τμημάτων στα μέτωπα των επιχειρήσεων.
II. Δωρεά για την υλοποίηση του «Προγράμματος Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας», μίας πρωτοβουλίας του μη κερδοσκοπικού σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, του WWF Ελλάς και του HIGGS, που έχει στόχο την κατάρτιση, ενδυνάμωση και ενίσχυση του έργου των εθελοντικών ομάδων δασοπυροσπροστασίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την προστασία της φυσικής αναγέννησης της δασικής βλάστησης. Το εν λόγω Πρόγραμμα που υποστηρίχθηκε, επίσης, από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και την Εθνική Τράπεζα, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024 και περιελάμβανε μία σειρά εργαστηρίων κατάρτισης προκειμένου οι εθελοντές να λάβουν την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που απαιτείται, καθώς και ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενίσχυσης των ομάδων σε υλικό εξοπλισμό. Οι εθελοντικές αυτές ομάδες βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή των δασικών πυρκαγιών, αποτελώντας ένα καθοριστικό κομμάτι του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας και συνεισφέροντας καίρια στο έργο των αρμόδιων κρατικών φορέων. Επιχειρώντας σε όλη την Ελλάδα, οι εθελοντικές ομάδες συνεργάζονται στενά με το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ οι 47 εκ των 50 ομάδων που υποστηρίχθηκαν μέσω του Προγράμματος διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Αττική, τη Ρόδο και τον Έβρο το 2023.
«Λάβαμε αντιπυρικές στολές, κράνη, γάντια και ασυρμάτους που τόσο είχαμε ανάγκη. Η συμμετοχή και παρακολούθηση των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, μαζί με την παραπάνω προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προσδίδει στους εθελοντές μας μεγαλύτερες δυνατότητες επέμβασης και αποτελεσματικότητας με ασφάλεια κατά τη συμμετοχή τους σε μελλοντικές δράσεις δασοπυροπροστασίας.»
Μιχάλης Καπετανάκης
Πρόεδρος, Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας «Ένα» του Συλλόγου Κατοίκων Τριών Μοναστηριών Δήμου Ρεθύμνου
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την ομάδα μας, αλλά πρωτίστως για τον τόπο μας, η υλική υποστήριξη που λάβαμε από το “Πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας”. Μάς δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, αυτό που αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της ομάδας μας, αυτό που για εμάς είναι τρόπος ζωής, και δεν είναι άλλο, από την εθελοντική προσφορά στον τόπο μας. Για πρώτη φορά η προσφορά αυτή αναγνωρίζεται έμπρακτα, για πρώτη φορά τα λόγια έγιναν πράξεις και γι’ αυτό ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας και διαβεβαιώνουμε ότι η στήριξη αυτή δεν θα πάει χαμένη.»
Παναγιώτης Εγγλέζος
Πρόεδρος, Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ. Σαλάκου Ρόδου
III. Δωρεά προς το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, σε ανταπόκριση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν κατά την απαιτητική αντιπυρική περίοδο του 2023, με σκοπό την προμήθεια εξοπλισμού σε ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών. Μέσω της δωρεάς, οι ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών έλαβαν απαραίτητο αναλώσιμο υλικό πυρόσβεσης, όπως νέους σωλήνες και αυλούς ψεκασμού, που συνέβαλε καίρια στην ετοιμότητά τους και την αποτελεσματική καταστολή δασικών πυρκαγιών.
«Η εν λόγω δωρεά μάς βοήθησε σημαντικά να καλύψουμε στην πράξη βασικές μας ανάγκες και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε με συνέπεια και ασφάλεια τις εθελοντικές μας υπηρεσίες στους συμπολίτες μας κατά την αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύσαμε, αλλά και κατά τις επερχόμενες σεζόν και σας ευχαριστούμε θερμά.»
Δημήτριος Καλούπης
Πρόεδρος, Σύλλογος Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Καρύστου
IV. Σε συνέχεια της ιδρυτικής δωρεάς του για τη σύσταση και τη λειτουργία της ΑΜΚΕ Salvia Burn Association, της μοναδικής εξειδικευμένης οργάνωσης για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες στην Ελλάδα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε τη λειτουργία και τις δράσεις της οργάνωσης εντός του έτους 2023. Η οργάνωση, που δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία δύο εθελοντών κατοίκων από το Μάτι, του Αλέξη Ανδρονόπουλου και της Μαρίνας Καρύδα, σε συνέχεια των πυρκαγιών του Ιουλίου του 2018, υλοποιεί δράσεις σε τέσσερις άξονες: την υποστήριξη εγκαυματιών, την πρόληψη εγκαυμάτων, τη συνηγορία, και την υποστήριξη Μονάδων Υγείας για τη βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας και αποκατάστασης των εγκαυματιών στην Ελλάδα. Στον πυλώνα της πρόληψης, η Salvia έχει δημιουργήσει δύο εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μαθητές Ε’ Δημοτικού, τα οποία εντός του 2023 υλοποιήθηκαν πιλοτικά σε σχολικές μονάδες της Αττικής και παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, συνεχίζει να υποστηρίζει και να ενδυναμώνει εγκαυματίες στον δύσκολο δρόμο της θεραπείας, αποθεραπείας και αποκατάστασης, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχολογικής, νομικής και κοινωνικοοικονομικής στήριξης, καθώς και ένα ασφαλές πλαίσιο αλληλοϋποστήριξης και δικτύωσης με άλλους εγκαυματίες. Το 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την 1η επέτειο από τη θέσπιση της Πανελλήνιας Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων (16η Δεκεμβρίου), στο πλαίσιο της οποίας εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Έγκαυμα! Κάνοντας το “αόρατο” ορατό» του Πάνου Ζουλάκη, η οποία αναδεικνύει με ενθαρρυντικό τρόπο τη δύναμη των εγκαυματιών στο επώδυνο ταξίδι της αποκατάστασης.
«Αν ήξερα, δεν θα το είχα πάθει. Από οινόπνευμα. Πήγα να ανάψω τη σόμπα και έκανε αναστροφή η φωτιά. Η φλόγα ακολουθεί πίσω τη γραμμή του υγρού, μπαίνει στο μπουκάλι και κάνει έκρηξη στα χέρια. Σε αυτόν τον Γολγοθά που περνάω, συνοδοιπόρος στη ζωή μου είναι και η οργάνωση Salvia που έγινε η δεύτερη οικογένειά μου. Ήταν δίπλα μου από την αρχή, και παραμένουν για πάντα. Με βοήθησαν πολύ.»
Αντριέλα Γκιόκα
Εγκαυματίας
V. Δωρεά προς υποστήριξη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού προγράμματος «Αιμοδοσία 365», το οποίο υλοποιείται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Μονάδα Αιμοδοσίας του «Αρεταίειου» Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Με γνώμονα ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί έναν διαπιστωμένα κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας διαχείρισης οποιαδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το Ίδρυμα υποστήριξε το εν λόγω Πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός ολιστικού στρατηγικού σχεδίου επικοινωνίας για την προσέλκυση, διατήρηση και ενημέρωση των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα μέσω καινοτόμων πρακτικών. Στο πλαίσιο της δράσης, δημιουργήθηκε μία ολοκληρωμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης, μέσω της οποίας παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την εξάλειψη του φόβου σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας γενιάς συνειδητοποιημένων αιμοδοτών και την εκπαίδευση προσελκυτών που θα προσεγγίζουν και θα παρακινούν αποτελεσματικά δυνητικούς εθελοντές αιμοδότες. Παράλληλα, υλοποιήθηκε το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών Λυκείου προκειμένου να υιοθετήσουν τη νοοτροπία της προσφοράς και της επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας, ενώ σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Ραντεβού, η οποία διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία συμμετοχής ενδιαφερόμενων αιμοδοτών σε προγραμματισμένες αιμοδοσίες. Τέλος, διοργανώθηκαν δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, και πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό συνέδριο για τους επισκέπτες υγείας και τους προσελκυτές εθελοντών αιμοδοτών.
«Η καθημερινή μου επικοινωνία με τα Κέντρα Αιμοδοσίας στην Ελλάδα επιβεβαίωσε πρώτα απ’ όλα την ανάγκη ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ραντεβού. Μέσα από τη δράση “Αιμοδοσία 365” σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε μία φιλική προς χρήση πλατφόρμα, η οποία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σύνολο των 94 Κέντρων Αιμοδοσίας, προσφέροντας παράλληλα στους ενδιαφερόμενους έναν ασφαλή τρόπο να προγραμματίζουν τη διαδικασία της αιμοληψίας σε ημερομηνία και ώρα της επιλογής τους. Το ψηφιακό μας όραμα δεν σταματά εδώ – θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία σε όλες τις δραστηριότητές μας, με στόχο να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την εμπειρία των εθελοντών αιμοδοτών και των Κέντρων Αιμοδοσίας.»
Δημήτρης Κορακάκης
Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, «Αρεταίειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο