Το διάστημα από το 2012 έως το 2014, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, επιθυμώντας να συμβάλει στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας που πλήττονταν περισσότερο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, έθεσε σε εφαρμογή το έκτακτο Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Είναι Καθήκον Μας ΙΙ» σε συνεργασία με κοινωφελή ιδρύματα, Ιερές Μητροπόλεις και Ενορίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεσμικούς φορείς με δραστηριοποίηση στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης.
Το Πρόγραμμα επικεντρώθηκε, στην αρχική φάση υλοποίησής του, σε Έλληνες πολίτες που διέμεναν σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και είχαν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.
Επιδίωξη του Ιδρύματος μέσω των δράσεων του Προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ήταν η άμεση ανακούφιση των πληγέντων, καθώς επίσης και η ενίσχυση ανάλογων δράσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή από κρατικούς και μη φορείς ή από άλλα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας μας.
Βασικό πυλώνα του Προγράμματος αποτέλεσαν στοχευμένες δράσεις επισιτιστικής βοήθειας, όπως -ενδεικτικά- οι ακόλουθες:
Από τον Απρίλιο του 2012, με τη σύμπραξη της Τράπεζας Τροφίμων – Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση χρηματοδότησε επισιτιστικά προγράμματα ετήσιας διάρκειας σε 17 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής και 8 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας περίπου 5.600 συνανθρώπους μας.
Το Ίδρυμα χρηματοδότησε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΜΠΟΡΟΥΜΕ που εργάζεται ενάντια στην κατασπατάληση του περισσεύματος της τροφής και δραστηριοποιείται υπέρ της ορθολογικής αξιοποίησής της, στηρίζοντας προγράμματα με στόχο την αξιοποίηση της περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής προς όφελος κοινωνικών ομάδων με προβλήματα σίτισης («ΜΠΟΡΟΥΜΕ στο χωράφι») και την ευαισθητοποίηση μαθητών και εφήβων σχετικά με θέματα σπατάλης περισσευούμενου φαγητού και δημιουργίας κοινωνικής συνείδησης («ΜΠΟΡΟΥΜΕ στο σχολείο»).
Στο πλαίσιο του Προγράμματος, το Ίδρυμα συμμετείχε σε πρόγραμμα του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis που υλοποιήθηκε σε περιοχές με πάνω από 85% επισιτιστική ανασφάλεια, εξασφαλίζοντας μικρά γεύματα υγιεινής διατροφής σε 343 μαθητές 5 δημοτικών σχολείων.