Σε συνέχεια της διάθεσης ειδικού χώρου εντός του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» για την ίδρυση της Ειδικής Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων του Σωματείου MDA Ελλάς, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε τη λειτουργία της Μονάδας εντός του έτους 2023, καλύπτοντας απαραίτητες δαπάνες στελέχωσης και εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της. Στην πλήρως προσβάσιμη και εξοπλισμένη Μονάδα λειτουργούν τέσσερα εξωτερικά ιατρεία (Νευρολογικό, Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Ορθοπεδικό) σύμφωνα με τα πρότυπα των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων, παρέχοντας σε ενήλικες που πάσχουν από νευρομυϊκές παθήσεις ένα ολιστικό πλαίσιο ιατρικής φροντίδας. Η διεπιστημονική ομάδα της Μονάδας, αποτελούμενη από επαγγελματίες υγείας όλων των ειδικοτήτων, παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες διάγνωσης και περίθαλψης, παρακολουθώντας συστηματικά τους ασθενείς και προσφέροντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους ίδιους και τις οικογένειές τους, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
34 ασθενείς έχουν εξυπηρετηθεί στη νέα Μονάδα, από την έναρξη της λειτουργίας της, τον Σεπτέμβριο, έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Περίπου 300 ενήλικοι ασθενείς στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής θα επωφελούνται ετησίως από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Μονάδα.
«Η νέα Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων του MDA Ελλάς στο Θριάσιο Νοσοκομείο αποτελεί για εμένα ένα κομβικό σημείο για την υγεία μου και την ποιότητα της ζωής μου. Δυστυχώς η πολυπλοκότητα της νόσου μου απαιτεί τη συνεργασία εξειδικευμένων επιστημόνων, όχι μόνο για την ίαση, αλλά και για την πρόβλεψη της εκδήλωσης κάποιου προβλήματος. Η νέα Μονάδα κάνει ακριβώς αυτό: καλύπτει μέσω μίας ομάδας επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (όπως καρδιολόγος, πνευμονολόγος, νευρολόγος, φυσιοθεραπευτής κ.λπ.) κάθε άμεση ανάγκη μου, όχι μόνο μέσω εξετάσεων, θεραπευτικής παρέμβασης και εφαρμογής προληπτικών μεθόδων, αλλά και μέσω της προσωπικής επαφής και ψυχολογικής υποστήριξης! Δεν χρειάζεται πια να ψάχνω γιατρούς και να συντονίζω ειδικότητες και ραντεβού, ούτε να διανύω αρκετά χιλιόμετρα για τα ιατρεία τους. Πλέον, σε έναν σύγχρονο, φιλικό χώρο, με παρακολουθεί συστηματικά μια εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα ιατρών που με αντιμετωπίζει ολιστικά, και όχι απλώς σαν μία περίπτωση που αναφέρεται στη βιβλιογραφία, βλέποντας πέρα από τη νόσο μου και δίνοντάς μου μία αξιόπιστη θεραπευτική προσέγγιση.»