Κεντρικός άξονας των στόχων της δραστηριότητας ήταν η διδασκαλία δεξιοτήτων και η καλλιέργεια δυνατοτήτων αυτονομίας στους μαθητές μέσα σε ένα συνεργατικό, διδακτικό περιβάλλον, διαφορετικό από τα συνήθη μαθησιακά περιβάλλοντα. Οι μαθήτριες και οι μαθητές ασκήθηκαν στην παρασκευή απλών γευμάτων, μίας φρουτοσαλάτας, ενός υγιεινού πρωινού, κάποιου γλυκίσματος. Παράλληλα, επισκέφθηκαν τα καταστήματα τροφίμων της περιοχής με τους δασκάλους τους και προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα υλικά. Συζήτησαν για τις τιμές των προϊόντων, χρησιμοποίησαν χρήματα στις συναλλαγές τους και έκαναν νοερούς μαθηματικούς υπολογισμούς. Αναζήτησαν συνταγές και οδηγίες παρασκευής στο διαδίκτυο και σε βιβλία μαγειρικής, έκαναν κατανομή των εργασιών και ανέλαβαν δράση στην κουζίνα, φροντίζοντας για την οργανωμένη και μεθοδική διαχείριση των υλικών και του χρόνου.
Επιπλέον, ασκήθηκαν σε απλές δεξιότητες προετοιμασίας γευμάτων και σε δεξιότητες αδρής και λεπτής κινητικότητας, όπως το να αλείφουν μια φέτα ψωμί, να γεμίζουν με προσοχή τα ποτήρια με γάλα, να στρώνουν το τραπέζι για να φάνε όλοι μαζί. Διαχειρίστηκαν υλικά από τις κυριότερες ομάδες τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, τα δημητριακά, τα όσπρια, το λάδι και το μέλι. Συζήτησαν για τη διατροφική αξία της κάθε ομάδας, την αναγκαιότητά της στην καθημερινή διατροφή και τις προσωπικές τους διατροφικές συνήθειες. Εξοικειώθηκαν με τη βασική διατροφική ορολογία και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον σωστότερο τρόπο μαγειρέματος των τροφίμων, ώστε να μην χάνονται πολύτιμα συστατικά. Εξοικειώθηκαν, επίσης, με τις έννοιες των μετρήσεων στην καθημερινή τους ζωή. Έκαναν προσμίξεις και διαλύσεις υλικών, παρατήρησαν την αύξηση του όγκου με τη χρήση της μαγιάς και την επίδραση της θερμοκρασίας στα διάφορα υλικά. Ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες ζύγισης των υλικών και μέτρησης τους όγκου των υγρών. Μίλησαν για μονάδες μέτρησης του βάρους, του όγκου και του χρόνου. Ανάδευσαν, ζύμωσαν και έπλασαν σε διάφορα σχήματα το ζυμάρι. Τήρησαν τη θερμοκρασία και τους σωστούς χρόνους ψησίματος. Σκέφτηκαν με αναλογίες, συζήτησαν και κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους.
Εξοικειώθηκαν με το χειρισμό ηλεκτρικών συσκευών, οικιακού εξοπλισμού και εργαλείων. Χρησιμοποίησαν το μίξερ, την ηλεκτρική κουζίνα και τον φούρνο τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και προστατεύοντας τον εαυτό τους και της άλλους. Ακολούθησαν οδηγίες για τη σωστή πρώτη χρήση των συσκευών και τη συναρμολόγηση τους.
Στο τέλος του διδακτικού έτους πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος σε επιμορφωτική ημερίδα των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Θέμα της ημερίδας ήταν οι Καλές Πρακτικές Εκπαίδευσης και Υποστήριξης μαθητών/τριών με ΕΕΑ ή και αναπηρία και πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Γιαννιτσών την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018.
Στη δραστηριότητα έλαβαν μέρος 36 μαθητές και μαθήτριες των Α’, Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων με την καθοδήγηση των δασκάλων τους.