Η «Οργάνωση Γη» έχει ως σκοπό την εδραίωση ενός αειφόρου τρόπου σκέψης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και την κοινωνία, μέσω προγραμμάτων βιωματικής μη τυπικής εκπαίδευσης για όλες τις ηλικίες και δράσεων ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η «Οργάνωση Γη» υλοποίησε την πρωτοβουλία του Κοινωνικού Βιολογικού Λαχανόκηπου στον Δήμο Πετρούπολης με σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους κατοίκους. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής κοινότητας προάγοντας την υγιεινή διατροφή και τη βιώσιμη καλλιέργεια, μέσω της δημιουργίας ενός βιολογικού λαχανόκηπου, ο οποίος λειτουργεί ως χώρος βιωματικής εκπαίδευσης δημοτών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν αναλάβει την καλλιέργειά του, καθώς και μαθητών που επανασυνδέονται με τη γη και μαθαίνουν για την αειφόρο ανάπτυξη. Ο Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος, που σχεδιάστηκε συμμετοχικά από την κοινότητα, προσφέρει την ευκαιρία στους κατοίκους της Πετρούπολης να εξοικειωθούν με την αστική καλλιέργεια μέσω εκπαιδευτικών εργαστηρίων, να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση και «πράσινες» δεξιότητες, να ενισχύσουν τους κοινωνικούς τους δεσμούς, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους και η ταυτότητα της γειτονιάς. Μέσω της δράσης επιτυγχάνεται η επισιτιστική ασφάλεια και ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, ενώ μέρος της συγκομιδής διανέμεται στην κοινότητα μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
40 βιοκαλλιεργητές συμμετέχουν στη δράση, ενώ 650 δημότες (ενήλικες και παιδιά) έλαβαν μέρος στις συλλογικές δράσεις για την κοινότητα.
Εντός του 2023 καλλιεργήθηκαν 40 είδη φυτών και παρήχθησαν 1.100 κιλά λαχανικών.
«Το να ζεις μέσα στην πόλη και να έχεις ένα κομμάτι γης που μπορείς να καλλιεργήσεις, να έρθεις σε επαφή με τη γη και να έχεις τα δικά σου βιολογικά προϊόντα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ποιότητα ζωής.»
Δήμητρα Κουτσομήτρου
Βιοκαλλιεργήτρια
«Ευελπιστούμε ο Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος του Δήμου Πετρούπολης να αποτελέσει σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης, ανθρώπων με όρεξη και μεράκι για την κηπουρική. Η ενθάρρυνση και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των καλλιεργητών, η διάδοση καλών βιολογικών πρακτικών, η προώθηση της χρήσης παραδοσιακών ποικιλιών κηπευτικών και η εκπαίδευση των ωφελούμενων στις ορθές γεωργικές πρακτικές είναι κάποιοι από τους στόχους που έχουμε θέσει. Επιπλέον, επενδύοντας στην εκπαίδευση της νέας γενιάς, προσβλέπουμε στη συμμετοχή των σχολικών μονάδων της πόλης σε εκδηλώσεις περιβαλλοντικού, ψυχαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και στη δημιουργία Σχολικών Λαχανόκηπων. Σε όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται δωρεάν γεωτεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη για τις καλλιεργητικές φροντίδες της παραγωγής τους.»