Με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική καινοτομία, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση από το 2023 και για τρία σχολικά έτη θα υποστηρίζει το πρόγραμμα «STEAMing the Future» του Κολλεγίου Ανατόλια, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά που θέλουν να καλλιεργήσουν ψηφιακές δεξιότητες και δεξιότητες κριτικής σκέψης, καθώς και να εξοικειωθούν με τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Με τη συνδρομή του Ιδρύματος, το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διευρυνθεί γεωγραφικά, δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη εστίαση σε παιδιά δημοσίων σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, να συμμετέχουν δωρεάν σε διά ζώσης εργαστήρια STEAM, με σκοπό την ακαδημαϊκή και προσωπική τους εξέλιξη. Το Πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2022-2023 στην Ξάνθη (και σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω διαδικτύου) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, σχεδιάστηκε από το Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια με στόχο τη συμπερίληψη μαθητών από ευάλωτες περιοχές της Θεσσαλονίκης, την προώθηση ίσων ευκαιριών στην ποιοτική εκπαίδευση και τη γεφύρωση του έμφυλου ψηφιακού χάσματος. Ο πρώτος κύκλος διά ζώσης μαθημάτων στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέροντας στους μαθητές μία διαδραστική εκπαιδευτική εμπειρία με βάση πρωτοποριακές μεθόδους εκμάθησης STEΑM σε ποικίλες θεματικές, όπως ενδεικτικά: ο Προγραμματισμός, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Υπολογιστική Σκέψη, η Ρομποτική και η Αυτοματοποίηση.
Κατά τη διάρκεια των 3 σχολικών ετών αναμένεται να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα 440 μαθητές.
«Το Πρόγραμμα μού άρεσε γιατί με βοήθησε να αποκτήσω γνώσεις, μού προξένησε ενδιαφέρον για νέους επαγγελματικούς κλάδους και μού έδωσε τη δυνατότητα να καλλιεργήσω κάποιες σημαντικές δεξιότητες, όπως αυτή της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας.»
«Το Πρόγραμμα είναι ωραίο καθώς καλλιεργείται η σκέψη, μαθαίνεις νέα πράγματα και έρχεσαι σε τριβή με νέους κλάδους της τεχνολογίας. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και κάνουν το Πρόγραμμα διασκεδαστικό και διαδραστικό.»
Εντυπώσεις μαθητών που έλαβαν μέρος στον πρώτο κύκλο του Προγράμματος