Το πρόγραμμα επιμόρφωσης καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Greek Teacher Programme» ξεκίνησε το 2008 ως μέρος μίας σειράς διεθνών προγραμμάτων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του CERN για την προώθηση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας της σύγχρονης Φυσικής μέσω εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ καθηγητών και επιστημόνων. Σκοπός του Προγράμματος, το οποίο υλοποιείται από το 2016 με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, είναι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να δράσουν ως πολλαπλασιαστές της επιστημονικής γνώσης, επιστρέφοντας στην Ελλάδα με νέους αποτελεσματικούς και δημιουργικούς τρόπους για να φέρουν την επιστήμη της Φυσικής και του CERN εντός της σχολικής τάξης και να σχεδιάσουν αντίστοιχες βιωματικές δραστηριότητες για τους μαθητές τους βάσει του εκπαιδευτικού υλικού που προσφέρει το CERN διαδικτυακά. Το καλοκαίρι του 2023 το Ίδρυμα υποστήριξε την εκπαιδευτική αποστολή 70 καθηγητών, προκειμένου να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του CERN στην Ελβετία και να συμμετέχουν σε ένα εντατικό πρόγραμμα σεμιναρίων. Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από Έλληνες επιστήμονες του CERN για θεματικές όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής, της μετατροπής ενέργειας, της κοσμολογίας και της πληροφορικής. Επιπλέον, συμμετείχαν σε εργαστήρια διεξαγωγής επιστημονικών πειραμάτων, με στόχο να καλλιεργήσουν τη συνεργατικότητά τους και να διανθίσουν τις μεθόδους διδασκαλίας τους για να διεγείρουν, εν συνεχεία, με εφευρετικό και συναρπαστικό τρόπο το ενδιαφέρον των μαθητών.
Το 2023 υπεβλήθησαν 284 αιτήσεις συμμετοχής από καθηγητές που προέρχονται από 53 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ συνολικά 70 καθηγητές από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο Πρόγραμμα.
791 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Greek Teacher Programme» από την έναρξή του το 2008.
«Η κύρια αξία προγραμμάτων όπως αυτό είναι ο εμπλουτισμός και η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, με τη σειρά τους, μπορούν να εμπνεύσουν και να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά επιστημόνων. Πρόκειται για μια επένδυση στην ποιότητα της εκπαίδευσης και το μέλλον των τομέων STEM.»
Θεοδώρα Κολιώνη
Φυσικός, Μουσικό Σχολείο Κορίνθου
«Μέσω της επαγγελματικής μου εκπαίδευσης στο CERN, οι μαθητές μου θα αποκτήσουν μια πρώτη εντύπωση του σύγχρονου επιστημονικού κόσμου και θα ενημερωθούν σχετικά με τη Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Τα θέματα αυτά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους μαθητές που αγαπούν τη Φυσική, δυστυχώς όμως, δεν διδάσκονται στο πρόγραμμα σπουδών του λυκείου. Με αυτόν τον τρόπο, περισσότεροι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εισαχθούν στα μυστικά του Σύμπαντος, καθώς και να ενημερωθούν για την πρόοδο της τεχνολογίας. Θα μοιραστώ την εμπειρία μου με στόχο να εμπνεύσω τους νέους μαθητές, δίνοντάς τους κίνητρο για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.»