Συνδέοντας και αξιοποιώντας διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, όπως η Αρχαιολογία, η Ιστορία, η Πληροφορική και η Χαρτογραφία, η «ΑΜΚΕ ΔΙΠΥΛΟΝ» υλοποιεί από το 2023 το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Walk the Long Walls», το οποίο χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία μίας δίγλωσσης (Ελληνικά/Αγγλικά) και ελεύθερα προσβάσιμης ψηφιακής οπτικοακουστικής εφαρμογής (audio tour), η οποία θα προσφέρει μία ιστορική εικονική περιήγηση σε επιλεγμένες θέσεις αρχαιολογικού και βιομηχανικού ενδιαφέροντος κατά μήκος των Μακρών Τειχών που συνέδεαν την Αθήνα με τον Πειραιά.
Μέσω της χρήσης τεχνολογιών αιχμής (GIS, web-mapping, interactive 3D και augmented reality), επιλεγμένα ορατά αλλά και αφανή κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, καθώς και διατηρητέα βιομηχανικά και άλλα ιστορικά κτίρια, θα αναπαρασταθούν με τρισδιάστατη απεικόνιση, ενώ κάθε θέση θα συνοδεύεται από μία αφήγηση, πληροφορίες και λοιπό εικονογραφικό και χαρτογραφικό υλικό. Η εν λόγω εφαρμογή θα απευθύνεται σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των βαθμίδων, με βασικό στόχο να παρέχει στις σχολικές μονάδες της περιοχής ένα βιωματικό ψηφιακό εργαλείο που θα ενημερώνει και θα ευαισθητοποιεί για το ενσωματωμένο στη σύγχρονη πόλη ιστορικό παρελθόν.
Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε 30 επιλεγμένες θέσεις αρχαιολογικού και βιομηχανικού ενδιαφέροντος κατά μήκος των Μακρών Τειχών.
«Η οπτικοακουστική εφαρμογή “Walk the Long Walls”, με αφορμή τα Μακρά Τείχη της αρχαίας Αθήνας, αποστάζει τα πορίσματα της αρχαιολογικών, παλαιοπεριβαλλοντικών, αρχιτεκτονικών και ιστορικών ερευνών, ώστε να μιλήσει με τρόπο εύληπτο και φιλικό σε παιδιά και ενήλικες για τα υπόγεια -πλέον- ποτάμια που διασχίζουν την αττική πεδιάδα, για τους βάλτους που σχημάτιζαν κάποτε στις εκβολές τους, για τα τείχη και τους αρχαίους δρόμους που ένωναν την Αθήνα με τον Πειραιά στην αρχαιότητα, αλλά πλέον δεν σώζονται, παρά αποσπασματικά ανάμεσα και κάτω από σύγχρονα κτίρια, για τη βιοτεχνική και βιομηχανική ζώνη που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις δύο πόλεις από τις αρχές του 19ου αιώνα, για τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο που εγκαταστάθηκαν γύρω από αυτήν. Πέρα από τον περιηγητή, επιθυμία μας είναι η εφαρμογή να αξιοποιηθεί τόσο από τους κατοίκους, όσο και από τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα σχολεία των τεσσάρων δήμων που διασχίζει η διαδρομή (Πειραιάς, Μοσχάτο-Ταύρος, Καλλιθέα, Αθήνα) ως εργαλείο προσέγγισης της ιστορίας της περιοχής τους.»
Μαρία Καραγιαννοπούλου
Αρχαιολόγος
Μέλος Ερευνητικής Ομάδας, ΔΙΠΥΛΟΝ
«Μέσα από μια περιπατητική περιήγηση κατά μήκος των αρχαιολογικών καταλοίπων των Μακρών Τειχών και πλάι σε εμβληματικά κτήρια και υποδομές της βιομηχανικής, εμπορικής και προσφυγικής ιστορίας της πόλης, η εφαρμογή “Walk the Long Walls” επιδιώκει να αναδείξει, αφενός το αστικό παλίμψηστο της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, και αφετέρου τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες γεννιούνται κι αναπτύσσονται οι γειτονιές και, κατ’ επέκταση, οι πόλεις. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο του “ΔΙΠΥΛΟΥ” που, απευθυνόμενο στο ευρύ κοινό, αποκαθιστά όχι μόνο την εικόνα των εν πολλοίς πλέον αόρατων Μακρών Τειχών της αρχαίας Αθήνας, αλλά και την ιστορικότητα και τη σημασία των φαινομενικά υποβαθμισμένων περιοχών που αυτά διασχίζουν. Είναι μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω στη δημιουργική ομάδα του έργου!»