Τον Σεπτέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο «Bio3» της ΑΜΚΕ BioInnovation Greece με τίτλο «Φόρουμ Βιοϊατρικής, Βιοπληροφορικής και Βιοτεχνολογίας: Προώθηση της Συνεργασίας μεταξύ Βιομηχανίας και Ακαδημίας» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή κορυφαίων ερευνητών, καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας και σημαντικών προσωπικοτήτων από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και των επενδύσεων. Στόχος του Φόρουμ, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ήταν η ενίσχυση και προώθηση της επιστημονικής έρευνας και επιχειρηματικότητας στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η ενίσχυση της δικτύωσης και της συνεργασίας και η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων.
Στο πλαίσιο του Φόρουμ, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και οι απεριόριστες δυνατότητες που παρουσιάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη για τον μετασχηματισμό της βιοϊατρικής και την προώθηση της ανθρώπινης υγείας (π.χ. χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία νέων φαρμάκων και θεραπειών), στελέχη επιχειρήσεων μοιράστηκαν τα success stories τους, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στον κλάδο της βιοτεχνολογίας, και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων ανέλυσαν τις νέες ευκαιρίες που αναδύονται στον χώρο για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Το Φόρουμ συνδιοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ BioInnovation Greece, το Athens LifeTech Park και τη MicroBiomeTimes σε συνεργασία με την Endeavor Greece και τη Mikrobiokosmos, με απώτερο σκοπό να γεφυρώσει την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, δημιουργώντας ένα πεδίο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.
Στο Φόρουμ συμμετείχαν συνολικά 168 άτομα, εκ των οποίων 48 φοιτητές, 13 μεταδιδάκτορες, 66 ερευνητές, 20 πανεπιστημιακοί και 21 εκπρόσωποι της βιομηχανίας.
38 παρουσιάσεις και 4 συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ.
«H υποστήριξη από διακεκριμένους φορείς στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και από αξιόλογα ιδρύματα όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του συνεδρίου “Bio3”. Αυτός ο συνασπισμός υποστηρικτών επέτρεψε στους διοργανωτές του “Bio3” να μειώσουν σημαντικά το κόστος εγγραφής, καθιστώντας την εκδήλωση προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό, ωφελώντας ιδιαίτερα τους φοιτητές. Επιπλέον, η υποστήριξη αυτή διευκόλυνε την παροχή πολλαπλών βραβείων σε εξαιρετικές φοιτητικές παρουσιάσεις, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ενθάρρυνσης και αναγνώρισης για τους ανερχόμενους επιστήμονες και ερευνητές. Τέτοιες συνεισφορές όχι μόνο υπογραμμίζουν τη δέσμευση αυτών των οργανισμών για την προώθηση της επιστημονικής εκπαίδευσης και της καινοτομίας, αλλά συμβάλλουν επίσης στην καλλιέργεια της επόμενης γενιάς ηγετών στη βιοϊατρική, τη βιοπληροφορική και τη βιοτεχνολογία.»
Νίκος Κυρπίδης
Βιολόγος – Ερευνητής
Διευθυντής του Τμήματος Επιστήμης Δεδομένων του Μικροβιώματος, Joint Genome Institute