Έχοντας 30ετή δράση στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ένταξης, η «ΑΜΥΜΩΝΗ» παρέχει θεραπεία, φροντίδα και διά βίου εκπαίδευση σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες με στόχο την ανεξαρτητοποίηση και κοινωνική ενσωμάτωσή τους, ενδυναμώνοντας και υποστηρίζοντας -παράλληλα- τις οικογένειές τους. Αποτελεί πανελλαδικά τον μοναδικό φορέα που εξειδικεύεται και ασχολείται με την εν λόγω ομάδα-στόχο, ενώ στο πλαίσιο των δράσεών της, η «ΑΜΥΜΩΝΗ» υλοποιεί το «Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης», ένα ολιστικό πρόγραμμα για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας (έως 6 ετών) με τύφλωση, χαμηλή όραση, ή κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα οπτικής αντίληψης. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην έγκαιρη αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των παιδιών μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και στη συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των γονέων τους. Το καινοτόμο αυτό Πρόγραμμα, που εντός του 2023 υλοποιήθηκε και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, προσφέρεται στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού μέσα από κατ’ οίκον συνεδρίες, βάσει ενός εξατομικευμένου εκπαιδευτικού πλαισίου υποστήριξης, και συμβάλλει στην ενίσχυση των μαθησιακών ερεθισμάτων που προσλαμβάνει, αλλά και στη συναισθηματική σύνδεση με τους γονείς του, με απώτερο σκοπό την αναπτυξιακή του εξέλιξη και αυτονομία.
44 οικογένειες υποστηρίχθηκαν μέσω του «Προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης» κατά το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2023.
727 κατ’ οίκον εκπαιδευτικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εντός Αττικής, ενώ 28 κατ’ οίκον εκπαιδευτικές συναντήσεις έλαβαν χώρα στην Κρήτη, το Αγρίνιο, την Κόρινθο και το Λουτράκι.
«Το 2017 η κόρη μας, Άρτεμη, γεννήθηκε με συγγενή καταρράκτη. Σύντομα ανακαλύψαμε ότι μία γονιδιακή μετάλλαξη επηρέαζε την όραση και το νευρικό της σύστημα, προκαλώντας αναπτυξιακή καθυστέρηση. Η ανησυχία μας, μάς οδήγησε ευτυχώς στην “ΑΜΥΜΩΝΗ”, όπου συμμετείχαμε στο “Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης”, το οποίο μας βοήθησε σε πολύ σημαντικό βαθμό. Η ομάδα ειδικών του Προγράμματος μάς παρείχε την απαραίτητη ενημέρωση σχετικά με την πάθηση του παιδιού μας, αλλά και καθοδήγηση ώστε να του παρέχουμε την καλύτερη ιατρική φροντίδα. Το σημαντικότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι στην “ΑΜΥΜΩΝΗ” δεν αντιμετώπισαν την Άρτεμη ως ένα ιατρικό περιστατικό, αλλά ως έναν άνθρωπο με ιατρικές ανάγκες. Οι ειδικοί της “ΑΜΥΜΩΝΗΣ” επισκέφθηκαν το σπίτι μας, έπαιξαν με την Άρτεμη, και της έφεραν καινούργια ειδικά παιχνίδια ώστε να εξασκήσει την όρασή της, ενώ μάς καθοδήγησαν στο πώς μπορούμε να τη βοηθήσουμε να αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της και ανεξαρτησία. Η βοήθειά τους υπήρξε ανεκτίμητη.»
Γιάννης Φρατζεσκάκης
Πατέρας ασθενούς με συγγενή καταρράκτη που συμμετείχε στο Πρόγραμμα