Με βασική επιδίωξή της την προαγωγή της κυκλικής οικονομίας και της συμμετοχικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μέσω της ενεργού πολιτειότητας, η οργάνωση «InCommOn» υποστηρίζει τις τοπικές κοινότητες στη μετάβασή τους σε ένα πιο κυκλικό μοντέλο ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, το 2023 με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποιήθηκε η δράση με τίτλο «κάΦσιμο» που αποσκοπεί στη συλλογή, αξιοποίηση και μετατροπή των υπολειμμάτων καφέ σε βιοκαύσιμα, καθώς και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «FoodTreasure» με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της σχολικής κοινότητας σχετικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την επαναχρησιμοποίηση των οργανικών απορριμμάτων. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στους Δήμους Πετραλώνων και Παπάγου-Χολαργού με ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, με απώτερο σκοπό την υιοθέτηση νέων συνηθειών για την ορθή διαχείριση των πόρων και της ενέργειας σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της δράσης «κάΦσιμο» εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης ενημερώθηκαν για την αναγκαιότητα συλλογής και ανακύκλωσης του υπολείμματος καφέ και τις καθημερινές πρακτικές που οδηγούν στη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «FoodTreasure» μαθητές και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια και ανακάλυψαν το όφελος της μετατροπής των οργανικών απορριμμάτων σε βελτιωτικό υλικό εδάφους που προκύπτει από τη διαδικασία της κομποστοποίησης.
405 άτομα και 51 επιχειρήσεις και σχολεία υιοθέτησαν κυκλικότερες συνήθειες μέσω των Προγραμμάτων.
6 σχολεία υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «FoodTreasure», ενώ 29 επιχειρήσεις αιτήθηκαν την τοποθέτηση καφέ κάδου στο πλαίσιο της δράσης «κάΦσιμο».
770 κιλά υπολείμματος καφέ συλλέχθηκαν και 600 κιλάοργανικά απορρίμματα κατέληξαν στους κομποστοποιητές των σχολικών μονάδων, με αποτέλεσμα την αποφυγή εκπομπής 4.604 κιλών ισοδύναμων CO2.
«Έχουμε πολλά άλλα προγράμματα στο σχολείο, αλλά ο κάδος “πρωταγωνιστεί”! Βρήκα εξαιρετικό το εργαστήριο της InCommOn, ήταν μία βιωματική γνωριμία με την κομποστοποίηση σε μικρότερη κλίμακα. Τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία με μεγάλο ενθουσιασμό και ήρθαν σε επαφή με τους γαιοσκώληκες της κομποστοποίησης, κάτι που ήταν πολύ ωραίο. Υλοποιήσαμε δραστηριότητες του εκπαιδευτικού πακέτου “FoodTreasure” και τα ίδια τα παιδιά αναζήτησαν περισσότερη γνώση και οδηγήθηκαν σε μια επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου, αποκτώντας μία σημαντική βάση για τα μαθήματα φυσικής και χημείας, καθώς και για τις μετέπειτα γνώσεις που θα αποκτήσουν σε περιβαλλοντικά θέματα. Μάλιστα, τα παιδιά της τάξης έχουν γράψει προτρεπτικό κείμενο για τη χρήση των καφέ κάδων στη γειτονιά, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου.»