Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας του με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση -από κοινού με την τράπεζα Eurobank- υποστήριξε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «STEM Χωρίς Σήμανση», σκοπός του οποίου είναι η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και η ενθάρρυνση των παιδιών να ανακαλύψουν επαγγέλματα που εντάσσονται στον τομέα των επιστημών STEM. Το Πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, απευθύνθηκε σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών με στόχο να προωθήσει θετικά γυναικεία πρότυπα στα πεδία STEM και να προσελκύσει περισσότερα παιδιά σε σχετικά επαγγέλματα, μέσω της εμπλοκής τους σε βιωματικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου. Στο πλαίσιο της Α’ φάσης του Προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια προκειμένου τα παιδιά να εκφράσουν τις αρχικές τους ιδέες και αντιλήψεις σχετικά με τα έμφυλα στερεότυπα και τις επιστήμες STEM και να συζητήσουν με τις παιδαγωγούς του Δικτύου τους προβληματισμούς τους. Κατά τη Β’ φάση, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τέσσερις καταξιωμένες γυναίκες επιστήμονες-επαγγελματίες και να τους θέσουν τις απορίες και τα ερωτήματα που είχαν καταγράψει κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων σχετικά με την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία. Παράλληλα, οι τέσσερις γυναίκες-πρότυπα μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τον χώρο του STEM, καθώς και πληροφορίες αναφορικά με το αντικείμενό τους, τα εμπόδια που συνάντησαν στην επαγγελματική τους διαδρομή και τις διακρίσεις που βίωσαν. Οι συναντήσεις αυτές βιντεοσκοπήθηκαν, προκειμένου να δημιουργηθούν βίντεο με βασικό μήνυμα την ανάδειξη των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων στον τομέα STEM. Τα βίντεο αυτά αποτελούν χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για την προσέγγιση του εν λόγω θέματος και αξιοποιήθηκαν περαιτέρω για την υλοποίηση δράσεων σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
831 παιδιά συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, ενώ 418 εκπαιδευτικοί έλαβαν το εγχειρίδιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που δημιουργήθηκε.
«Όλοι μπορούν να κάνουν τα ίδια επαγγέλματα, ό,τι φύλο και να είναι.»
Συμμετέχων, 11 ετών
«Οι γυναίκες στον χώρο μου είναι λιγότερες σε σχέση με τους άνδρες, και αυτό το παρατηρώ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, σε άλλες χώρες που έχω δουλέψει στον κλάδο της Τεχνολογίας. Και γι’ αυτό μου αρέσει να μιλάω πολύ γι’ αυτόν τον κλάδο σε παιδιά, γενικότερα, για να δείξω ότι είναι ένας χώρος για όλους.»
Εριέττα Τοσίδου
Μαθηματικός
Υπεύθυνη Πωλήσεων στον κλάδο της Βαριάς Βιομηχανίας, Amazon Web Services