Με βασική του επιδίωξη τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος που θα ανταποκρίνεται στη νέα εκπαιδευτική και επαγγελματική πραγματικότητα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση εντός του 2023 προέβη σε δωρεά για τη σύσταση Εργαστηρίου Διασωστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Άργους (ΣΑΕΚ Άργους), με στόχο τον εκσυγχρονισμό των εργαστηριακών υποδομών του και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος, η ΣΑΕΚ Άργους προμηθεύτηκε σημαντικά εκπαιδευτικά είδη προσομοίωσης προνοσοκομειακής και κλινικής φροντίδας, και συγκεκριμένα ένα στρώμα ακινητοποίησης κενού, έναν καρδιογράφο, πέντε εκπαιδευτικά ομοιώματα τραυματισμών, μία σανίδα ακινητοποίησης με τον πλήρη εξοπλισμό της, ένα πρόπλασμα εκπαίδευσης πνευμοθώρακα υπό τάση και ένα πρόπλασμα νοσηλευτικής φροντίδας ασθενούς. Το Εργαστήριο καλύπτει πλέον εξ ολοκλήρου τις ανάγκες κατάρτισης παραϊατρικών ειδικοτήτων, όπως του «Διασώστη – Πληρώματος Ασθενοφόρου», του «Βοηθού Νοσηλευτή» και του «Βοηθού Φυσικοθεραπευτή».
Η ΣΑΕΚ Άργους προσφέρει εδώ και 30 έτη υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Αργολίδας, αποτελώντας μία από τις παλαιότερες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης της χώρας, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια εστιάζει σε ειδικότητες του τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Μάλιστα, με έγκριση της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, έχει δημιουργήσει έναν καινοτόμο -μοναδικό στην Ελλάδα- ελεύθερα διαθέσιμο Οδηγό Κατάρτισης για την ειδικότητα «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου», στις προδιαγραφές του οποίου βασίζεται ο εξοπλισμός που παρελήφθη μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος, καθιστώντας τη ΣΑΕΚ Άργους πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για την εν λόγω ειδικότητα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης, η ΣΑΕΚ Άργους υλοποιεί σεμινάρια Α’ Βοηθειών για μαθητές, πολίτες και εκπαιδευτές, ενώ για το έργο της έλαβε το 1ο βραβείο (Gold Award) στα Educational Leaders Awards 2024 στην Ενότητα «Εκπαίδευση – Εξωστρέφεια», στην Υποκατηγορία «Εξωστρέφεια, Εκπαιδευτικές Επισκέψεις & Βιωματική Μάθηση στη Δημόσια Διά βίου Εκπαίδευση».
Μέσω της λειτουργίας του Εργαστηρίου υπολογίζεται ότι θα εκπαιδεύονται 80 σπουδαστές ανά ακαδημαϊκό έτος και 20-30 επαγγελματίες υγείας από τις συνεργαζόμενες νοσηλευτικές μονάδες και φορείς προνοσοκομειακής φροντίδας της περιοχής.
«Ο στόχος ήταν εξαρχής η μεγιστοποίηση της δυνατότητας να εκπαιδευτούν οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας “Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου” σε πρακτικές και δεξιότητες του επαγγέλματός τους σε σύγχρονους προσομοιωτές ειδών εργαστηριακού εξοπλισμού, με εποπτικό τρόπο, ασφάλεια και επαναληψιμότητα, καθώς αυτό θα βελτίωνε αποφασιστικά τις επαγγελματικές τους δυνατότητες. Ο άμεσος αυτός στόχος συνοδεύεται από μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, δηλαδή την “επανεκπαίδευση” παλαιών αποφοίτων της ειδικότητας, αλλά και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση ενεργών επαγγελματιών υγείας. Συνολικά, η σύσταση του Εργαστηρίου υπηρετεί τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος κατάρτισης για παλαιούς, νέους και εν δυνάμει επαγγελματίες υγείας, με ακαδημαϊκές αναφορές και ευκαιρίες διά βίου μάθησης. Συμπληρωματικός στόχος είναι η ανάδειξη της ΣΑΕΚ Άργους σε εξεταστικό κέντρο με ευκαιρίες πιστοποίησης για τους ενδιαφερόμενους. Ο αντίκτυπος της δράσης συνεργασίας με το Ίδρυμα Λάτση έχει γίνει αισθητός στην τοπική υγειονομική κοινότητα: εκπαιδευόμενοι των τρέχοντων εξαμήνων κατάρτισης, απόφοιτοι και ενεργοί επαγγελματικά υγειονομικοί έχουν ήδη γνωρίσει τον χώρο και τον εξοπλισμό, εκπαιδεύονται και αποκτούν νέες δεξιότητες, ενώ ήδη λειτουργεί πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου, οι νοσηλευτές της οποίας έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε δυο έως τώρα κύκλους κατάρτισης.»