Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του για την υλοποίηση δράσεων συμπερίληψης πολιτιστικού χαρακτήρα, υποστήριξε την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «Συμπερίληψη εν Δράσει» που στοχεύει στη διαμόρφωση κουλτούρας συμπερίληψης στη σχολική κοινότητα με όχημα τον παιδικό κινηματογράφο. Το Πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους συμβούλους προσβασιμότητας «liminal» και «TheHappyAct», ξεκίνησε να υλοποιείται πιλοτικά τον Μάιο του 2023 και θα διαρκέσει έως και το σχολικό έτος 2024-2025, με στόχο να καλλιεργήσει τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό και τη συμπεριληπτική νοοτροπία σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, μαθητές σχολείων Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ισότιμα μία κοινή συμπεριληπτική κινηματογραφική εμπειρία, μέσω της παρακολούθησης πλήρως προσβάσιμων ταινιών μικρού μήκους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Κατά το πρώτο στάδιο του Προγράμματος, πραγματοποιούνται προπαρασκευαστικά εργαστήρια εντός των σχολικών μονάδων με σκοπό να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα διάφορα εργαλεία προσβασιμότητας (υπότιτλοι SDH, μεταγλώττιση στα ελληνικά, διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ακουστική περιγραφή, αισθητηριακή επεξεργασία και κοινωνικές ιστορίες), ενώ μετά το πέρας των εκπαιδευτικών προβολών ακολουθούν συζητήσεις και δραστηριότητες για τη σημασία της συμπερίληψης. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν υλικό με βασικές αρχές για την προσέγγιση της αναπηρίας, ενώ η Ψηφιακή Πλατφόρμα Προβολών Προσβάσιμη σε Όλους προσφέρει επιπλέον δωρεάν προσβάσιμο κινηματογραφικό περιεχόμενο.
391 μαθητές Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και 100 εκπαιδευτικοί και γονείς-συνοδοί συμμετείχαν σε 10 προβολές εντός του 2023.
«Το πρόγραμμα “Συμπερίληψη εν Δράσει” προσφέρει στους εκπαιδευτικούς μια ευκαιρία αλληλεπίδρασης γενικού και ειδικού σχολείου σε κοινές δράσεις με επίκεντρο την Τέχνη. Οι μαθητές αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και το πνεύμα συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Θεωρούμε πως το Πρόγραμμα δίνει ένα πρώτο έναυσμα για μια κουλτούρα συμπερίληψης, μέσω των μηνυμάτων των ταινιών μικρού μήκους και της επαφής ειδικού και γενικού σχολείου στο πλαίσιο των δράσεων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν.»
Ελισάβετ Κουτσογιάννη
Δασκάλα, 1ο 12/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο)
Μαρία Κυριαζή
Δασκάλα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, 1ο 12/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο)
Γιώργος Πέρρος
Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών