Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συνέχισε τη συνεργασία του με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών (HIAS), υποστηρίζοντας τις δράσεις που σχεδίασε και υλοποίησε τον Ιούλιο του 2023. Το πλέγμα δράσεων περιελάμβανε: το 2ο Ετήσιο Συμπόσιο «Γέφυρες στην Εκπαίδευση, την Επιστήμη και την Καινοτομία» που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος Ευγενίδου με τη συμμετοχή κορυφαίων ερευνητών και διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και τη διασπορά, οι οποίοι συζήτησαν για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, το τριήμερο θερινό σχολείο για την Τεχνητή Νοημοσύνη με τίτλο «Universal Artificial Intelligence» που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστήμων «Δημόκριτος» με στόχο να εισάγει προπτυχιακούς φοιτητές όλων των επιστημονικών αντικειμένων στην Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και το εξειδικευμένο εργαστήριο με τίτλο «AI Frontiers and Interfaces» που υλοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου και απευθύνθηκε σε επίδοξους ερευνητές που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τις δυνατότητες και εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σε διαφορετικά πεδία. Στόχος των εν λόγω δράσεων ήταν η δημιουργία ενός πεδίου συνάντησης της επιστήμης με την κοινωνία, η δικτύωση και συνεργασία της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Ελλάδας με τη διασπορά και η προώθηση της εγχώριας έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
200 άτομα παρακολούθησαν το 2ο Ετήσιο Συμπόσιο, το οποίο διαρθρώθηκε σε 4 ενότητες: Γέφυρες στην Εκπαίδευση και την Έρευνα, Απανθρακοποίηση, Τεχνητή Νοημοσύνη, και Γέφυρες στην Καινοτομία.
400 φοιτητές παρακολούθησαν το τριήμερο θερινό σχολείο «Universal AI».
Το εργαστήριο κάλυψε 4 τομείς αιχμής: AI for Vision, Foundational AI, AI for Health, και AI for Science.
«Η συμβολή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση ήταν σημαντική όχι μόνο γιατί κάλυψε λειτουργικά έξοδα του Συμποσίου και των λοιπών εκδηλώσεων, αλλά και γιατί έδειξε τη διάθεση ενός διακεκριμένου Ιδρύματος να στηρίξει το δύσκολο εγχείρημα του HIAS. Έχει μεγάλη σημασία να διαπιστώνουν οι Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, αλλά και οι νέοι Έλληνες επιστήμονες, τη συστράτευση των ελληνικών κοινωφελών ιδρυμάτων στην οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας.»
Καθ. Ανδρέας Γ. Μπουντουβής
Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Μέλος Δ.Σ., Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών